^

Konsekvenser och komplikationer efter hårtransplantation

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

När vi bestämmer oss för någon form av radikal handling, förväntar vi oss alltid en lösning på vårt problem från honom. Ändå vill jag förstå att jag var tvungen att uthärda med goda skäl.

Tyvärr, för att se omedelbart vad slutresultatet av ett sådant förfarande som hårtransplantation kommer att vara, är helt enkelt omöjligt, eftersom håret börjar växa inte tidigare än 3 månader senare. Men för att se hur  hårtransplantat håret faller ut  är det möjligt redan under dessa tre månader.

Det bör förstås att byte av hår är en naturlig fysiologisk process, och du behöver inte vara rädd för det. I stället för det tappade håret uppträder en ny, och det blir inte värre än den föregående. Så det kan falla ut som de hår som inte har fångat på, såväl som enskilda exemplar från follikulära föreningar, för vilka det är dags att byta.

En annan sak är att tillsammans med det injicerade håret kan de som stannade i deras plats falla ut. Orsaken till deras förlust kan vara skada på glödlampan eller störning av vävnadens näring inom hårväxten på grund av skador på nerver och kärl under operationen.

Drop kan också vara intakta hår som är känsliga för dihydrotetosteron, som helt enkelt inte föll före operationen, och de som helt enkelt förlorar mindre näringsämnen bredvid starkt transplanterat hår. Ett sådant fenomen som fallout efter proceduren av egna svaga hårläkare kallar chock (Hairloss shoсk).

Om du inte vidta åtgärder för att normalisera hormonnivåerna, visar det sig, den här situationen: implanterade stark hår från ryggen och sidorna av huvudet är kvar på plats och de återstående släktingar på pannan och kronan fortsätter att sova. Det är uppenbart att allt detta återspeglas i tätheten hos höret och på frisyrens utseende. Till exempel kan en hårlös fälg eller gash bildas, vilket kräver en upprepad operation för att fylla den bildade "tomrummet". Men det är också klart att snart kommer det inte att vara något att lappa upp sådana brister.

En annan obehaglig ögonblick - ett  ärr  remsa operationer  hårtransplantation. För det första är det ganska smärtsamt, vilket gör det svårt att vårda procedurer. För det andra är det märkbart även efter en tid, eftersom huden på huvudet sträcker sig, sträcker sig och ärret i stället för sömmen. Även en 10-centimeter remsa är inte så lätt att dölja, för att inte tala om ett ärr på 20-25 cm i längd.

Närvaron av ett ärr gör det omöjligt för en kort hårklippning, eftersom det i det här fallet ser ut som något onaturligt. För att inte begränsa dig själv när du väljer frisyrer, måste du tänka på konsekvenserna av olika metoder i förväg. Efter en sömlös och icke-kirurgisk hårtransplantation uppstår exempelvis inga sådana problem.

Komplikationer efter en hårtransplantation kirurgi

Möjligheten till olika komplikationer beror självklart på vilken typ av operation och transplantation som används, doktorns professionalism, vård av huvud och hår efter proceduren, organismens egenskaper, de samtidiga sjukdomarna. Således är hårtransplantation alltid en viss risk, som kan minskas ansvarsfullt genom att välja typ av ingrepp och specialistläkare som ska utföra operationen. I strävan efter vackert hår borde du inte hålla tillbaka de befintliga sjukdomarna, så att proceduren inte kastas i vinden med pengar i kombination med de mottagna hälsoproblemen.

Vilka faror kan vänta på patienter som tog ett avgörande steg mot att återställa bilden av en person med en lyxig frisör med hjälp av en sällsynt och relativt billig operation för att implantera konstgjort hår:

 • mycket frekventa allergiska reaktioner på biologiska fibrer, vilka uppträder i form av svår klåda och utslag i huden,
 • ökad svettning hos personer utsatta för hyperhidros,
 • aktivering av immunsystemet och exacerbation av hudsjukdomar vid införande av artificiella komponenter i kroppen,
 • förlust av transplanterat hår på grund av avstötning av deras kropp,
 • suppuration av sår i transplantationszonen (immunsystemet uppfattar konstgjort hår som en splinter, så "hordes" av leukocyter skickas till området för hårintroduktion)
 • försämring av tillståndet av konstgjort hår, börjar de inte se välbekväma, vilket med tiden gör frisyren slarvig.

Ja, den här åtgärden låter dig spara pengar, få samma resultat som när du transplanterar ditt hår, men i tid kan det visa sig att proceduren bara förvärrade situationen och personen faktiskt betalade för besvikelsen. Transplantationen av artificiellt hår - det här måste vara det sista som en person fortfarande kunde bestämma i ett förtvivelsestillstånd. Risken för misslyckande i denna situation är mycket hög.

Låt oss nu återgå till mer vanliga operationer av hårtransplantation (autotransplantation) med olika metoder. När det gäller sömlösa och icke-kirurgiska tekniker finns det flera möjliga typer av komplikationer:

 • obehag på området för förfarandet är endast möjligt under den första dagen efter operationen, det borde inte finnas någon smärta, men för att avlägsna obehag kan läkaren råda att ta ett bedövningsmedel,
 • kliande hårbotten på platsen för det transplanterade håret med några andra symtom på allergier blir ett index mikroranok healing, kan det ta upp till 10 dagar, under vilken de fysiska effekter på huden är bäst att inte utöva, det vill säga Det rekommenderas inte att skrapa huvudet,
 • svullnad i ansiktet och ett brott mot hårbottens känslighet första gången efter operationen, vilket anses vara ett alternativ för kroppens normala reaktion för att störa hans arbete,
 • Utseendet inom hårtransplantation av små blodiga urladdningar från mikroranuncles, som vanligtvis försvinner inom den första veckan,
 • blödning (denna komplikation är extremt sällsynt och kräver specialistintervention)
 • bildning i huden nära den implanterade transplantatet liten smärtfri tätning fylld serös vätska (seroma), som i allmänhet anses vara ofarliga, men vätskan kommer fortfarande ambulatorisk remove och sätta på ett par dagar ett tryckförband,
 • Utseendet av blåmärken som en följd av blödningar på huden (små blåmärken löser sig själv och voluminösa kräver ingripande av en läkare som kommer att hjälpa till att ta bort det ackumulerade blodet och bandage blödningsbehållaren)
 • med felaktig skötsel av hårbotten under de första dagarna efter transplantation eller fläckar av desinfektionsåtgärder under beredningen och genomförandet av operationen är det möjligt att infektera mikroskador vid beslag och infall av hårsäckar. Det är uppenbart att de drabbade lökarna helt enkelt kan lämna sin säng, vilket påverkar det slutliga resultatet av transplantationen.

Operationsremsor kan ha ännu mer komplikationer som är associerade med den kirurgiska delen av proceduren:

 • När en plåstret skärs på huvudets occipitala och laterala delar med en bredd på upp till 3 cm, måste sårkanterna dras samman för att applicera en söm. Som ett resultat av stark spänning är det ibland möjligt att förvänta sig en avvikelse av kanterna hos ett sådant sår, vilket observeras under de första veckorna efter ingreppet. I vissa fall måste man även tillgripa upprepad suturering.
 • Om infektion kan utsättas för små sår, vad kan vi säga om ett stort sår där ett transplantatskärning togs. Orsaker till infektion kommer att vara desamma som vid icke kirurgiska tekniker. Detta kommer att kräva viss behandling med antiinflammatoriska läkemedel och antibiotika.
 • Infektion av såret, stark spänning av vävnaderna kring den och genetisk predisposition kan orsaka utseendet inom operationsområdet av keloidärr, vilka är formationer av bindväv. Ärr bildas efter sårläkning i flera månader och växer inom några år. När deras tillväxt stannar kan du tillgripa borttagandet av dessa icke-estetiska formationer, vilket också kan ge fysiskt obehag. Fram till dess kommer du att göra med användning av kortikosteroider och bandage.
 • En av komplikationerna av hårtransplantation kan förväntas även under operationen på grund av felaktiga åtgärder hos den personal som utför förfarandet. Detta hänvisar till den marginala nekrosen hos flikarna som avlägsnats från den occipitala delen av huvudet. Det bör orsaka eventuell missfärgning av flikens del. Den del som börjar med nekros av vävnader bör utbytas, den kan inte användas för transplantation.

Vi pratade om möjliga komplikationer av hårtransplantationsproceduren, som patienten måste bekanta med förutom läkaren. Patienten har rätt att veta om alla slags risker som är relaterade till hans hälsa.

Men det faktum att sådana risker existerar betyder inte alls att komplikationer nödvändigtvis kommer att uppstå. Annars skulle hårtransplantationsoperationer inte vara så populära som vi är idag. Vi måste förstå att risken existerar även när vägen korsar trafikljusen, men det begränsar inte våra rörelser vid korsningen, om det finns ett sådant behov.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.