^

Mangan

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 10.08.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Mangan deltar aktivt i metabolismen av alla levande organismer och i människokroppen - särskilt. Det är sant att mangan i dessa levande organismer är försumbar, så det tas huvudsakligen från apoteksprodukter. Hur användbart är mangan och hur man fyller på sina reserver i kroppen?

Källor innehållande mangan

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Källor innehållande mangan

Mangan är väldigt mycket i jordskorpan, den är enbart enbart för järn. Men mangan i sin rena form i naturen är svår att träffas någonstans: den förekommer endast i ett antal kemiska föreningar. När det gäller produkter, de flesta av mangan i hasselnöt - 4,2 mg, i pistaschmandlar - 3,8 mg, i jordnötter - 1,93 mg, mandel - 1,92 mg, valnötter = 1,9 mg i spenat - 0,90 mg, i vitlök - 0,81 mg.

Mangan finns i svampar - till exempel i podereozovik är det 0,74 mg, i kantareller 0,41 mg och i svampen 0,23 mg. Mangan är även i pasta - där är det 0,58 mg. Och mangan finns i grönt te och bär: körsbär, lingonberry, jordgubbe, blåbär, svart vinbär.

I kött och fisk är mangan extremt liten.

Användbara egenskaper hos mangan

Utan mangan är normal drift av centrala nervsystemet omöjligt. Detta användbara spårelement hjälper en person att känna sig mycket starkare och lugnare, inte så snabbt förolämpad och upphetsad i besvärliga situationer, under stress.

Mangan kontrollerar produktionen av speciella ämnen - neurotransmittorer, som är fysiologiskt aktiva. De ansvarar för att nervimpulser snabbt överförs från fibrer av nervvävnad till andra sådana fibrer.

Mangan hjälper också den normala utvecklingen av bensystemet. Om mangan finns i kroppen i rätt doser växer benen normalt och utvecklas.

Mangan för ben är lika viktigt som kalcium. Med hjälp av mangan blir immunsystemet hos människokroppen mindre mottagligt för patogena bakterier, virus, reagerar snabbare mot dem och skyddar en person från olika sjukdomar. I synnerhet från förkylningar.

Med hjälp av mangan i kroppen är lipidmetabolismen mer aktiv, liksom insulin, med hjälp av mangan, kan alla processer i mag-tarmkanalen kontrolleras väl.

Mangan och vitaminer

Absorption av vitaminer med mangan sker snabbare, speciellt vitamin B, vitamin C, vitamin E. Med mangan, multiplicerar nya celler i kroppen snabbare och utvecklas, där det sår, repor och andra hudskador läker snabbare. Med mangan fungerar hjärnan snabbare och mer exakt och metabolism sker snabbare.

Överraskande, tack vare mangan lyckas människor lindra attacker av osteoporos och artros, reumatoid artrit. Mangan bidrar till att brusk växer snabbare och blir starkare - den här funktionen är särskilt användbar för barn, ungdomar och personer som har lidit trauma av benvävnad. Mangan hjälper också aktivt till att bekämpa grå starr, multipel skleros av näthinnan och andra ögonsjukdomar, vilket är särskilt användbart för människor som förlorar syn såväl som för äldre.

Förebyggande av diabetes med mangan

Enligt många teorier är det tack vare mangan möjligt att utföra utmärkt förebyggande av diabetes mellitus - det hämmar denna smutsiga sjukdom, förhindrar att den utvecklas. Sjukdomar i sköldkörteln skulle också vara mycket mindre om människor tog mangan i tillräckliga kvantiteter.

Mangan påverkar det kardiovaskulära systemet, utbytet av insulin. Vetenskaplig forskning visar att i människokroppen, som lider av diabetes, är mangan mindre än dubbelt så stor som för dem som inte lider av denna sjukdom. Detta beror på att mangan behövs för sockerbearbetning. Om en person har diabetes mellitus, måste han ta mangan i ökade mängder - du kan som tillsats, och du kan i kombination med andra kosttillskott, vitaminmineral.

Mangan- och muskelreflexer

Med hjälp av mangan kan du återvinna förlorad muskelton eller förbättra sitt tillstånd. Ben och händer som har förlorat känslighet på grund av sjukdomar, tack vare mangan kan returnera det.

Mangan stoppar eller saktar utvecklingen av osteoporos och artros. Det hjälper fartygen att utvecklas mer aktivt. Förbättrar kvaliteten på blodflödet. När en person tar mangan, blir mycket mindre dåligt kolesterol i blodet, blodet blir bättre, det är inte så tjockt och visköst, risken för blodproppar minskar.

Har du hört hur dina knogar, knogar, knän knullar på dig eller dina vänner? Om du äter mat med mangan, kommer du att bli av med dessa problem. Muskler, ben och senor när de ingår i kosten av detta spårämne blir starkare, mer mobil, det kommer att bli mindre påfrestningar och sprickor.

Mangan och fertil

Tack vare mangan förbättras spermkvaliteten hos män. Spermatozoa blir mer rörliga, de tränger in i ägget snabbare och en kvinna har en chans att bli gravid. Om en mangan konsumeras av en kvinna, ger den henne möjlighet att förbättra arbetet med äggstockarna, vilket innebär att chanserna att bli gravida och föda barn ökas.

När gravida kvinnor tar Mangan, utvecklas fostret mer korrekt, utan avvikelser. Ökad chans att födas ett friskt barn, fysiskt starkt och mentalt full. Mangan hjälper också till att bilda mjölk hos mödrar som ammar.

Mangan och vävnadsstruktur

Mangan kan förbättra strukturen hos alla kroppsvävnader: ben och muskler, och det har också en bra effekt på hjärnfunktionen. Mangan kan påverka hela kroppens arbete på ett sådant sätt att en persons minnesfunktioner förbättras, uppmärksamheten ökar, koncentrationen på ett visst arbete. Mangan påverkar bildandet av blodceller och blodets rörelse genom venerna och artärerna.

Särskilt viktigt är mangan för att ta bort toxiner från kroppen och neutralisera dem. Vid förgiftning, även i smittsamma avdelningar, gavs en lösning av svag mangan i stora mängder. Detta minskade risken efter förgiftning, hjälpte till att avlägsna toxiner, förbättrade inre organens prestanda.

Det är sant att du behöver rätt dos av konsumtion av mat med mangan, så att dess effekt på kroppen var verkligen användbar.

Det dagliga behovet av mangan

För att täcka den dagliga dosen av mangan för kroppen är det viktigt att äta mer växtmat och helst utan värmebehandling. Denna grönsaker, gröna, frukter. Det dagliga behovet av mangan för de som redan har lämnat barndomen, från 2 till 9 mg. För barn beror detta behov på hur mycket barnet väger. För barn under 7 år är det nödvändigt att 0,1 mg mangan per kg vikt och för barn från 12 till 18 år, 0,09 mg per 1 kg av deras vikt.

Brist på mangan i kroppen

Bättre, självklart, att inte tillåta detta. Om en person inte äter växtnäring, exponerar henne till en värmebehandling, inte utgör en brist på vitaminer och mineraler med hjälp av vitamin- och mineralkomplex står han en brist på mangan. Det leder till funktionsfel i nervsystemet, ett brott mot sexuell funktion hos både män och kvinnor. För kvinnor kan bristen på mangan resultera i problem med barnets uppfattning och bärande.

I ett tillstånd av konstant stress behövs särskilt mangan. Om en person samtidigt spenderar mycket mental energi på jobbet är mangan helt enkelt avgörande. Det hjälper till att återställa cellmembran, ta bort toxiner från kroppen, utan mangan, normal drift av nervceller är omöjligt.

Hur känner man sig när det finns manganbrist?

Ett sådant tillstånd ska inte vara avundat. Även mangan brist kroppen kan stoppa hans borttagning som håller resterna av användbara spårämnen, men denna process kan inte pågå hur länge som helst. I markant brist på mangan en person blir trött väldigt snabbt, kan han bli sjuk och yr, försvaga ben, musklerna är inte så säker, en man bör alltid ha en vila utan någon uppenbar anledning, vilket naturligtvis påverkar prestanda. Vem ska gilla det om en person i en ganska blomande ålder alltid är svag, moros och ständigt vill ligga ner?

Med mangan på mangan kan du samla övervikt, vilket är svårt att klara av, musklerna kan göra ont och vägra att tjäna. Som kroppens reaktion på mangan kan allergier för många livsmedel, även damm, utvecklas, diabetes, vilket också bidrar till övervikt.

Om mangan i kroppen inte räcker, kan leder och muskler skada sig, utvecklas reumatism, som kännetecknas av svår smärta. I listan över sjukdomar med brist på mangan - vitiligo, epilepsi, multipel skleros, rickets, felfunktion i immunsystemet.

Om en manganbrist återfinns hos barn, kan ett sådant barn ligga kvar i utvecklingen från sina kamrater, snabbt bli trött, gå illa, minnet och uppmärksamheten kommer att spridas. Hos barn med mangan i kroppen är bensystemet dåligt utvecklat, musklerna kan göra ont även med liten fysisk ansträngning.

Vilka produkter stör absorpsionen av mangan

Det kan vara choklad, kakao, godis med kakao i kompositionen, chokladprodukter. Kroppen använder mer mangan om en person tar mediciner för att minska blodtrycket och förbrukar för mycket protein och fet mat.

Vad hotar ett överskott av mangan?

Om kroppen har för mycket mangan, har detta också en dålig effekt på människors hälsa. På grund av överflöd av mangan kan järn absorberas dåligt, för mycket koppar ackumuleras i kroppen. Sådana droger som fosfor, järn, kalcium, sakta ner absorptionen av mangan. Därför måste du vara mycket försiktig med de vitaminminerala komplexen du tar.

Mangan: kontraindikationer för användning

Med vissa sjukdomar är det nödvändigt att begränsa eller utesluta droger med mangan i kompositionen. Det här är sjukdomar som är förknippade med arbetet hos människor i farliga industrier i förhållanden då mangan ackumuleras mycket: stålfabriker, gruvor, företag där folk arbetar med bränsleolja, elteknik, bensin, oljor. Då kan det till och med vara förgiftning av föreningar där det finns en överflöd av mangan.

Användningen av mangan är oönskad för personer som lider av Parkinsons sjukdom. Det är därför du måste konsultera din läkare om doserna innan du tar mangan.

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Mangan" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.