^

Hälsa

Den genomsnittliga volymen av erytrocyt

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Den genomsnittliga volymen av erytrocyt - MCV (medelcorpusculär volym) mäts i femtolitra (fl) eller kubikmikrometer. I hematologiska analysatorer beräknas MCV genom att dividera summan av cellulära volymer med antalet röda blodkroppar. Denna parameter kan också beräknas med formeln: Ht (%) × 10 / RBC (10 12 / l).

Värdena på MCV, som ligger inom 80-100 fl, karakteriserar erytrocyten som en normocyt, mindre än 80 fl - som en mikrocit, mer än 100 fl - som en makrocit. MCV kan inte på ett tillförlitligt sätt bestämmas om det finns ett stort antal abnorma röda blodkroppar (till exempel sickleceller) eller en dimorfisk erytrocytpopulation i blodet.

Den genomsnittliga volymen av röda blodkroppar är ett av flera erytrocytindex, vilket gör det möjligt att noggrant uppskatta antalet och storleken på de röda blodkropparna som är så viktiga för hälsan i allmänhet och för blodet. De mest signifikanta och många, dessa blodcorpuscles utför en mängd olika funktioner, inklusive:

  • Transport av syre och koldioxid, det vill säga - andningsfunktion;
  • Transport av adsorberade aminosyror och lipider till vävnader, det vill säga - näringsmässiga;
  • Transport av enzymer;
  • Reglering av syra-basbalans, utförd av hemoglobin;
  • Adsorption av mikrobiella toxiner, antikroppar;
  • Aktivt deltagande i fibrinolys och i hemostasens arbete i allmänhet.

Den genomsnittliga volymen erytrocyt är en del av en allmän hematologisk klinisk studie av blod. Detta index betecknas med akronym MCV - Mean Corpuscular Volume, som översätts som corpuscular (från ordet "corpuscle" - en mycket liten partikel) medeltal. En sådan indikator bidrar till att på ett tillförlitligt sätt bestämma mängden och volymen av röda blodkroppar i blodflödet och också att objektivt uppskatta deras storlek. Den genomsnittliga volymen erytrocyt kan emellertid ibland inte vara en absolut tillförlitlig informativ källa, vilket händer med vissa avvikelser i kompositionen och blodformeln. Till exempel tillåter anisocytos (förändring i storleken på röda kroppar) eller poikilocytos (röda blodkroppar av olika former) inte korrekt bestämning av MCV.

Vad är den genomsnittliga volymen av erytrocyten?

Denna information är nödvändig för doktorn, eftersom enligt den genomsnittliga storleken av erytrocyten kan han specificera typen av hematologiskt problem - anemi, om det är tänkt att vara baserat på kliniska symptom. Till exempel, om det finns en akut brist på järn i kroppen, så kommer MCV sannolikt att bekräfta ett mikrokretiskt hematologiskt problem. Om en person lider av en brist på cyanokobolamin, det vill säga vitamin B12, argumenterar det genomsnittliga volymindexet för närvaron av makroanemi. Förutom differentiering av anemi visar den genomsnittliga volymen av erytrocyten klart förhållandet mellan vattenelektrolytbalansen, särskilt i de intravaskulära och intracellulära sektorerna. Om MCV är signifikant högre än det normala åldersintervallet, innebär det att det finns hypotoniska störningar, med en minskning i normen kan man tala om hypertonisk dehydrering (dehydrering).

Vad är proceduren för att ta blod för att bestämma den genomsnittliga volymen av röda blodkroppar?

MCV är ytterligare, konkretiserande information i den allmänna bilden av den kliniska undersökningen, dessa test ges inte separat separat. I allmänhet är den hematologiska sektionen viktig och nödvändig för utvärdering av blodindikatorer, och förfarandet för dess beteende är troligt att vara bekant för många. Beroende på den förväntade diagnosen och antalet indikatorer som doktorn behöver, tas blod som laboratoriematerial för komplicerad forskning från venen, men ibland behövs endast kapillärblod. Det finns inga speciella krav på patienten, förutom att testet ges på tom mage och utförs på morgonen.

Hur beräknas medelvolymen av röda blodkroppar?

Mätningsenheten MCV är en femtoliter, som märkligt nog tidigare var den nederländska mätningen av alkoholhaltiga vätskor. Ofta mäts också den genomsnittliga erytrocytvolymen i mikrometer. Genomsnittliga volymen studie utfördes i samband med beräkningen av erytrocyter pulser som uppträder när cellerna passera genom de mikroskopiska hål (öppningar) hemolytisk analyzer. Som ett resultat erhålls ett histogram som visar hur de röda blodkropparna fördelas i förhållande till den totala volymen.

Vad är normen för en sådan indikator som den genomsnittliga volymen av erytrocyten?

Den genomsnittliga volymen erytrocyt enligt fastställda standarder varierar från 80 till 100 femtoliters. Om indikatorn passar inom de angivna gränserna betecknas således erytrocyten som en normocyt. Om under 80 femtoliters kännetecknas erytrocyten som en mikrocite, över en makrocykel. Man bör komma ihåg att den genomsnittliga volymen av erytrocyt hos en person kan variera under hela livet, men det finns gränser för normen. Sålunda, i nyfödda barn, börjar denna figur med 128 femtolitrov och reducerades därefter till 100. Så tidigt som ålder av barnet MCV kan vara omkring 77 fl, och till fem år är inriktad till det normala - 80 fl. I de flesta fall, den genomsnittliga erytrocyt volymen som förtydligande av typ och stadium av anemi studerats i samband med färgindex och MCH - indikator kvantitativ hemoglobinhalt. Det här är en ganska specifik beräkning, så gå inte in i den oberoende studien av laboratorieformuläret, det är bättre om denna nödvändiga och viktiga information faller i händerna på en professionell, det vill säga en läkare.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.