^

Medicinsk expert av artikeln

Obstetrician-gynekolog, fertilitetsspecialist

Analyser före graviditetsplanering

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Vilka tester behöver du för att passera innan du planerar graviditet? Med denna fråga konfronteras alla par som förbereder sig för barnets uppfattning. För varje par väljs en lista med nödvändiga analyser individuellt utifrån en allmän undersökning.

Att barnet föddes friskt, både kvinnan och mannen före befruktningen skulle passera eller genomföra fullständiga inspektioner och vara hälsosamma. Det är viktigt i tid att identifiera framtida mor till gynekologiska sjukdomar eller andra kroniska systemiska sjukdomar. Det är trots allt kvinnan som kommer att bära barnet och nu kommer hon att vara ansvarig, inte bara för sig själv, men också för ett nytt växande liv.

En utökad förteckning över tester är endast föreskriven i de fall där framtida föräldrar har några systemiska, genetiska sjukdomar, trauma eller graviditet inte förekommer i mer än ett år. Innan du planerar en graviditet måste en kvinna passera följande standardtest: 

 • ett smet från slidan till floran; 
 • Allmänt, biokemiskt blodprov; 
 • allmän analys av urin; 
 • skrapa från livmoderhalsen för en PCR-studie; 
 • cytologi skrapning; 
 • sköldkörtelhormoner; 
 • Ultraljud av bröst- och sköldkörteln, organ i det lilla bäckenet, för att utesluta förekomsten av patologi.

Detta kommer att bidra till att se den allmänna fysiologiska bilden och bestämma beredskapen hos kvinnans organism för befruktning och graviditet.

trusted-source[1], [2]

Vilka tester ska jag ta vid planering av graviditet?

Vilka tester ska jag ta vid planering av graviditet? Denna fråga ställdes inför inte av ett gift par. I grund och botten föreskrivs två typer av test: analys för infektion och vid behov ytterligare test.

Analyser för infektioner är föreskrivna för att bestämma förekomsten av antikroppar mot de vanligaste virusen och infektionerna. Detta är en av de viktigaste testerna som tilldelas kvinnor. Dessa är test för: 

 • Förekomsten av antikroppar mot toxoplasmos, viruset av herpes, röda hundar, cytomegalovirus, humant papillomvirus; 
 • Antikroppar mot HIV, syfilis, gonokocker, mykoplasma, gardnerella; 
 • Antikroppar mot E. Coli, stafylokocker; 
 • Blodkoagulationsanalys.

Om plötsligt, som en följd av forskningen, utvecklas någon sjukdom, måste både kvinnan och mannen genomgå lämplig behandling och först efter att analysen omfördelats och det negativa resultatet är att börja planera. Sexinfektioner är mycket smittsamma och under graviditet och förlossning kan skada barnet och till och med orsaka utvecklingsavvikelser. Speciellt farligt är rubella, toxoplasmos och cytomegalovirus - dessa infektioner kan prova fostrets deformitet och leda till döden.

Ytterligare test är föreskrivna om en historia av oregelbunden menstruationscykel, ett problem med uppfattningen, fanns aborter eller missfall. Utförde en serie analyser och studier - på fallhinnans patency, könshormoner, tillståndet hos det endokrina systemet.

Obligatoriska tester vid planering av graviditet

Vilka obligatoriska tester vid planering av graviditet ska överlämnas till partners, du kan klargöra i familjeplaneringscentralen eller en gynekolog. Den obligatoriska analysen inkluderar ett kliniskt blodprov, ett biokemiskt blodprov, ett allmänt urintest, blod på den hormonella spegeln, ultraljud av det lilla bäckenet.

Baserat på resultaten av alla nödvändiga test kan läkare se till att båda parter är friska och kvinnans kropp är redo för graviditet och bärande. Förekomsten av latent eller uppenbar infektion är farlig för fostret, eftersom det kan orsaka missbildningar och fosterdöd, och det är mycket riskabelt att behandla en kvinna under graviditeten med antibiotika.

Obligatoriska tester i graviditetsplanering, ingår i det övergripande komplexet: 

 • Analys för hepatit B och C.
 • HIV-testning.
 • Analys för syfilis.
 • Smör på mikrofloran.
 • PTSR på latenta infektioner.
 • Koliposkopiya.

Det är viktigt för framtida mödrar att skicka en analys för detektering av antikroppar mot rubella, toxoplasmos, cytomegalovirus. Om antikroppar i blodet inte finns, måste du vaccinera minst tre månader före befruktningen.

Ytterligare tester är tilldelade om det är nödvändigt att bestämma genetisk kompatibilitet eller för att förutse eventuella genetiska avvikelser som kan vara ärftliga.

trusted-source[3]

Analyser för kvinnor i planeringen av graviditet

Analyser för kvinnor i planeringen av graviditet överlämnar i flera steg och påverkar alla kroppssystem.

Det första du behöver för att bedöma kvinnornas kroppsliga tillstånd, för det här borde den förväntade mamman besöka sådana specialister: 

 • Gynekologen - samråd med gynekologen är mycket viktig, det är profilerande läkare som kommer att leda hela graviditeten. 
 • En tandläkare - tidig undersökning av munhålan och behandling av patienter med tänder kommer att lindra risken för en farlig infektion. 
 • Otolaryngologist. Sjukdomar i ENT-organen är också farliga och även i kronisk form kommer det att bli en konstant infektionskälla. 
 • Kardiolog. En extra börda på kardiovaskulärsystemet hos en kvinna under graviditet och förlossning kan vara skadligt om det finns sjukdomar eller patologier inom detta område. 
 • Allergolog.

Alla sjukdomar som läkare kommer att identifiera borde botas strikt före befruktningen.

Analyser för kvinnor i planeringen av graviditet, vilket nödvändigtvis måste överensstämma med planeringen av begreppet: 

 • ett blodprov för hepatit B och C, syfilis, HIV, antikroppar mot herpes och cytomegalovirusinfektion, rubella, toxoplasmos; 
 • ett smärta från slidan för att bestämma floran; 
 • USA av bröstkörtlar, organ av litet bäcken; 
 • PCR studie avskrap produceras från livmoderhalsen - förekomst av patogener av herpes, cytomegalovirus, klamydia, mykoplasma, ureaplasmosis; 
 • Ultraljud av sköldkörteln; 
 • allmän analys av urin; 
 • allmän och biokemisk blodprov; 
 • cytologi av skrapning från livmoderhalsen; 
 • blodkoagulationsanalys 
 • studie av nivån av hormoner thyroid TSH (tyroidstimulerande hormon hypofysen, som reglerar sköldkörtelfunktion), T3 (tyroxin), T4 (trijodtyronin).

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Analyser för män i planering av graviditet

Analyser till mannen vid planering av graviditet är det också nödvändigt att överlämna, men inte i alla fall. 

 1. Samråd med en genetiker. Samråd med en genetiker utses inte i alla fall. Först då, om historien om en kvinna eller man har en sjukdom eller patologi, som överförs genom arv -. Downs syndrom, schizofreni, etc. Dessutom, när en ålder av män över 40 år, behövs också samrådet genetik. Genetisk rådgivning skickas också till kvinnor som har en historia av missfall eller födda döda barn. 
 2. Spermogram och kompatibilitetsanalys. Om paret inte får ett barn inom ett år, är det först och främst mannen som planerar att genomgå en analys för ett spermogram - detta kommer att ge information om spermatozoas aktivitet och deras procentandel i spermier. Så du kan identifiera infertilitet hos män och förskriva en behandlingsplan.
 3. Också efter långa försök att bli gravid, föreskrivs ett kompatibilitetstest, men det finns få sådana par och det är sällan ordinerat. 
 4. Fluorografi. En man måste ha en röntgenundersökning av bröstet för att utesluta möjligheten till tuberkulos. 
 5. Blodtest för infektion. En man, som en kvinna, måste nödvändigtvis donera blod för hiv, syfilis, etc. Speciellt i fall då analysen av en kvinnas blod indikerar förekomsten av patogener av infektioner och sexuellt överförda virus.

Analyser för en man när man planerar en graviditet måste tas nödvändigtvis, eftersom ju mer hälsosam en man vid tidpunkten för uppfattningen, desto högre är sannolikheten för en hälsosam baby. Och du kan ta alla nödvändiga test i någon klinik i din stad.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Hormonanalys i graviditetsplanering

Analys av hormoner vid planering av graviditet är inte av sekundär betydelse vid beredningen av graviditet. Baserat på studien av den hormonella bakgrunden är det möjligt att bedöma felet i kroppens endokrina funktioner och hjälpa till att fastställa orsaken till infertilitet. Det är nödvändigt att analysera hormoner om en kvinna har manlig hårtyp, manlig och kvinnlig vikt över normen, fet och akne benägen hud och ålder efter 35 år.

Det finns faktorer som bestämmer syftet med hormonanalysen: 

 1. Menstruationscykel dysfunktion. 
 2. I anamnesen fanns miscarriages, en frusen foster, stillbirth. 
 3. Mer än ett år kan inte bli gravid.

Vid planering av graviditet är det värt att uppmärksamma sådana hormoner:

 • Progesteron. Han är ansvarig för att fästa embryot på livmoderns väggar och säkerställer dess utveckling. 
 • Follikelstimulerande hormon (FSH). Ansvarig för tillväxten av oocyter, ansvarig för produktionen av östrogen. Hos män som ansvarar för mognad av spermier. 
 • Luteiniserande hormon (LH) - reglerar mognaden av ägget i follikeln, deltar i bildandet av den gula kroppen. Hos män bidrar det till full mognad av spermier. 
 • Prolactinum - stimulerar ägglossningen och efter födseln är ansvarig för laktation. 
 • Estradiol. Det spelar en viktig roll i utvecklingen av livmoderhinnan och dess förberedelse för graviditet. 
 • Testosteron är ett manligt hormon. Om hans procentandel av en kvinna är för hög är den fylld av brist på ägglossning eller fostrets död, om graviditeten redan har kommit.

Före provet, hög fysisk aktivitet, rökning, känslomässig stress är förbjuden. Du måste ge på morgonen, i en tom mage.

Analys av infektion vid planering av graviditet

Analys av infektion vid planering av graviditet bör ges i första hand - det enda sättet att förebygga risken för infektion hos fostret och orsaka skada under behandlingen. Så, de nödvändiga testen för infektion i planeringen av graviditet: 

 • RW (blodprov för syfilis). Det kan vara falskt positivt för tumörer, diabetes, efter att ha druckit alkohol etc. 
 • HIV. 
 • HbSAg - hepatit B. 
 • HCV är hepatit C. 
 • Separat bör du ta ett blodprov för rubella. Detta är en särskilt farlig infektion. Om en kvinna har lider denna infektion tidigare, utvecklar hon en permanent immunitet. I en gravid kvinna som inte blir sjuk kan rubella lätt passera, och fostret orsakar allvarliga deformiteter och missbildningar. Vid hög risk för infektion anges vaccination, men uppfattningen måste skjutas upp i flera månader. 
 • Blod för toxoplasmos. Allvarlig infektion, vilka djur lider Du kan bli smittad genom att äta rå eller dåligt kokt kött, i kontakt med hemlösa djur. 
 • Cytomegalovirus. Kan provocera intrauterin fosterdöd eller kan vara en anledning strax efter födseln. Överfört luftburet, med blodtransfusioner, sexuell kontakt. 
 • Herpes är könsorgan. Speciellt farligt är infektion under graviditeten. Om en mycket hög andel antikroppar kan du inte planera graviditet. Läkaren utser sedan rätt behandling.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Genetisk analys i graviditetsplanering

Genetisk analys i planeringen av graviditet gör allt fler par som vill ha en bebis. Nyligen har antalet par som bryr sig inte bara om materiell beredskap att bli föräldrar, men vill också att framtida barn ska vara friska, har ökat.

Varje förälder vill ha ett barn att vara frisk, men helt friska gifta par i vår tid uppfyller inte praktiskt taget - varje andra person i en historia har denna eller den ärftliga sjukdomen.

Rådfråga en genetiker för rådgivning minst tre månader före den föreslagna graviditeten. Under denna tidsperiod kan du genomföra alla nödvändiga test och studier och förskriva behandling.

Det finns 6 huvudgrupper med stor risk att få barn med patologier: 

 1. I en av föräldrars familj finns svåra ärftliga sjukdomar. 
 2. Kvinnan i historien hade missfall eller föddes döda barn med anomalier. 
 3. Föräldrarnas unga ålder (under 18 år) eller vice versa överstiger åldern 35-40 år. 
 4. Paret är släktingar. 
 5. Bor i en onormal förorenad zon, konstant kontakt med skadliga ämnen och kemikalier. 
 6. En kvinna tar viktiga läkemedel som kan påverka fostrets bildande och utveckling.

Under grundstudierna föreskrivs ytterligare test: 

 1. Spermogram - för att utesluta spermiernas patologi 
 2. Cytogenetisk undersökning - bestämning av kvalitet och kvantitet av kromosomer; 
 3. HLA-typing - för att bestämma graden av vävnadskompatibilitet för oklara infertilitet orsaker.

Blodtest för graviditetsplanering

Analysen av blod i graviditetsplaneringen innehåller flera obligatoriska steg som tillåter att utesluta alla möjliga patologier och infektioner och kommer att ge information om kvinnans allmänna tillstånd:

 • Fullständig blodräkning

Ett allmänt blodprov kommer att berätta om eventuella inflammatoriska processer i kroppen. Ge även information om antalet blodkroppar.

 • Blod för HIV, hepatit A, B, C, RV (3 gånger under graviditeten)

Blod för dessa sjukdomar överlämnas från venerna och på en tom mage. Tidig diagnos av dessa sjukdomar hjälper till att anpassa den mest effektiva och säkra behandlingen som inte skadar fostret och den gravida kvinnan. Om en kvinna ignorerar överlämnandet av dessa test, måste hon föda i observatoriet.

 • Biokemi av blod (med primär behandling vid 18 och 30 veckor av graviditeten)

Den biokemiska analysen avgör uppgifterna om protein, lipid och kolhydratmetabolism. Det är obligatoriskt att utföra analys för total protein och sockernivå, serumjärn. Ytterligare biokemiska analyser ordineras för kroniska patologier (med pyelonefrit, diabetes, dyskinesi gallvägar).

 • Studier av koagulationssystem:

Analys av blod från en ven på ett koagulogram, det vill säga definitionen på blodets koagulationshastighet. Sålunda bestäms tendensen att blöda, och detta kan orsaka missfall.

 • Blodtyp och Rh-faktor
 • Detektion av TORCH-infektioner

För att bestämma TORCH-infektioner tas blod från venen mot antikroppar mot toxoplasmos, herpes, röda hundsvirus, cytomegalovirus. Om en hög andel Ig M detekteras i blodet indikerar detta en akut sjukdom och kräver behandling om en hög andel IgG innebär att kvinnan redan har återhämtat sig från infektionen och utvecklat en beständig immunitet.

trusted-source[16], [17], [18]

Kostnad för tester för graviditetsplanering

När ett gift par bestämmer sig för att få barn, genomgår allting i sina liv förändringar - känslor, tankar, utseende och, naturligtvis, ekonomiskt avfall. Därför bör graviditeten börja planera i första hand med budgeten.

Budgeten för graviditetsplanering är bättre att beräknas i förväg för att veta hur mycket förberedelseprocessen för graviditet, bär och förlossning kan göra. Detta kommer att bidra till att undvika obehagliga situationer och påfrestningar på grund av brist på finansiering.

Genomgången av tester i planeringen av graviditet, plus de nödvändiga vitaminerna kostar mycket pengar, så detta utgiftsutgift måste alltid beaktas.

På graviditeten, under andra trimestern kommer kvinnans kropp att förändras, så du måste köpa nya kläder, bära skor med låga hälar.

Senare, under de senaste månaderna av graviditeten, behöver du oroa sig för att köpa allt du behöver för barn - kläder, barnvagnar, spjälsängar och mycket mer.

Huvudkostnader: 

 1. Ett besök hos läkaren under förberedelsen för graviditet av graviditeten kommer att kosta ca 2 200 UAH. 
 2. Analyser och undersökningar kostar 7-8.000 UAH. 
 3. Vaccinationer kostar ungefär 300 UAH. 
 4. Tester kostar 140 UAH. 
 5. Vitaminer - 1 800 UAH. 
 6. Särskilda kläder och skor - 4, 000 UAH.

trusted-source[19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.