^

Hälsa

A
A
A

Candidiasis

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Kanske en av de mest kända svampsjukdom - en candidiasis, en sjukdom som orsakas av den viktiga aktiviteten hos jästen Candida släktet, och oftast är det svampen Candida albicans.

Denna svamp är närvarande i varje människors kropp, och detta är inte en patologi.

Men överdriven svamp aktivitet som sker under vissa förhållanden gynnsamma för dess utveckling - det är en sjukdom som yttrar sig i de drabbade vävnaderna (hud och slemhinnor) och några inre organ.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Orsaker till candidiasis

Candidamycosis förekommer oftast under påverkan av yttre faktorer - på grund av en ökning av svampens biologiska aktivitet, som av en eller annan anledning passerar från sova (saprofytisk) till patogen (orsakande sjukdom).

Förekomst av candidiasis och relaterade symtom sjukdoms kan bidra till långvarig användning av antibiotika (särskilt kraftfulla läkemedel som har ett brett spektrum av exponering), cytostatiska medel och andra medel som har förmåga att provocera en kränkning av mikroflora i kroppen och orsaka sekundär immunbrist. I detta fall spelas en viktig roll av sjukdomar i cellulärt immunförsvar.

I etiologin för candidamykos finns det många andra viktiga faktorer:

 • en nedbrytning av kolhydraternas metabolism i kroppen;
 • vitaminbrist;
 • kroniska former av sjukdomar (patogen i matsmältningssystemet, tuberkulos, onkologi, autoimmuna sjukdomar).

Vid utveckling av candidamykos kan varje tillstånd i vilken immuniteten försämras spela en roll. Detta är undernäring, sömnbrist, hypotermi etc.

Barn kan bli smittade från sin mamma eller från andra som tar hand om dem.

Utvecklingen av sjukdomen bidrar till hög luftfuktighet (bad, bastu och svettas i den varma årstiden), särskilt på bakgrunden av irritation och maceration eller ytliga skador på huden.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Symptom på Candida

Symptom på candidiasis beror till stor del på lokaliseringen av svampinfektion. Sålunda, mukosal candidiasis (oral eller näshålan, svalg, matstrupe, vagina) kan börja med en formation på väggarna av små rodnad belagd ljus mjölksyra film som har svamp-epitelial komponent. Gradvis fläckarna slår samman, det finns stora skador zoner, och filmen blir tät. Ofta finns det en känsla av torrhet i munhålan, svårighet att andas eller förtäring av mat. När vagina påverkas visas utsläpp.

Kandidamikoz hud täcker sitt ursprung i vikarna - mellan fingrarna, under bröstkörtlarna, mellan skinkorna, i ljummen eller buken hos feta människor. Ofta manifesterar sig sjukdomen på fötterna och palmarytorna. På de angivna platserna i en hud finns det en hyperemi (rodnad), då finns det små blåsor, jazvochki, en ekdöd. Patienter rapporterar utseende av klåda, obehag i det drabbade området.

När candida också kan påverkas andningsorganen, mag-tarmkanalen, urin och genital systemet, blodkärl, hjärta och så vidare. När ovanstående candidiasis skada av organ specifika symtom är oftast frånvarande. Sjukdomen manifesteras genom den typ av inflammation i ett särskilt organ - det kan vara bronkit, gastroenterit, lunginflammation, endokardit, etc. Denna typ av candidiasis ofta visas när fel eller felaktigt genom antibiotika: mismatch dosering förtida uppsägning av behandling, okontrollerad administrering av läkemedel och andra situationer .. När användningen av droger kan hämma tillväxten av bakterier samtidigt som den bidrar till utvecklingen av candidal infektion.

Vaginal candidiasis

Svamp av släktet Candida kan leva inom skeden av även en frisk kvinna: Denna situation är typisk för 5% av fallen.

Svamp kan komma in i skeden från tarmen, om hygien inte respekteras eller om tillfällig sexuell kontakt uppstår.

Närvaron av svamp leder inte alltid till sjukdomens utseende. Kandidamikoz-slidan visas bara när det finns en minskning av kroppens skyddskrafter. Ofta kan detta observeras med hormonella förändringar, i störningar av metaboliska processer, med frekvent cystit och adnexit.

Ett långsiktigt intag av hormoner (preventivmedel), ett brott mot tarmmikrofloran, främjar antibiotikabehandling utseendet av vaginal candidiasis.

Candidomycosis är mer sannolikt att påverka gravida kvinnor: det är förknippat med en skarp hormonell omstrukturering i kroppen.

Vid candidiasis i slidan klagar patienten vanligen av sekret och klåda i könsorganen. Utsläpp är oftare flytande, innehåller olika mängder korkade element. I försummade fall kan den separerade vara tät, pasty, med en grön tipp. Kanske närvaron av en obehaglig lukt, surar ofta.

Klåda har inga specifika egenskaper: det kan störa både periodiskt och kontinuerligt, men det kan intensifiera efter långvarig fysisk ansträngning eller under menstruation.

Ofta förekommer candidiasi hos vagina samtidigt med utvecklingen av cystitis. I sådana fall observeras bränning och obehag vid urinering.

Vid undersökning av vaginalslemhinnan kan dra uppmärksamhet till en ljusgrå patina på väggarna: slemhinnan med svullnad, hyperemiska (kan den kroniska naturligtvis ha den vanliga formen).

Candidamycosis av vagina kan fortsätta under en lång tid, även i flera år, följt av perioder av eftergift och exacerbation.

Candidamycosis of the oral mucosa

En av manifestationerna av svampsjukdomar kan vara candidamykos av munslemhinnan, som framträder i barndomen och vuxenlivet med långvarig dyspepsi och immunförsvar.

Oftast påverkar sjukdomen nyfödda barn, men svampen kan överföras till äldre barn om hygienreglerna inte respekteras. Svamp kan överföras genom smittade bröstvårtor, linne och vårdprodukter. Infektion av munslimhinnan hos en nyfödd bebis kan förekomma hos en mamma som har vaginal candidiasis. Äldre barn kan bli sjuka efter långvarig behandling med antibiotika, cytostatika eller hormoner.

Orsaken till den orala slemhinnan börjar ofta omärkligt. Först efter en tid kan barnet bli lustigt, hans aptit försvinner och sömnen störs. De äldre barnen och vuxna har en brännande känsla i munnen, många noterar utseendet på en konstig eftersmak i munnen. Närliggande lymfkörtlar kan förstoras. Ibland finns hypertermi. Om du undersöker munhålan kan du se en vitaktig beläggning på kinderna, tungan eller gommen. I avsaknad av behandling växer mängden plack, bildas en film som liknar kockost eller koagulerad mjölk. Om så önskas kan filmen lätt avlägsnas med en spatel, men i försummade fall, när plåten förvärvar en grågul nyans och blir tätare blir det svårt att göra detta. Med tvångsförskjutningen av tät plackrödad slemhinna kan utsättas, i vissa fall innehållande sår och blödande delar av skadad vävnad.

Ofta kombineras candidiasis i munslemhinnan med andra former av candidiasis, när lesionen sprider sig till könsorganen, liksom till andra organ och system. Den vanligaste candidiasisen i munkronorna: denna svampinfektion påverkar läpparna och hörnen i munnen (anfall).

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Visceral candidiasis

Begreppet "visceral candidiasis" används vid karakterisering av graden av infektion med svampinfektion. Termen "visceral" betyder "hänvisning till inre organ". Det är helt enkelt sagt, visceral kan kallas candidiasis av inre organ: lungor, bronkier, hjärta, matsmältningssystem.

Visceral candidiasis har inga karakteristiska symptom. Sjukdomen kan ofta bestämmas först efter laboratorietester.

Candidamycosis i magen kan åtföljas av brist på aptit, dyspeptiska fenomen (attacker av illamående, kräkningar (ibland med förkroppsliga delar). Störning i magen, flatulens.

Kandidamikoz andningsorgan kännetecknas av att hosta uppträder (vanligtvis hosta utan sputum, torr och paroxysmal), fenomenet bronkospasm. I avancerade fall finns det purulent urladdning från bronkierna.

Låt oss dö i mer detalj om de vanligaste manifestationerna av visceral candidiasis: esofagus och tarmskador.

Esofagusens candidiasis

Candidamycosis av matstrupen kallas också "esofageal" candidiasis - denna sjukdom är en konsekvens av en sjukdom i fysiologi och immunologi i kroppen. Som vi har sagt, är en av orsakerna till sjukdomen anses vara en svaghet i immunförsvaret, flyter tillsammans med antibiotikabehandling, tar kortikosteroider, antacida terapi, diabetes mellitus, alkoholism, skador av giftiga ämnen, undernäring, ålderdom. Den underliggande faktorn kan vara en kränkning av matstrupen, obstruktionen, parenteral näring etc.

Kliniska symtom på sjukdomen kan vara olika. I början av sjukdomen ser den drabbade matstrupen vävnad ut som ljus eller krämområden som något stiger ovanför slemhinnan. Under processens gång kan sektionerna gå och bilda täta filmer. I detta fall tränger patogen in i submukosa och sprider sig sedan in i muskelvävnaden och vaskulärväggen. Plåten kan expandera i sådan utsträckning att det med tiden blockerar lumen i esofagaskanalen effektivt. Svampar, odlade på cellerna i matstrupen i epizooten, hindrar också alla typer av bakterier och inflammatoriska element på ytan. I svåra fall är det möjligt att utveckla en inflammatorisk process i matstrupen följt av nekros av dess väggar.

Tecken på patologi i de tidiga skeden av sjukdomen är oftast frånvarande. Men med utvecklingen av processen noterar patienter svårigheter med att svälja mat, liksom ömhet vid sväljning. I det avseendet nekar patienter mat, förlorar aptit och därmed kroppsvikt.

Vissa patienter upplever inte svårigheter att svälja, men notera utseendet av smärta bakom bröstbenet, halsbränna, kräkningar, med delar av filmstrukturer. Ibland finns det en lös avföring med en tillsats av slem.

Diagnos upprättas endast när det bekräftas genom laboratorietestresultat.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Candida tjocktarmscancer

Kandidamikoz-tarmen kan kallas en mängd komplicerade förlopp av dysbios. Orsakerna till sjukdomen är oförändrade:

 • tillståndet av immunbrist;
 • onkologi;
 • långvarig antibiotikabehandling
 • undernäring orsakad av brist på proteiner och vitaminer, överskott av kolhydratmat (särskilt enkla kolhydrater);
 • alkoholism, metaboliska störningar.

Sjukdomen är uppdelad i två former: invasiv och icke-invasiv.

Icke-invasiv candidamykos av tarmarna är vanligast. Sjukdomen kännetecknas av överdriven utveckling av svampinfektion på tarmarnas väggar, vilket uppenbaras av en känsla av obehag, frekventa och flytande avföring, en allmän svaghet i kroppen. Det kan finnas flatulens och tyngd i buken.

Invasiv candidamykos är en relativt sällsynt sjukdom. Sådan patologi kan utvecklas hos patienter med aids, maligna tumörer såväl som hos personer som har behandlats med cytostatiska eller glukokortikosteroida läkemedel. Invasiv form åtföljs av blodig diarré och tecken på skador på andra organ.

Separat behandla intestinal candidos som sekundär sjukdom efter sårsjukdom med nedsatt integritet epitelial vävnad, såväl som den perianala kandidodermatoza form när i processen involverar huden runt anus. Detta nederlag sker ofta bland homosexuella och förekommer mot bakgrund av andra infektioner, i synnerhet herpes.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Candidiasis av huden

Kandidamikoz hudveckar manifesteras av bildningen i deras djup av små pemphigusformationer, som så småningom öppnar sig själva och i deras ställe visas jazvochki. Processen växer i en relativt snabb takt, såren växer till stora erosionsområden.

Symptomen på hudkandidatsjukdom är mycket specifika: de zoner som drabbas av erosion har en karakteristisk hallonfärg med ljusblå. Ytterytan är lite fuktig, har en klar lackglans. Sår har strikt konturer, begränsad av en smal vit "frans" från epidermala skikten. På huden, som ligger nära den erosiva platsen, är det möjligt att skilja utslag av utslag och små vesikulära formationer.

Ofta blir huden ett föremål för förstörelse mellan fingrarna. Denna form av sjukdomen är typisk för arbetstagare i livsmedels- och förädlingsföretag, liksom för personer som är aktivt engagerade i hushållsledningen.

Slaget på hudens vikar mellan skinkorna och i ljumskområdet är i regel kombinerat med candidiasis hos könsorganen.

Kandidamikoz hud kan ske mot bakgrund av nagelskador. Ofta sker en sådan sjukdom efter att ha besökt offentliga platser där människor kan vara barfota: det här är bastur, bad, vanliga duschar och pooler. Svamp kan vara "tjänat" och i salongen av manikyr, om det finns oskola arbetare som orättvist hanterar verktyg. Bland riskfaktorerna - användningen av andras skor, strumpor, manikyrtillbehör, handdukar etc.

Den kliniska bilden av spik candidiasis är typisk: i början nageln tjocknar och blir rosa, det är ömhet med palpation. När övergången till kronisk form av smärta försvinner, blir spiken matt och blir tjock med tvärgående mörka furor.

På senare tid har det förekommit vanligare fall av atypiska former av candidiasis hos huden. Sjukdomen manifesteras i utvecklingen av follikulit, papillom, etc.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Candidamycosis hos män

Bland den manliga befolkningen är det vanligaste symptomet på candidiasis inflammation i glanspenisen (balanit) och inre delen av prepuceen (postit). Dessa inflammatoriska processer uppträder som regel samtidigt. Sjukdomen uppträder i högre grad hos patienter med smal och lång form av förhud, liksom hos personer som försummer reglerna för personlig hygien.

Vid en balanoposthit klagar patienter på känslor av klåda och en brännande känsla i en plats för ett medlems huvud. Med tiden uppträder smärtsamheten hos denna sida också. Hud på huvudet och förhudgen är rikt rosa, det är möjligt utseende på puffiness. Definierad gråaktig plack, ytliga sår och irritationer.

Ofta mot bakgrund av balanopostit hos män utvecklar candidiasisuritrit - en inflammatorisk process i urinröret. Sjukdomen kännetecknas av en subakut start, men ibland är den asymptomatisk, följaktligen komplicerad av inflammation i prostata, cystit eller epididymit.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47]

Diagnos av candidamykos

När diagnostisera candidiasis utförs mikroskopisk undersökning av det material som erhållits från lesionen, dess sådd, intradermala tester med svamp allergen, liksom serologiska reaktioner innefattande agglutination och komplementfixering. Det undersökta materialet är en partikel av filmer, plack och skalor från olika zoner av slemhinnor och hud. Typiskt är materialet en ackumulation av grupper av svampceller vid olika utvecklingsstadier.

Mikroskopiska studier används för att diagnostisera candidamykos i första hand. De utförs även i vanliga polykliniska förhållanden, där det inte finns några specialiserade laboratorier.

För mikroskopisk undersökning tas materialet från de drabbade områdena med en speciell spatel eller slinga. Det tagna provet placeras på den behandlade bilden och undersökas. Om resultatet är positivt, finns pseudomycelia eller kedjor från spirande celler.

Mikroskopi utförs flera gånger för att bestämma den positiva dynamiken i den patologiska processen. Vanligtvis görs det med ett intervall på 4-6 dagar. Om ett större antal patogener hittades under omprövningen indikerar detta en svampens patologiska aktivitet.

Förutom standardmikroskopi används ofta en luminescerande metod som gör det möjligt att identifiera och hålla register över mängden svamppatogen.

Diagnostiska metoder inbegriper användning av en kultur av fast och flytande kolhydratnäringsmedium (agar, vört). För att erhålla rena oblandade svampkulturer tillsätts ett antibiotikum till näringsmediet. Urogenital candidiasis mest ofta Candida albicans, på andra plats - Candida krusei, på den tredje - Candida tropicalis, och sällan - Candida pseudo eller andra former av Candida.

Vid diagnos av candidiasis spelas en viktig roll genom att studera organismens svar mot svampinfarkt. Till exempel används intradermala allergiska test (införande av specifika antigener) och serologiska diagnostiska metoder (agglutination och komplementbindande test).

Vid diagnos av candidiasis av inre organ kan endoskopi, radiografi med kontrastmedel etc. Användas.

trusted-source[48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56]

Vem ska du kontakta?

Behandling av candidamykos

Den begränsade akuta formen av ytlig candidiasis av hud och slemhinnor behandlas framgångsrikt med användning av endast externa preparat. Kroniska former med diffusa skador, såväl som visceral candidiasis kräver komplex terapi.

För att uppnå en bestående effekt är en beständig mångsidig terapi med antimykotiska medel nödvändig med obligatorisk användning av fortifierande preparat för att förbättra immunförsvaret hos patientens kropp.

De medel som används vid behandling av candidamykos kan delas in i följande grupper:

 • jodhaltiga preparat (natrium och kaliumjodid);
 • färgämnen;
 • syra (bensoesyra, salicylsyra);
 • alkali (natriumvätekarbonat, natriumtetraborat);
 • aldehyd;
 • speciella antimykotiska läkemedel ( klotrimazol - en tablett två gånger om dagen under 5 dagar, itrakonazol - 200 mg per dag i tre dagar, flukonazol eller Diflucan - 1 gånger om dagen, pimafutsin - en tablett 4 / dag i 10 dagar). .

Ofta används lokal terapi i samband med användning av 150 mg flukonazol.

I den kroniska studien av candidamykos, som är svår att behandla, använder vi framgångsrikt nizoral (ketokonazol) - ett antimykotiskt läkemedel med ett brett spektrum av effekter. Till exempel, med urogenitalt candidiasis, tas 2 tabletter (0,4 g) oralt en gång om dagen i 5 dagar.

Om candidamykos uppträder mot en trichomonasinfektion, utse Clion-D (innehåller 0,5 g metronidazol och 0,15 g mikonazol). Tabletten injiceras djupt i vaginskaviteten dagligen i 10 dagar. Män konsumerar Clion-D oralt under samma period.

Alternativ medicin råder att bli av med candidamycos inåt med hjälp av vitlök enligt följande schema: på den första dagen att äta 1 tand, lägg sedan till en tand ytterligare dagligen, vilket ger antalet till 12 tänder. Efter att ha ätit vitlök kan du inte äta och dricka i ungefär en timme. Förskrivningen är effektiv, men den har många kontraindikationer, i synnerhet gastrointestinala sjukdomar.

När munhålan är påverkad, rekommenderas att skölja munnen med avkok av celandine, salvia eller en lösning av natron.

Det är också viktigt att följa en diet med tröst.

Profylax av candidamykos

Det finns ett antal förebyggande åtgärder, överensstämmelse som signifikant minskar frekvensen av återfall och skyddar också mot primär infektion.

 • Den första länken i förebyggandet av candidamykos är återställandet av den normala mikrofloran i tarm- och vaginala vätskor. Detta kan uppnås genom användning av sura mjölkprodukter, snabb behandling av sjukdomar i matsmältningssystemet.
 • Candidamycosis förekommer ofta hos patienter med hög vikt, liksom hos människor som konsumerar högkalorimat, särskilt enkla sockerarter, sötsaker, vita och smöriga bakverk. Således kommer en översyn av näring och viktnormalisering avsevärt att minska risken för svampsjukdom.
 • Om långvarig antibiotikabehandling är nödvändig bör man ta hänsyn till risken för dysbios och svampinfektion och samtidigt utföra förebyggande antimykotisk behandling.
 • Patienter med immunbristtillstånd utför preventiv observation och alla nödvändiga åtgärder för att stärka kroppens försvar.
 • Patienter med diabetes ska ges effektiv behandling för att minska sockernivån.
 • Vid oavsiktligt samlag bör extern preventivmedel användas.

Prognos av candidiasis

Om patienten vände sig till doktorn redan med de första symptomen på candidamykos kan prognosen för sjukdomen vara ganska fördelaktig.

Det rekommenderas inte att använda självmedicinering eftersom obehandlad användning av en mängd olika svampdroger som säljs fritt på apotek kan leda till uppkomsten av en fortsatt svampinfarkt. Därefter kan detta påverka effektiviteten av behandlingen.

För att förbättra prognosen samtidigt med behandling rekommenderas det att utföra härdningsförfaranden, ta vitaminkomplex, observera personliga hygienregler.

Candidamycosis är behandlingsbar, men det terapeutiska tillvägagångssättet bör vara omfattande, som syftar till att eliminera svampinfektion och ytterligare förhindra återkommande av sjukdomen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.