^

Hälsa

Behandling av cystit hemma

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 12.03.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Cystit är en mycket obehaglig sjukdom förknippad med inflammation i urinblåsans slemhinna. Det kan inte avfärdas och ignoreras: skarpa smärtor i nedre delen av buken, frekvent urineringsbehov, kramper och sveda vid tömning, allmän sjukdomskänsla, ofta feber. De som har dessa symtom för första gången - gå till doktorn. Men patologin tenderar att återkomma under vissa ogynnsamma förhållanden, och patienter föredrar ofta att övervinna det på egen hand, bota cystit hemma.

Behandling av cystit hemma snabbt med piller

Cystit orsakas främst av olika typer av bakterier (E. Coli, stafylokocker) mot bakgrund av en minskning av immunförsvaret. Det innebär komplex behandling, som inkluderar bantning, dricka mycket vatten, inklusive avkok av medicinska diuretika och antiinflammatoriska örter, naturläkemedel. Effektiva piller för behandling av cystit hemma är:

 • cystone - har en rik sammansättning. Bland dess komponenter finns växtextrakt: stamdidymocarpus, vassbröd, hjärtbladig madder, filmiga smikavets, grov jordgubb, bract osma, askfärgad vernonia. Dessutom innehåller tabletterna kiselkalk, mineralharts. Allt detta ger en diuretisk, antimikrobiell, antiseptisk, kramplösande effekt av läkemedlet;
 • Monurel - tillverkad på basis av tranbärsextrakt, som populärt kallas ett naturligt antibiotikum. Den höga koncentrationen av tanniner i dess sammansättning förhindrar reproduktion och fastsättning av mikroorganismer till urinblåsans slemhinna;
 • kanefron - finns i piller och lösningar. Den innehåller extrakt av libbsticka, nypon, centaury och rosmarin. Läkemedlet slappnar av blåsans glatta muskler, lindrar spasmer, lindrar smärta, har en antimikrobiell effekt;
 • D-mannos är ett kosttillskott, en organisk monosackarid, dess verkan är riktad mot främmande mikroorganismer som bryter mot kroppens naturliga mikroflora;
 • no-shpa, papaverin, pentalgin - snabbverkande antispasmodika, kommer att ge lindring och eliminera symptomen på sjukdomen;
 • ibuprofen - ett icke-steroid antiinflammatoriskt läkemedel hjälper till att minska inflammation, vilket kommer att påskynda återhämtningen.

Behandling av cystit hemma med antibiotika

Vid behandling av infektiös cystit kan antibiotika inte undvaras. Terapi kan utföras hemma, men för att avgöra vilket läkemedel som är lämpligt måste du kontakta en urolog och göra en urinodling för att identifiera orsaken till infektionen och dess känslighet för antibiotika. [1], [2]

Möjliga droger inkluderar:

 • palin - tillgänglig i kapslar, tillhör gruppen kinoler, dess verkningsspektrum är gramnegativa bakterier. Detta händer på grund av förstörelsen av bakteriellt DNA. Behandling med läkemedlet används inte för barn, gravida kvinnor och med stor omsorg för äldre efter 70 års ålder;
 • furagin - den aktiva substansen - furazidin, hämmar biologiska processer i bakterieceller. Det har också ett antal kontraindikationer, som du måste bekanta dig med i instruktionerna. Behandlingsförloppet kan vara 7-10 dagar;
 • nolicin - har ett brett verkningsspektrum, andra generationens fluorokinol. De behandlar akuta och kroniska infektioner i de nedre och övre urinvägarna. Med försiktighet gäller för epileptiker, personer med psykiska störningar, hjärt-kärlsjukdomar;
 • monural - kan användas utan ett preliminärt urinprov. Det tas på natten efter att ha tömt urinblåsan en gång i en dos på 3 g, därför är det endast indicerat för akuta infektioner. Kan appliceras på barn över 12 år.

Behandling av cystit med alternativa botemedel hemma

De flesta alternativa recept inkluderar att dricka mycket vatten för att ta bort avfallsprodukter från patogener från kroppen, vilket förhindrar dem från att infiltrera urinblåsans väggar. Detta kräver minst 2-2,5 liter vätska.

Förutom vanligt vatten är det nödvändigt att använda avkok av medicinska örter som har antiinflammatoriska, antiseptiska, diuretiska effekter. Vilka örter kan användas separat eller som en del av avgifter för snabb eliminering av cystit hemma? De mest kända när det gäller effektivitet är följande:

 • antibakteriell - björnbär (björnöron), kaprifol, ett halvt golv, blåbär, vitlök, berberis;
 • smärtstillande medel - majsstigmas, groblad, marshmallow;
 • kramplösande - kalott, humle, kamomill;
 • urin - herdeväska, åkerfräken, majsstämpel, gullviva, groblad;
 • alkaliserande - marshmallow, vallört, ingefära;
 • förstärkning - fläder, rölleka, enbär, kardborre.

Förutom intag kommer medicinalväxter att hjälpa på ett annat sätt, som avkok för bad. Ett av recepten föreslår användningen av lagerblad: 30 g råvaror doppas i 10 liter vatten, kokas i 25 minuter, hälls i en skål där du kan sitta ner. Efter kylning till ett varmt tillstånd sänks de i vatten, medan könsorganen, skinkorna ska täckas. Proceduren varar i 10 minuter.

Vid behandling av cystit används också sköljning med ovanstående örter.

Behandling av cystit med kamomill

Infusioner och avkok av kamomill dricks för att snabbt eliminera inflammation, desinficera urinorganen och lindra spasmer i deras väggar. [3]

Växtens blommor i sin sammansättning innehåller kumarinföreningar, flavonoider, olika organiska syror, bitterhet, slem, tanniner, karotener, fytosterol, polysackaridföreningar, vilket bestämmer deras terapeutiska effekt.

Det finns olika sätt att förbereda dem: brygga i termos, i vattenbad, hälla kokande vatten. De vanliga proportionerna är en stor sked råvaror per halv liter vatten, och det är bäst att använda rekommendationerna på förpackningen. Drick örtte efter måltid i ett halvt glas tre gånger om dagen.

En annan användning kan vara ett bad av växtens avkok. För att förbereda det behöver du 2 matskedar torkade blommor per 0,5 l vatten. Fyll med kokande vatten och efter att ha insisterat ett tag, häll den filtrerade vätskan i en behållare med varmt vatten, låt stå i 10-15 minuter.

Behandling av cystit med läsk

Det fanns en plats i behandlingen av cystit och bakpulver. Det används för att sänka surhetsgraden i urinen, eftersom den sura miljön är en gynnsam bakgrund för reproduktion av bakterier. Dessutom accelererar ämnet diuretiska processer, har en lokal antibakteriell effekt, minskar smärta, brännande. För att göra detta används en lösning av läsk inuti. Ett glas vatten kommer att kräva en tredjedel av en tesked natriumbikarbonat.

Det används också som en del av bad, proceduren görs vanligtvis före sänggåendet. Med en sodalösning duschar kvinnor, tvättar, eftersom urin- och reproduktionssystemen är sammankopplade.

Behandling av akut och kronisk cystit hemma

Den akuta utvecklingen av sjukdomen bör inte tillåtas ta sin gång, fördröja och börja agera hemma. Först och främst, ge upp kryddig salt mat, alkohol, rökning, gå till dietmatlagning. Lägg en varm värmedyna på nedre delen av magen eller mellan benen. Detta kommer att minska smärtan.

Brygg de föreslagna örterna, drick dem och en massa andra vätskor. Ta Monural på natten, sitt i varmt vatten med en blandning av någon växtbaserad sammansättning eller läsk. Om symtomen inte blir svagare, var noga med att konsultera en läkare för att bestämma typen av patogen och rikta verkan av lämpliga antibakteriella läkemedel till den, för att förhindra att patologin blir kronisk.

Ägaren av kronisk cystit har mer än en gång stött på dess manifestationer och känner förmodligen till behandlingsprotokollet. Du kan inte slösa tid, men börja utföra alla samma åtgärder som i akut. Läkemedelsavgifter, tabletter gjorda på basis av örtextrakt kommer att hjälpa. Utöver ovanstående är fytolysinpasta, en kombinerad örtmedicin urolesan, effektiv.

Behandling av cystit under graviditeten hemma

Graviditet har förutsättningar för uppkomsten av cystit: försvagad immunitet, en förstorad livmoder som komprimerar urinblåsan och leder till stagnation av urin och minskad rörlighet.

Samtidigt begränsar det att föda ett barn avsevärt de terapeutiska åtgärder som används hemma. Många örter kan skada den blivande mamman, eftersom de slappnar av livmoderns muskler och kan provocera fram ett missfall. Varma bad är inte heller lämpliga, antibakteriella medel är mycket oönskade.

Hemma bör en kvinna organisera sig en ordentlig diet, dricka mycket vatten, medan tranbärsjuice inte kommer att skadas. Verkan av örter måste jämföras med referensböcker, eftersom det inte är svårt under villkoren för existensen av Internet och Wikipedia.

Det är obligatoriskt att besöka en läkare; i en medicinsk institution kan en metod som instillation av urinblåsan användas, som består i att introducera läkemedel direkt i organet med hjälp av en kateter.

Behandling av cystit med blod hemma

Uppkomsten av blod i urinen kallas hematuri. Förutom urinvägsinfektioner kan detta indikera andra sjukdomar, såsom urolithiasis, njurskador, tumörer, inklusive maligna, vissa gynekologiska patologier hos kvinnor.

Att färga urin med blod är ett säkert tecken på behovet av att gå till kliniken till en specialist. Det är omöjligt att slösa tid på hembehandling, det kan bli farliga konsekvenser av förseningar. Efter att ha fått en bekräftelse på diagnosen cystit och ett läkarbesök kan alternativa metoder användas som en komplex behandling.

Behandling av postkoital cystit hemma

Postcoital cystit uppstår efter samlag. Detta underlättas av mekanisk verkan och irritation av könsorganen, vilket leder till deras inflammation, infektion. Bidrar till detta hos kvinnor anatomisk närhet till urinröret och slidan.

Andra orsaker till patologi inkluderar användningen av lokala preventivmedel, en minskning av produktionen av smörjmedel på grund av hormonell obalans, genitalinfektioner.

Behandling av postkoital cystit skiljer sig inte från sin andra typ, men kräver att sexuell aktivitet upphör tills symtomen försvinner helt. Det är möjligt att båda parter kommer att behöva terapi, för detta kan du inte bara lita på hembehandling, du behöver en läkares åsikt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.