^

Mineraler-kontroller av metaboliska processer

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Mineraler som en person lägger till i kosten, kan mildra eller till och med eliminera symtomen på många sjukdomar. Mineraler har egenskapen att kontrollera metaboliska processer i kroppen. Inte alls, och inte alla mineraler har samma egenskaper.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Magnesium och metabolism

Utan magnesium måste människokroppen vara mycket tätt. Magnesium tar en mycket aktiv roll i kontrollen över metaboliska processer. Det bidrar aktivt till att överföra impulser mellan nervceller, på grund av vilka muskler kontrakt och stärka ben, magnesium hjälper till att stabilisera högt blodtryck.

Magnesium har det mest aktiva inflytandet vid upphörande av huvudvärk, det bidrar till att fungera bättre för hjärtat och blodkärlen, vilket minskar risken för hjärtinfarkt och kämpar också med spasmer i artärerna.

Magnesium och inre organens arbete

Magnesium hjälper till att arbeta mer aktivt hjärnan, vilket bidrar till produktionen av hormondopaminet, som har egenskapen att kontrollera aptiten. Därför kan en person som tar magnesium lättare kontrollera sin vikt än utan detta underbara mineral.

Magnesium påverkar positivt nervsystemet, hjälper till att stabilisera stämningen, bekämpa symptomen på depression, irritabilitet, ökad trötthet. Detta gäller särskilt för kvinnor under klimakteriet och före PMS (per vecka).

Magnesium och andra ämnen

Magnesium behövs för att vissa ämnen i kroppen ska visa bättre deras egenskaper och effekter på kroppen. Till exempel B-vitaminer. De fungerar som katalysatorer i processen med proteinsekretion, som används som byggmaterial för muskelvävnad. Tack vare proteinutsläppt energi, som vi får med mat.

När en person andas djupt och i sin kropp får zink och magnesium, strömmar syre mer aktivt i blodet. Hans intag ger mer aktiv fettförbränning, vilket hjälper till att kontrollera vikt och viktminskning. Således hjälper magnesium till att hantera fetma.

Magnesium mot fria radikaler

Fria radikaler är deformerade molekyler som medför risk för för tidig åldrande, liksom olika sjukdomar. Ju mindre magnesium i kroppen, ju svagare personen och ju mindre han kan kämpa med åldrandet. Om magnesium i kosten är tillräckligt, förstärks immunsystemet, och risken för att utveckla cancer kan minskas. Magnesium hjälper också till att sakta ner risken för att utveckla cancer tumörer eller stoppa den.

Magnesium och dess interaktion med östrogen

Magnesium hjälper estrogen att manifestera sina egenskaper mer fullständigt. Omvänt, med en brist på magnesium, reduceras den positiva effekten av östrogener på kroppen. Östrogen främjar i sin tur aktivare absorption av magnesium i muskelvävnad och benväv, vilket gör ben och muskler starkare, mer elastiska. Deras funktioner blir mer uttalade.

Östrogener i kombination med magnesium hjälper hjärt-kärlsystemet att fungera bättre, och benvävnaden försämras inte med ålder lika snabbt. Doserna och förhållandena för dessa läkemedel måste emellertid nödvändigtvis beräknas exakt på rekommendation av en läkare.

När ålder eller på grund av felaktig kost av en kvinna i kroppen blir lite östrogen, är magnesium absorberas inte så snabbt, och en person kan ha högt blodtryck och okontrollerad viktökning, huvudvärk, benskörhet, sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, motstånd till insulin.

Vad händer när magnesium och östrogen kommer in i kroppen samtidigt? Med en liten mängd magnesium och en stor mängd östrogen kommer magnesium att falla in i musklerna och benvävnaden, och det blir nästan inget blod i det. Denna situation är fylld med muskelspasmer, blodproppar i kärlen, smärta i olika delar av kroppen. Blodproppar bildas i blodkärlen eftersom kalcium och magnesium, vid interaktion, ökar risken för deras förekomst på grund av ökad blodkoagulering.

Om dina droger innehåller kalcium och östrogen behöver du också magnesium, så att blodproppsprocessen går normalt.

Vilka ämnen minskar magnesiumnivån i kroppen?

Om en kvinna har lite magnesium i kroppen, trots en vanlig fullvärdig diet, så har den produkter eller substanser som tvättar magnesium ut ur kroppen. Vad är dessa produkter?

  1. Soda med sötningsmedel. De ger inte kalcium och magnesium absorberas normalt. Anledningen - bindningen av kalcium och magnesiumfosfater, som finns i läsk. Kalcium och magnesium absorberas dåligt, eftersom de blir olösliga när de utsätts för fosfatsyror och kroppen avvisar dem.
  2. Alkoholfria och låga alkoholhaltiga drycker med färgämnen och sötningsmedel. De innehåller konserveringsmedel glutamatnatrium och aspartat, så kroppen ökar intaget av magnesium. Doserna med användning av alkoholfria och låga alkoholhaltiga drycker behöver ökas, eftersom ämnena i soda utgör kalcium från kroppen.
  3. Coffee. Denna dryck framkallar en ökning av koncentrationen av katekolamin, vilket också minskar dosen av fria kalcium i blodet.
  4. Anti-stresspreparat. De innehåller hormoner som minskar nivån av stress, men kan minska magnesiumnivån i kroppen.

Hur mycket kalcium behöver en person en dag?

Normen för en kvinna, om hon inte använder droger som stjäl kalcium, är från 400 till 600 mg. Och statistiken visar att kvinnan i genomsnitt använder mycket mindre kalcium - 4-6 gånger mindre än normalt.

Kvinnor behöver känna en hemlighet: Använd kalcium, koordinera mängden östradiol i kroppen. Om en kvinna använder en balanserad dos av östradiol och magnesium, då är det mycket svagare, och efter passerar okuvlig längtan efter choklad, godis och andra söta små saker som gör oss bättre.

Om en kvinna tar magnesium och kalcium 2 gånger om dagen som föreskrivs av en läkare, gör det möjligt för båda dessa ämnen att absorberas väl och fungera under hela 24 timmar. När det gäller mottagningsförhållandet bör kalciumnormen vara 2 gånger högre än magnesiumstandarden. Förhållandet mellan dessa två droger är två till ett.

Istället för tabletter kan du använda kapslar med kalcium och magnesium - de absorberas mycket bättre, för i kapslarna - redan pulveriserat till de minsta partiklarna.

Magnesium i form av vätska är också bra, eftersom det är mycket bättre uppfattat av magen, dess väggar från flytande magnesium är inte lika irriterande som från läkemedlet i tabletter, som dessutom dessutom absorberas dåligt.

Magnesium är mycket bra vid behandling av huvudvärk, fetma, muskelspasmer, muskelsmärtor, ångest. Om du hylder detta mineral kommer hälsan att vara på toppen.

Mangan och dess inverkan på vikt

Mangan är ett mycket viktigt mineral för kroppen, inklusive för att bibehålla normal vikt. Om mangan i kroppen är inte tillräckligt, kan en person lider av depression, muskel- och ledvärk, benskörhet, blodsockersvängningar, liksom permanenta allergier - skyddande reaktioner i immunsystemet, som blir aggressiv.

Mangan främjar bättre absorption av vitaminerna E, B, C, eftersom det hjälper enzymer från speciella ämnen att bättre bearbeta dem. Tack vare mangan förbättras ämnesomsättningen, immunsystemet och sköldkörteln.

Tack vare mangan produceras hormoner T4 och T3 (sköldkörtelhormoner) i tillräckliga kvantiteter, hypofysens arbete - den del av hjärnan som är ansvarig för många processer i kroppen förbättras. Mangan kontrollerar receptorerna av smärta och påverkar också humörsvängningar.

Mangan är aktivt involverad i cellulär metabolism och hjälper till att bekämpa fria radikaler, eftersom det är en del av antioxidanten enzymet superoxiddismutas (FSD), som är involverat i elimineringen av fria radikaler, deformeras de friska cellerna. Tack vare mangan är det möjligt att förbättra ämnesomsättningen och därmed kontrollera vikten.

Varför saknar vi mangan?

Varför saknar vi mangan?

Ofta i vår meny är mycket liten detta användbara spårelement. Anledningarna är dåliga jordar, på vilka växter odlas, där det finns mangan. Bearbetning av produkter som innehåller mangan, från vilket detta mineral förstörs. Innehållet av fytater i växter som inte ger mangan uppfattas normalt av kroppen.

Kolsyrade drycker hindrar också kroppen från att absorbera mangan, liksom andra användbara mineraler. De innehåller fosfatsyror och fosfor, som inte tillåter användbara ämnen att absorberas i tarmarnas väggar.

Om kroppen har mycket järn och kalcium, är detta också orsaken till dålig absorption av mangan i tarmen.

Källor av mangan

Dessa är främst växter: russin, spannmål, nötter, morötter, spenat, apelsiner, broccoli, vetex, teblad. Om växter behandlas termiskt eller renas med kemikalier, förstörs mangan i dem. I högre kvaliteter mangan mjöl är nästan helt frånvarande på grund av flera behandlingssteg.

Eftersom vår kropp förbrukar minst 4 mg mangan varje dag, måste denna nivå återställas. Detta kan göras med en meny som är berikad med mangan eller apoteksprodukter med mangan i kompositionen. Om mangan ingår i vitamintillskottet behöver du inte ta mediciner separat med det för att inte överstiga dosen. Oumbärlig zink

Detta mineral är extremt nödvändigt för vår kropp, eftersom det tar en aktiv roll i uppbyggnaden och tillväxten av vävnader, liksom deras restaurering. Zinks roll i kroppen kan jämföras med proteins roll, utan vilken den fulla utvecklingen av vävnader är omöjlig.

För nervsystemet och hjärnan är zink helt enkelt oumbärlig. Zink hjälper till att syntetisera protein, och reglerar också nivån av glukos i blodet. Tack vare zink, får huden ett hälsosamt utseende på grund av den korrekta bildningen av kollagenfibrer, utan vilken muskelplastiken är omöjlig.

Zink hjälper inte bara nervsystemet att fungera bra, det stärker det, men påverkar också reproduktionssystemet, vilket bidrar till att ovarierna fungerar normalt. Han styr processen för att producera mer än 20 enzymer som är nödvändiga för kroppen, tack vare vilket reproduktionssystemet fungerar perfekt.

Zink tar en aktiv roll i läkning av sår, repor, återhämtning med skador. Zink hjälper till att minska en persons smärta.

Zinkens normer i kroppen

Kvinnor behöver synk särskilt, eftersom de med ålder producerar mindre och mindre könshormoner, och detta påverkar direkt arbetet med andra kroppssystem. Om en kvinna saknar zink betyder det att hennes meny saknar produkter som är rika på detta mineral. Zinkkällor är olika: de kan vara produkter och mineraler från drogister.

Om zink tas från spannmål är det mycket viktigt på vilken mark dessa spannmål växer. Om den är uttömd, kommer zink att vara av dålig kvalitet. Då blir det nödvändigt att fylla i zinkreserver i kroppen med hjälp av apotekskomplex.

Zink blir mindre i produkter, vilket innebär att det också går mindre i kroppen, eftersom produkterna med dess innehåll behandlas med en rengöringsmetod och termiskt. Råvaror är rika på detta mineral mycket mer än bearbetade.

Hur mycket zink får vi?

Innehållet av zink i växten och dess koncentration beror på hur mycket växt i växten. Denna förening, som inte tillåter absorption av kalcium, järn eller magnesium. Och när en person äter spannmålsprodukter med fytat, smälter användbara mineraler inte av kroppen.

Zink kan erhållas inte bara från spannmål, men också från frön, skaldjur och även djurfoder. Som en källa till zink är oumbärliga pumpa frön. Om du har dem ett glas 1 gång per dag, kommer den dagliga zinkhastigheten att ätas. När det gäller kött, fettsyror, rekommenderar läkare zink i kroppen att äta på morgonen och på kvällen ett kött av en halv palm. Detta är den dagliga normen för zink.

Zink för vegetarianer

Vegetarer är svårare än köttätare, eftersom de ofta saknar zink. Denna nackdel förvärras om du ofta ingår i menyprodukterna från soja som många vegetarianer gör. Faktum är att i sojaprodukter finns mycket fytat, vilket gör att zinkassimileringen är extremt svår. För att minska mängden av denna kemiska förening i soja, måste du använda den som en jäsningsprodukt.

Ingen matlagning, släckning, stekning av sojaprodukter, mängden fytat i dem minskar inte, och sålunda kommer de positiva mikroelementen av soja nästan inte att assimileras.

Som en följd av detta bör en person som inte äter kött ta särskilda tillägg för att komplettera zinklager i kroppen.

Om du överskrider zinkdosen

Detta kan orsaka negativa reaktioner i kroppen, förhindra intestinal absorption av koppar från produkterna. Men koppar zink - mineraler, som måste tas separat från varandra. Om du tar zink på morgonen, då koppar på kvällen. Annars hämmar de ömsesidigt inverkan av varandra på kroppen. Använd helst 1,5 till 3 mg koppar per dag och zink - 15 mg.

Hur mycket kroppen uppfattar zink beror på andra spårämnen i kroppen. Till exempel kan en brist på vitamin B6 och tryptofan leda till det faktum att zink nästan inte absorberas av tarmarnas väggar. Även när krom är bristfälligt kommer zink att uppfattas av kroppen mycket långsammare än vid sin normala hastighet. Krom hjälper också till att upprätthålla glukosnivåer.

Om en kvinna tar två gånger om dagen för 100 mcg krom, kommer det inga problem med zinkabsorption och normala glukosnivåer. Och vice versa - överskott av doser krom framkallar intolerans mot glukos, och till och med mättar kroppen med toxiner.

För personer som lider av fetma är krom- och zinktillskott mycket bra att kontrollera vikt och förhindra ackumulering av fetter.

Naturligtvis bör man inte glömma bort andra mineraler och om hälsosam näring med proteiner, fetter och kolhydrater i kompositionen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.