^

Diet med astrocytom

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 09.06.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Hjärnastrocytom är en tumör som är benägen för snabb och blixttillväxt, därför borde den inte lämnas utan uppmärksamhet. Idag har effektiva metoder utvecklats för behandling av denna sjukdom, men onkologi (och de flesta astrocytomer går snabbt över cancer) är inte bara en sjukdom, det är ett speciellt sätt att leva på, där behandling och special näring ska kombineras logiskt.

Ja, moderna studier har visat att vissa egenskaper hos patientens näring kan förbättra det positiva resultatet av behandlingen. [1], [2], [3]  En balanserad kost, där fett ska vara 4 gånger mer än kolhydrater, hjälper till att sakta ner tumörens tillväxt.[4]

Tidigare användes denna mat, kallad ketongieten, effektivt vid behandling av epilepsi hos barn. [5], [6]Med tillkomsten av antikonvulsiva medel har kosten något förlorat sitt värde i epilepsi, men under senare år har den aktivt använts vid behandling av glioblastom och andra maligna tumörer som en del av adjuvans metabolisk terapi.

Ketondieten, som ett alternativ för lågt karbohydrat, gör att kroppen använder fetter som en energikälla, som när kolhydrater är låga metaboliseras i levern till fettsyror och ketonkroppar. Den senare med glukosbrist används av hjärnan som huvudkälla till näring.[7]

Glialcancerceller kan inte fullt ut utnyttja ketonkroppar, och trots allt behövs stora mängder energi för tumörtillväxt. Glukos, som tidigare användes för tumörens behov, är nu närvarande i otillräckliga mängder, och ketoner kan inte ersätta det. Det visar sig att patientens kropp har en fullständig energikälla (fetter), men tumören har inte den. På så sätt är det möjligt att undvika anorexi, upprätthålla en persons vitalitet (moderata mängder protein, nödvändiga vitaminer och mineraler finns närvarande i kosten) och samtidigt skapa olämpliga betingelser för tumörtillväxt.

Det är uppenbart att det är omöjligt att bota glioblastom eller någon annan malign tumör med hjälp av diet ensam, men om en modifierad diet kompletterar behandlingen som utförs, kommer det att göra det möjligt att förlänga patientens liv och förbättra kvaliteten något.

Det menas att ketondieten stoppar multiplikationen av tumörceller, hjälper till att rensa kroppen av toxiska produkter av tumörfördelning, normaliserar blodtal, stöder immunitet och ger patienten styrkan att bekämpa sjukdomen. Samma diet kan ordineras till patienter med epileptiska anfall.

Som med vilken diet som helst, innebär matning på astrocytom i hjärnan en anpassningsperiod. Lämna inte omedelbart kolhydrater i hopp om ett snabbt resultat. Det är nödvändigt att vänja sig vid en ny diet gradvis, för att inte skada din kropp, vilket försvagas av sjukdomen.

Mat bör vara så hälsosam som möjligt och helst utan syntetiska tillsatser som kan minska alla ansträngningar till "nej". En hög mängd fett i kosten innebär konsumtion av vegetabiliskt fett. Dessa är främst naturliga orefinerade vegetabiliska oljor som läggs till olika rätter. Nötter och baljväxter anses också vara en användbar produkt för cancer.

Djurfett är inte det bästa näringsmässiga alternativet för cancer, men det betyder inte att du måste ge upp kött, som en komplett källa till protein, fisk, fjäderfä, ägg, ost. Dessa produkter är den optimala kombinationen av fetter och proteiner för ketondieten.

Det nödvändiga innehållet av kolhydrater, vitaminer och spårämnen tillhandahålls av grönsaker, frukter och gröna. Det enda villkoret är valet av grönsaker med lågt kolhydratinnehåll (främst salladsgrönsaker). Frukt och bär, även de som är höga i socker, brukar inte ha ett högt kaloriinnehåll, men de innehåller mycket fibrer som hämmar absorptionen av kolhydrater i tarmarna. Detta innebär att de inte utgör risk för cancerpatienter, men hjälper till att ge kroppen näringsämnen. Du kan också använda grönsaks- och fruktjuicer, men inte lagra, till vilket socker tillsätts, och ofta konserveringsmedel.

Om juicer i cancer är ett speciellt samtal. Tanken att bara juicer kan konsumeras och astrocytomen går bort, stöds inte av läkare. Men folket tror på den helande kraften av betor [8], citrus och några andra typer av juice i samband med cancer. Och eftersom juicer inte är förbjudna av ketondieten, varför kontrollera inte deras sanna effekt. Dessutom har antitumörseffekten av citrusjuicer och deras extrakt bevisats, så att de kan användas som hjälp vid modern onkologisk terapi.[9]

Så vi räknade ut vilka produkter som kan ingå i kosten med astrocytom i hjärnan, men vet inte vad du inte kan äta i denna patologi. Socker, bröd och mjöl, pasta, högkolgrönsaker, sötsaker är produkter vars konsumtion ska hållas till ett minimum. Konserverad mat, snabbmat, majonnäs, ketchup och andra produkter som innehåller onaturliga konserveringsmedel, kemiska färgämnen, smakförstärkare bör också tas bort från kosten. Mat bör vara så naturligt och hälsosamt som möjligt.

Ketondieten, trots användbarheten, anses vara ett ganska farligt experiment på din kropp, så du borde inte springa utan att rådgöra med din läkare. Specialisten kommer att berätta vad patientens meny ska vara, vilka produkter som ska ingå i kosten för att undvika biverkningar av en lågkarb diet.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.