^
A
A
A

Muskelavslappnande medel för central och perifer verkan

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Under de senaste åren, i klinisk praxis, utbredd användning av muskelavslappnande medel av central verkan. På grund av det faktum att de i motsats till kringkopplingsmedel för perifera åtgärder inte inaktiverar spontan andning, påverkar inte heller kardiovaskulärsystemet och andra vitala organ och system.

För första gången började studien av centrala muskelavslappnande medel 1946 av Benjern Bradley. De flesta av dessa droger har emellertid lugnande egenskaper och lugnande medel som eliminerar ångest och rädsla, såsom sibazon, har en central muskelavslappnande effekt. Exakt är mekanismen för central muskelavslappande verkan inte känd, även om läkemedel av denna typ förtrycker spinalpolysynaptiska reflexer och stör deras supraspinalreglering. Vissa läkemedel påverkar också retikulära neuronmekanismer som styr muskelton.

Mureluxamts of central action

Drogen

Enstaka doser, g (tabletter)

Bensodiazepiner (sybazon, diazepam)

0,005-0,02

Isoprotan (carisoprodol)

0,25-0,35

Klorsackarid (paraffin)

0,25-0,5

Metakaramol (robotin)

0,25-0,5

Metaxalon (Relaxin)

0,8

Baclofen (lyoresalt)

0,01-0,03

I praktiken lyckades forskarna fastställa att myokain - en representant för centrala muskelavslappnande medel - orsakar en minskning av skelettmuskulaturens elektriska excitabilitet inom 30 minuter efter administrering. Det har också en mild analgetisk och lugnande effekt. Miorelaxation åtföljs inte av obehagliga känslor, varmed läkemedlet allmänt användes i klinisk praxis. I många länder är detta läkemedel känt under olika namn: myokain (Österrike), Mi-301 (Tyskland) och GGT-forte - även Tyskland. 1962 utvecklade F. Yu. Rachinsky och O. M. Lerner ett identiskt läkemedel - miocen (mefedol). Det finns mer än 50 olika namn för mefedol.

För klinisk användning rekommenderas att intravenös mefedol administreras intravenöst i form av en 10% lösning av 5% glukos i 20 ml i taget eller som en 20% lösning av 10 ml i ampuller. Vid otillräcklig avspänning av den strimmiga muskulaturen kan dosen ökas till 40 ml av lösningen. Varaktigheten av initialdosen är 25-35 minuter. Därefter administreras en underhållsdos av 1-2 g (10-20 ml 10% lösning av mefedol) efter behov. Om en fällning utfälls i ampullen rekommenderas det att värmas upp i varmt vatten, varefter sedimentet försvinner. Godkänd inom mefedol har ingen effekt.

Absoluta kontraindikationer för användning av mefedol i klinisk praxis är inte fastställda på grund av läkemedlets låga toxicitet och brist på kumulation. Det rekommenderas inte att använda läkemedlet vid allvarliga hjärt-kärlsjukdomar, tillsammans med svår hypotension. Mycket sällan är det lätt yrsel, en känsla av blodkörning i huvudet. Dessa känslor kan undvikas genom att injicera läkemedlet långsamt. Mefedol godkänd av hälsodepartementets farmakologiska kommitté 1966 och för kemiska och farmakologiska egenskaper är identisk med ovanstående läkemedel som används utomlands.

Testet av effekten av mefedal på livmoderns motorfunktion utfördes först på gravida och icke-gravida kaniner VA Strukov och LB Eleshina (1968). Det är uppenbart att mefedol inte minskar den gravida livmoderns ton och förändrar inte sin kontraktilitet. Mot bakgrund av mefedol har uterotoniska läkemedel (pituitrin, oxytocin, pachycarpin etc.) sin vanliga effekt.

Vid tillämpning mefedola klinik avslöjade att läkemedlet minskar ångest, psykisk stress, undertrycka negativa känslor, vilket ger en lugn uppförande och gravida mödrar. Dessutom, i de allra flesta fall när läkemedlet administreras, är det en markant minskning av responsen på smärtstimuli. Detta beror förmodligen på att mefedol som andra muskelavslappnande medel i den centrala åtgärden hänför sig till verkans dubbla karaktär hänför sig till två grupper av ämnen - muskelavslappnande medel och lugnande medel.

Mefedol vid administrering i en dos av 1 g påverkar inte fostret och det nyfödda på grund av dålig penetration genom placentan. Det visas att mefedol i en dos av 20 ml av en 10% lösning administrerad intravenöst inte förvärrar förhållandena för hemostas hos kvinnor i arbete. Därför kan mefedol användas i arbete för att slappna av i bäckens golv och förhindra födelsestrauma. Detta är viktigt, eftersom modern forskning (WHO) visar att biverkningarna av episiotomi (smärta, sexuella problem) kan vara mer betydelsefulla vid skärning av perineum än med en naturlig bristning.

I kliniska och experimentella studier har visat att mefedol är ett effektivt verktyg för behandling av frossa på grund av den hypotermiska effekt (efter bukoperationer, blodtransfusioner). Har utvecklat en teknik för tillämpning mefedola - .. Den ändöppningen period eller multipara vid början av utvisningsperioden fått ungar, dvs 30-45 minuter före födseln mamma intravenöst långsamt 10% lösning av ett centralt verkande muskelavslappnande medel mefedola (1000 mg) 5% glukoslösning (500 mg). Mefedol har en selektiv avslappnande effekt på musklerna i perineum och bäckenbotten. Läkemedlet hjälper till att förhindra perineal tårar - dess frekvens lesioner med läkemedlet 3 gånger mindre än i kontrollgruppen. Tidig förlossning med mefedola kan göra för att undvika perineal snitt (kirurgiskt trauma), samt för att förhindra skador på huvudet av en tidig foster på grund mefedola avslappnande effekt på musklerna i perineum och bäckenbotten. Således mefedola användningen minskar födelse trauma i modern, bidrar till att förebygga foster och neonatal skada i normal och komplicerad arbetskraft.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.