^

Hälsa

Avföringsanalys för protozoer

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Detektion och differentiering av protozoer i fekal analys (till skillnad från patogena former av icke-patogena) - en ganska svår uppgift. Flesta encelliga organismer i avföring finns i två former: vegetativt (trophozoite stadiet) - aktiv, mobil, liv aktivitet, lätt mottagliga skadliga effekter (särskilt kylning) och sålunda snabbt dör efter isolering från tarmen, och som är resistenta mot yttre påverkan cystor ( oocyster). I de dekorerade avföringen finns protozorna oftast bara i det sneda tillståndet; för detektion av vegetativa former är det nödvändigt att undersöka avföring fortfarande i ett varmt tillstånd. Detta beror på det faktum att i de kylda ner avföring vegetativa former av protozoer snabbt döende och döda snabbt mottaglig för verkan av proteolytiska enzymer, och därmed förlora de karakteristiska egenskaperna hos strukturen. Dessutom, under kylning minskar och försvinner sedan rörlighet av de enklaste - en viktig stödjande faktor i deras differentiering.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Vem ska du kontakta?

Typer av parasiter i avföring

Grundläggande typer av parasiter och optimala metoder för deras upptäckt

Typ av parasit

Ofta drabbade organ

Diagnostisk metod

Leishmania Donovani

Mjälte, lever, lymfkörtlar

Detektion av parasiter i punkten av mjälte, lever, benmärg, drabbad hud, upptäckt av specifika ATs i blodet

Trypanosoma rhodesiense och T. Gambiense

Lymfkörtlar och hjärnan

Detektion av parasiter i den drabbade huden, lymfkörtlar, sprit

Echinococcus granulosus eller Echinococcus multilocularis

Lever, lungor, hjärna

Detektion av specifikt AT i blodet

Schistosoma hematobium, S. Mansoni, S. Japonicum och др.

Urinväg, lever, portalvein

Detektion av ägg av parasiter i urin, avföring, en rektumbiopsi, levervävnad eller specifikt AT i blodet

Fasciola hepatica

Levern

Detektion av ägg av parasiter i avföring eller specifika ATs i blodet

Clonorohis kinesiska Campulidae felineus, Campulidae viverrini

Gallsystemet

Detektion av ägg av parasiter i avföring eller gallon

Trichostrongylus capricola, T. Vitrinus

Tunntarmen

Detektion av parasitägg i avföring

Echinostom ilocanum

Tunntarmen

Detektion av parasitägg i avföring

Angiostrongylus costaricensis

Tunn och tjocktarm

Detektion av ägg

I tarmbiopsin

Dipylidum caninum

Tunn och tjocktarm

Detektion av ägg eller parasiter som sväljs i avföring

I avföring är det möjligt att identifiera 20 arter av protozoer (8 patogena och tillståndsbetingade patogena och 12 kompensationer). De enklaste tarmarna lever i lilla eller tjocktarmen i scenen av trofozoit och / eller cysta. De hör till en av fyra grupper: amoebas, flagella, ciliated och coccidia.

Dysenteri amoeba i avföring

Entamoeba histolytica (dysenteri amoeba) orsakar amoebiasis hos en person. Det är lokaliserat i tjocktarmen, det frigörs i form av trofosite (med flytande avföring) och / eller cyster (i en dekorerad avföring). På grund av det faktum att de flesta av amöbor (Escherichia, Hartmann Butschli) är inte patogen för människor bör vara mycket försiktig vid bedömningen av resultaten av studien av avföring. Endast detektering av trofozoiter-blodsugande (tygform E. Histolytica forma magna ) kan tjäna som en tillförlitlig indikation på närvaron i en patient amöbadysenteri och / eller amoebic ulcerös kolit. Förekomsten av erytrocyter i protoplasmen är en mycket viktig diagnostisk egenskap eftersom de icke-patogena formerna av amoebas aldrig innehåller dem. Detection i alla andra fall E. histolytica- liknande former av trofozoiter som inte innehåller röda blodkroppar, utgör inte grund för diagnosen amoebias som en sjukdom. Utvärderades på liknande sätt och resultaten av detekteringen av cystor endast E. histolytica (luminal form), som kan återfinnas hos personer som återhämtar sig från akut amebiasis, hos patienter med kronisk amoebias och i bärare.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Giardia i avföring

Lamblia intestinalis (lamblia) tillhör klassen flagella. Lamblias är parasitiska i tunntarmen, huvudsakligen i tolvfingret, liksom i gallblåsan. Existens trofozoiter (vegetativa formen lamblia) kräver ett flytande medium, emellertid, kommer in i tjocktarmen, Giardia encyst och avföring uppvisar endast cystor. Endast med kraftig diarré eller efter verkan av laxermedel i avföring kan du hitta vegetativa former.

Balantidia i avföring

Balantidium coli är den enda cilierade infusoria som parasiterar människans tarm och orsakar sjukdomar av varierande svårighetsgrad - från mild kolit till svåra ulcerativa lesioner. Orsaksmedlet finns i avföring i form av trofozoiter eller cyster. Kanske vagnen i friska människor.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Cryptosporidia i avföring

Representanter för släktet Cryptosporidium anses nu vara de viktigaste patogenerna av diarré. Cryptosporidia (från den grekiska "dolda tvisten") - förplikta parasiter som infekterar mikrovilli av slemhinnorna i mag-tarmkanalen och luftvägarna hos människor och djur. GI-infektioner orsakade av kryptosporidier är registrerade i alla länder i världen. En sådan bred fördelning av kryptosporidios är förknippad med ett stort antal naturliga reservoarer av infektion, en låg infektionsdos och hög resistans hos patogenen mot desinfektionsmedel och antiparasitiska läkemedel.

Bland kryptosporidierna är Cryptosporidium parvum och Cryptosporidium felis potentiellt patogena för människor (identifierade hos HIV-infekterade individer). Den mest typiska lokaliseringen av infektion hos människor är de distala delarna i tunntarmen. Hos patienter med allvarlig immunbrist kan hela mag-tarmkanalen infekteras - från orofarynx till rektal slemhinna.

Diagnos av kryptosporidios i de flesta fall, baserat på detekteringen av Cryptosporidium-oocystor i feces och / eller (mindre ofta) en biopsi av tunntarmen slemhinna i vattnig diarré-syndrom. Använd mikroskopi av beredda preparat färgade av Gram. I de flesta fall har denna metod för målning inte identifiera oocystor, på grund av deras dåliga förmåga att behålla färgen och oförmågan att skilja dem från jäst-liknande svampar. Applicera därför färgningen mot syrabeständighet. Med denna metod för färgning Cryptosporidium oocystor är färgade röda eller rosa färg och tydligt på den blå-lila bakgrund, som är färgade andra mikroorganismer och tarminnehåll.

Vid akut kryptosporidios är antalet oocyter i avföring stor, vilket gör det lätt att upptäcka dem med mikroskopi av färgade preparat. I kronisk kryptosporidios med en ljuskurs, då mängden oocyter i avföring är liten, för att öka sannolikheten för deras detektion är det nödvändigt att använda anrikningstekniker. Under de senaste åren har serologiska metoder ofta använts för att diagnostisera kryptosporidios.

Biliär kryptosporidios kan manifestera kolecystit, hepatit signifikant mindre (med ökande koncentrationer av bilirubin AST, ALT, alkaliskt fosfatas i blodet) och skleroserande kolangit. För diagnos av kryptosporidios undersöka galla leverbiopsier och galla, där det är möjligt att upptäcka Cryptosporidium i olika utvecklingsstadier.

För att kontrollera effektiviteten av behandlingen av protozoala tarmskador undersökes avföring beroende på den upptäckta sjukdomen: vid amebiasis, balantidiasis - omedelbart efter behandling med giardiasis - efter 1 vecka. Efter behandling av invasion av gallvägar kan kontroll av effekt utföras både i studien av pall och gall.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Skrapning från perianala veck till enterobiasis

Skrapning från perianala veck till enterobios är en målmedveten studie för detektering av pinworm ägg ( Enterobius vermicularis ). På grund av det faktum att mogna kvinnor pinworms krypa att lägga sina ägg i veck runt anus, springmask ägg i avföringen är sällsynta, de är lättare att hitta i avskrap från veck runt anus eller i ändtarmen slem.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.