^

Hur man kontrollerar nivån av insulin och glukos?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Förhöjda nivåer av insulin och glukos i blodet kan orsaka övervikt och dålig hälsa. Människor skriver ofta av det för stress och depression, liksom för undernäring. Men allt är mycket svårare: att inte få övervikt behöver du bara övervaka nivån av glukos och insulin i blodet. Hur gör man det här?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Metoden för "osynligt insulin"

Om du spelar sport, och på samma gång för att kontrollera nivån av hormoner som använder hormontester, kommer det att underlätta transporten av glukos i muskelvävnaden, och dess nivå i blodet minskas betydligt, vilket innebär att överflödigt fett på grund av fel av glukos du kommer att undvika.

Idrottsövningar tillsammans med en ordentligt formad meny kommer också att hjälpa till att bli av med utvecklingen av insulinresistens, det vill säga kroppens avvisning av insulin.

Under träning bränns överskott av fett i musklerna och i stället levereras energi till muskelcellerna. Detta främjar aktiveringen av metabolism

Vad är hormonbalansen?

Detta förhållande av hormoner, som du kan styra de metaboliska processerna i kroppen. Om läkaren känner till din hormonbalans hjälper det honom att bestämma var i kroppsfettinnehållet ackumuleras mer, och var mindre.

När nivån av östradiol, liksom testosteron och sköldkörtelhormon T3 (i sin fria form) återställs i kroppen, hjälper detta insulinresistens gradvis att passera.

Vad betyder glukosintolerans och hur man hanterar det?

När det finns för mycket glukos i blodet är det svårt att kontrollera. Och kroppen kan utveckla glukosintolerans. Som ett resultat riskerar en person också utvecklingen av diabetes mellitus.

Läkare kan först diagnostisera "hypoglykemi" - detta är den lilla nivån av glukos i blodet. Mindre än normalt betyder mindre än 50 mg / dl. Även om det finns situationer när personens glukosnivå är normal, men det finns hennes hopp - från hög till låg glukos, särskilt efter att ha ätit.

Glukos matar hjärncellerna och ger den den energi som krävs för att fungera. Om glukos produceras eller går in i kroppen mindre än normalt, ger hjärnan genast ett kommando till kroppen.

Varför är blodsockernivån hög? När produktionen av insulin stiger, sjunker glukosnivån kraftigt. Men en gång är en person förstärkt med något söt, särskilt söta kakor (kolhydrater), sedan om 2-3 timmar kan glukosnivån i blodet stiga kraftigt. Sådana fluktuationer kan orsaka glukosintolerans av kroppen.

Vad ska jag göra?

Det är nödvändigt att ändra menyn snabbt. Uteslut från den tunga kolhydratmat, mjöl. Detta kommer att hjälpa endokrinologen. Det kan också hjälpa till att klara av hungersnöd, som uppstår med en kraftig minskning av blodsockern.

Tänk på att ett sådant tillstånd (ökad aptit, ackumulering av fettbelopp, vikt som du inte kan kontrollera) inte är tecken på bara depression, som du kan säga vid polykliniken. Om du i detta tillstånd kan behandlas med antidepressiva medel kan det leda till ännu mer katastrofala konsekvenser.

Dessa kan vara symtom på hypoglykemi - en sänkt glukosnivå i blodet - plus intolerans mot glukos och insulin. Det är nödvändigt att återställa hormonbalansen och skapa en hälsosam meny.

Hur kan jag identifiera insulinresistens?

För att identifiera kroppens motståndskraft mot insulin är det viktigt att först och främst genomföra ett test som visar reaktionen av insulin till glukos. Under detta test kommer läkaren att kunna bestämma nivån av glukos i blodet och hur det ändras var 6: e timme.

Efter varje 6 timmar bestäms nivån av insulin. Enligt dessa uppgifter är det möjligt att förstå hur mängden glukos i blodet förändras. Finns det några stora språng i sin uppgång eller fall.

Insulinns nivå måste också beaktas här. Förresten förändras, kan du förstå hur insulin reagerar på glukos.

Om nivån av insulin inte beaktas, underlättas denna analys, det så kallade glukostoleransprovet. Det hjälper bara att avgöra hur kroppen uppfattar blodsockernivån och huruvida den kan reglera den.

Men då, om kroppen har uppfattningen av insulin, kan du bara avgöra om en mer detaljerad analys.

Om glukosen är för hög

Om glukosen är för hög

I detta tillstånd av kroppen kan det finnas oegentligheter i hjärnans funktion. Det är särskilt skadligt för hjärnan, när glukosnivån stiger, faller den kraftigt. Då kan kvinnan få följande symtom:

 1. ångest
 2. dåsighet
 3. huvudvärk
 4. Immunitet mot ny information
 5. Koncentration av koncentrationen
 6. Stark törst
 7. Frekventa skott till toaletten
 8. förstoppning
 9. Smärta i tarmarna, magen

Nivån av glukos i blodet över 200 enheter är ett symptom på hyperglykemi. Detta tillstånd är den första fasen av utvecklingen av diabetes mellitus.

För låg glukos

Det kan vara lågt hela tiden eller drastiskt minskat efter att ha ätit. Då observerar kvinnans läkare följande symtom.

 1. Vid fysiska övningar - en stark och frekvent hjärtklappning
 2. Skarp, oförståelig ångest, ångest, jämn panik
 3. Smärta i musklerna
 4. Yrsel (ibland till illamående)
 5. Smärta i buken (i magen)
 6. Andnöd och snabb andning
 7. Munt och näsa kan vara domningar
 8. Fingrar i båda händerna kan också bli dödlig
 9. Ouppmärksamhet och oförmåga att komma ihåg, minnesdippor
 10. Humörsvängningar
 11. Tearfulness, frustration

Förutom dessa symptom, hur annars kan du förstå att du har en sänkt eller förhöjd glukos- och insulinnivå?

Hur kan jag säga om glukos inte är okej?

Du måste mäta mängden av det under en period då du inte har haft frukost på morgonen. Efter sista måltiden måste passera minst 12 timmar. Om glukosnivån är 65-100 enheter, är detta en normal figur.

Vissa läkare hävdar att en ökning med 15 enheter - till en nivå på 115 enheter - är en acceptabel norm.

När det gäller de senaste studierna säger forskarna att det fortfarande är ett alarmerande symptom att höja glukosnivån är mer än 100 mg / dl.

Detta innebär att kroppen kan utveckla den första fasen av diabetes. Läkare kallar detta tillstånd intolerant mot glukos.

Vad riskerar en kvinna med förhöjd glukosnivå?

Var medveten om att detta är allvarligt: enligt medicinsk forskning är även en liten ökning av blodsockernivån en risk för att utveckla diabetes.

Om fastande glukos stiger med mer än 126 enheter och en konstant glukosnivå når 200 enheter eller mer kan det leda till döden.

Utvecklingen av diabetes kan indikera en glukosnivå efter 2 timmar efter att ha ätit mer än 200 mg / dl.

Hur man bestämmer nivån av insulin i kroppen?

Det här är mycket svårare än att bestämma nivån av glukos, eftersom insulinns normer kan vara olika. Vi kommer att bekanta dig med det genomsnittliga indexet för insulin.

Analysen av insulinnivå, utförd på tom mage, är 6-25 enheter. Nivån på insulin efter 2 timmar efter att ha ätit når normalt 6-35 enheter.

Hur man förstår att en person utvecklar diabetes?

Det är nödvändigt att mäta nivån av glukos och insulin 2 timmar efter att ha ätit - det här är det bästa sättet att bestämma kroppens benägenhet att utveckla diabetes.

Om glukos i kroppen från 140 till 200 enheter (en timme efter att ha ätit) - risken att utveckla diabetes är mycket hög. Dess första steg är möjligt.

Om nivån av glukos efter att ha ätit från 140 till 200 enheter (men inte mer) är redan diabetes.

Det är nödvändigt att adressera till endokrinologen för inspektion.

Observera att olika laboratorier kan ha olika normer för bestämning av glukos och insulinnivåer. Därför fråga din läkare, på vilken nivå du borde oroa dig och börja behandlingen.

Riskgrupper

Om en medvetslös kvinna har en hög nivå av insulin, kan detta innebära att hon har polycystisk äggstock.

Detta tillstånd kan inträffa hos kvinnor under perioden före klimakteriet. Det kan åtföljas av en skarp uppsättning vikt, särskilt i buken och midjan.

Den normala nivån av insulin måste vara känd och övervakad för att inte återhämta sig efter åtgärd och för att kontrollera vikt.

Ett annat sätt att kontrollera glukos

Gör ett hormonprov för att bestämma glukosnivån med förhållandet mellan andra hormoner. I synnerhet nivået av hemoglobin AlC. Detta hemoglobin förser syre till erytrocyter - blodkroppar.

Var medveten om att om din kropp inte längre kan kontrollera blodsockernivån, kommer hemoglobinnivån att reagera på det med en ökning.

Testet för detta hormon hjälper dig att bestämma exakt om din kropp fortfarande kan reglera glukosnivåer eller förlora denna förmåga.

Testet är så exakt att du kan exakt hitta ut vad din glukosnivå var under de senaste 90 dagarna.

Om diabetes redan har utvecklats kommer nivån av hemoglobin i kroppen att visa om du behöver byta diet. Med detta hormon kan du avgöra om din kost bidrog till det faktum att kroppen utvecklade ett syndrom av immunitet mot glukos.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.