^

Komponenter i kosmetika: mjukgörare

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Emollients - det här är en av huvudkomponenterna i modern kosmetika. Låt oss överväga egenskaperna hos dessa ämnen, deras användbara egenskaper för huden, och hur man känner igen dem i sminken.

Emollients är en fet komponent i kosmetika. Dessa ämnen tränger in i stratum corneum, men påverkar inte de djupa skikten i huden. Mjukgörande medel ger huden ett välvårdat utseende, jämnhet, elasticitet och silkighet, men har ingen fysiologisk effekt. Effekten av verkan av mjukgörare beror på det faktum att substanserna är fasta i stratum corneum. Emollients kan presenteras i form av naturliga fetter, fettalkoholer, lanolin, vaxer, etrar eller silikoner. Som en del av kosmetika kallas mjukgörare som mineralolja, stearinsyra, cesarin eller dimetikon. Emollients ger kosmetiska medel för ljushet, tillåter att absorberas väl och fördelas över huden.

Men förutom positiva egenskaper kan emo-dents påverka huden och negativt. Så i billiga kosmetika används farliga fettsyror som mjukgörare, vilket orsakar komedogent beroende, tränger in i stratum corneum och kvarstår där. Komedogent beroende framkommer på grund av lanolin, kokosnötolja och isostearisk alkohol. Till följd av exponering för dessa ämnen förekommer finnar eller mild utslag på huden. Det är anledningen till att när man väljer kosmetika för kropps- och ansiktsvård bör man särskilt sköta kosmetikkompositionen.

Hittills har fler och fler tillverkare av kosmetika övergivit användningen av osäkra hudmjukgörare och ersatt dem med silikon. Silikonmjukgörare i kosmetika påverkar inte levande celler och gör användningen av kosmetika säker.

trusted-source[1]

Vad är känslan?

Vad är mjukgörande är fettkomponenten i kosmetika. Emollients är ansvariga för konsumentegenskaper hos kosmetiska produkter. Tack vare mjukgörare är krämer och lotioner väl fördelade över huden och absorberas. Gör huden på kroppen och ansiktet mild, silkeslen, smidig. Mjukgörare finns i både professionell kosmetika och dekorativa produkter. Det beror på deras tillgänglighet, hur länge sminken ska varas och hur det kommer att se ut på den eller andra hudtyper.

När de appliceras på huden, förblir de mjukgörande ämnena på ytan, som gradvis tränger in i stratum corneum. Tack vare detta kan smink ta så lång tid. Men inte alla mjukgörare är säkra på huden. Vissa kan orsaka en allergisk reaktion och utseendet av akne. Vanligtvis händer detta när man använder lågkvalitativa och billiga kosmetika. I modern kosmetik ersätts emolentes med silikoner. Dessa substanser har samma effekt som mjukgörare, men orsakar inte missbruk eller negativa reaktioner. Dessutom, tack vare silikoner i kosmetika, kan tillverkarna reglera fettinnehållet i krämer, konsistensen och konsistensen av schampo, lotion och andra konsumentegenskaper hos kosmetika.

Funktionsmekanismen av känslor

Emolent på engelska betyder "ett medel för att mildra", vilket helt återspeglar sin huvuduppgift - att mjukna huden. Vi kan säga att effekten av kräm som appliceras på huden är en 99% effekt av mjukgörare. Emollients penetrerar inte djupt i huden, men har ingen effekt på levande celler. Deras handlingar i full mening av ordet kosmetisk är en tillfällig förbättring av hudens utseende utan aktiv inblandning i dess fysiologi.

Mjukgörande medel är fetter och fettliknande ämnen som har egenskapen att vara fixerade i stratum corneum, vilket gör att ytan är jämn och mjuk vid beröring. Som mjukgörande medel används fettalkoholer, vaxer, estrar, naturliga fetter och oljor, liksom vissa silikonföreningar (sk silikonoljor). De mest frekvent påträffas uppmjukande medel följande: ceresin, mineralolja, växer (bivax, karnauba kandelily), isopropylpalmitat, stearylalkohol, ricinolja, silikoner och dimetikon och cyklometikon.

Emollients bestämmer i stor utsträckning kosmetiska produkters konsumentegenskaper - fördelning på huden, absorption, utseende, känslor efter applicering på huden (en känsla av jämnhet, mjukhet, silkeslen). Särskilt viktigt är valet av fettkomponenter i dekorativ kosmetika, eftersom det beror på hur jämnt sminken kommer att stanna, hur länge den kommer att fortsätta etc.

Det är inte förvånande att emo-lovers oftast väljs av marknadsföringsskäl, praktiskt taget utan hänsyn till deras effekt på huden.

I modern kosmetika används silikonoljor i allt högre grad som mjukgörare och lämnar rollen av aktiva tillsatser till organiska fetter och oljor. Silikoner uppfyller grundkriterierna för mjukgörare mycket bättre: när de appliceras på huden, stanna på ytan, tillfälligt utjämna och mjukna den och inte påverka de levande cellerna. Biologisk inertitet av silikoner är garantin för deras säkerhet.

Silikonernas popularitet förklaras också av deras speciella konsumentegenskaper. De är inte klibbiga och ger en känsla av mjukhet på huden. Med hjälp av silikon kan du skapa ett brett utbud av kosmetika, som börjar med krämer och schampon och efterbehandling med dekorativa kosmetika. Dessutom kan silikoner styra egenskaperna hos kosmetiska produkter - kan skapa en komposition som kommer att märkas av konsumenten som en ljusare eller, omvänt, mer fet, lämnar huden eller håret skyddsfilm för att ge resistens läppstift eller fundament.

Emolent kräm

Emolent cream är ett utmärkt verktyg för hudvård av ansikte och kropp. Huvudseffekten av mjukgörande grädde är att den efter första användningen gör huden väl preparerad, öm, elastisk, eliminerar torrhet och grovhet. Eftersom emolent är en fet komponent i en kosmetisk, låt oss titta på de mest populära mjukgörare.

  • Emolents från petroleumprodukter - sådana ämnen inkluderar mineralolja, paraffin och petroleumjelly. Dessa ämnen tränger inte djupt in i huden och är biologiskt neutrala. De bildar en tunn film på huden och förhindrar förångning av vatten.
  • Parafin är en färglös substans som smälter vid upphettning. Det är han som ger fett till kosmetiska produkter.
  • Paraffingelé eller vaselin - bildar en osynlig film på huden, som har en fuktgivande effekt.
  • Mineraloljor absorberas perfekt av huden och som den tidigare mjukgöraren bildar en tunn film för att behålla fukt i huden.

trusted-source[2], [3], [4], [5]

Emotener med atopisk dermatit

Mjukgörande medel med atopisk dermatit har en helande och förebyggande effekt. Men dessa ämnen är endast användbara om de är helt säkra och inte blir orsak till komedogent beroende. Atopisk dermatit är en inflammatorisk allergisk hudsjukdom, som ofta har en kronisk form. Huvudsymptomen för sjukdomen är svår klåda. I regel ser sjukdomen ut i tidig barndom och har tre utvecklingsstadier som ersätter varandra när patienten växer upp.

Emotener med atopisk dermatit har en terapeutisk effekt, mjuknar huden och lindrar klåda. Förutom kosmetiska produkter med mjukgörare, föreskriver personer med atopisk dermatit antiinflammatoriska läkemedel för extern användning. Extern terapi med atopisk dermatit är den mest effektiva metoden för behandling, och medel med mjukgörare är ett idealiskt val för behandling och vård av sköljande hud.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Emoent för barn

Mjukgörare för barn ger rensning och fuktighet i huden. De förhindrar utseende av torrhet och bildar ett skyddande barriärskikt på huden, vilket återställer vattenlipidbalansen i huden. Huvudsyftet med att använda mjukgörare för barn är att återställa det skadade hudområdet. Mjukgörare är oumbärliga vid behandling av atopisk huddermatit.

Mjukgörare för barn kan vara i flytande och krämig form. Användningen av en form eller annan beror på hudproblem. Så om barnet har torr hud och peeling får man fördel med ljuskrämer och mjölk för att ta hand om känslor. Om atopisk dermatit uppträder i den utpräglade torrheten i vissa delar av kroppen, rekommenderas att använda kräm och salvor med mjukgörare. Användningsfrekvensen beror på graden av skada på huden, men bör inte överstiga fyra procedurer för att sätta emo-älskare på barnhud per dag. Daglig användning av barns kosmetika med mjukgörare är ett effektivt förebyggande av atopisk dermatit och utmärkt vård för ömt babyhud.

trusted-source[14], [15]

Emollienser i kosmetika

Emollienser i kosmetika är en fet komponent av läkemedlet. Översatt från engelska, mjukgörande låter som ett medel för att mildra och detta avslöjar helt de grundläggande funktionerna och egenskaperna hos dessa ämnen. Många kosmetiker hävdar att effekten av den första användningen av produkten är 90% beroende av kvaliteten på de använda emonenterna. Således är de ansvariga för kosmetikkens konsumentegenskaper. Och detta är absorptionsförmåga, fördelning på huden och resultatet efter användning. Tack vare känslor kan du, efter den första appliceringen av kosmetika, känna att huden har blivit mjukare, mer öm, mer elastisk.

Emolenter är fetter som tränger in i det kåta lagret av huden och är fixerade där. På grund av detta blir huden mjukt, ömt och snyggare. Fler och fler tillverkare föredrar silikonoljor som mjukgörare. Dessa substanser har ingen effekt på levande hudceller, och den biologiska inertiteten hos silikoner är en garanti för säkerheten för kroppen. Silikoner är också populära på grund av deras konsumentegenskaper. Med deras hjälp skapas ett brett utbud av kosmetika, allt från schampo och hår balm till smink. Silikoner är mjukgörare som ger stabilitet mot kosmetiska produkter, gör det möjligt att producera kosmetika för alla typer av hud och konsument önskemål - lätta och feta krämer, fasta läppstift, foundation krämer och mycket mer.

Emollients är en oumbärlig komponent i kosmetika. Mjukgörare är ansvariga för kosmetikkens konsumentegenskaper och dess egenskaper. Dessutom hjälper mjukgörare till behandling av atopisk dermatit hos både vuxna och barn. Och detta visar att deras närvaro är nödvändig i kosmetika, för fullvärdig hudvård.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.