^

Hur kan du förhindra oönskade graviditeter?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Naturligtvis är den mest enkla och tillförlitliga metoden, som utesluter förekomst av graviditet i 100% av fallen, en fullständig brist på kön. Något mindre tillförlitligt är användningen av kondom. Kondomen skyddar också mot infektion med sexuellt överförbara sjukdomar. Men, till skillnad från den första metoden, är den inte längre så tillförlitlig. För det första kan kondomen lossna vid fel tidpunkt, och för det andra kan det riva (eller "pågår", eller när sådan finns), och slutligen, kan det vara defekt, det vill säga ett hål. Dessutom minskar det något svårighetsgraden av förnimmelser, både män och kvinnor (inte för inte som det aforism: "Att ha sex på en kondom - är att lukta blommor i en gasmask"). Därför finns det ett annat sätt att mana preventivmedel - ett avbrutet samlag. Men han har sina brister. För det första måste en man ha en god kontroll över sina känslor och ännu bättre - känna en partner. Annars, eller han kommer inte ha tid att "hoppa ut" före utlösning, eller lämna en partner otillfredsställd. För det andra, innan utlösningen med hemliga Cowper körtlar (dessa körtlar som bartolinievyh, isolerad fukt hemliga) kan komma in i slidan en spermier, vilket kan vara tillräckligt för befruktning.

Denna metod är inte så ofarlig. Med inkompetent men ofta används kan det leda till sexuell svaghet (impotens) hos män, tråkiga sexuella känslor hos kvinnor. Därför kan denna metod endast erbjudas erfarna älskare som känner varandra väl. I det här fallet tar mannen först sin partner till orgasm, och slutför sedan sin egen orgasm med utlösning utanför vaginapartnern. Då är sexuell handling åtminstone effektiv nog.

En kvinnlig kondom ska exakt matcha halsens storlek och tätt täcka den. Därför måste läkare-gynekologen bära och ta av locket. Och du måste skjuta det en gång i månaden - på grund av den månatliga. Således måste du besöka gynekologen två gånger i månaden - en gång för att sätta locket och det andra - för att ta bort. Dessutom ökar locket risken för erosion av livmoderhalsen.

Den kvinnliga kondomen är två mjuka ringar, kopplade ihop med ett rör av polyuretan, som upprepar formen av skeden. En ände är förseglad tätt. En mindre ring med en blind botten sätts på livmoderhalsen, som ett lock, och en bredare ring är placerad på den yttre delen av slidan. Detta verktyg har ännu inte fått stor popularitet och kommer förmodligen inte snart att förvärva, för det första är det ganska dyrt, och för det andra är sekretionen av vagina och Bartholin körtlar störda.

Dessutom behöver en kvinnlig kondom extra smörjning. Jo, en kvinnas känsla (närmare bestämt, deras nästan fullständiga frånvaro) är inte det sista argumentet för att vägra detta botemedel.

Från andra preventivmetoder är kvinnliga livmoderhalscancer, intrauterin enhet och hormonella preventivmedel kända.

Halslocket förhindrar inte vagina i slidan och kräver inte ytterligare smörjning med friktioner.

Hormonala orala preventivmedel är mycket mer föredragna. De liknar de naturliga kvinnliga hormonerna östradiolui progesteron. Orala preventivmedel är enfas, tvåfas och trefas. Du måste ta dem regelbundet, utan att missa något rekommenderat läkemedel, annars kommer effekten inte (du kan bli gravid). Kvinnor ibland vägrar att ta hormonella droger på grund av rädsla för att bli bättre. De första sådana drogerna hade faktiskt detta och några andra (illamående, bröstkörtelförstoring) biverkningar. Moderna orala preventivmedel är berövade av detta. Men de har också särdrag. Kvinnor som börjar ta dessa läkemedel bör veta att intermenstruell blödning och vissa förändringar i deras välbefinnande kan inträffa inom den första månaden efter att de startat orala preventivmedel, men dessa symtom är kortlivade. Rökning kvinnor, liksom de över trettiofem år, bör ta dessa läkemedel med försiktighet, eftersom de något ökar blodtrycket och förändrar blodkoagulationsegenskaperna, vilket ökar risken för stroke eller hjärtinfarkt.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Användning av hormonella tabletter

Ibland föreskriver gynekologer hormonella preventivmedel bara för att ge "vila" till äggstockarna, och sedan, efter avskaffandet, blir graviditeten vanligtvis lättare. Och sannolikheten för graviditet under den första månaden efter drogmissbruk ökar många gånger! Dessutom ökar sannolikheten för tvillingarnas födelse 1,5-2 gånger. Så att ta p-piller är en ganska vanlig metod att behandla vissa typer av infertilitet.

Många tror att efter att ha tagit hormonella tabletter börjar håret växa kraftigt och en akne uppträder.

Inget sådant! Några av dessa läkemedel, tvärtom, förändrar kvinnans hormonella bakgrund, normaliserar ämnesomsättningen - och akne försvinner. Så ibland är dessa läkemedel förskrivna och i syfte att behandla akne.

När det gäller hårväxt är det sant att den första generationen hormonella preventivmedel innehöll en för hög koncentration av hormoner vilket ledde till ökad hårighet. Moderna förberedelser orsakar inte bara hårtillväxt, utan tvärtom orsakar deras uttining, vilket leder till en minskning av "fluffiness". Dessutom är hormonella preventivmedel en förebyggande åtgärd som förhindrar förekomst av ovariecancer. När de tas (naturligtvis rekommenderas av en gynekolog) minskar risken för denna sjukdom med nästan 50%.

Undantag är tabletter som används för akut preventivmedel (till exempel postinor). De innehåller mycket mer hormoner än i konventionella orala preventivmedel som är avsedda att tas inom en månad. Detta är förståeligt! De används när könet inträffade plötsligt, och kvinnan hade inte tid att förbereda sig. Men de är utformade för en enda mottagning, inte för daglig användning! Därför, om "plötsligt" sex inträffar varje dag eller varannan dag, ta ett regelbundet oralt preventivmedel, efter samråd med din gynekolog.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.