^

Mikroelement för starka ben och viktminskning

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

För att säkerställa att benvävnaden är stark och vikten styrs behöver du tillräckligt med doser spårämnen. Vilka vitaminer och spårämnen behövs för att kontrollera benstyrkan och viktkontrollen?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Kalcium för viktreglering

Kalcium hjälper benen att bli starkare, reglerar ämnesomsättningen, hjälper till att stabilisera humöret, en person tack vare kalcium lugnar ner innan du lägger sig och även hans muskler blir mer elastiska.

Om kroppen har lite kalcium blir benen och naglarna spröda, håret faller ut, rastlös sömn, humörsvängningar och frekvent depression. Men trots detta använder människor lite kalcium, vilket berövar sig i ett helt liv.

Enligt statistiken går endast 500 mg kalcium in i människokroppen med produkter, och den dagliga dosen är 2-3 gånger mer - upp till 1000 mg. Det innebär att en man varje dag berövar sig åtminstone hälften av den dagliga dosen av kalcium.

Detta är särskilt farligt för kvinnor som befinner sig i klimakteriet. Under denna period blir benen särskilt spröda, hår och tänder kan falla ut eller förlora sin vitalitet.

Då behöver en kvinna ta kalcium och för dess bättre smältbarhet - östrogen. Under intaget av östrogen bör det dagliga intaget av kalcium ökas till 1500 mg.

Många kvinnor vet inte, men bristen på kalcium i kroppen ger inte möjlighet att helt bibehålla vikt - en brist på kalcium provocerar sin ackumulering.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Näring och kalcium

Om en kvinna tar otillräcklig mjölk och produkter från neg (stew, gräddfil, kefir), berövar hon sig av naturligt naturligt kalcium. Speciellt är det fel om en kvinna vill förlora övervikt genom att vägra mjölk. Resultatet kommer att vara exakt det motsatta, eftersom kalcium bara hjälper till att normalisera vikten.

Om vi dricker läsk och alkoholhaltiga drycker, även alkohol med låg alkohol, berövar vi oss själva av kalcium ännu mer. Fosfater och fosfor, som ingår i dessa drycker, stör intagandet av kalcium i tunntarmen.

Den rikaste källan till kalcium är mjölk och dess produkter. Grönsaker är också bra som leverantörer av kalcium, men de står på andra plats efter mjölk. Frukt är en källa till kalcium, men inte lika rik som grönsaker och mejeri. Men det är värt att veta att fibern, som finns i grönsaker, inte tillåter oss att assimilera kalcium med 100%. Därför, om du inte kan få kalcium från mat, måste du ta det i apoteket.

Hur man förstärker ben med mineraler

Magnesium

Hjälper benen att växa och minskar deras ömhet, främjar god muskelton, stabiliserar blodtrycket

Den dagliga dosen på 400-600 mg

Källa

Plommon, flingor, kli, skaldjursprodukter från fullkornsmjöl, helst - med kli

Zink

Det kontrollerar syntesen av proteiner såväl som DNA, hjälper muskelvävnader att vara elastiska genom att bilda kollagenfibrer, främjar deras tillväxt, reglerar blodsockernivån

Daglig dos

400 - 600 mg

Källa

Kött av djur och fåglar, bönor, brunt ris och företrädesvis obearbetat, grönsaker, skaldjur

Mangan

Den hjälper utsöndra resterna av vitaminerna E, C, som överstiger deras doser, och styr också den energimetabolism i celler hjälper till att hålla blodglukosnivåer, bidrar till god prestanda i sköldkörteln, i synnerhet bildandet av T4 tyroidhormon, stärker immunsystemet.

Daglig dos

10-25 mg

Källa

Frön, nötter, spannmål och grodd vete, morötter, kål, särskilt broccoli, teblad, kli

Kalcium

Det simulerar muskelarbetet och deras utveckling, främjar mänsklig tillväxt, i synnerhet tillväxten och utvecklingen av benen, förstärkning av benvävnad, hjälper till att normalisera sömn

Daglig dos

1000-1 200 mg före klimakteriet och förutsatt att en kvinna inte tar östrogener, 1500 mg efter klimakteriet har inträffat

Källa

Mjölk och mejeriprodukter, juice, grönsaker, särskilt broccoli

Vitamin D

Det hjälper till att bättre assimilera kalcium i kroppen, i synnerhet det styr dess utsöndring i njurarna, hjälper till att stärka ben och muskelvävnad, är bra för att förebygga osteoporos

Daglig dos

400 internationella enheter

Källa

Ägg, mjölk och mejeriprodukter, fisk

Bor

Hjälper till att stärka ben och brosk, främjar mindre frisättning av magnesium och kalcium

Källa

Gröna grönsaker, till exempel gröna paprika eller tomater, såväl som kål

Vilka läkemedel ska jag se upp för?

Mycket ofta erbjuder de naturliga beredningar med kalcium, som finns i snäckskal. Till exempel, ostron. Men dessa läkemedel bör undvikas, eftersom de kan innehålla toxiner i form av bly, arsenik och kvicksilver.

Kalciumtillskott kan också innehålla kalciumcitrat, vilka läkare anser att de är skadliga för kroppen. Annonsörer skriver tvärtom att detta läkemedel är väl absorberat av kroppen. Det är faktiskt inte så. Dessutom är kalciumcitrat ett tillsatsmedel i vilket kalcium innehåller för små doser. Därför behöver du inte ta en eller två tabletter, men flera, men det är inte skrivet på förpackningen.

Hur man testar möjligheten till kalciumabsorption?

För att göra detta måste du skicka ett dagligt urintest. Det kommer att visa hur mycket kalcium absorberas av kroppen och hur mycket överskott av kalcium utsöndras i urinen. Det är särskilt viktigt att göra denna analys om en person har haft hormonbehandling efter frakturer eller benreparation.

Det är också viktigt att kontrollera hur mycket kalcium absorberas, med stor förlust av benmassa vid vissa sjukdomar, till exempel osteoporos.

Om kalciumnivån i kroppen är låg, är absorptionen av kalcium bruten. Då måste balansen i kalcium i kroppen återställas, och tar det tillsammans med hormonet östradiol. Sedan absorberas kalcium mycket bättre än utan östradiol.

Om kalciumnivån i blodet är för högt tar du för stora doser av detta läkemedel, eller kroppen absorberar inte kalciumbrunnet. Och mer måste du ta hand om att ta tillräckligt med doser av östradiol.

D-vitamin och dess egenskaper

Om det saknas vitamin D i kroppen har personen inte en välbalanserad meny. Vetenskapliga studier som genomfördes i England år 1999 visade att 50% av kvinnorna lever med brist på D-vitamin. Dessa kvinnor hade särskilt spröda ben, ofta frakturer. Den sänkta normen för vitamin D är mindre än 30 nmol / l.

Risken för frakturer minskar om du tar tillräckligt med vitamin D och gör gymnastik i extremiteterna. På en normal nivå av vitamin D, regenererar kosten snabbt benvävnaden. Dessutom förlorar en person snabbt, om kroppen saknar vitamin D, är viktkontroll mycket svår.

Normen för vitamin D är inte mindre än 400 nmol / l, dess överdos är, som en defekt, oacceptabel.

Bor för starka ben

Bor tar en aktiv roll i metaboliska processer som förekommer i benvävnad. Det är en del av grönsaker, särskilt gröna, i synnerhet i tomater och peppar. Om du köper multivitaminer, se till att det finns ett bor i deras komposition.

Det ska inte vara lägre och inte högre än normen.

Överdosering av bor ökar risken för osteoporos, provar benskada, förstörelse av benvävnad.

Bristen på bor framkallar svaghet, trötthet, problem med hormonell bakgrund.

trusted-source[10], [11]

Vad du behöver ta med bor

Bland de mineraler, som måste tas tillsammans med borat måste vara zink, magnesium, mangan, vitamin D. Dessa ämnen bidrar till att utveckla bättre ben stabiliserar sömn, nervsystemet, minskar smärta, minskar irritabilitet, bidrar till att stärka muskelvävnad bättre.

Till kroppen absorberar bättre drogerna, det är bättre att ta dem i flytande form, snarare än i tabletten.

En tillräcklig mängd mineraler i kosten hjälper till att bli av med övervikt, stärka ben och muskler. Bara deras normer bör balanseras. För detta behöver du samråda med en endokrinolog.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.