^

Hälsa

Addis-Kakovsky-testet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Prov Addis Kakovskogo - detta är en mycket gammal men effektivt sätt att räkna antalet röda blodkroppar - röda blodkroppar och leukocyter cylinder ( "limmade" protein bildat element) i urin.

Vad är syftet med en sådan studie som Addis-Kakovski-testet?

Många sjukdomar har en latent form, och en person märker ofta inte de hotande symtomen, upplever endast en liten sjukdom. Eventuella latenta sjukdomar relaterade till njurarna och urinvägarna kräver noggrann diagnos, vilken rutinmässigt innefattar metoderna för att räkna proteinföreningar, formade element i urinen. Addis-Kakovski-testet ligner mycket på en annan analys - Nechiporenkos test, men siffrorna beräknas utifrån det material som samlas in per dag. Under denna period kan du se dynamiken och bestämma mer exakt vad som finns i sedimentet av urin - erytrocyter eller leukocyter.

Historien om metodens utveckling är intressant, eftersom den kända doktorn i den tiden, Kakovsky Anton Fomich, år 1910 föreslog en effektiv metod för att diagnostisera nefrit.

Kakovsky under hela sin yrkes karriär försökte hitta verkligt effektiva metoder för behandling av nefropatologi. Som en erfaren kliniker föreslog han att räkna antalet formade element i den uppsamlade urinen är nödvändig under hela dagen, början tidigt på morgonen.

Sådan fraktionell räkning gav mer detaljerad och noggrann information om sedimentering av celler. Som det är fallet, runt samma tid på andra sidan planet, experimenterade American Addis med urinanalys. Och i 1925, då han tog Kakowski-metoden som grund, förbättrade han det lite. Sedan dess har laboratoriet börjat studera det material som samlas in inte för dagen, men för dagen. Kollegor startade inte slaget för palmen eftersom det var en effektiv diagnostisk händelse. Sedan dess har metoden kommit att kallas ett dubbelnamn, nämligen Addis-Kakovski-testet. Antagligen placerades Addis först enligt alfabetet och följde inte kronologin av metodens utveckling.

Hur gör Addis-Kakovski-testet?

Urin samlas in inom en dag, mindre ofta görs det inom tio timmar. En riklig dryck rekommenderas inte, användningen av vätska förblir normalt. Det enda tillståndet som ställs inför patienten är om möjligt att inte urinera på natten. Addis-Kakovsky-testet antar en bristfällig studie av materialet, det vill säga ta urin isolerad inom 10-15 minuter. Normalt bör cirka 4 miljoner vita skyddande celler av blodleukocyter, inte mer än 2 miljoner röda - av erytrocyter och cirka 20 000 föreningar - av cylindrar stå ut med urinen om dagen. Om gränserna för normen överskrids i en av deras kategorier av likformiga celler, signalerar detta om njursjukdomar eller infektionssjukdomar i urinvägarna.

Addis-Kakovsky-testet bidrar också till att identifiera förekomsten av erytrocyter eller leukocyter i sedimentet. Om vita celler överskrider normala gränser, är det troligtvis detta bevis på pyelonefrit. Leukocyter når ibland sex miljoner, och detta är redan en allvarlig form av bakteriell infektion. Erytrocyter, som "korsar" gränserna för normala, talar om glomerulonefrit, i sådana fall kan röda blodkroppar nå 5 miljoner.

Addis-Kakowski-testet är en metod som har testats av ett helt århundrade och har aldrig blivit lutad av läkare. Denna metod har hjälpt förut och fortsätter att hjälpa till vid formuleringen av en noggrann diagnos.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.