^

Vad är ägglossning?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

"Vad är ägglossning och hur man definierar det?" Denna fråga är relevant för de kvinnor som planerar att bli gravid eller vice versa, medan de föredrar att avstå från graviditet. Faktumet av graviditet eller, mer exakt, uppfattningen är fusion av en sperma med ett moget kvinnligt ägg. Ägget passerar förberedelseprocessen - mogning i äggstockarna och kommer sedan ut ur dem. Utsläppningsperioden för ägget redo för befruktning kallas ägglossning, det vill säga ägglossning. Ordet har en latinrot, som betecknar ett ägg (ägg).

För att ta reda på vilken ägglossning som är, bör du följa hela processen från början till slut. Äggstockar innehåller en specifik rund formning - follikeln. Det är i det att det finns ett ägg som passerar en utvecklingscykel. Follikeln som innehåller cellen mognar och utvecklas med den i ungefär två veckor. Eftersom utvecklingsbubblan ständigt producerar kvinnliga hormoner - östrogener. Östrogener påverkar i sin tur livmoderns foder, som om man förbereder det för eventuell uppfattning. Två veckor senare, när buret är klart, brister vesikeln och släpper ut det mogna ägget utåt. Salpinx har fina utbuktningar protein - pili som fångar den mogna cellen och matar det tillsammans med vätskan läcker från den brustna follikeln, i bukhålan. Äggstockar från bukhålan faller snabbt in i livmodern, äggledaren, som också kallas äggledaren. Det är i livmoderns lumen att ett avgörande "möte" hos en mogen cell och sperma kan uppstå. Varje cyklisk period kännetecknas av mognad av en mängd follikulära vesiklar (upp till flera tusen), men bara en av många tusen "ovulater". Det visar sig att endast ett ägg kan befrukas - ett enda ägg. Ett undantag är utvecklingen av två mogna folliklar, så det finns en chans att föda tvillingar (raznoyaytsevyh). Medan den mogna cellen letar efter ett möte med spermatzonen, som är den mest aktiva av många av sina syskon, förvandlas follikelvesikelen till en gul kropp. Follikeln innehåller luteinceller som har en karakteristisk gulaktig tinge, och de börjar multiplicera snabbt och frigöra progesteron. Processen med bildandet av den gula kroppen varar också ungefär två veckor, vilket är den andra fasen av menstruationsperioden. Nu har du lärt dig vilken ägglossning som är, och här är hur du känner igen det, läs nedan.

Vad är den subjektiva känslan av ägglossning?

  • Karakteristisk smärta, dragning, stickningar, vanligtvis i underlivet; 
  • Ökad sexuell upphetsning 
  • Vissa förändringar i vaginal urladdning är mer rikliga (östrogenhandlingar); 
  • Kanske en liten svullnad i buken och svullnad av labia; 
  • Liten puffiness av hela kroppen; 
  • Ovanlig känslighet av huden, särskilt i bröstet; 
  • En liten ökning i bröstkörtlarna, det är möjligt deras ömhet.

Hur bestämmer du ägglossningen?

Ägglossningen bestäms med hjälp av speciella testremsor som visar nivån av lutein. Luteiniserande hormon (LH) under åldern av ägglossningen utsöndras mycket aktivt, och dess nivå ökar signifikant. LH är närvarande i urin, med hjälp av vilket testet kan visa hur högt hormoninnehållet är i det.

Klassiskt sett förekommer ägglossningstiden mellan den 12: e och 15: e dagen med en standardcykel på 28 dagar. Om menstruationsperioden är kortare, till exempel 21 dagar, kan ägglossningen inträffa den sjunde dagen, från början av cykeln.

Begreppet begrepp avbryter ägglossningen. Om uppfattningen inte uppstår, dör en mogen cell i ovidukten och utsöndras under menstruationsblödning. Då upprepar cykeln.

Vad många kvinnor vet om ägglossning, hjälper den här informationen till att planera en graviditet mer noggrant och medvetet, eller att det skyddas mot det i rätt tid, och därigenom undvika abort.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.