^

Vilka tester tas under graviditeten?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Om vilka tester som tas under graviditeten kommer den framtida mamma att få reda på kvinnors samråd när hon blir registrerad. För att överlämna analyser är det nödvändigt att inte en gång, under hela graviditetstiden, som för alla graviditeter är listan över analyser olika.

För att förstå alla analyser och deras sekvens, sammanställ en kalender med grundläggande analyser. På grund av överlämnandet av ett stort antal tester är många framtida mammor långsamma att registrera i ett kvinnors samråd, vilket är mycket hänsynslöst och farligt. En respektlös inställning kan inte bara skada kvinnors hälsa utan också orsaka brott mot fostrets bildande.

Vid registreringen av en kvinnas samråd med en läkare är det nödvändigt att lämna grundläggande test:

 • blodanalys av det allmänna blodprovet för socker, andelen blodplättar;
 • urinanalys, urinalys för närvaro av protein;
 • analys av urin på bakterier
 • blodprov för bestämning av blodgruppen och Rh-faktor;
 • blodprov för definitionen av HIV, syfilis, hepatit;
 • ett blodprov för antikroppar och infektionssjukdomar;
 • smet av vaginala slemhinna på cytologi.

Dessa tester tas från 5-11 veckor av graviditeten, men många av dessa tester kommer att tas upprepade gånger under graviditetsvården, särskilt viktiga datum för detta är 19-21 veckor, 29-30 veckor. För att bestämma fostrets genetiska abnormaliteter utförs genetisk analys vid 11-13 och 16-20 veckors utveckling av foster.

Kvinnor med perfekt stark hälsa i vår tid, nästan ingen. Om framtida mamma har kroniska patologier, komplikationer från organ och system under graviditeten, då blir det nödvändigt att ta tester oftare. För att förhindra komplikationer under graviditeten måste du registrera dig så snart som möjligt efter bekräftelse av graviditet, men senast den tredje månaden efter framgångsrik uppfattning.

Obligatoriska tester under graviditeten

Obligatoriska prov under graviditeten utförs både vid inskrivning av framtida mamma och senare i vissa graviditetsfaser. Detta är nödvändigt som ett sätt att övervaka morens och framtida barns hälsa.

Obligatoriska tester som en kvinna måste ta när man registrerar en graviditet:

 1. Mät storlek på bäckenbenen. Detta ger en bild av bäckens storlek och hjälper till att undvika komplikationer under graviditet och förlossning om benen bildar en för smal eller platt hålighet i bäckenet.
 2. Mäta vikten. Detta är en nödvändig åtgärd för att förutsäga eventuella komplikationer (gestos, liten eller överdriven fetthalt), bedömning av gravidkvinnans tillstånd som helhet. Vägt vid varje besök till doktorn i kvinnors samråd.
 3. Mät blodtrycket. Detta kommer att bidra till att förhindra risken att utveckla gestos, hypertensiv kris, VSD. Utförs vid varje besök av en kvinnas samråd.
 4. Staketmaterial för ett generellt blodprov. Därefter överlämnas den vid 25, 32, 38 veckor. Gör det möjligt för dig att övervaka interna processer i kroppen, förhindra utvecklingen av anemi, avslöja en dold inflammation.
 5. Insamling av material för bestämning av blodtyp och rhesus.
 6. Provtagningen av materialet för bestämning av sockernivån i blodet.
 7. Samling av material för bestämning av blodkoagulabilitet (koagulogram).
 8. Blodprovtagning för syfilisanalys.
 9. Blodprovtagning för HIV-testning.
 10. Blodprovtagning för analys för närvaron av HBs-antigen.
 11. Gör ett allmänt urintest.
 12. Tar material från vaginala slemhinna till cytologi.
 13. Ta material från urinrörets kanal och anus, om det finns en chans att få en STD.
 14. Utför bakteriologisk sådd av ett smet från slidan på STD.
 15. Tanksåning från näshålan för närvaro av Staphylococcus aureus.
 16. Samling av pallprover för bestämning av närvaron av helminthägg. Det genomförs en gång, vid registrering i kvinnligt samråd.
 17. Utför SPL. Utförs för att bekräfta en intrauterin graviditet, att klargöra placenta fästpunkter, för att bestämma dess mognad, diagnos uppenbara genetiska avvikelser, fosterskador, övervakning av fostrets tillväxt och utveckling, och andra biofysiska egenskaper. Diagnos utförs med ultraljudsanordningen vid 10-14, 20-24, 32-36 veckor.

Obligatoriska tester under graviditeten bör genomföras helt gratis i offentliga medicinska institutioner. Om det av någon anledning inte finns något förtroende för de statliga myndigheterna, kan alla nödvändiga test tas i privata kliniker som tillhandahåller laboratorie- och diagnostiktjänster, men för en påtaglig betalning.

trusted-source[1]

Vem ska du kontakta?

Schema för tester för graviditet

Schemat för graviditetstest för alla förväntade mammor med okomplicerad graviditet är densamma, skillnaderna kan endast vara i händelse av komplikationer eller bestridna testdata.

Vid 0-12 veckors graviditet är kvinnan registrerad på kontot vid kvinnligt samråd och följande prov utnämns:

 • Leverans av urin gravid för allmän analys och verifiering av njurarnas funktionalitet.
 • Passera analysen för TORCH-infektion.
 • Utför en analys för att identifiera urogenitala infektioner enligt doktorns vittnesbörd.
 • Ta ett vaginalt smet på mikrofloran.
 • Genomförande av ett allmänt, biokemiskt blodprov, bestämning av nivån av socker i blodet, bestämning av blodkoagulerbarhet.
 • Bestämning av blodgruppen och rhesus hos den gravida kvinnan.
 • Genomföra analysen för AIDS (HIV), hepatit B och C, syfilis.
 • Det rekommenderas också att besöka specialläkare - tandläkare, terapeut, ENT-läkare - för att behandla eventuella sjukdomar och inte komplicera graviditeten.

Vid den framtida modernens 12-14 veckor utnämns den första ultraljudsundersökningen, där dräktighetsperioden bestäms, hur många foster är i livmodern och om det framtida barnet har ont.

Vid 16-18 veckor föreskrivs ett "trippeltest" - för att upptäcka kromosomala abnormiteter och andra abnormiteter i utvecklingen hos fostret. Bestäm nivån på AFP, hCG, NE. Om det behövs, ge en ytterligare riktning för amniocentes, om det finns misstankar om fostrets svåra patologi.

Vid 24-26 veckor genomförs en andra ultraljudsundersökning för att få mer information om barnets struktur, bestämma kön, position, presentation, utvärdera placentan. Den förväntande mamman bör också donera blod för en allmän analys, hemoglobin, ferritin.

Vid 33-34 veckor utförs dopplerografi (enligt receptet) - för att bedöma tillståndet i livmoderkroppens blodkärl, blodkroppen hos moderkakan och fostret. Detta är nödvändigt för att i tid upptäcka intrauterin syrehushållning i barnet. Det visas också kardiotokografi (enligt receptet). Denna studie gör det möjligt att utvärdera synkronisiteten av livmoderkontraktioner och fosterattacker.

Vid 35-36 veckors re-tester ska vara som i den första halvan av variabilitet - att upptäcka syfilis, AIDS, ficklampa infektioner behandlas också en vaginal smeta på flora, biokemi och fullständig blod, urinanalys. En ultraljudsundersökning utförs för att beräkna barnets ungefärliga vikt, volymen av fostervätska och bedöma placentans tillstånd. Om graviditeten fortsätter fysiologiskt, måste den förväntade mamman besöka läkaren varje vecka före leverans och ta urin för en allmän analys.

Analyser under graviditetens 1: a trimester

Analyser under graviditetens första trimester, när man registrerar sig för kontot vid en kvinnas samråd bör lämnas in så snart som möjligt. Vid gynekologens första besök föreskrivs följande test:

 • Att donera blod till aids. Att donera blod för detektering av syfilis.
 • Bli ett blodprov för detektering av hepatit B och C.
 • Att donera blod för att upprätthålla hormoner (den "hormonella spegeln").
 • Att donera blod till blodgruppen och rhesus. Om det visar sig att en gravid kvinna har en negativ Rhesus, och barnets far är positiv, kommer den förväntade mammen att behöva ta blod till antikroppar varannan vecka.
 • Att donera blod för biokemi.
 • Passera ett smet på vaginaens mikroflora.
 • Ge in urinen för en allmän analys.
 • en ultraljuds riktning urladdas av 10-12 veckors graviditet, för att ha en uppfattning om antalet foster i livmodern för att förhindra en eventuell patologi av fostret och moderns reproduktiva systemet, exklusive kromosomavvikelser och ektopisk graviditet.
 • Du måste också ta prov för TORCH-infektion (rubella, herpes, cytomegalovirus, toxoplasmos, klamydia).
 • Före varje besök till läkaren måste du ta urin för en allmän analys för att övervaka urinvägarna.
 • Passera EKG.
 • Det är också nödvändigt att konsultera andra närstående specialister - terapeut, oculist, ENT-läkare, tandläkare.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6]

Analyser under graviditetens andra trimester

Analyser under graviditetens andra trimester ges under vissa veckor, och andra trimestern börjar med 13 och varar i 24 veckor.

Vid 14-18 veckor utsedda AFP blodprov - för detektion av fetala missbildningar och kromosomavvikelser (Downs syndrom, neuralröret sjukdom, hydrocefalus, Morthal syndrom, akromegali och andra allvarliga sjukdomar).

Vid 24-26 veckor är det nödvändigt att genomgå en andra planerad undersökning på en ultraljudsmaskin. Detta är nödvändigt för att motbevisa förekomsten av anomalier av organ och system, det är också möjligt att bestämma den framtida bebisens kön, utvärdera placentan, placeringen av dess bilaga.

Dessutom är det under andra trimestern nödvändigt att ta andra tester som visar hälsotillståndet hos moder och barn - donera blod för att bestämma halterna av hemoglobin för att inte missa utvecklingen av anemi. Och före varje vandring i kvinnors samråd måste du ta urin för en allmän analys för att övervaka njurarna och inte missa en dold inflammatorisk process.

Enligt doktorens vittnesbörd kan dopplerografi förskrivas för att bedöma livmoderns blodcirkulation, att titta igenom placentans kärl och fostrets kärl. Om så behövs, utnämna EKG, på rekommendation av en läkare i slutet av tredje trimestern, kardiotokografi (för att bedöma rytmen av livmoderhalsen och hjärtklappning av det ofödda barnet).

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Analyser under graviditetens tredje trimester

Analyser i graviditetens tredje trimester duplicerar i grunden de tester som den förväntade mamman gav i 1 trimester. Den testar för HIV-antikroppar till syfilis, hepatit B och C. Det är också nödvändigt att ge upp den gemensamma blodprov, enligt vilken data kan ses på alla fysiologiska förändringar i en kvinnas kropp och kontrollera nivån av hemoglobin.

För att klara urinen på den allmänna analysen är det nödvändigt före varje besök av läkaren som övervakar graviditeten. På urinsammansättningen är det möjligt att på ett tidigt stadium identifiera vissa sjukdomar. Om du till exempel identifierar protein i urinen kan du döma nefropati, gestos, diabetes mellitus. Dessa sjukdomar komplicerar graviditeten och kan hota det ofödda barnets liv.

Även i den tredje trimestern av graviditeten borde den förväntade mamman genomgå en gynekologisk undersökning för att ta materialet för ett bakteriologiskt smet. Vid 38-40 veckor utförs en annan gynekologisk undersökning för att undersöka livmoderhalsen. Enligt livmoderhalsen gör gynekologen en slutsats om de ungefärliga datumen för förlossning.

Vid varje besök till läkaren blivande modern krävs för att mäta trycket, buken omkrets, höjd stående livmoder, lyssna på fostrets hjärtslag, vägdes och viktökning styrprocessen i tid för att vara misstänkt preeklampsi eller fetal fädning.

Dopplerografi utförs endast i fall då det finns misstankar om att graviditeten överbelastas. Med denna metod, få information om status för blodcirkulationen i livmodern av placenta blodflödet och cirkulation av barnet, och viktigast av allt - det här sättet kan du lära dig utan att lida antingen från syrebrist hos fostret.

Kardiotokografi utförs också enligt indikationerna, om det finns misstankar om fosterrepetition. Med hjälp av denna metod utvärderas även det framtida barnets tillstånd för att utesluta syrehushållning.

På USA förväntar barnets vikt, göra ett yttrande om situationen, Previa, placenta tillstånd, inga missbildningar hos fostret.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Analyser för män under graviditeten

Analyser för män under graviditeten är inte så olika från testen när man planerar graviditet. En man som inte ens misstänker detta kan ofta vara bärare av en infektion, så att sjukdomen inte vidarebefordras till hustrun eller framtida barn, han måste också i rätt tid ta alla nödvändiga test.

 • Om det inte finns någon data om blodgrupp och Rh män, måste han klara dessa tester (om man rhesus positiv, mamman är negativt, då en hög risk för bristande efterlevnad rhesus fostret och den gravida kvinnan, och detta förvärrar under graviditeten).
 • En man borde också analysera förekomst av TORCH-infektioner och andra farliga dolda infektioner, även om analysen utfördes före barnets uppfattning. Det är särskilt viktigt om paret fortsätter att leda ett sexuellt liv under graviditeten och inte använder antikonceptionsmedel.
 • Dessutom måste en man upprepade gånger donera blod för hiv och aids under sin fru graviditet.
 • Det är också nödvändigt att skicka ett smet på bakterien från näsan (för att utesluta möjligheten att transportera Staphylococcus aureus och vid behov behandla infektionen).
 • Om ett genetiskt test inte utfördes före graviditeten, bär det enligt doktorns vittnesbörd tillsammans med den gravida kvinnan.
 • Dessutom måste en man ha fluorografi före befruktningen och sex månader efter befruktningen att utesluta möjligheten till lungtubberkulos och infektion hos moderen och det ofödda barnet.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Norm av test under graviditeten

Norm av test under graviditeten tyder på att fosterlagret sker fysiologiskt. Tvivlar inte på att resultaten av testerna är bra, du måste känna till deras normer. Det är omöjligt att fullt ut förstå indikatorerna för analyserna, det är bättre att låta läkaren göra det.

Enligt resultaten av ett smärta från slidan får man öka de vita blodkropparna i slemhinnan - 15-20 i synfältet. Den givna analysen ges vid den primära referensen vid kvinnligt samråd, på 30 och 36-37 veckor. Analysen måste också ges om orolig smärta i underlivet och förändrat urladdning från slidan av en ovanlig färg och lukt.

Normalt, i ett prov av urin under graviditet inte bör innehålla protein, socker, bakterier, slem, är vita blodkroppar tillåtet 1-2 i sikte, erytrocyter - ett i synfältet, epitelceller - 1-2 i sikte, urin specifik vikt - 1010- 1030. Ökningen av saltkomponenterna i urinen indikerar problem med genitourinärsystemet. Ketonkroppar i urinen indikerar toxicosstart.

 • Norm analys av röda blodkroppar i blodet - 3,8-5,5 10 12 / L.
 • Normen för hemoglobin är 120-140 g / l.
 • Hematokritens norm är 35-45%
 • Normen för fördelningen av erytrocyter är 11,5-14,5%
 • Normen för blodplättar är 180-320 vid 10 9 g / l.
 • Normala leukocyter - 4,0-9,0 10 9 / l.
 • Normen av lymfocyter är 25-40%
 • Monocyter, eosinofiler, basofiler, omogna celler 5-10%
 • Normen för granulocyter är 47-72%
 • Normen för monocyter är 4-10%
 • ESR - 35-45 mm / h

Normer för smet från slidan för att bestämma mikrofloran.

 • Epitelceller - upp till 15 i synfältet, en ökning av antalet indikerar inflammation.
 • Leukocytceller - upp till 7-10 i synfältet.
 • Erytrocytceller - upp till 2 i synfältet.
 • Bakteriemiljö i smetret ska inte vara, ett mager pinnarmedium är tillåtet.
 • Slime i ett smärta från slidan bör vara i en måttlig volym.
 • Gonokocker, Trichomonas, Chlamydia, svampar i smeten är en avvikelse från normen.

Förklaring av prov under graviditeten

Avkoda testen under graviditeten gör det möjligt att gradvis observera de förändringar som uppstår i en kvinnas kropp under hela svangerskapstiden.

Blodprov.

 • Hemoglobins normer i blodet hos en gravid kvinna sträcker sig från 110-140 g / l. Minskning av indikatorer indikerar anemi.
 • Andelen hematokrit bör inte vara mindre än 35-45%, med en låg indikator bestämmer graden av brist på järn i blodet.
 • Erytrocytmassa Innehållet i röda blodkroppar i normen på 3,5-5,0 per 10¹² l. Hos gravida kvinnor är denna indikator något lägre.
 • Procentandel av leukocyter. Normalt är andelen vita blodkroppar 4-10,5 av 10 9 liter. I tredje trimestern kan indikatorn öka något, men det ligger inom normen.
 • Andelen lymfocyter är kvart (25%).
 • Andelen basofiler är 0,2%
 • Procentandel av eosinofiler 1,5%
 • Andelen monocyter är 4,5%
 • Procentandelen blodplättar 180-320 per 10 9 liter.
 • ESR hos gravida kvinnor har ökat, men detta är normen.

Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt sådana indikatorer i blodanalys som:

 • Procent av glukos. För en gravid kvinna är normen 3,3-4,4 mmol / l.
 • Procentandelen proteiner: albuminer är 25-50 g / l.
 • Andelen kvävebaser: urea - 2,5-8,3 saltlösning / l. Och kreatinin 45-115 | imol / l.
 • Procentandel enzymer: alkaliskt fosfatas (APF) 25-90 IE.

Abnormaliteter i urinanalysen under graviditeten kan vara följande:

 • Ett litet innehåll av proteinfraktioner i urinen är tillåten, inte mer än 0,033 g / l. Vid 32 veckors graviditet och mer protein i urinen vittnar om njurens patologi och kan vara orsaken till förtryck av placentans funktion, födelse före termen, stillbirth.
 • Närvaron av bakterier. Den frekventa avvikelsen hos gravida kvinnor, indikerar en inflammatorisk process i njurarna.
 • Förekomsten av fosfat i urinen är minimal, detta beror på utvecklingen av fosterskelettet. Om andelen salter i urinen är mycket hög, indikerar detta problem med njurarna.

Om några avvikelser i graviditeten finns i testerna krävs en särskild behandling och övervakning från specialisten. I vissa fall är det bättre att ligga på bevarande och före leverans att vara under konstant övervakning av läkare.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Dåliga tester under graviditeten

Dåliga tester under graviditeten är inte alls en mening. Om analyserna inte överensstämmer med de etablerade standarderna, kan du behöva konsultera en närstående specialist och ha ytterligare behandling. För att förstå vilka indikatorer som är farliga och vilka inte är, måste du veta i vilken trimester eller i vilken veckan graviditeten förändringarna registrerades.

I den första trimestern, när den förväntade mamman ger det största antalet test, uppstår många frågor om resultaten inte uppfyller kraven. Så, enligt resultaten från ett allmänt blodprov, kan du ta reda på dolda inflammationer, en minskning av hemoglobin, och detta kan leda till syrehushållning hos fostret. I sådana situationer förskriva järnberedningar och vitamindiet. Med en minskning av antalet blodplättar måste man också identifiera orsaken och förskriva behandlingen, eftersom sannolikheten för missfall ökar.

Om det finns avvikelser i den biokemiska analysen - utseendet av socker i blodet, måste du söka råd från en endokrinolog som ska ordinera en speciell behandling. Utseendet i urinen av protein, bakterier, erytrocyter, vita blodkroppar kräver också brådskande behandling - detta är det enda sättet att utesluta allvarliga komplikationer.

Resultaten av testen, som indikerar utvecklingsfostret, måste upprepas efter ett tag. En särskild grupp av risker består av familjer där sådana avvikelser är ärftliga, eller det finns redan barn med funktionshinder i familjen.

Detektion av bakterier i smeten från slidan tyder på att du måste justera mikrofloran och genomgå en specifik behandling för att förbereda födelsekanalen och inte infektera barnet.

Positiva tester för TORCH-infektion, hepatit, syfilis, HIV kräver särskilda försiktighetsåtgärder för graviditetshantering och korrigerande behandling. I många fall föds barn med utvecklingspatologier med den korrekta taktiken för läkare och kompetent hantering av graviditet, friska.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.