^

Fjorton gissningar om hormoner

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Information om hormoner är så mycket att det är fullständigt förstört. Vad sägs inte om hormoner: Vad får fattning från dem, att de bidrar till håremboli, att med hjälp av hormoner är det möjligt att öka männens styrka. Vad är sant, men hur är det med spekulation om hormoner?

trusted-source[1], [2]

Hypotes nummer 1. På grund av att hormonerna blir svaga

Förfina

Hormoner ensam orsakar inte extra pounds. Under hormonintag kan din vikt fluktuera på grund av att nivån på vissa hormoner kan vara otillräcklig och andra - överdriven. Detta tillstånd av kroppen kallas hormonell obalans. Oftast händer det på grund av undernäring eller utvecklas med ålder, under klimakteriet.

Läkare säger att fluktuationer i en persons och fetthaltens vikt uppnås på grund av att det finns en felaktig korrelation mellan hormoner. Och inte för att du, på rekommendation av en läkare, tar mer östrogen eller testosteron.

Om du gör test för hormoner och kontaktar en endokrinolog för att beräkna normerna för hormonbehandling, kommer kroppens obalans att korrigeras. Så kommer vikten vara normal oavsett att du fortsätter att ta hormoner.

Dessutom: Med ett ordentligt intag av hormoner kan en person till och med gå ner i vikt och med kort varsel.

Ett annat faktum är "för" hormonbehandling för viktminskning. När en kvinna efter klimakteriet tar rätt kombination av hormoner, hjälper det henne att förbättra huden, förbättra hårväxten, öka nagelstyrkan och viktigast - för att normalisera vikt.

Studier av amerikanska forskare som testade olika kombinationer av hormoner för flera grupper av kvinnor visade följande. Under flera år har kvinnor i olika åldrar, inklusive efter klimakteriet, fått olika kombinationer av östrogener och progestin. Efter flera år visade det sig att kvinnor som tog hormoner på rekommendation av en läkare, normaliserade inte bara deras vikt, men också trycket och nivån av kolesterol, hemoglobin, blodkroppar. Blodkoagulerbarheten hos dessa kvinnor har förbättrats avsevärt, och tillståndet har blivit stabilare. Många har haft huvudvärk, nacke och ryggsmärta.

En grupp kvinnor, som tog tomma piller istället för hormoner, normaliserade inte sin vikt, och de kände sig inte bra. Tvärtom ökade deras vikt.

Detta innebär att hormoner i rätt proportioner kan förbättra hälsan och normalisera vikt, och inte vice versa.

Hypotes nummer 2. Progesteron främjar viktminskning

Förfina

Progesteron är inte förgäves kallat graviditetshormonet. Det bidrar till att lagra fett intensivare, eftersom tack vare dem är det lättare för en kvinna att bli gravid och bära ett barn.

Dessutom ökar progesteron aptit, eftersom det förbereder moderns kropp för att säkerställa att hon ger sig själv och barnet en god och hälsosam meny. Det är därför en vecka före menstruationen vi har en brutal aptit - nivån av progesteron stiger. När det månatliga progesteronet är mindre är vi mindre hungriga. Så, gissning är fel.

Hypotes nummer 3. Estrogener har samma egenskaper

Förfina

I honkroppen finns tre huvudhormoner som hör till gruppen östrogener: progesteron, östradiol och estrol

Alla dessa hormoner har olika egenskaper och till och med olika molekyler. Följaktligen, och de påverkar kroppen är de helt olika.

Dessutom kan östrogener, som kommer in i kvinnokroppen från utsidan, vara av animaliskt och vegetabiliskt ursprung. De kan också orsaka en annan reaktion i kroppen: att främja normalisering av vikt eller omvänt förlust eller ackumulering av extra kilo.

Hypotes nummer 4. Hormonala droger kan provocera tumörer

Förfina

Enligt statistiken påverkas de flesta kvinnor av cancer i postmenopausala perioden. Men de har den lägsta nivån av hormoner, eftersom reproduktionssystemet inte är så aktivt, och sköldkörteln kan också producera mycket mindre hormoner.

Kvinnor i åldern, som också har extravikt, är mycket mer benägna att drabbas av cancer. I synnerhet livmodercancer, bröstkörtlar, mag-tarmkanalen. Men de lider också av brist på hormoner. Detta visar att hormoner inte kan provocera cancer tumörer. Tvärtom: med rätt hormonbalans utvecklas cancer tumörer med mindre sannolikhet.

Att använda preventivmedel med hormoner i kompositionen kan vara ett utmärkt förebyggande av två typer av cancer tumörer. Det vill säga med en sannolikhet att 50% kan skydda mot ovariecancer och minska sannolikheten för att utveckla livmodercancer med 70%.

Enligt vissa rapporter utvecklas cancer tumörer intensivt på grund av höga halter av hormoner av progesteron och östrogen. Men detta förutsätter att tumörerna redan har dykt upp. Det finns inga vetenskapliga bevis på att cancer utvecklas på grund av östrogen.

Hypotes nummer 5. Progestiner har samma effekt på kroppen

Förfina

Progestinhormoner är hormoner som syntetiskt produceras. De skiljer sig i deras biokemiska komposition från hormonprogesteronet, vilket utsöndrar äggstockarna.

Progestiner har olika natur och ursprung, och därför är effekten på kroppen annorlunda. Vissa erhålls genom utsöndring från progesteron, andra genom testosteron, vissa progestiner kallas anrogen.

Beroende på effekten på aptiten (det kan stiga eller falla), vikt (det kan öka eller minska), libido (det kan bli starkare eller försvagas) beror på hur progestiner uppnås.

Om progestinerna erhålls med hjälp av androgener, kan det hos kvinnor orsaka manliga förändringar i kroppen: bröstet blir blöttare, antenn och ålar kan förekomma i ansiktet. Allt detta uppstår naturligtvis om en person tar progestiner utan att ta hänsyn till dosen och rekommendationerna från läkaren.

Hypotes nummer 6. Från p-piller återhämtar piller med hormoner

Förfina

P-piller har olika egenskaper på grund av det olika förhållandet mellan hormoner och progestin och östrogen. Dessutom har progestinerna, som vi redan har förklarat, också en annan struktur och effekt på människokroppen.

Om minsta östrogen i p-piller och maximalt progestin ökar aptiten, vilket innebär att du kommer att gå ner i vikt. Till detta kan läggas smärta i musklerna, huvudet, minskad libido, depressiva tillstånd.

Om progestinet är mindre än östrogen, kan aptiten minska, och du kan få svaghet, depression, irritabilitet, blodsockernivån kan gå upp.

För att inte lida av dessa manifestationer, var noga med att kolla med din läkare vilka doser av progestin och östrogen som är optimala för dig. Kanske behöver du minska eller öka förhållandet mellan en komponent i p-piller.

Hypotes nummer 7. Hormoner, du kontrollerar helt enkelt inte din aptit

Förfina

Om kroppen har en obalans av hormoner är kontrollen av aptiten mycket svår

Kroppen kräver vissa komponenter av mat, och det är extremt svårt att bekämpa detta.

Dessutom, med obalans av hormoner, är en kontroll av aptit oumbärlig.

Vissa förhållanden av hormoner kan sakta ner ämnesomsättningen, och då återhämtar en person oavsett vad och hur mycket han äter. Fett delas mycket långsammare, kroppen lägger dem i midjan och sidorna, även om du inte behöver den här stammen just nu.

Därför, med en obalans av hormoner mindre är inte nödvändigt, måste du justera förhållandet mellan hormoner och sedan normaliseras aptit och vikt.

Conception nummer 8. Ungdomar behöver inte ta hormoner

Förfina

Många kvinnor till och med upp till 30 och lider av operation för att avlägsna äggledarna, äggstockarnas resektion är annorlunda. Från detta hormonella balans i kroppen störs, produceras kvinnliga könshormoner mindre och mindre. Reproduktionssystemet, som minskar produktionen av hormoner, kan hämma eller omvänt aktivera sköldkörtelns funktion. Och då kan det producera hormoner mer eller mindre än normalt. Från det här börjar en person drabbas av autoimmuna sjukdomar: immuniteten blir svag, kroppen är utsatt för infektioner, svampar.

För att förhindra detta måste du skicka ett test för hormoner efter 20 år. Om hormonell obalans inte ger dig möjlighet att känna dig väl och kontrollera din vikt behöver du ersätta hormonbehandling.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8]

Hypotes nummer 9. Nivån av MS i det normala tillståndet betyder att det inte finns någon hormonell obalans

Förfina

MSB är en hormon-stimulator som producerar en plats i hjärnan - hypofysen. Det hjälper till att stabilisera sköldkörtelhormonnormen, om de produceras för lite.

Ju högre grad av MS, desto svagare verkar sköldkörteln, som producerar hormoner T3 och T4 i fri, icke-relaterad form.

Om nivån av MSB är normal betyder det inte att resten av hormonerna är normala. Nivån av östradiol kan till exempel minskas betydligt, och det kommer att vara omärkligt om du inte kontrollerar balansen mellan östrogener i kroppen. Så, bara MDG-tester kommer inte att räcka för att bestämma det aktuella läget för en kvinnas hälsa.

Conception nummer 10. Medan det finns månatliga - med hormoner är allt bra

Förfina

Detta är långt ifrån fallet. En kvinna vars östradiolnivån är signifikant minskad, och sköldkörteln producerar försumliga hormoner T3 och T4, kan fortfarande menstruera.

Det är sant att urladdningens natur kan användas för att bedöma obalansen hos hormoner. Till exempel ger en liten mängd östrogen och en dålig prestanda av sköldkörteln en mörkare blodutsläpp, och de är mer knappa och mindre långvariga än med en normal östrogenivå.

Men när en kvinna, även i åldern 35-40 år, är produktionen av östrogener nästan noll, upphör menstruationen helt och hållet. Då måste du omedelbart vidta åtgärder för att öka de kvinnliga hormonerna och aktiveringen av sköldkörteln.

Var försiktig: Den exakta bilden av hormonbalansen kan ge inte närvaro av menstruation, men hormonella test.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Conception nummer 11. Med en våt vagina har en kvinna tillräckligt med östrogen

Förfina

Det är bra när vagina är tillräckligt fuktig. Detta indikerar att nivån av östrogen i kroppen kan vara normal. Men ordet "kanske" oroar sig. Detta är ett felaktigt faktum.

Östrogen kan räcka för att hålla vaginalmiljön fuktig. Men östrogen kan inte räcka för att påverka kroppens reproduktionsprocesser och kontrollera övervikt. I synnerhet för den normala funktionen av hjärnreceptorerna av östrogen behövs mycket mer än för vaginans normala tillstånd.

Därför kan endast vaginans fuktighet eller torrhet inte döma normen för östrogener.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Conception nummer 12. Hos äldre är hormonbehandling värdelös

Förfina

Ju äldre personen är, desto mer behöver han hormoner. Kroppen producerar inte längre i tillräckliga mängder, så du behöver ta hormoner från utsidan.

Om du beräknar den korrekta dosen av hormoner av östradiol och testosteron, kommer personens välbefinnande och livskvalitet säkert att förbättras. Även oavsett ålder. Dessa hormoner hjälper till att stärka vävnad av ben och muskler, förbättra ämnesomsättningen, sömnkvaliteten. Tack vare det rätta hormonförhållandet under hormonbehandling kan man förbättra hälsan och tillståndet för inre organ.

Kvaliteten på sexuellt liv kommer också att vara mycket högre.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24]

Hypotes nummer 13. Hormonnivån förändras ständigt, så hormonella tester är värdelösa

Förfina

Utvecklingen av vissa hormoner och sanningen varierar beroende på tid på dagen. Därför tilldelar doktorn den exakta tiden för analys till hormoner för att göra hormonella test vid en tidpunkt då hormonnivåerna är högsta. Dessutom finns hormoner, vars normer inte fluktuerar mycket under dagen, och dessa är väldigt viktiga ämnen för kroppen. Till exempel de hormoner som producerar äggstockarna.

Om en kvinna har en minskad produktion av hormoner av äggstockarna, måste detta kontrolleras med hormonella test.

Med ett enda symptom kan man inte bedöma om reproduktionssystemet fungerar bra eller inte. Nivån av östradiol kan endast bestämmas av hur mycket det finns i blodserumet och inte av hur kvinnan känner.

Hypotes nummer 14. Om du äter och tränar korrekt behövs inte hormoner

Förfina

Hormonal obalans kan leda till störningar i kroppen, även om en person gör sport och äter ordentligt. Dessutom, bristen på hormoner i kroppen påverkar aptiten, som stiger, metabolismen saktar ner, och det finns ingen väg att styra vikten.

Med en brist eller överflöd av vissa hormoner är det mycket svårt att påverka mängden fettinnehåll, även om personen är rimligt näring. Därför är det nödvändigt att göra hormonprov för att tydligt se bilden av vad som händer i kroppen och i tid för att förhindra utvecklingen av sjukdomar.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.