^

Hälsa

Blodalbumin

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Blodalbumin är en mycket viktig proteinkomponent i humant blod. Namnet kommer från latinska ordet - vit (albus). Det är ett protein som är mycket lösligt i salta och sura medier, och dessutom är proteinet nästan rent, eftersom det inte innehåller en milligram kolhydrater.

En av de mest grundläggande, många, albumin är närvarande inte bara i människokroppen utan även i proteiner av kycklingägg, i vissa växter kallas dess växt- och djurarter albuminoid. Hos människor produceras albumin i stora mängder av levern. Albumin i blodet är bäraren av alla tjugo essentiella aminosyror.

Albumin i blodet utför en viktig uppgift - den är ansvarig för transport av fettsyror, så nödvändiga för kroppen, gallmikroelementen och pigmenten - bilirubin. Dessutom, trots sin lilla storlek, hanterar albumin överföringen av vitaminer och medicinska komponenter - antibiotika, hormoner och ibland några giftiga ämnen. I medicin kallas det skämt - molekyl-taxi. Sådana funktioner beror på albumins utmärkta bindningsegenskaper, och detta "fordon" är inte nyckfullt att välja passagerare. En enorm lista över ämnen som albuminmolekylen kan binda är verkligen imponerande. Även detta protein reglerar plasma, osmotiskt tryck och om en person börjar svälta av någon anledning är det plasmaproteinet som konsumeras först och det osmotiska blodtrycket sjunker.

I torrt form innehåller humant blod upp till 65% av detta viktiga element. Egentligen, hur mycket albumin i blodet hos en person, så han och en hälsosam kropp. Blodalbumin kallas också serum, eftersom det finns där. Proteinalbuminmolekyler finns också i andra medier i kroppen, till exempel är albumin också närvarande i cerebrospinalvätskan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Norma albumin i blodet

Mängden protein beror främst på ålder. En liter blod i spädbarn ska innehålla minst 55 g albumin. Äldre människor kan inte skryta med så rik på protein i blod - de anses vara den normala nivån till 45 g. Normen för en medelålders person varierar mellan 30 och 50 gram per liter blod. Koncentrationen av vassleprotein bestäms genom särskild analys, genom vilken proteinmetabolism i blodplasmen utvärderas. En sådan studie är nödvändig för att klargöra diagnosen av många sjukdomar, särskilt patologierna hos njurarna och leveren, i vilka själva albuminet är födt. Albumin utvärderas av serum, men urin, cerebrospinalvätska och annat biologiskt material där albumin kan vara närvarande kan också studeras.

Albumin är ett av de viktigaste "byggmaterial", särskilt viktigt för barnets växande kropp. Proteinhämning leder till att den unga kroppen inte får de aminosyror den behöver, eftersom albumin i blodet konsumeras intensivare än vanligt med en vanlig hälsosam diet. I ett ord är albumin i blodet inte bara ett stort antal aktiva proteiner, utan ett biologiskt signifikant element, kanske den viktigaste delen av blodet.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.