^

Gastritssoppa

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Från barndomen fick vi veta: ät soppa, annars tjänar du gastrit. Denna myt har länge varit debunked, men nu är många oroade över en annan fråga: Vad händer om det redan finns en sjukdom? Kan man äta soppor under gastrit, kommer de att hjälpa till att återhämta sig snabbare? Och vilka första rätter är mer fördelaktiga för magen?

Vilka soppor kan ätas under gastrit?

Med tanke på soppa menar de alltid en flytande maträtt, där ungefär hälften av kompositionen är vatten eller buljong. Tidigare kallades denna maträtt chowder, yushkoy. Det tros att det föll i vårt land, tack vare Peter I: han "levererade" honom från Frankrike, tillsammans med andra recept av fransk mat.

Fördelarna med sopp med gastrit har länge varit kända. För några århundraden sedan började våra förfäder laga buljong vid de första tecknen på sjukdom i familjen: det hjälpte till att återhämta sig snabbare, gav styrka och energi för att bekämpa sjukdomen.

Enligt de senaste uppgifterna visas dock inte soppor för gastrit någon och inte alltid. Till exempel, vid låg surhet välkomnas användningen av första kurser på en mild basis. Men med en överdriven syreproduktion kan soppen orsaka en ökning i syrabildningen, därför framställs de med en mindre mängd vätska, i vatten eller vegetabilisk buljong, vilket leder till en slemhinna eller gnidningsförmåga.

Lätta dietssoppa under gastrit

Sjukdomar i matsmältningssystemet kräver enkelhet och perfekt kompatibilitet av produkter i kosten. En lätt soppa är det bästa sättet att tillfredsställa hunger, utan att läsa in magen och inte störa dess arbete.

De flesta hemmafruar lagar olika första kurser nästan dagligen: Samtidigt erbjuds familjen oftast de lättaste alternativen - utan "zazharki", starka buljonger efter rikliga fester, helgdagar och även på sommaren när man helt enkelt inte vill överbelasta kroppen med mat. Det handlar om dessa soppor och är när det gäller gastrit.

Vad är det enkla med maträtten? Inte bara i dess förberedelse, även om det här också. Den största skillnaden är användningen av de mest enkla och användbara ingredienserna: grönsaker, örter, flingor. Du behöver inte "väga" produkten med mycket mätt, kött, grädde, tillsätt inte peppar och andra kryddiga kryddor etc. För de flesta soppor behövs inte heller buljong, eftersom grönsaker och spannmål ger maträtten gott om smak och arom. Sådan mat en sjuk mage kommer bara att vara "tacksam."

trusted-source[1]

Grated soppor för gastrit

Renad soppa är en övervägande dietrik version av maträtten, som speciellt rekommenderas av läkare under behandling av gastrit eller andra sjukdomar i mag-tarmkanalen. Den mjuka konsistensen trivs av nästan alla och alltid - både barn och vuxna. Det är vanligt att dela upp renade soppor i flera kategorier - i synnerhet är flamsoppa, slimig soppa och flamsoppa den mest kända.

För att förbereda en sådan första maträtt kan du använda en mängd olika produkter som läkaren tillåter. Renad version kan kokas i vatten eller buljong, med tillsats av grönsaker, spannmål, kött eller fiskfiléer.

Så, de vanligaste sopporna i den här kategorin är:

 • multiovoschnye;
 • pumpa, squash;
 • kål;
 • ris;
 • fisk;
 • kyckling etc.

En stor mängd recept ger varje patient möjlighet att välja det bästa alternativet för sig själva.

Indikationer

Det rekommenderas att börja äta gastris soppa inte tidigare än den tredje dagen efter förvärringen av sjukdomen. Fram till den här tiden är det bättre att ge magen en vila och konsumerar bara drycker - varmt vatten, varmt, icke-sött och svagt te, rosehip infusion. Det rekommenderas att dricka cirka 1,5 liter sådana drycker per dag.

Om allt är bra, och magen är lite utvilad, innehåller den tredje dagen i kosten första kurser, renad och viskös konsistens. Det är bäst att börja med ris eller havregrynsoppa, med tillsats av en dropp smör. Alla soppredienser gnids genom en sik, eller slipas med en mixer.

Soppor rekommenderas av experter på kvaliteten på kost och barnmat. De är av särskild användning, inte bara vid akut eller kronisk gastrit, men också i gastroduodenit, ulcerativa erosiva lesioner, nedsatt rörlighet i matsmältningssystemet, i hepatit och cholecystit, vid gastroesofageal refluxsjukdom.

trusted-source[2], [3], [4]

Soppa för gastrit med hög surhet

Med ökad surhet används soppor med extrem försiktighet. Det första steget är att vägra rika buljonger. Dieträtten är beredd utan att mäta ben eller köttstycken med fettintag. Dessutom kan du inte lägga några kryddor i pannan.

Alla patientens nutritionister gör följande rekommendationer:

 • alla ingredienser i den första maträtten bör hakas så mycket som möjligt;
 • Efter att ha lagat soppan är det bäst att använda en mixer;
 • grönsaker måste kokas tills de är helt kokta;
 • För att skapa ytterligare tjocklek får man lägga till lite oroat mjöl eller vispprotein i soppen.
 • svamp och svampbuljonger är förbjudna;
 • Det är bra om sådana ingredienser som pumpa, zucchini, broccoli eller blomkål, ris och havregryn finns i disken.

Alla soppor som är beredda för en patient med gastrit bör vara minimalt feta och varma (inte hett och inte kallt, ca 45-50 ° C).

Det är bättre att inte lägga till soppor från baljväxter (ärtor) med hög syrahalt till kosten - det är endast tillåtet vid sjukdomsfristen.

trusted-source[5], [6]

Soppa för erosiv gastrit

Erosiv gastrit är en ganska komplicerad och farlig sjukdom där små erosioner eller defekter i slemhinnan bildas på magen i magen. För att lindra patientens tillstånd och förhindra komplikationer att utvecklas måste du följa en diet som inte bara kan skydda den skadade vävnaden utan också ge förutsättningar för läkning.

Det är under erosiv gastrit, att omslutande egenskaper hos slemhinnssoppa är särskilt relevanta. Rice grits fungerade bra: de borde vara väl kokta mjuka, du kan lägga till mjölk, riven äpple eller pumpa.

Inte mindre användbart är havregryn, som har en liknande effekt.

Alla spannmål och grönsaker i soppor som är beredda för patienten med den erosiva formen av sjukdomen bör vara välkokta. Du kan använda semolina eller havregryn, ris eller bovete, tunn vermicelli, liksom morötter, potatis, pumpa, zucchini, blomkål etc. Sådana produkter skapar de mest gynnsamma förutsättningarna för restaurering av slemhinnan, så de bör ligga till grund för kosten.

trusted-source[7], [8], [9]

Fördelar

Vilka är de verkliga fördelarna med soppor under gastrit?

 • Stärka kroppen som en helhet, berika med vitaminer som finns i grönsaker och gröna.
 • Tillräckligt näringsrik, trots dess låga kaloriinnehåll.
 • Snabbt förbättra patienternas välbefinnande, höja den totala tonen, smälter lätt.
 • De ger styrka till en försvagad kropp, inte belastar matsmältningssystemet, uppfattas väl av kroppen.
 • Avlastar depression och depression, beroende på ingredienserna - uppdaterar eller värmer, förbättrar metabolismen, normaliserar matsmältningen.
 • Förbättrar humör, tack vare en balanserad smak, trevlig arom och obestridlig nytta.

trusted-source[10]

Vad kan och vad kan inte?

Mat förberedd för gastrit bör inte vara för varmt eller kallt. Den optimala flödestemperaturen är ca 45-50 ° C. Dietary första kursen bör inte innehålla:

 • fett, stora mängder fett;
 • svamp, ben, fet fisk, hårda köttstycken;
 • Fermenterade och syltade ingredienser (till exempel surkål eller gurka);
 • eldfasta fetter (margarin, spridning, svamp, etc.);
 • underkokta grönsaker, majs, rädisa, bönor;
 • lök och vitlök;
 • bearbetade ostar, grädde, gräddfil
 • kli;
 • ättika, ingefära, heta kryddor;
 • koncentrater, kemiska smakämnen och smakämnen tillsatser.

I gastrit är det förbjudet att äta oxalisk borsch, kål- och kålsoppa, pickle, svampsoppa och kharcho, tomatsoppa och okroshka, samt soppor baserade på rökt kött och stekt mat.

Recensioner

Varje sjukdom i matsmältningssystemet måste först behandlas med en diet. När gastritis soppor - det bästa alternativet för mat, om de inte innehåller stark buljong, stekt mat, heta kryddor och rökt kött. Mjuk och bråkig mat kommer att möjliggöra den kortaste tiden för att återställa magen. Drogerapi bör dock inte glömmas bort.

Alla måltider ska delas upp i flera tillvägagångssätt, för att inte belasta det sjuka organet för matsmältning. Det finns ingen anledning att vara upprörd: Sådana förändringar i näring kommer inte att spåra dig hela ditt liv. Gastrit perfekt behandlingsbar. Men några av riskerna måste fortfarande glömma, till exempel:

 • om snabbmat, bekvämlighetsmat
 • om produkter, stekt "krispiga";
 • om "syntetiska" produkter - chips, snacks, söt läsk etc.

Om du följer en väldesignad diet, kommer gastritsoppa hjälpa magen att snabbt återställa sin funktion, och läkningsprocessen kommer att bli snabbare. Du kan enkelt se till att återkoppling från patienter om en sådan diet är bara positiv.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.