^

Manuell ansiktsrengöring

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 02.06.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Ett rent ansikte är inte bara ett tvättat ansikte. Varken vatten, lotioner och andra hygienprodukter ger verklig renhet, eftersom de bara tar bort smuts från hudens yta. Överskott av fett, komedoner kräver en djupare påverkan, och idag anses ett av de bästa sätten för en sådan påverkan vara manuell ansiktsrengöring.

Indikationer för förfarandet

Ren hud, som kan andas, är förutsättningen för dess ungdom och välvårdade. Manuell ansiktsrengöring har för- och nackdelar, men effekten är utmärkt, speciellt vid ökad fet hud. Inte konstigt att det användes av de gamla egyptierna, kanske till och med den berömda vackra drottningen.

Behovet av djuprengöring uppstår i de fall hårdvarumetoder inte fungerar. Kärnan i rengöring är det mekaniska avlägsnandet av smuts, pluggar, akne. Indikationer för proceduren:

 • komedoner;
 • milia (vita prickar);
 • överskott av talg;
 • icke-inflammatoriska utslag;
 • kokar;
 • synliga defekter;
 • allmänna föroreningar.

 

Förberedelse

För att manuell ansiktsrengöring ska bli så effektiv som möjligt krävs ordentlig förberedelse. Först och främst bör du ta bort smink, och det är bättre att inte applicera det alls den här dagen. Rengöring av makeup utförs med mjölk, gel eller lotion. Om ansiktet är kraftigt förorenat appliceras en speciell mask eller lätt peeling görs med syror med en lägsta koncentration.

 • För att öppna porerna ångas ansiktet. Flera metoder används: varm ånga, termisk gel eller kall hydrering. Ånga är kontraindicerat om huden är torr, med täta kärl, samt med astma.

Gelen öppnar porerna och förhindrar uttorkning. Det geltäckta ansiktet täcks med en film i 20 minuter, sedan uppstår peeling. Hudceller sväller, bindningarna mellan dem försvagas kraftigt. Öppna filmen i etapper så att gelens verkan på porerna (upp till 15 minuter) inte slutar i förtid. Medan ett område rengörs ligger resten under filmen.

I förberedelsestadiet ser man till att instrumenten är sterilrena. För proceduren används den så kallade Uno-skeden. Detta är ett specialverktyg för att ta bort pormaskar och andra föroreningar. I slutet finns en perforerad spatel, i mitten - en fördjupning för extrudering. Det finns modifieringar för både salong och hemmabruk.

Genom att städa löses och förebyggs många kosmetiska problem. Hudens tillstånd och utseende förbättras avsevärt, effekten varar länge. Bekvämligheten är att det kan utföras självständigt, hemma.

Teknik manuell ansiktsrengöring

Huvudsaken vid manuell ansiktsrengöring är att observera tekniken och steriliteten. Manipulation utförs i etapper, renlighet uppnås genom att regelbundet torka av nya områden på huden och sänka instrumentet i en desinfektionslösning.

Verktyget tar försiktigt bort en beläggning av fett, keratinisering, komedoner, krossar omogen inflammerad akne. De rör sig inte slumpmässigt, utan längs vissa linjer. Så ta bort, inklusive djupa pluggar.

Det som inte lämpar sig för en sked pressas ut av händer som behandlats med ett antiseptiskt medel och lindas in i steril gasväv. Gulaktig smuts med en svart prick ovanpå kommer lätt ut. Tryck bör appliceras längs utsöndringskanalerna - med kuddarna på fingrarna, och inte med naglarna, vilket kan leda till ärrbildning.

Till det bästa av behovet används även andra verktyg - ett spjut eller en nål för att expandera talgkanalerna. Slutligen desinficeras hela fältet. Det är användbart att komplettera med en mask som hjälper till att smalna av porerna. Efter ingreppet rekommenderas det att spendera minst en halvtimme inomhus så att huden hinner få en nyans nära naturlig.

 • Hemmet förfarandet är bra eftersom det gör att du inte kan lämna huset med ett rött ansikte. Dessutom är det inte så smärtsamt.

Kort sagt, proceduren är densamma: huden rengörs med en skrubb, ångad med ett ångbad av örtinfusioner, vald efter hudtyp. Fingrar inslagna i ett bandage fuktas med väteperoxid. Efter rengöring, applicera en tonic med alkohol och en fuktgivande kräm.

Experter rekommenderar att inte fördröja proceduren, eftersom porerna snart börjar stängas, vilket gör det svårt att rengöra dem. Med svår inflammation är det nödvändigt att genomföra flera sessioner, ta bort pormaskar eller komedoner i etapper och särskilt noggrant observera sterilitet. Endast med detta tillvägagångssätt kan infektion och relaterade komplikationer undvikas.

Ultraljud och manuell ansiktsrengöring

När det gäller pris och popularitet är ultraljud och manuell ansiktsrengöring nästan likvärdiga. Vad exakt du ska välja, kommer salongsspecialisten eller en hudläkare du litar på att berätta.

 • Ansiktsrengöring med ultraljudsvågor är en säker modern metod. Handlingen manifesteras på flera nivåer samtidigt, smuts, fett, komedoner, döda celler rensas ut.
 • Manuell ansiktsrengöring utförs med specialverktyg och helt enkelt för hand. Dess fördelar är tillförlitlighet och rimligt pris. Indicerat för riklig akne och akne.

Det är värt att betona att det är omöjligt att rengöra ditt ansikte på egen hand på det sätt som en erfaren och kompetent specialist på en kosmetisk institution kommer att göra.

Patienten får båda procedurerna under bekväma förhållanden och tar en bekväm position i en speciell stol. Manuell manipulation kan ibland orsaka obehag, men de är ganska tolererbara. Ultraljudsvågor känns inte alls. Efter dem finns det ingen rodnad. Längd - från 20 min. Upp till en timme.

Rehabiliteringsperioden innebär ett avslag på flera dagar från solarium och vattenprocedurer (pool, bastu). Duschar med kall temperatur är tillåtna. Exponering för solen utan en skyddande kräm, applicering av dekorativa kosmetika och alla kosmetiska procedurer i ansiktet är begränsad. Detta är en mycket liten uppoffring för att beundra en föryngrad reflektion i spegeln, ren och frisk hud.

Kontraindikationer till proceduren

Manuell ansiktsrengöring är inte alltid indikerad. En banal men betydande kontraindikation är en låg smärttröskel, vid vilken en person helt enkelt inte kan motstå obehaget i samband med denna procedur. Andra kontraindikationer för användning:

 • inflammation, trauma, patologisk skada i ansiktet;
 • nederlag av infektioner, herpes;
 • kroniska patologier i dermis;
 • furunkulos;
 • demodikos;
 • för torr hud;
 • menstruation;
 • hypertoni;
 • blodsjukdomar;
 • astma;
 • bräcklighet av blodkärl.

Konsekvenser efter förfarandet

Användningen av manuell ansiktsrengöring förbättrar utseendet på problematisk hud. Manipulering tar bort den keratiniserade epidermis, jämnar ut och jämnar ut dermis. Konsekvenserna efter proceduren är uppenbara: rena porer minskar visuellt, svarta prickar försvinner för alltid. Strukturen av dermis är optimerad.

 • Lätt svullnad och hyperemi är övergående och försvinner snart. Efter några dagar jämnas hydrobalansen ut, ansiktet får en frisk look.

Efter cirka fyra dagar aktiveras avskalningen av döda epidermala celler. Detta är en naturlig process som leder till positiva resultat, i synnerhet hudförnyelse.

Men man kan inte förvänta sig ett mirakel av manuell ansiktsrengöring, till exempel en lösning på alla hudproblem. För att eliminera inflammatoriska symtom, svåra utslag, akne, är det först nödvändigt att fastställa och eliminera deras orsak. Och det kan associeras med verkliga sjukdomar - metabola störningar, slaggbildning, låg immunitet, såväl som yttre faktorer. Ogynnsamma faktorer måste elimineras och sjukdomar måste botas.

 • För att få önskat resultat görs manuell rengöring bäst i mitten av menstruationscykeln.

Vid denna tidpunkt är mängden östrogen i kroppen ganska hög, på grund av vilken smärta dämpas. Det finns också ett samband mellan hudtyp och frekvens av ingrepp. Med kemtvätt rekommenderas det en gång i månaden, med normal - inte mer än 2, med en tendens till överskott av fett - upp till 3 procedurer per månad.

Komplikationer efter proceduren

Med ökad känslighet är en komplikation efter proceduren möjlig, manifesterad av långvarig rodnad. Vanligtvis provoceras det av misstag eller ignorerar kontraindikationerna för manuell ansiktsrengöring. För att eliminera rodnad görs masker, kompresser med medicinalväxter och medicinska salvor.

 • Normalt kvarstår lätt svullnad i en dag eller två. För att stimulera avlägsnandet av överflödigt vatten kan en specialist ordinera diuretika.

Med starkt tryck eller närvaro av kontraindikationer bildas hematom. De elimineras med lotioner från medicinalväxter eller heparinsalva. Aggressiv manipulation kan också leda till sträckning av huden, och naturligt täta porer kan förbli förstorade.

 • Om reglerna för renlighet överträds blir ansiktet inflammerat. I det här fallet rekommenderar läkare torkning och desinfektion, antibiotiska salvor etc.

Överdrivet tryck i ansiktet kan leda till ärrbildning. Som regel händer detta inte i en salong, ärr är möjliga med felaktigt organiserad hemmanipulation.

Allergier är möjliga under och efter rengöring. Det elimineras med hjälp av antihistaminer.

Använder du preparat som inte stämmer överens med hudtypen är detta kantat av lång peeling. Intensiv daglig återfuktning och avskaffandet av alkoholhaltiga kosmetika kan bota huden.

Skötsel efter proceduren

En viktig plats ges till vården efter proceduren, som utförs utanför salongen. På kvällen, efter manuell rengöring av ansiktet, används lotion, och sedan den vanliga krämen för natten. Under de följande dagarna indikeras lugnande, förträngande porer, desinfektionsmedel eller procedurer. Tjocka lermasker baserade på mineralvatten, termiskt vatten för tvätt, kosmetika med aloe är effektiva.

För att påskynda återhämtningsprocesserna används salvor, masker, kalla kompresser med en växtbas. Om läkning är nödvändig - Bepanthen kräm. Rekommenderad d'Arsonval, infraröd bestrålning, kryomassage. Resultatet blir normalisering av hydrobalansen, ett hälsosamt och vackert utseende i ansiktet.

 • Under återhämtningsperioden är gym, simbassänger, bastur, bad och strandsemester förbjudna.

Att röra ansiktet är endast tillåtet med fingrar behandlade med ett antiseptiskt medel. Fuktgivande kräm i tillräcklig mängd tillåter inte torkning.

Vanliga kosmetika är tillåtna att användas efter fullständig återhämtning. Det är särskilt viktigt att avstå under de första 12 timmarna, när porerna inte är helt stängda och det finns stor risk för infektion. Det är oacceptabelt att måla ögonbryn, ögonfransar, applicera smink vid denna tidpunkt.

Recensioner

Om manuell rengöring av ansiktet helt positiva recensioner. För många har ingreppet hjälpt till att helt bli av med irriterande komedoner och pormaskar. Bara för vissa verkar det smärtsamt, och efter den första rengöringen blir de flesta regelbundna besökare till salonger, där de upptäcker relaterade kosmetiska procedurer. Särskilt nöjda är ägarna av fet hud, som är övertygade om att regelbunden rengöring effektivt förbättrar dess tillstånd.

Med problemet med akne, akne, möter nästan alla unga människor puberteten. De brukar gå iväg av sig själva. Vid högre ålder finns det problem som kräver kvalificerad medicinsk intervention. Manuell ansiktsrengöring är ett av de enklaste sätten att eliminera huddefekter som inte är förknippade med systemiska sjukdomar.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.