^

Hälsa

Infektionist

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Huvudvärk, temperatur, influensa, förvärring av kroniska sjukdomar och olika inflammatoriska processer i kroppen - allt detta kan orsakas av en rad skadliga mikroorganismer eller, som vi är kända för att kalla dem - infektioner. Det är därför som läkare inte råder oss att engagera sig i självmedicinering även under enkla förkylningar. När allt kommer omkring kan symtomen på influensa eller ARI "dölja" farligare sjukdomar och det är nödvändigt att genomföra de nödvändiga testen. Därför kan vi inte, utan infektioner.

trusted-source[1]

Vem är specialist för smittsam sjukdom?

Specialty "infektionssjukdom" avkrypteras helt enkelt. Han är specialist på infektionssjukdomar. En expert med smittsam sjukdom specialiserar sig på att studera en mängd olika mikroorganismer, bakterier, vilket leder till utvecklingen av en mängd olika sjukdomar.

Infektionister studerar inte bara mikroorganismerna själva, utan också den övergripande bilden av sjukdomen. Läkaren undersöker orsakerna, de viktigaste mekanismerna för infektionsutveckling, liksom metoderna för dess behandling.

Denna specialist är universell och arbetar med ett mycket brett spektrum av sjukdomar. När allt kommer omkring kan infektioner vara i alla organ, så listan över symptom som du kan hänvisa till en smittsam specialist är ganska bred.

Förresten är det en bra infektiolog som kan ge dig en perfekt rådgivning om vaccinationen. Problemet med vaccination är nu särskilt relevant, eftersom vacciner mot influensa och andra sjukdomar blir allt populärare, men många vågar inte riskera på grund av otillräcklig information. Infektionist kommer att kontakta dig i denna fråga och berätta om alla risker och fördelar med denna metod för förebyggande av infektioner.

När ska jag kontakta en smittsam specialist?

Bestäm vilken specialist som ska kontakta patientens bästa kan en familjedoktor eller terapeut. Men ändå finns det ett antal symptom som kan indikera att en person lider av en infektionssjukdom i början. Det är värt att notera att vissa infektionssjukdomar uppträder mycket snabbt och har mindre symtom. Då kan sjukdomarna gå till kronisk, kommer inte att reagera bra på behandlingen, och betydande komplikationer är också möjliga. Därför rekommenderas läkare att ansöka om dem även med en liten temperaturökning och förkylning.

De viktigaste symptomen för att konsultera en läkare med denna specialisering är temperaturökning, utseendet på en mängd utslag och svåra migrän.

Om du hela tiden känner dig trött, utmattad, inte kan få tillräckligt med sömn eller inte somna, kan du också konsultera en smittsam specialist. Glöm inte tarmarna. En plötslig förändring i det normala tillståndet i matsmältningen kan också signalera en infektion. Illamående, uppblåsthet, diarré eller vice versa, förstoppning kan också indikera att det är dags för dig att se en läkare.

Vilka tester ska jag ta när jag kontaktar en smittsam specialist?

Det är naturligtvis bättre att förbereda på förhand för ett möte med en läkare, men du kan bara få vägbeskrivningar för tester efter att läkaren tittat på dig och undersöker din medicinska historia.

Faktum är att den smittsamma sjukdomsspecialisten vid tidpunkten för intervjun gör en fråga om patienten om klagomål, liksom de första symtomen på sjukdomen. Därefter kontrollerar läkaren närvaron av en förstorad lymfkörtel, och genomför också en allmän undersökning. Och först därefter utser experten ytterligare studier och analyser.

Beslutet att gå till kliniken för infektionssjukdomar kan vara spontant, så oroa dig inte för att förbereda en sådan vandring, och om du ser några symptom, kontakta din läkare direkt.

Det är dock bäst att inte äta någonting innan du tar en smittsam sjukdomssjuk. Den optimala tiden för fasta är 12 timmar. Därför är det bäst att gå till doktorn på morgonen. Det är också nödvändigt att helt utesluta alla dåliga vanor. Det är bättre att du inte tar något läkemedel, men om du redan har sagt ett piller från huvudvärk - var noga med att informera läkaren om det.

Vilka diagnostiska metoder använder infektionisten?

Det är värt att notera att du kan hänvisas till en infektionssjukdomsspecialist efter några oförutsedda situationer, till exempel efter ett djurs bett. Därefter förhör läkaren dig om symtom och känslor och föreskriver också förebyggande vaccination. Sedan noterar experten om några symtom på sjukdomen uppträdde på en dag eller en vecka.

Vid den vanliga mottagningen är smittsjukdomsspecialisten intresserad av de främsta orsakerna som orsakade patienten att besöka. Det är "sjukdomsprofilen" och utser ytterligare procedurer eller leverans av test.

I grund och botten kan sådana studier omfatta en mängd olika blodprov beroende på sjukdomsmönstret som du beskrev för doktorn. Dessutom kan en infektionssjukdomspersonal föreskriva en kultur för flora och PCR-diagnostik.

I privata kliniker med ny utrustning är ytterligare forskning möjlig.

Efter att ha bestämt sjukdomen, föreskriver den smittsamma specialisten behandling. Förresten borde vi inte glömma att behandling av infektionssjukdomar inte bara är att ta medicin, antibiotika utan också en motsvarande diet.

Vad gör infektionisten?

Infektioner ligger i väntan på oss överallt. Även på en helt ny tandborste, efter flera användningar svärmer alla slags skadliga mikroorganismer. Förresten har forskare nyligen upptäckt att tvål för händer i en bar är den smutsigaste i hela huset.

Vår immunitet strider faktiskt mot alla slags mikroorganismer och bakterier som "attackerar" vår kropp. Men om immuniteten inte upprätthålls och inte följer de grundläggande reglerna för personlig hygien, kan han inte längre motstå dessa "attacker". Många av symtomen på infektionssjukdomar är mycket lika och det är smittsjukdomsläkaren som "förstår" vilka bakterier och vilken sjukdom de provocerade.

Den smittsamma sjukdomssektorns aktivitetssfär kan delas upp i flera delar: 

  • Smittsamma sjukdomar i tarmarna. 
  • Infektioner i andningsorganen. 
  • Hudinfektionssjukdomar. 
  • Olika smittsamma sjukdomar i blodet.

När du kontaktar en smittsam specialist är det viktigt att komma ihåg om du har kontaktat personer som kan smittas med infektionssjukdomar och också förbereda ditt medicinska kort.

Vilka sjukdomar behandlas av en smittsam specialist?

Den fullständiga listan över sjukdomar som en specialist på smittsam sjukdom specialiserar är ganska omfattande. Men efter att ha utfört analysen av sjukdomar är det möjligt att utesluta de mest utbredda, mer exakt de som vi oftast konfronteras med, och därmed även läkare-infektionister.

Sådana sjukdomar innefattar smittsamma sjukdomar i mag-tarmkanalen: dysenteri, salmonellos, botulism, ascariasis, trichocefalos.

"Luft" -infektioner: kycklingpox, rubella, mässling, influensa, etc. Och även sådana sjukdomar som polio, scarlet feber, kikhosta och många andra.

Den infektionssjukdomsläkarens kompetens omfattar även farligare infektionssjukdomar som rabies, pest, malaria och tyfus. Naturligtvis måste smittsamma sjukdomar oftast möta sådana sjukdomar som influensa och ARI.

Eftersom infektioner kan påverka alla mänskliga organ kan en specialist för infektionssjukdomar föreskriva ytterligare undersökningar från andra specialister, analyser och grödor på floran. Dessutom behövs biokemisk blodanalys för att bestämma sjukdomen.

Råd från den smittsamma läkaren

Många läkare hävdar att sjukdomar kan undvikas om det behövs förebyggande åtgärder vidtas. Infektionssjukdomar följer också detta axiom. Experterna från Ukrainas hälsovårdsministerium gjorde en hel lista över råd och elementära uppföranderegler under ogynnsamma epidemiologiska situationer.

Så råder experter på smittsamma sjukdomar inte att vara på platser där många människor samlas. På arbetsplatsen och hemma är det nödvändigt att övervaka renligheten: glöm inte våtrengöringen och regelbunden luftning av lokalerna. Förresten, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt mat. Dieten bör vara mättad med vitaminer, mineraler och "lätta" ingredienser. Och alkohol och skadlig mat från menyn bör uteslutas. Förresten är vandring med kollegor till lunch i ett närliggande café också värt att upphäva. Under influensapidemier är det bättre att ta mat hemifrån, så att du eliminerar en annan risk att "fånga" infektionen.

Försumma inte gasmaskar. De kan skydda inte bara influensa, men från farligare sjukdomar. Men vid användning av masker behöver du inte glömma att de behöver bytas var tredje timme, och du borde inte gå i dem länge i lokalerna.

Infektionister rekommenderar också att man inte bortse från de grundläggande reglerna för personlig hygien. Tvätta händerna med tvål efter varje besök på toaletten eller gå längs gatan.

Naturligtvis anses vaccination vara det bästa sättet att förebygga farliga infektionssjukdomar. Infektionister rekommenderas att inte försumma detta enkla och effektiva sätt att skydda sin hälsa!

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.