Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Aprikoser för typ 1 och typ 2 diabetes

Medicinsk expert av artikeln

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.04.2020

Diabetes mellitus utvecklas med nedsatt produktion av hormonet insulin och fortskrider kroniskt. Kost i sådana fall är en integrerad del av behandlingen. Vad sägs om frukt? Å ena sidan är det en välsmakande vitaminkälla, å andra sidan är det en leverantör av en söt komponent som är oönskad för diabetiker. Behöver jag frukt, särskilt aprikoser för diabetes?

Aprikosfrukter är rika på mineraler, organiska syror, fenolföreningar och kolhydrater. Frukter kan konsumeras färska eller torkade, men de flesta världsgjorda aprikoser konsumeras färska. [1]

Aprikos är en rik källa av socker, fibrer, mineraler, bioaktiva fytokemikalier och vitaminer som A, C, tiamin, riboflavin, niacin och pantotensyra. Bland fytokemikalier spelar fenol, karotenoid och antioxidant ämnen en viktig roll i deras biologiska värde. [2]

Kan jag äta aprikoser för typ 1 och typ 2-diabetes?

2013 diagnostiserades 382 miljoner människor med diabetes; År 2035 förväntas denna siffra öka till 592 miljoner. [3]

Tendensen till typ 1-diabetes ärvs, även om den kanske inte uppstår omedelbart. Han botas inte, men i princip lever de med honom ett fullverdig liv. Under två förhållanden: vanliga insulininjektioner och kost. [4]

Diabetes typ 2 orsakar olika orsaker. Övervikt, en stillasittande livsstil, stress, bukspottkörteln, dålig näring - någon av dessa faktorer eller deras kombination kan vara en drivkraft för utvecklingen av processen. Sjukdomen kan behandlas, men det är inte en lätt uppgift. [5]

 • Båda typerna av sjukdomar har tillräckliga näringsgränser. De avser främst produkter som innehåller kolhydrater, inklusive frukt.

Kan jag äta aprikoser för typ 1 och typ 2-diabetes? Förutom sockerkomponenter är fruktarna mättade med vitala föreningar. Speciellt vitaminer, i samma namn som det finns ordet "vita", det vill säga - livet.

 • Kiwi, mandariner, pomelo, plommon, vattenmelon, päron, hallon, aprikoser - med typ 1-diabetes finns det nästan inga förbjudna frukter och bär.

Det är inte sortimentet och sorter som regleras, utan mängden och tiden för användning. Druvor kan vara ett undantag, i en begränsad mängd använder de granatäpplefrön och saftiga tornjordnötter - vattenmeloner, meloner. Och bananer och ananas måste överges. Nästan alla torkade frukter är också farliga, eftersom sockerkoncentrationen i dem är för hög.

Men erfarna specialister tror att inte en enda frukt kommer att skada om den inte missbrukas, och att planteringsfrukter, inklusive söta, bör inkluderas i kosten för en diabetiker. De innehåller många ämnen som är fördelaktiga för kroppen, ger smakglädje, som inte heller kan ersättas. Uttrycket "om du inte kan, men verkligen vill, så kan du" handlar förmodligen om sådana fall, och varje person efter eget val borde styras av sunt förnuft och intuition.

Aprikoser för graviditetsdiabetes

Graviditetstypen av diabetes talas sedan om det fastande venösa blodsockerindexet faller i "korridoren" mellan 5,1 och 7,0 mmol / L. Detta är inte längre normen, utan också en patologi. En sådan osäkerhet förknippad med en kränkning av kolhydratmetabolismen hittas först hos gravida kvinnor, ofta under andra hälften av terminen. [6]

 • Den nämnda diagnosen är en konsekvens av naturliga fysiologiska förändringar; uppstår i närvaro av riskfaktorer, men betyder att sockernivåerna var normala före graviditet.

Blodsockret kan minskas genom att byta kost och motion. Men om dessa aktiviteter inte räcker för att sänka ditt blodsocker, måste du också ta medicin. Det kan vara tabletter eller insulininjektioner. [7] Aprikoser med graviditetsdiabetes ingår i kosten för en gravid kvinna. Andra frukter är tillåtna - plommon, persikor, grapefrukt, äpplen. De främjar matsmältningen, berikar med vitaminer och förbättrar aptiten. Företräde är frukterna i gröngul färgområdet.

 • Naturligtvis, att alla frågor som rör kost, måste en kvinna besluta tillsammans med läkaren. Den förväntade mammans ansvar är att fostret får rätt näring, och hon själv är frisk och glad.

Äter aprikoser för diabetes, bör du äta mindre andra söta frukter, särskilt vid frukosten, när känsligheten för insulin är maximal.

 • Det finns en alternativ åsikt. Till exempel rekommenderas att alla frukter, inklusive torkad frukt, helt elimineras som en källa till oönskat socker. Detta gäller inte bara glukos utan även fruktos.

Det föreslås att om sockernivån är förhöjd efter att ha ätit frukt, tål inte kroppen dem. Och som om någon med diabetes skulle kunna klara sig utan att skaffa upp vitaminer och andra användbara ämnen från nötter och tillåtna grönsaker.

Fördelar

Fördelarna med aprikos vid diabetes

Sammansättningen av delikata aromatiska frukter har många komponenter som ger glädje och fördel för friska människor. Frågan om fördelarna med aprikos i diabetes för en sjuk person måste avgöras på grundval av rekommendationerna från den behandlande läkaren och deras egna smakpreferenser.

Här är bara några av egenskaperna hos frukt:

 • innehåller antioxidanter, mycket kalium, provitamin A, järn, fosfor, magnesium, fiber och kompenserar för deras brist;
 • ökar hemoglobin;
 • motverkar fetma;
 • förhindrar struma
 • tar bort gifter;
 • förbättrar hjärnaktiviteten;
 • normaliserar surhetsgraden i magen.

När vi diskuterar problemet finns det råd att köpa aprikoser med sockersjuka som inte är mogna och hävdar att det finns mycket mindre socker i dem och att det finns tillräckligt med användbara ingredienser. Vem som följer detta råd bör beakta att den laxerande effekten hos sådana aprikoser är ännu starkare än i mogna.

 • Aprikosträdfrukter är mycket användbara för kvinnor som förväntar sig och ammar ett barn. De förhindrar förstoppning, påverkar fostret positivt, amning och mjölkkvalitet.

Aprikosfrukter har olika sorter och innehåller olika nivåer av polyfenoler, som sammanfattas av Macheix et al. Klorogensyra (5-caffeoylkininsyra) är den dominerande fenolföreningen i aprikoser. Andra fenolföreningar som definieras i aprikoser är neoklorogensyra, koffeinsyra, n-kumarsyra, ferulinsyra och deras estrar. (+) - Catechin och (-) - epicatechin definieras också i aprikosfrukter och deras produkter. Flavonoler i aprikoser finns huvudsakligen i form av glukosider och rutinosider av quercetin och kempferol, emellertid dominerar quercetin 3-rutinoside (rutin). [8] Aprikosfrukter innehåller olika nivåer av fytokemikalier, såsom vitaminer, karotenoider och polyfenoler, vilket är avgörande för fruktens smak, färg och näringsvärde.

Aprikoser innehåller näringsämnen som ß-karoten, retinol, E-vitamin och lykopen. [9]. [10]

Tyvärr kan aprikoser med diabetes göra mycket skada - först och främst på grund av överflödet av socker. De är också oförenliga med kött och vissa andra produkter; på grund av deras inkompatibilitet kan magproblem och en kraftig ökning av blodsockret uppstå.

 • Men oavsett hur många lovord som riktas till honungfrukter bör man inte betrakta dem som ett universalmedel och försöka äta bara dem. En normal portion för en frisk person är begränsad: från 100 till 300 g per dag.

När vi talar om aprikoser menar vi först färsk frukt. Torra, konserverade och frysta frukter och frön har sina egna fördelar. Förresten, även fyllningen för hemlagade pajer är gjord av de senare. För att inte tala om sylt, pastill, kompott, te, dumplings, pajer och kakor, vilka recept som varje hemmafru har.

Skickliga händer använder allt, inklusive blad och bark, hartsliga sekret av aprikosträd. Och inte bara som en livsmedelsprodukt utan också en kosmetisk produkt. Kvinnor lägger massa till schampon och slipade ben till scrubs.

Aprikoskärnor för diabetes

Inte alla vet att ben kan vara användbara, så de kastas bort lugnt efter att ha ätit frukt.

Aprikoskärnor består av glykosider, inklusive amygdalin, oljor, inklusive oljesyra och linolsyra, eteriska oljor, såsom bensaldehyd. Dessutom innehåller aprikoskärnor polyfenoler, såsom flavonoider och följaktligen gallinsyra. [11]  Närvaron av oljesyra och linolsyror i aprikoskärnan ökar dess näringsvärde och medicinska värde. [12]

De har antiproliferativa (anticancer),  [13] antioxidanter, antiinflammatoriska, antibakteriella, svampdödande  [14] och andra farmakologiska egenskaper. [15]

Torkade aprikoser med diabetes

På tal om aprikoser i diabetes kan man inte nämna om torkade aprikoser är användbara vid diabetes. Dessa är torkade frukter med frön bort. Polyfenolprofilen för torkade aprikoser är följande: epikatekiner, klorogensyra, rutin, ferulinsyra och gallinsyror. [16]

Det finns oenigheter bland experter i denna fråga. Vissa hävdar att torkade aprikoser, liksom andra torkade frukter, är farliga eftersom de innehåller socker i höga koncentrationer. Andra hävdar att det viktigaste är det glykemiska indexet, och komplikationer kan lätt undvikas genom att dosera produkterna och torkade aprikoser - särskilt.

Många användbara ämnen som är nödvändiga för diabetikernas kropp talar för hennes fördel. När du väljer en torkad frukt, var uppmärksam på dess utseende. Naturlig bearbetning ger inte så ljust som kemiska produkter, utan produkter av hög kvalitet. Kemikalier gör produkten vacker, men farlig.

Vad kan och vad kan inte?

Vilken typ av frukt kan inte nätverkas med diabetes?

Information om vilka frukter som inte kan ätas med diabetes finns i särskilda tabeller. De indikerar andra produkter, men frukt är av särskild betydelse, eftersom de skiljer sig i sockerförstärkande effekt. Patienten bör vara medveten om varje foster: vilket kan dramatiskt öka och vilket stabiliserar sockret?

 • Det antogs tidigare att frukter i diabetikernas diet är oacceptabla. Modern medicin är övertygad om att utan dem saknar en person vitaminer, och detta bidrar inte till behandlingen. Och att korrekt utvalda frukter, bland dem aprikoser för diabetes, tvärtom, normaliserar glukosnivåer.

Färska äpplen, apelsiner, päron, persikor finns också på listan över tillåtna. Moderering är det andra villkoret för att äta frukt. Det är inte värt det att förhindra sig även med osötad frukt. Så aprikoser räcker med 3 stycken. Den bästa tiden för dem är den första halvan av dagen, mellan måltiderna.

Målet med kosten är att minimera sockervärden. Snabba kolhydrater är inte tillåtna, så söta druvor, vattenmelon, körsbär, bananer, meloner är förbjudna. Torkade aprikoser finns också i denna kolumn, samt frukt- och bärjuicer från hemmagjord produktion. Även om vissa källor säger att de torkade frukterna som är färska och inte farliga är tillåtna. Och till det förbjudna tillhör fikon, russin, dadlar, torkade bananskivor.

Det bör noteras att även i en något "trunkerad" form är fruktmenyn för diabetes tillräckligt varierad så att patientens liv inte saknar smakfaciliteter.

Kontra

Kontra

Enligt vissa är diabetes en kontraindikation för att äta alla söta frukter, aprikoser i alla former inklusive. Andra tror att måttlig aprikos i diabetes kommer att vara till stor hjälp. Men de verkliga kontraindikationerna är olika: leversjukdom, allergier, magsår, pankreatit.

Kanske denna motsägelse orsakas av individuella skillnader i patienter. Men det finns allmänna kontraindikationer, såsom hypotoni, ålder upp till ett år, en tendens till uppvärmning i matsmältningen.

Komplikationer efter proceduren

Möjliga komplikationer

Fastande användning av aprikos i diabetes är full av störningar, inklusive förgiftning. Komplikationer av samma natur är möjliga om du äter frukt efter en tät köttmåltid.

 • Det bör komma ihåg att konserverade aprikoser och kompott inte ska ätas: de är sötare än färska och torkade. Samtidigt är ljusgult färskt användbart och absorberas bättre än hela frukter.

En stor del orsakar diarré hos de som är benägna att hypotoni - en liten minskning av trycket. Bland de sällsynta, men möjliga komplikationerna, yrsel, hypotoni, nedsatt andning och hjärtkontraktioner observerades intussusception på grund av obstruktion i tunntarmen orsakad av användning av torkade aprikoser. [17]. [18]

Recensioner

Entusiastiska ord råder i recensionerna om den unika smaken av soliga frukter i samband med östra marknader. Vissa kallar dem tropiska, men de är mer troligt östra, och södra Ukraina, där de också bär frukt, är inte tropiker ännu.

Folk delar recept på sylt och pastille, klimpar och pajer, te från löv och bark. Speciellt skrivs det lite om fördelarna med aprikos i diabetes. En läkare rekommenderar att diabetiker helt överger alla bär och frukter och föreslår recensioner från personer med typ 2-diabetes som har uppnått remission endast på grund av ett sådant offer.                                                                                                            

Ämnet aprikos i diabetes är blandat. De som lider av denna sjukdom bör ta sig an problemet grundligt, baserat på rekommendationerna från den behandlande endokrinologen och kroppens svar på produkten. Om hälsotillståndet och blodantalet inte förändras, och läkaren inte förbjuder, är den sällsynta användningen av aprikos i moderation inte en fara.


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.