^
A
A
A

Oral preventivmedel och alkohol: kompatibel eller inte?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

08 December 2018, 09:00

I instruktionerna till de flesta läkemedel finns en indikation på deras oförenlighet med alkoholhaltiga drycker. Experter hävdar att orala preventivmedel - piller som förhindrar graviditet - inte ingår i sådana droger.

En kvinna får använda en liten mängd vin, vilket inte påverkar pålitligheten och kvaliteten på preventivskydd.

Detta gäller dock för måttliga doser alkohol. Vid övergrepp reduceras effektiviteten av skyddet avsevärt - men endast indirekt. Studien visade att drunkna tjejer slappna av, de har mindre koncentration, en känsla av ansvar. Först och främst innebär detta att hoppa över nästa dos av läkemedlet.

Enligt planerade föräldraexperter påverkar alkoholintaget inte effekten av intrauterinanordningar, orala preventivmedel, implantat och fläckar. Om du följer all doktors rekommendationer, kan effektiviteten av dessa medel vara mer än 91%.

Specialister påpekar att om en kvinna har kräkat i två timmar från att ta p-piller på grund av användningen av en stor dos alkohol, försvinner den preventiva effekten. I en sådan situation råder läkare att omedelbart ta ett annat piller, eller få ett telefonsamtal med en gynekolog. Men enligt statistiken är huvudproblemet kvinnans upptagande av ett piller på grund av att man dricker. Efter en stormig kväll nästa morgon, kommer en kvinna ihåg behovet av att ta drogen, men ofta vid denna tid är effektiviteten av preventivmedel förebyggande redan bruten.

Det anses till exempel att progestinpreceptiva förblir effektiva med regelbunden tillträde varje dag samtidigt, ett acceptabelt fel på 3 timmar. Om du saknar ett möte kan ägglossningen stimuleras.

Och ett tillfälle: hos kvinnor som tar orala preventivmedel är metabolismen av etylalkohol långsammare. Som ett resultat fortsätter alkoholen i blodet längre och ackumuleras i stora mängder: berusningsstatus sker snabbare.

Men som experter säger, slappna inte av och kombinera alkoholhaltiga drycker med tabletter. Enligt samma statistik är många kvinnor som är berusade benägna att ha sex med lediga bekanta, utan att använda kondomer.

En undersökning som genomfördes för tre år sedan bland vanliga amerikaner i åldern 26-38 år visade att mer än 13% av männen och nästan 12% av kvinnorna hade negativa följder efter alkoholmissbruk. Bland sådana konsekvenser var graviditet, infektionssjukdomar med sexuell överföring, HIV-infektion, etc. Oftast noterade . Därför varnar experter: det är bättre att förebygga sådana problem utan att missbruka alkohol.

Information finns på sidorna i American Federation of Family Planning - plannedparenthood.org.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.