Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Papillom i graviditet

Medicinsk expert av artikeln

Internist infektionssjukdom
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 11.04.2020

Godartad neoplasm på den mänskliga huden som orsakas av den mänskliga papillomavirusen (HPV) kallas enklare papillom (papillom). Det finns inga sällsynta fall av upptäckt av papillom under graviditeten. Platsen för lokaliseringen är ofta ansiktet, ljummen, bröstet, armhålorna och nacken.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Papillomaviruset och graviditeten

En fjärdedel av världens befolkning är bärare av HPV, så det finns en ganska hög andel av sannolikheten att de kommer att bli smittade. Passerar HPV sexuellt om kontakten är oskyddad. Du kan få detta virus inte bara från en sjuk HPV, men också från en virusbärare, en person som inte har visuella tecken på sjukdomen.

Några stammar av HPV är kända, som kan överföras inte bara genom sexuell kontakt utan också genom daglig kontakt genom beröring. Med blod viruset sprider sig i hela kroppen, få i epitelceller, vilket framkallar en "crash program", vilket gör att hudcellerna delar snabbt, expanderar i godartade tumörer.

Därför är det manifesterade humana papillomviruset under graviditeten inte nonsens. Graviditet är stress för kroppen. Det finns en hormonell justering för att förbereda kvinnans kropp för förlossning. Tydligen är detta just vad som är katalysatorn för deras uppkomst och utveckling, som bildas på hudintegritet eller slemhinnorna.

Våra storlekar är små - från en till fem millimeter. Färgområdet är från kroppslig till brun färg. Neoplasmer finns både ensamma och "samlade" i konglomerat. Något lugnar att dessa neoplasmer inte är maligna i naturen. Läkare vet inte orsakerna till att provocera denna patologi till slutet. "Obehagligt" det och i den estetiska aspekten, speciellt om lokaliseringen är ansiktet eller nacken. Det är svårt att förena papillomvirus och graviditet, eftersom neoplasmen kan uppstå oberoende av hudförhållandena. Det visar sig att graviditet är drivkraften för tillväxt och utveckling av sådana tumörer.

Om emellertid den framtida mamman och före starten av en intressant situation drabbats av papillomatos, så kommer deras antal sannolikt att öka under graviditetsperioden och de kommer att spridas i hela kroppen. Framförallt sker aktiveringen av denna process under andra och tredje trimestern av bärandet av barnet.

Statistiken för långsiktiga observationer anger att en fjärdedel av världens befolkning lider av papillomatos. Av dessa faller den högsta andelen hos personer äldre än 50 år. Till en grupp människor som är predisponerade för denna patologi kan vi referera till personer som lider av diabetes och övervikt.

Det finns en åsikt att vårtor bildas huvudsakligen i naturliga veck (inguinal, podhrudnoy områden), platser med frekvent friktion. Till exempel, i fulla människor finns det konstant friktion i armhålorna och ljummen. Därför har de högre risk för sådana tumörer.

Det antas att papillom under graviditeten uppträder på grund av en förändring i hormonell bakgrund, vilket stimulerar tillväxten av epidermala celler. Men pushen till patologi är icke desto mindre friktion. Vid den andra tredje trimestern vinner en kvinna, fettveck bildas, vilket medför friktion. Som ett resultat utseendet av papillom. Ofta, efter födseln, upplöses neoplasmerna på egen hand.

Men kvinnor "i position" är mer oroade över patologins inverkan på bärandet av ett barn. I de flesta fall utgör HPV inte ett betydande hot mot barnets utveckling. Även om det finns kända fall av HPV-infektion under perioden för förlossningsvård, men detta utgör inte en stor fara. Efter födseln hanterar barnets kropp redan självständigt denna patologi.

Det bör noteras att mycket ofta, men det finns fall där det nyfödda barnet infekterad med en stam av HPV utvecklar genital, anal vårtor eller röst (luftvägs papillomatosis). Denna sällsynta sjukdom är allvarlig nog och är kopplad, i majoriteten, med kejsarsnitt. Därför är närvaron i HPV: s kropp inte en indikation på kejsarsnitt. En sådan order förlossningsläkare - gynekolog kan ge vid nederlag vårtan eller vårtor stora (vårtor), genitala kvinnor, som genom sin storlek hindra den normala obstetrik. Denna patologi manifesterar sig endast hos kvinnor med allvarlig progressiv immunbrist (till exempel i anamnesen - AIDS). Fenomenet är sällsynt, som förekommer ensamt.

Det finns en uppfattning att vårtor i vuxenperioden kan återkomma: Ökning av volym och antal, vilket skapar vissa svårigheter vid förlossningen. Men medicin kan inte bekräfta eller förneka detta faktum. Den statistik som citerats i olika källor talar om överföring av CHD från moder till barn i 4 till 80% av fallen. Inkonsekvensen är uppenbar. Det är troligt att viruset kommer in i barnens kropp under passage av födelsekanalen och kontakt med livmoderhalsen.

Efter födseln minskar sådana tumörer oftast storlek eller försvinner helt.

Varför visas papillom under graviditeten?

Fall av utseende av vårtor under graviditeten är inte ovanliga, men varje gång kvinnor faller i en dumhet, vilket tyder på att det nu är fult kommer det att förbli för alltid. Men viktigast av allt - kommer det inte att skada det framtida barnet? Därför, om papillom förekommer under graviditeten, bör du inte panik, det är bättre att konsultera en läkare.

Vi kan säga att erfarenheten av gravida kvinnor är grundlös. Papillom är en godartad neoplasma som inte påverkar graviditeten och barnets utveckling. Det ger endast ägare en estetisk obehag. Storleken på vårtan är liten och endast en liten andel av dem når en betydande storlek som när genital lokalisering, kan störa naturlig förlossning, vilket en förlossningsläkare - gynekolog styrs av kejsarsnitt.

Något obehag de bringar och om de ligger i ständig friktion med kläder. I det här fallet kan de bli inflammerade, svullna och orsaka smärta.

Läkarna insisterar på att om vårtor uppträder under graviditeten, då kommer de huvudsakligen att lösa sig i postpartumperioden. Därför finns det ingen katastrof i detta, men för att informera läkaren som tittar på dig är det fortfarande värt det.

Hur påverkar papillom graviditeten?

Att förbereda för moderskap är ett allvarligt steg för en kvinna. Och om ens rättvis sex har diagnostiserats med HPV, är det värt att genomgå en behandling genom att söka till en specialist. Det är önskvärt att under behandlingsperioden och omedelbart efter uppsägningen skyddas, vilket inte tillåter barnets uppfattning. Trots allt innehåller behandlingskursen kraftfulla antivirala läkemedel (till exempel podofyllotoxin) som leder till neoplaser av neoplasmer. Sådana droger är inte selektiva och kan ha negativ inverkan på det nya och utvecklande nya livet.

Därför påverkar papillomen graviditeten? Relevant. Det är en seriös omstrukturering av kvinnans kropp som provar vagens utseende och förvärrar "sovande" viruset. Små ensamma papillom eller deras grupper skadar inte den gravida kvinnan och har ingen skadlig effekt på fostrets utveckling. Problem kan uppstå om neoplasmen är av stor storlek och ligger på slemhinnan i könsorganens könsorgan. Sådana tumörer kan väsentligt komplicera processen för obstetrik, vilket orsakar tung blödning.

Under födseln kan en nyfödd, i kontakt med livmoderhalsen, få HPV genom den. I framtiden finns det en fara att utveckla ett barns papillom (kondylom) i luftvägarna (i struphuvudet och struphuvudet). Om det ligger på slemhinnor könsorgan och har måtten lappande utgång slidöppningen, förlossningsläkare - har gynekolog att överge naturlig förlossning och tillgripa kejsarsnitt. Men sådana fall är ganska sällsynta. Födseln förekommer oftast inom normala gränser, en hälsosam baby är född, och vårtor löser sig över tiden.

Papillom på nacken under graviditeten

Lokaliseringen av denna virala manifestation är ganska omfattande, men det finns platser särskilt "älskade". Det här är nacken, ljumskområdet, ansiktet, armhålorna.

Även i de tidiga stadierna av graviditetsperioden genomgår varje kvinna en serie undersökningar för närvaron i hennes kropp av olika virus, inklusive HPV. När det gäller omorganisationen försvagas de skyddande krafterna hos moderns organismer, vilket gör att den patogena floran blir mer aktiv. Om före konceptet kvinnan inte observerade några neoplasmer eller de var obetydliga, så under en sådan period blir deras tillväxt och spridning mer aktiv. Papillom på nacken under graviditeten - den vanligaste patologin, som på intet sätt kommer att påverka utvecklingen och födelsen av en liten man. Om små vårtor observerades i kvinnan på ansikte och nacke före uppfattningen, kommer denna patologi att förvärra och utöka lokaliseringen.

Om den blivande modern är medveten om känsligheten hos organismen till HPV innan planeringen utforma ett barn, först ska genomgå behandling för en virusinfektion, eftersom även om hon inte har några negativa effekter på fostret, men kan avsevärt undergräva immun mödrar.

Ta bort sådana tumörer under graviditeten endast som en sista utväg, på rekommendation av en läkare, vid en sen graviditetsperiod, när fostret redan är fullt format och redo för självständigt liv. Om sådan medicinsk nödvändighet saknas är HPV nödvändigt att behandla redan efter sorter eller arbeten. Chansen är stor att tumörer kommer att försvinna på egen hand.

Papillom av livmoderhalsen under graviditeten

Om framtida mamma har stark immunitet, även om det är en bärare av viruset, kan det inte manifestera sig. Med en försvagad kropp aktiveras HPV, och med gynekologisk eller dermatologisk undersökning kan papillom i livmoderhalsen detekteras under graviditeten. Varianterna av dess manifestation: spetsiga kongelomer, cervicala intraepiteliala neoplasier (livmoderhalsens patologi, som har en hög onkogen risk) eller livmoderhalscancer.

Papillomavirusinfektion har ingen signifikant effekt på gravidens och fostrets hälsa, med undantag för förekomsten av anogenitala vårtor (könsvårtor) hos en kvinna. De är farliga under förlossningsperioden, när barnet som är född börjar kontakta livmoderns livmoderhals. Sannolikheten för livmoderblödning, som är farlig för moderns hälsa och liv, ökar betydligt, och möjligheten att få infektion av barnets födelse ökar. När du passerar genom födelsekanalen kan HPV komma in i andningssystemet för den nyfödda. Som ett resultat börjar vorter på barnens vokalband och struphuvud bildas. För att undvika detta resultat tilldelas kvinnan en kejsarsnitt.

Under hela graviditeten bör den förväntade mamman ta vitaminkomplex, ta mer ut ur friluft, vila och därmed stärka hennes immunförsvar. HPV, som inte är det första utseendet, kan trots allt provokera utvecklingen av andra sjukdomar, t ex tröst.

Därför, när du identifierar livmoderhalsens papillom under graviditeten, bör kvinnan i förlossningen vara under konstant övervakning av läkaren.

Papillom efter graviditet

Många vårtor som uppstod under graviditetsperioden efter födseln försvinner på egen hand utan att kräva ytterligare behandling. Men om en medicinsk korrigering är nödvändig, kommer obstetrikär-gynekologen att försöka göra detta efter barnets födelse. Papillom efter graviditet är inte farligt. I de flesta fall leder de mer estetiskt obehag än hälsorisk. Ett undantag kan kallas vårtor, som ligger på könsorganen och på platser där de kan gnugga med kläder.

Konstant friktion irriterar neoplasmen, provocerar inflammation, svullnad och smärta.

Papillom på bröstet under graviditeten

För någon kvinna är bröstet en speciell stolthet, och för framtida mamma - en näringsrik arsenal för barnet. Utseendet av papillom på bröstet under graviditeten är förknippat med närvaron av HPV i en framtida mammas kropp. En sådan neoplasma ger sällan obehag för hennes älskarinna, men denna process är patologisk och representerar ett speciellt fall av papillomatos. Vartor som är lokaliserade på bröstets yta har inga risker för kvinnors och barns hälsa, och vid behov kan de avlägsnas efter födseln.

Papillom på bröstvårtan under graviditeten

Vartor på bröstet kallas intracellulära neoplasmer, eftersom deras vanligaste lokalisering är bröstvårtan eller nära bröstvårtan. Det är väldigt viktigt att hitta vårtor i detta område omedelbart för att konsultera en specialist. Med tiden uppstår bröstvårtan en klar eller blodig urladdning. Dessa kan vara symtom på malign celldegenerering. Det är därför som det är nödvändigt att behandla sådana nya formationer mer än allvarligt.

De kan inte bara på epidermis, men också inuti bröstet. För att definiera dem är det möjligt genom palpation - smärtsamma knutar i avrundad form. Den vanligaste platsen för manifestation är areolens område, i stora kanaler, i mitten av bröstvårtan.

Det är ofta nog att upptäcka papillom på bröstvårtan under graviditeten. Detta beror på omstruktureringen av kvinnans hormonella bakgrund och försvagningen av immunförsvaret. Denna patologi har ingen signifikant effekt på fostrets utveckling och tillväxt, men en kvinna behöver tänka på att stärka kroppens försvar.

Undvik att ignorera och rådfråga en läkare, särskilt om papillomen under amning kommer att falla in i barnets mun. Neoplasm kan traumatiseras, vilket är oönskat för både mamma och barn. I detta fall kan vårtor också avlägsnas under gestationsperioden. Om inte, då efter förlossning finns det en stor sannolikhet att tumören lämnar sig själv.

Behandling av papillom under graviditet

Sällan under barnets svängning på kroppens kropp finns singel- eller gruppvårtor som levererar psykologiska och ibland fysiska obehag. Jag vill snabbt bli av med denna plåga. Men, även om behandlingen av papillom under graviditeten är ofarlig, behöver man inte skynda. Det finns skäl för detta:

 • Eventuell behandling - det borde vara obetydligt, men stress för en kvinnas kropp och följaktligen för hennes bebis.
 • Efter en framgångsrik upplösning av arbetet löser sådana tumörer sig ofta.
 • Ta bort tumören kirurgiskt är en snabb och smärtlös process (utförd under lokalbedövning), men fortfarande obehaglig.
 • Under graviditeten rekommenderas inte anestesi. Därför kan kirurgisk ingrepp endast med frysning av huden.

Det är nödvändigt att veta att för närvarande finns det ingen adekvat medicin som härdar helt från HPV. Behandlingsförloppet innefattar terapi, vilket gör att man kan stoppa sjukdomen, minska infektionen (koncentrationen av viruset minskar). Effektiviteten hos olika läkemedel är 50-70%.

I varje enskilt fall tas frågan om vårdbarhet av en kvinna i samband med sin läkare. Behandling av papillom under graviditeten bör inte innefatta lasertekniker eller kryostruktion (moxibustion med flytande kväve). Sådant ingrepp kan orsaka för tidig födsel.

Minska effektiviteten av behandlingen:

 • Stress.
 • Minska den allmänna tonen i kroppen.
 • Beriberi.

Ha en positiv effekt på behandlingsprocessen:

 • Mottagning av multivitaminer, retinoider (analoger av vitamin A).
 • Balanserad näring.
 • Korrekt organiserat läge på dagen.

Retinol. Detta läkemedel är inte föreskrivet för kvinnor under den första trimestern av gestationsperioden, då endast i samråd med läkaren. Tilldela 1 tablett per dag. Mottagning sker med mat eller efter måltider, men alltid på morgonen. Kursens varaktighet är en till två månader. Upprepade gånger - som föreskrivs av läkaren.

Metoder för behandling:

 • fysisk:
  • Elektrokoagulering. Utbrändhet av en ny formation med en elektrisk ström (effektiv men smärtsam metod för borttagning). Såret från brännskador brinner länge, vilket ger obehag.
  • Cryodestruction. Avlägsnande av vårtor med flytande kväve. Denna teknik är acceptabel i fallet med HPV, kutan lokalisering men inte lämplig för cervikal patologi. Terapi är effektiv för enskilda neoplasmer.
  • Laserterapi. Den mest progressiva tekniken. Ger inga komplikationer. Efter genomförandet förbli inte ärr. Full återhämtning observeras efter en vecka.
 • Medicinsk eller kemisk. Såsom framgår av medicinsk praxis är sådan terapi ganska ineffektiv.
 • Kirurgisk (kirurgisk borttagning av neoplasma).

Men det är värt att notera att kampen mot sådana tumörer, som fortfarande är värd att leda antingen till befruktning, eller ens efter barnets födelse.

Avlägsnande av papillom under graviditeten

Modern medicin är redo att erbjuda flera olika metoder för att bli av med HPV. Men borttagandet av papillom under graviditeten utförs individuellt, om kvinnan vill och med samtycke från hennes obstetrikare - gynekolog.

Avlägsnande görs bäst under första trimestern, när vargen är liten.

Det finns flera sätt att bli av med en varma:

 • Klassisk kirurgisk excision. Metoden är bra genom att det är möjligt att erhålla vävnadsmaterial som skickas för histologisk undersökning. Under operationen finns det möjlighet att blöda. Återstår ärr. Det finns ingen garanti för att det inte kommer att bli ett återfall, och neoplasm kan vara malign i naturen.
 • Avlägsnande med en radiokniv. Med hjälp av en speciell medicinsk kniv (med principen om höga energivågor), skärs en bit vävnad som är lämplig för histologi. Avlägsnande är smärtfri, tar lite tid. Återfall är frånvarande.
 • Laseravlägsnande. Den mest progressiva metoden för befrielse från patologi. Gör det möjligt för dig att effektivt bli av med både singel och grupp, sammanslagna vårtor, inklusive livmoderhalsen. Komplikationer av denna teknik har inte identifierats. Därefter förblir inga kolloida ärr kvar. Avlägsnande av sådana tumörer sker skikt för skikt, utan att vidröra intilliggande vävnader. Metoden utesluter provokation av blödning (blodet helt enkelt bakat, tätning av kärlen). Alla patologiska celler elimineras kvalitativt, vilket förhindrar ytterligare återfall. I en session kan flera skador avlägsnas.

Men ett avlägsnande räcker inte. Det är nödvändigt att vara uppmärksam på ökningen av immunitet mot den delurienta kvinnan, för att rädda henne från ytterligare återfall. Det mest lämpliga är mottagandet av immunmodulatorer och immunostimulantia före början av uppfattningen, eftersom deras effekt på kroppen under barnets svängning inte är önskvärt. Och under graviditetsperioden är det nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt kost och organisering av dagens regim, där långa promenader på naturen bör vara ett separat föremål.

Om det inte finns något medicinskt behov av att ta bort papillom under graviditeten är det fortfarande bättre att inte göra det.

Väntar på barnet är en underbar period i varje kvinnas liv. Men utseendet på papillom i graviditeten kan något överhölja detta tillstånd. Om du märker en växande tumör - visa den till en obstetrikare - en gynekolog. Han kommer att ge råd, svara på alla frågor av intresse och vid behov vidta åtgärder.

Bli inte upprörd om ditt utseende - i själva verket någon kvinna som förväntar sig en bebis redan från början - Skönhet !!!


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.