^

Produkter som ökar hemoglobin

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Minskat hemoglobin är ett vanligt problem i den moderna världen. Fel mat, dåliga vanor, vårförstärkningar av vitaminbrist - allt detta kan föregå anemi. Naturligtvis kan du bara gå till apoteket och ta ett komplex av vitaminer eller ett preparat som innehåller järn. Men inte alla föredrar att dricka tabletter, eftersom det är mycket mer användbart att få de substanser som kroppen behöver med mat. Dessutom är produkter som ökar hemoglobin som regel i varje hem.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Vilka livsmedel ökar hemoglobin?

Huvudfaktorn i droppen i hemoglobin är bristen på järn i kroppen. Vid brist på järn kan en person uppleva svaghet, trötthet, torrhet och nedsatt hudelasticitet, förlust av effektivitet.

Järn är det beståndsdelar som ingår i hemoglobin, som är ansvarig för syrgasleverans till vävnaderna. Om järn eller hemoglobin inte räcker upp, upplever organen syreförlängning, vilket orsakar funktionsfel i kroppssystemets funktion.

Nästa faktor i den otillräckliga mängden hemoglobin kan vara en brist på vitamin B2 och folsyra. Detta tillstånd ses ofta hos kvinnor som förlorar dessa vitaminer under menstruation eller graviditet, liksom med strikta och långa dieter för viktkorrigering.

Vilka produkter ökar hemoglobin? Först av allt, detta kött, liksom fisk och äggula. Och vi måste komma ihåg att det är bäst absorberas av järn i närvaro av askorbinsyra - vitamin C. Därför genom att äta kött eller fiskprodukter, se till att äta en citronskiva eller tvätta en måltid med buljong höfter.

Järn finns inte bara i kött. Information för vegetarianer: Hemoglobin brist kan kompensera genom att äta bönor, äpplen, morötter, rödbetor, granatäpplen, nötter, röda och svarta bär, persilja eller dill.

Det bör dock noteras att köttprodukter kan absorbera upp till 30% järn, från fisk och ägg - upp till 15% och från vegetabiliska och fruktkomponenter - bara upp till 5% järn.

Det är viktigt att notera att genom att äta ett tillräckligt antal produkter som innehåller järn per dag och tvätta maten med starkt te eller kaffe, hjälper du inte kroppen att höja nivået av hemoglobin. Faktum är att sådana drycker som svart te och kaffe, störa den vanliga absorptionen av järn i matsmältningskanalen. För att uppnå ett positivt resultat och öka mängden hemoglobin, byt kaffe med nypressad juice från användbar i detta läge växtprodukter: granatäpple, äpplen, hallon. Långsam absorption av järn kan också vara mejeriprodukter och sojaprodukter, mjöldiskar och semolina.

Järn och dess föreningar finns i potatis, melon, melon, vitlök och lök, sallad, gröna, bovete, krusbär, druvor och jordgubbar.

Askorbinsyra och vitamin B-gruppen finns i potatis, kål, aubergine, squash, kalebass, vitlök och lök, melon, havtorn, nypon, tranbär, citrus, kiwifrukt, bär, majs, päron och så vidare.

Produkter som ökar hemoglobin under graviditeten

Under graviditeten är halten av hemoglobin mycket viktigt: det är viktigt för framtida mamma att leverera syre, både hennes egen organismers vävnader och den framtida babyens framväxande organism. Om hemoglobinvärdena är mindre än 100 g / l, är det meningsfullt att börja ta mediciner innehållande järn och vitaminer med doktors tillåtelse. Om halten av hemoglobin inte är kritisk är det tillräckligt att använda de produkter som hjälper till att stabilisera mängden järn, vitaminer och hemoglobin i blodet. Dessa är produkterna:

 • animaliska produkter (nötkött, kalvkött och fläsk, vitt kött, fiskprodukter)
 • Korn och baljväxter (ärt, havre och bovete gröt, njurbönor);
 • grönsaksrätter (bakade potatis, pumpa, rödbetor, rätter med örter, sallader);
 • frukt- och bärrätter, samt färska äpplen, bananer, päron, aprikoser, hallon, tranbär, blåbär);
 • färskpressad juice från betor, morötter, äpplen eller granatäpple;
 • nötter, bitter choklad, datum, äggula, fiskkaviar, lever.

Förhöjer nivået av hemoglobin perfekt under graviditeten, nästa blandning: Blanda den malda i köttkvarn eller blender torkade frukter med hela citron, honung och valnötkärnor. Från torkade frukter kan du ta datum, torkade aprikoser, pommes frites, torkade tranbär, torkade bananer.

Det är också mycket användbart att använda ångad bokhvede, kryddat med morötter och olivolja.

Svart te måste byta till grönt, eller gå till färskpressad juice från tranbär, apelsin, grapefrukt eller ananas.

Produkter som ökar hemoglobin hos barn

På grund av lägre hemoglobinnivå kan barnet uppleva dåsighet, minskad vitalitet, torrhet och sprickor på huden, försämring av håret och naglarna. Alla dessa tecken är symtom på anemi, vilket kan leda till ytterligare problem i barnets mentala och psykiska utveckling. Dessutom bidrar en låg nivå av hemoglobin till en signifikant minskning av immuniteten. Därför - frekventa förkylningar, ont i halsen, långströmmande och trögt behandlingsbar.

Produkter som ökar hemoglobin hos barn:

 • alla spannmålsprodukter (utom manga), särskilt användbara bovete och baljväxter;
 • kycklingkött, slaktbiprodukter (lever, njure, hjärta, språklig del);
 • Alla frukter är röda, färska, torkade eller torkade.
 • gröna (dill, koriander, persilja, basilika, arugula);
 • de flesta grönsaker (potatis, pumpa, tomater, korg)
 • bär röda eller svarta, både färska och frysta);
 • juice och purees från grönsaker, bär och frukter av röd färg;
 • äggula, torkade frukter (russin, torkade aprikoser, prunes).

Försök att ge barnet istället för godis torkade frukter, i stället för lemonade, erbjuda nypressad juice eller kompott, mer promenad i friska luften och spela utomhusspel. Barn som är vana vid att stanna hemma, särskilt äldre barn, sitter länge på datorn, är mest benägna att anemi.

Om barnet är ovilligt att äta frukt, ge dem under deklaration av müsli, fruktblandningar och sallader med honung och nötter. Grönsaker kan bakas i form av pizza eller grytor, barn äter sådana rätter med nöje. För små barn bör frukt ges med försiktighet och introducera dem gradvis i kosten. Det är därför nödvändigt att noga titta på barnet för att inte missa symptomen på en eventuell allergi. Om du ger barnmjölken, måste den erbjudas separat från frukt och grönsaker, eftersom mejeriprodukter och växtprodukter stör den gemensamma ömsesidiga assimileringen.

Tabell över produkter som ökar hemoglobin

Produktnamn

Mängden järn (mg / 100 g)

Bryggerjäst

Från 16 till 19

Skaldjur

Från 25 till 30

Bokhete honung

Från 18 till 24

Kycklingkött

Från 4 till 5

Levern

Från 18 till 20

Bönor

Från 5 till 6

Torkade svampar

Från 30 till 35

Färska svampar

Från 6 till 7

Bovete

Från 7 till 10

Kakao

Från 12 till 15

Sea Kale

Från 15 till 18

Hjärta

Från 6 till 8

Språk

Från 6 till 7

Valnöt

Från 5 till 6

Kycklingolja

Från 7 till 8

Turkiet kött

Från 3 till 5

Hallon

Från 1,5 till 1,8

Färska äpplen

Från 0,5 till 2,2

Blomma älskling

Ca 1,0

Morötter

Från 0,8 till 1,2

Betor

Från 1,0 till 1,5

Tomater

Från 0,6 till 0,8

Sallad lämnar

Från 0,5 till 0,6

Mjölkprodukter

Från 0,05 till 0,1

Majs

Från 0,8 till 1,2

Aprikoser

Från 4 till 4,5

Potatis i skal

Från 0,9 till 1,0

Bananer

Från 0,7 till 0,9

Protein av kycklingägg

Från 0,2 till 0,3

Kål

Från 1,0 till 1,5

Torkade äpplen

Från 15 till 15,5

Torkade plommon

Från 12,5 till 14

Torkade

Ca 12

Blueberry Fresh

Från 7,8 till 8,2

Russin

Från 2,9 till 3,3

Fläsklever

Från 28 till 30

Det optimala dagliga intaget av järn:

 • för män - 10 mg;
 • för kvinnor - 15 mg;
 • för gravida kvinnor - upp till 30 mg;
 • för barn från 7 månader till ett år - 8,5 mg;
 • för barn från 1 år till 2 år - 5 mg.

Produkter som ökar hemoglobin måste nödvändigtvis vara närvarande i kosten hos alla familjemedlemmar, både barn och vuxna. Men innan man börjar på förstärkta åtgärder för att öka mängden järn och hemoglobin i kroppen med hjälp av droger, bör ändå konsultera en läkare: ökad hemoglobin i blodet - det är inte mindre farligt fenomen än anemi. Av denna anledning, kombinera inte utan behov av en diet för att öka hemoglobin med intaget av järnhaltiga läkemedel. Ibland är endast förändringar i kost tillräckligt för att öka nivået av hemoglobin.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.