^

Effekten av testosteron på kvinnokroppen

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Hormon testosteron, som anses vara ett manligt hormon, kan helt ändra alla processer i en kvinnas kropp. Särskilt om hur hennes figur, hud och hår ser ut. Hur händer detta?

Hur fungerar testosteron på kvinnans muskler?

Hur fungerar testosteron på kvinnans muskler?

Vad kommer kvinnans muskelmassa - slät och flabby eller elastisk och stark - beror på testosterons arbete . Om testosteron i kvinnokroppen saknar, minskar hennes muskelmassa. Metabolismen kommer att sakta ner och kvinnan blir stark.

Omvänt säkerställer den normala testosteronnivån att din träning och hälsosam kost kommer att betala gott: du kommer att ha elastiska, vackra muskler.

När under menopausen av testosteron i en kvinnas kropp blir mindre och mindre, bildar fettavlagringar, främst i bröst- och mageområdet. Testosteron har förmåga att påverka bildandet av nya muskler. Han hjälper också till att hålla dem i gott skick.

Ju mer du är, desto större signifikant testosteronnförlust förväntas. För att hålla ämnesomsättningen och muskeln normal behöver du en rimlig balans mellan testosteron och östradiol.

Testosteron är viktigt för att bygga ben

Benvävnad - dess tillstånd - beror också på nivån av testosteron i kroppen. Om testosteron är tillräckligt är detta ett utmärkt förebyggande av osteoporos.

Testosterons inflytande på benet är ännu starkare än den hos kvinnliga hormonet östrogen - ett erkänt "positivt" hormon som har egenskapen att skydda vävnader och ben från skador.

När en kvinna börjar en klimakteriet börjar hon snabbt förlora hormonerna östradiol och testosteron, vilket är extremt viktigt för styrkan på ben och muskler.

Denna process går mycket snabbare än hos män - de har en försvagningsperiod av kroppsvävnaderna i många år, eftersom de förlorar testosteron mycket långsammare och i små mängder.

Det måste beaktas och det är nödvändigt att kontrollera din hormonella bakgrund i tid.

Testosteron mot kronisk trötthetssyndrom

Detta hormon, som ingen annan, hjälper en kvinna att känna sig mer vaken och tonad. Studier visar att en tillräcklig nivå av testosteron hjälper till att bekämpa kronisk trötthet, trötthet.

Det finns situationer när en kvinna som tar vitaminer och som har en hälsosam sömn, liksom en meny, känner fortfarande fort trötthet, svaghet, svaghet.

Sådana kvinnor borde definitivt gå till testosteronnivåerna i blodet. Annars kan det inte avslöja orsakerna till dess negativa tillstånd.

Hur påverkar testosteron en kvinnas hjärna?

Testosteron har egenskapen att aktivera sexuella receptors arbete genom hjärnkommandon. Det vill säga att ha en tillräcklig nivå av testosteron i kroppen är en person (män och kvinnor) okej med den sexuella lusten.

Men det är inte allt. Testosteron påverkar hjärnans områden på ett sätt som ökar stämningen hos en kvinna, minskar graden av depression och ger en känsla av tillfredsställelse.

Tack vare testosteron kan en person bättre komma ihåg, koncentrera uppmärksamhet, uppleva ny kunskap.

Därför, om du har humörstopp, frånvaro och till och med depression, bör du helt enkelt kontrollera testosteronnivån. Om du har brist på detta hormon, bör du fylla på sina reserver, och problemet med deprimerat tillstånd kan enkelt avlägsnas.

Vad hotar den ökade nivån av testosteron?

Orsaken till en förhöjd nivå av testosteron kan vara överproduktion av sexuella organ eller mottagning i form av kemiska preparat.

Resultatet av att höja nivån på detta hormon är sömnlöshet, mardrömmar under sömnen, sexuell aggression.

På beteendemönstret kan en person bryta ved. Han kan skrika utan anledning på andra, reagera arg på varje liten sak, bli irriterad utan synlig anledning.

Om överskott av testosteron observeras hos kvinnor som är engagerade i sport, har de också ökad aptit. Dessutom börjar dessa idrottare intensivt bygga muskler och fett.

Med ett överskott av testosteron hos kvinnor förändras siffran. I midjan och buken förekommer feta avlagringar som påminner om vågor. I din favorit kjol eller jeans kan inte klättra.

Samma effekt observeras med en hög nivå inte bara av testosteron utan även av andra androgener, i synnerhet androstenedion och till och med DHEA.

Vad ska man göra med vikten?

Du kämpar för att förlora de extra punden, men alla ackumuleras? Ökar aptiten? Det är allt att skylla på testosteron, vilket ökar produktionen i hjärnan av hormonnivån för norepinefrin.

Om du vill ta antidepressiva medel, kontakta först en endokrinolog för att kontrollera testosteronnivåerna. Eftersom ökade doser testosteron och östradiol i kombination med antidepressiva medel främjar snabb viktökning.

Vetenskapliga studier visar att testosteron beter sig när det har ett optimalt förhållande med östradiol.

Estradiol främjar det faktum att testosteron påverkar kroppen starkare och ger bort alla användbara egenskaper. Om estradiol i kroppen inte existerar eller om det finns små mängder av det, kommer testosteronreceptorer inte att kunna fungera ordentligt i vår hjärna.

Hur påverkar testosteron hälsosam sömn?

Om du inte sover bra, har du dålig kontroll över din vikt. Detta bevisas av många vetenskapliga studier. Om du upplever stress, kommer det inte ens i en dröm att hormonell obalans ger dig en normal sömn.

Hormoner kortisol och insulin, vars utsöndring ökar dramatiskt, ökar kvinnornas ångest ytterligare i sömnen.

Och ökade doser testosteron med en minskning av mängden östradiol förvärrar ytterligare detta tillstånd. Du sover ännu sämre, samtidigt som du blir överviktig och den totala hälsan försämras mer och mer.

Om du tar ett testosteronhormon innan du lägger dig, kommer du att plågas av ständiga sömnstörningar, och drömmar blir mardrömmar. En person i detta tillstånd kommer att känna sig överväldigad och försvagad.

Det förklaras av det faktum att testosteron mest påverkar personen i 4: e fasen av sömnen. Det är vid denna fas att muskelvävnad och ben återställs, nervceller återställs, vi vilar bäst. Vid tonåringar (och hos personen till 21 år) utvecklas tillväxthormonet vid denna tidpunkt.

Om du sover i den fjärde fasen av sömnen sover du oroligt, alla dessa processer kommer att förstöras. Därför är det bäst att ta testosteron på morgonen för att stimulera kroppen, och inte på kvällen.

Vad ska man göra med ett överskott av testosteron?

Vi vet redan att med ett överskott av testosteron i midjan och i bröstkörtlarna ackumuleras fett och vikten är svår att kontrollera. Mer tecken på överskott av testosteron:

 • Förhöjt hår, särskilt på benen, armarna, över överläppen och armhålorna
 • Skarp håravfall på huvudet
 • Acne, vilket är mycket svårt att minska - de återkommer
 • Överdriven aggressivitet, som växlar med svaghet och frustration
 • Sömnstörningar
 • Smärta i äggstockarna
 • Smärta i ländryggsregionen

Om du har alla dessa tecken bör du kontrollera nivån av hormoner:

 • DGEA
 • testosteron
 • Degïdrotestosteron
 • DHEA-S

Om dessa hormoner i kroppen är mer än normalt kan du hitta följande sjukdomar:

 • Polycystiskt äggstockssyndrom
 • Tumör av äggstockarna
 • Tumör i binjureområdet

Ytterligare undersökningsmetoder: ultraljud, magnetisk resonansdiagnostik, datortomografi. Dessa undersökningar hjälper dig att bli av med sjukdomar i deras första skede.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.