^

Barnets dop: Vad behöver detta veta?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Dopet av ett barn praktiseras idag av många föräldrar. För den ortodoxa har dopets dikt en djup andlig mening. Dopets rita tvättas bort från barnet genom synd framför Gud och gör det rent i skaparens ansikte. Om barnet döps kan han också bli gudfader i framtiden. För honom kan du sätta ett ljus och be och be Gud om hälsa. Många tror att dopet skyddar barnet från det onda ögat och många problem.

Var ska man döpa ett barn?

Du kan kringgå flera tempel och välja en som ligger närmare hemmet eller där du vill ha mer. Barnets dop kan hållas någon dag efter morgonbönen hålls. Till skillnad från bröllopet kan dop hållas på stora helgdagar och i fasta. Det är lämpligt att i förväg prata med prästen för att köpa allt som behövs för dopet och lära sig att förbereda sig för det. Vi måste också bestämma möjligheten till fotografering och videoinspelning under dopet.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till det. Att under dopet i templet kan vara andra människor. Om barnet reagerar illa på dem. Kanske är det vettigt att döpa ett barn nära huset i en liten kyrka. Det är tillrådligt att i förväg komma överens med prästen på dopdagen.

Vad behöver du ta med dig för dopet?

Du behöver ett kors för barnet (du kan köpa det i förväg i samma kyrka). Om korset köptes inte i templet, men i en smyckenbutik, måste det först helligas från prästen. För att inte skada den tunna halsen på barnet, måste du hänga korset inte på en guld- eller silverkedja, utan på en sträng. Dolken köps inte av barnets föräldrar, utan av sin farfar.

För dop av ett barn, sätt på en ren vit skjorta, helst linne eller andra naturliga material. Vit kläder är ett attribut som symboliserar barnets rening i Guds ansikte från synder.

Du behöver också ett vitt ark eller handduk. Han heter en råtta. I det kommer barnet att tas ur teckensnittet och förpackas. Det är önskvärt att det var gjord av naturligt tyg. Gudmodern köper en gudmoder. Hon köper också en tröja till barnet och en vit hatt.

Hur man väljer fadföräldrar för en bebis?

Välja gudföräldrar med sin man, var uppmärksam: de måste nödvändigtvis döpas. Det kan finnas två gudmorrar, men kanske en. För en pojke, det borde vara en gudfader, och för en tjej - en gudfader. Det borde vara mycket moraliska människor som skulle kunna lära barnet sakramenten av kristen tro, till de kristna grundarna.

  • Människor från andra religioner eller minderåriga kan inte vara barnbarn.
  • Tidigare troddes det att fadderna måste välja sådana personer som kan bli föräldrar till barnet, om de riktiga föräldrarna dör för tidigt.
  • Fadderna borde inte vara gifta par.
  • I gudföräldrarna kan man inte ta en kvinna som har genomgått mindre än 40 dagar från leveransdatumet.
  • En gravid kvinna kan vara gudmor.

Hur förbereder sig för dopet?

Fadderna bör förbereda sig för dopets ritt i förväg. De borde erkänna och ta emot nattvardsgång före denna ceremoni och också lära sig bönen för dopet - "Symbolet för tro". Tre dagar före dopet bör fadderna observera fastande, inte äta kött, inte fult språk, och leda rätt sätt att leva om möjligt.

På dagen för barnets dop kan gudfar inte äta frukost på morgonen, det är nödvändigt att utmana morgonbönen. Under riten måste gudföddarna och gudsen nödvändigtvis korsas. Godparenten betalar vanligtvis alla utgifter som avser barnets dop.

När kan jag döpa ett barn?

Det är vanligt att döpa ett barn på den 40: e dagen efter sin födelse. Då kan moderen redan vara närvarande i kyrkan, och upp till 40 dagar kan inte. Mamma innan dopet kommer till prästen, så att han läser en rensande bön över henne.

Vid dopet deltar barnets föräldrar inte i riten, men de kan vara närvarande i kyrkan. När barnet dövas, är korset kvar på det, det kan (och helst) inte tas bort. Barnet blir van vid det och inget obehag.

Hur man klär sig i en kyrka?

För att följa alla kyrkolagar måste en kvinna klä sig så att axlarna och armbågarna är täckta och klänningen täcker knäna. På huvudet bör vara ett näsduk. Klädens ton bör vara muffled, inga ljusa färger, inga smycken. Män ska gå till kyrkan med sina huvuden upptäckta.

När dopets dop döps endast med högra handen, och suppositoriet kan placeras antingen med höger eller med vänster hand. Under dopets dop upptar män rätt hälsa på kyrkan och kvinnor - den vänstra delen av den.

Hur döper barnets rite?

Hur döper barnets rite?

På dopens död anländer fadderna med barnet före den bestämda tiden för att vara i tid för att förbereda sig. Då tar fadderna barnet till kyrkan. I detta fall är flickan i gudfaderns händer och pojken är vid korset. Barnet ska vara inslaget i en vit blöja, om möjligt bör kläder inte bäras, eftersom barnet kommer att doppas in i teckensnittet.

Prästen lägger händerna på barnet, det är en symbol för Guds beskydd. Då står fadderna nära teckensnittet, i händerna på ett - ett barn och den andra håller ljus. De läser "Symbol of Faith" bön, som de måste lära sig för det. Genom detta avstår gudfäderna djävulen och uppriktigt lovar att följa Guds bud. Efter bönen kommer den heliga fadern att helga vattnet, ta barnet i sina armar och doppa det in i teckensnittet tre gånger. Samtidigt säger han orden: "Guds tjänare (namn) är döpt i Faderns namn, Amen och Sonen, Amen och Helige Ande, Amen."

I teckensnittet bör vara en ganska hög vattentemperatur - upp till 37 grader. Att barnet inte blev förkyldt. Då går barnet genom smörjning - han är smurt med ögon, panna, öron, näsa, mun, bröst, ben och pennor i form av ett kors. I det här fallet säger prästen: "Den Helige Andes segel, amen."

Då tas barnet bort av fadderna (pojken är gudfadern och flickan är gudmor). Barnet torkas och kläds i en vit skjorta, lägger kors på den. Nu döps barnet, han är renad av synder i Guds ögon. Då skär den helige fadern barnets hår i tvärriktningen. Det är en symbol för lydnad mot Herren och tacksamhet till honom för början av ett rent och rättfärdigt liv. De ord som prästen säger samtidigt: "tonsured Guds tjänare (eller Guds tjänare) (namn) I faderns namn och Sonens och den helige Andes namn, amen." Efter det sveper gudmor barnet runt teckensnittet tre gånger. Detta symboliserar barnets återförening med den heliga kyrkan.

Då kommer pojken till altaret, och flickan är inte. Flickan tillämpas på Guds Moders ikon, denna ceremoni kallas kyrkan.

Dop av ett barn kan ta i genomsnitt en och en halv och en halv timme. Efter dopet kommer barnet att vara en ortodox kristen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.