^

Hälsa

Förstoppning förebyggande

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Förstoppning är lättare att förebygga än att behandla lång och smärtsamt. Förstoppning i första skedet kan elimineras med naturliga medel, utan att tillgripa extrema åtgärder - mjukgörare (mjukgörare) avföring eller orala laxermedel eller enemas. Vad är förebyggandet av förstoppning?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Fiber i kosten

Ät fiberrika grönsaker och frukter. Välj mycket av dina favoritfibrer och grönsaker, inklusive baljväxter, helkorn och bröd. Försök att konsumera från 20 till 35 gram fiber dagligen. Experiment för att ta reda på egenskaperna hos frukt och grönsaker som ger dig en laxerande effekt. Kom ihåg att lägga till fiber i din kost för att förhindra förstoppning gradvis att hjälpa till att minska tarmgas och uppblåsthet.

Ät inte mat som är låg i fiber eller minska dem. Livsmedel som är höga i fett och socker och de som vanligtvis är låga i fiber, som glass, ost och bearbetade livsmedel, kan orsaka eller förvärra förstoppning.

Se till att du har tillräckligt med fiber i din kost. De flesta vuxna äter inte tillräckligt med fiber. Du borde konsumera ca 18 gram fiber per dag. För att förhindra förstoppning kan du öka ditt fiberintag ännu mer genom att konsumera:

 • frukten
 • grönsaker
 • fullkornsris
 • fullkornspasta
 • fullkornsbröd
 • linfrön
 • nötter
 • havre

Ät mer mat med olösliga fibrer - de kommer att göra dina tarmar regelbundna, eftersom de lättare hjälper mat att passera genom matsmältningssystemet. Högfibrer livsmedel kan göra din mage fylld längre och längre, vilket ger dig en känsla av fullhet.

Om du ökar fiberintaget är det viktigt att öka det gradvis. En dramatisk ökning av fiberintaget kan få dig att känna din buk uppblåst. Du kan också producera mer okontrollerade gaser (flatulens) och känna magkramper.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Drick mycket vätska

Den exakta mängden vatten och andra vätskor som du ska dricka varje dag för att förhindra förstoppning varierar och beror på din ålder, kön, hälsotillstånd, aktivitetsnivå och andra faktorer. Begränsa din koffeinintag, vilket kan förvärra symtomen på förstoppning och orsaka uttorkning.

Träna regelbundet

Deltagande i regelbundna fysiska övningar, till exempel promenader, cykling eller simning, kan bidra till att stimulera tarmarbete. Minst 150 minuter med måttlig träning varje vecka rekommenderas för personer med förstoppning.

Att upprätthålla rörlighet och fysisk aktivitet minskar risken för förstoppning betydligt. Helst gör du minst 30 minuters träning varje dag.

Regelbunden träning minskar inte bara risken för förstoppning, men ger dig också fräsch, hälsosam och bättre humör, energinivåer och övergripande fysisk kondition.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Var uppmärksam på naturens samtal

Se bort från trängseln att avvärja. Ju längre du tvekar att inte gå på toaletten, desto mer vatten dras från din pall i tarmväggen och ju svårare det blir att avfalla på grund av torr pall.

Var försiktig när du injicerar stimulant laxermedel.

Den vanliga användningen av laxermedel, som Correctol och Dulcolax, kan göra din tjocktarm beroende av dem, och kan kräva en ökning av dosen av laxermedel, vilket leder till tarmproblem. I vissa fall, för lindring, bör du prova saltlösningar, som magnesiummagnesium, som drar vatten i kolon från mat för att smörja avföringen. Undvik att ge barn laxermedel utan läkarmottagningens godkännande.

trusted-source[17], [18], [19]

Är förstoppning förknippad med diet?

Förstoppning kan kopplas till din kost om du svarar nej på mer än en av dessa frågor.

 1. Äter du frukt varje dag för att förhindra förstoppning?
 2. Har du vana att dricka ett glas vätska vid varje måltid och minst ett glas mellan måltiderna?
 3. Äter du grönsaker varje dag?
 4. Användar du hela kornbröd eller spannmålsprodukter dagligen?
 5. Äter du regelbundet och avkopplande väl kokta måltider i en avslappnad atmosfär?

trusted-source[20]

Här är några tips för att förhindra förstoppning.

 • Ät minst 2 portioner frukt per dag med en av dem i rå form, inklusive hud och frön.
 • Ät 2 portioner grönsaker om dagen och rågrönsaker minst varannan dag. Använd råa grönsaker för snacks för att förhindra förstoppning. Några läckra grönsaker inkluderar rovor, rädisor, kål, morötter och selleri.
 • Kontrollera ditt vätskeintag. Du ska få minst 8 glas vätska om dagen, inklusive mjölk, vatten, juice, te eller kaffe.
 • Använd fullkornsbröd och spannmål, i stället för tunt skivat vitt bröd av raffinerat mjöl eller hårdhackad spannmål. Exempel på sådana spannmål är kli, hackad vete, helkorn, havregryn och müsli.
 • Använd bakade potatis, eller söt eller vit, och inte potatismos. Potatischips är en bra källa till fiber för att förebygga förstoppning.
 • Använd popcorn, nötter och torkad frukt för snacks, inte chips eller pommes frites.
 • Planera dina vanliga måltider, och ge dig tillräckligt med tid - minst 20 minuter - att äta.
 • Ät mat långsamt.
 • Gör dina obligatoriska träningsstandarder en dag för att förhindra förstoppning.
 • Lägg till en vanlig tid varje dag för att få tillgång till toaletten när det inte finns någon rush eller störning i dagens schema.
 • Få tillräckligt med vila.
 • Det kan vara mycket användbart att dricka en varm / varm dryck innan du går på toaletten - det bidrar till en bra avföring.
 • Använd frukt eller fruktprodukter, inte kakor, pajer, kakor eller tårtor till efterrätt.
 • Inkludera salladjuice eller pommes frites i din kost för att förhindra förstoppning.
 • Rådgör med din läkare om förstoppning fortfarande är ett problem.

trusted-source[21], [22]

Användbara recept för förstoppning förebyggande

Bönor: 8-10 gram fiber per portion

Kokt bönor - 1/2 kopp

Kokta linser - 1/2 kopp

Lima bönor kokta med kokande - 1/2 kopp

Kokta Pinto Bönor - 1/2 Cup

Vitbönor, kokt - 1/2 kopp

Grönsaker: 2-4 gram fiber per portion

Kokad Broccoli - 3/4 kopp

Kokta Spiraler - 1/2 kopp

Kokt kål - 1/3 kopp

Morötter, rå - 1 medium morot

Corn - 1/2 cup

Ärter - 1/2 kopp

Vita potatisar - 3/4 kopp

Kokad spenat - 1/4 kopp

Kokt squash (sommar eller vinter) - 1/2 kopp

Frukt och bär: 2-3 gram fiber per portion

Apple - 1 liten

Applesauce - 1/2 kopp

Banan - 1 medium

Färsk Blackberry - 1/4 kopp

Päron - 1 medium

Färska jordgubbar - 3/4 kopp

Orange - 1 medium

Bröd: 1-3 gram fiber per portion

Bröd - 1 skiva

Bröd, helvete - 1 skiva

Crackers, 2 saker

Whole Wheat Crackers - 6 Crackers

Muffin - 1 Bun

Popcorn - 1 kopp

Ris, brun, kokad med matlagningsmetoden - 1/2 kopp

Spannmål: 1-5 gram fiber per portion

Kli - 5 teskedar

Krusig kli - 5 teskedar

Russin - 5 teskedar

Havrekli - 5 teskedar

Cracker från krossat vete (1-1 / 2 till 2 kakor)

Förebyggande av riskerna för förstoppning vid olika sjukdomar

Förhindrande av förstoppning beror på risken för andra sjukdomar. Till exempel har en patient som har tarmcancer, diabetes och regelbundet tar opioida smärtstillande medel en extrem risk för förstoppning.

Detta beror på att tumörer i de inre organen kan klämma i tarmarna eller förhindra att det fungerar, diabetes tenderar att skada de sensoriska fibrerna och saktar ner tarmmotiliteten (dess rörelse). Och den fortsatta användningen av opioider gör tarmmotiliteten långsammare och ökar tonen i den analala sphincten.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27]

Förhindra förstoppning för smärtstillande medel

Målet för patienter som tar opiater är att uppnå en fullständig tarmrörelse minst var 2-3: e dag utan spänning och hårda avföring. Men som nämnts ovan är frekvensen av tarmrörelser mindre viktig än bekväm evakuering.

För att förhindra förstoppning inducerad av smärtstillande medel, ska patienterna följa ordentligt de laxerativa regimen som föreskrivs för dem.

Användning av låga doser opioider leder inte till förstoppning, eftersom dosen som bidrar till förstoppning är cirka 4 gånger mindre än den vanliga dosen av smärtstillande läkemedel.

Du kan använda följande åtgärder för förstoppning, en i taget i en vecka eller så och se deras resultat. Om detta inte lindrar dig från förstoppning kan du prova en annan metod.

trusted-source[28], [29], [30]

Naturliga botemedel mot förstoppning

Drick 1 liter vatten på morgonen innan du äter eller dricker något.

Drick ett glas varmt vatten med 1 tsk. Honung och juice av 1/2 citron / lime på morgonen innan du äter eller dricker något.

Drick 1/2 tsk honung, utspädd i 1/2 kopp varmt vatten 2-3 gånger om dagen för att behandla förstoppning.

Lakrits är en naturlig laxermedel. Tugga några lakritsar 2 gånger om dagen.

Ta 3 tsk psylliumplantor, utspädd i mjölk eller varmt vatten under sömnen. Detta kommer att ge dig mycket lättnad och över tiden kan det här botemedlet bota förstoppning. Blötlägga frön av plantain för en dag och över natten i ett halvt glas vatten. Nästa morgon måste potatismos får och dränera vattnet. Drick 1 tesked av detta vatten fyra gånger om dagen.

Blanda 1/2 kopp olivolja med 1/2 kopp apelsinjuice och drick för att bota förstoppning.

Sätt några karryblad (curry patta) i varmt vatten i några minuter och ta sedan bort. Blanda dem med honung och äta.

Ät minst 350 gram druvor per dag. Kombinationen av egenskaperna hos cellulosa, socker och organiska syror i druvor gör det till ett utmärkt naturligt laxermedel. Druvor tonar mag och tarmar och lindrar de flesta symptomen på kronisk förstoppning. När färska druvor inte är tillgängliga, är russin blötläggda i vatten - det här verktyget kan användas för förstoppning eller dess förebyggande. Personer med diabetes bör inte genomgå druvterapi.

Sätt sennapuddar (6 till 12 för vuxna och 3 till 6 för barn) i vatten och drick detta te.

Drick 1 msk. Majs sirap, det läggs till 4 glas vatten.

Blanda ricinolja (ungefär en halv tesked) med lika mycket honung och dryck dagligen.

Juice som laxermedel: Bland 1 kopp tomatsaft, 1/4 kopp morotsjuice och 1/2 kopp surkåljuice och drick varje dag.

trusted-source[31], [32], [33]

Försök kolon rengöra örter

Ibland kan matavfall samlas i tjocktarmen, förhindra vanliga tarmrörelser och minska effekten av matsmältningen. Välj en rengöringsmetod som använder psylliumfiber - de tenderar att verka i tanken på en borste, sopa kolon och rita den av avfallets effekter.

Förebyggande av förstoppning hos små barn

Ge barnet 2 teskedar en gång om dagen med hemlagad ghee, blandad med 1/8 tesked socker och svartbärssaft, som har stannat natten innan.

Blötlägg russin i 6-8 skedar varmt vatten. När det kyler ner, krossa det bra och spänna det och låt barnet äta det. Det hjälper till att reglera tarmrörelser.

trusted-source[34], [35]

Hur man behåller vanliga tarmrörelser

För att alltid ha en vanlig stol, följ dessa steg:

 • Steg 1. Försök att få en avföring i avskild plats och efter måltider, som till exempel frukost. Och maten och lukten av läckande mat kan göra dina tarmar rörliga.
 • Steg 2. Drick något varmt med frukost, till exempel varmt vatten. Detta kommer att hjälpa tarmarnas arbete.
 • Steg 3. Sätt på toaletten eller sängkammaren 20 minuter efter frukost.
 • Steg 4. Sätt dina ben på en bänk och luta din kropp framåt något, vilket hjälper dina tarmar att fungera bättre.
 • Steg 5. Massage eller gnugga underlivet för att röra tarmrörelsen längs ändtarmen.
 • Steg 6. Har tålamod, den här övningen kan ta 20-30 minuter så att du kan få en tarmrörelse.
 • Steg 7. Använd glycerin eller suppositorier, om det behövs, så att du enkelt kan röra stolen ur tarmen. Sätt in bisacodyl- eller glycerinsammensättningen i ändtarmen inom 1 timme före frukost. Placera suppositoriet mellan rektumets väggar - det här hjälper dig att bättre defekera och bedöma analområdet.
 • Steg 8. Smörj det handske fingeret och tryck det i ändtarmen, om det behövs, för att hjälpa rörelsen av dina avföring.

Tvätta händerna före och efter en tarmrörelse.

trusted-source[36], [37], [38]

Särskilt recept med kli för förstoppning

Om du har förstoppning, kommer följande branrecept snabbt att hjälpa dig.

Behöver blandas

 • 1 kopp äppelmos
 • 1 kopp grov obearbetad vetekli
 • Kopp plommonjuice

Denna blandning kommer att ha en pasty konsistens.

Kyl blandningen i en sluten behållare mellan applikationer.

trusted-source[39], [40]

Hur ofta äter du kli för ett speciellt recept?

Börja med 2 matskedar kliblandning (müsli) med ett glas vatten varje dag. Ät denna blandning på kvällen för att få en god tarmrörelse på morgonen. Ökning av kli-blandningen kan ske gradvis - två matskedar varje vecka tills din pall blir regelbunden. Drick alltid ett stort glas vatten med blandningen. Efter en period av 7 till 10 dagar att ta blandningen med kli för att förhindra förstoppning, kan du öka denna siffra till tre matskedar och öka den med 1 matsked varje vecka tills din stol blir regelbunden.

trusted-source[41], [42]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.