^

Hälsa

A
A
A

Genital Herpes

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Under många år har genital herpes kvar utanför uppmärksamhet praktiska folkhälso läkare, vilket främst beror på den otillräckliga kapaciteten för laboratoriediagnos av herpes virusinfektion, underskattning av rollen av herpes simplex-virus (HSV) i humana infektionssjukdomar, och bristen på effektiva behandlingar.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Epidemiologi av genital herpes

Herpes är en vanlig virusinfektion hos en person och utgör ett allvarligt medicinskt och socialt problem. I början av 70-talet av förra århundradet i USA och Europa, en kraftig ökning av incidensen av genital herpes Det rapporterades att 80-e år har ökat 10-faldigt och var i England och Frankrike 80, och i USA-178 fall per 100 tusen. Population . Enligt WHO upptar de sjukdomar som överförs av herpesvirus andra platsen (15,8%) efter influensan (35,8%) som dödsorsak från virusinfektioner.

Det har nu etablerats att omkring 90% av stadsbefolkningen i alla länder i världen är infekterad med en eller flera typer av herpesvirus. Kliniska manifestationer av infektion har 20% av dem. Återkommande herpesinfektioner observeras hos 9-12% av invånarna i olika länder. Den högsta förekomsten av genital herpes är registrerad i åldersgruppen 20-29 år och 35-40 år.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Orsaker till genital herpes

Det orsakande medlet av genital herpes är två serotyper av herpes simplex-virus: herpes simplex-virus (HSV-1) orsakar vanligtvis oral-labial herpes, herpes simplex virus typ 2 (HSV-2) orsakar ofta skador på könsorganen. Innebär neurodermatropism påverkar HSV hud och slemhinnor, centrala nervsystemet, ögon. HSV orsakar patologi graviditet och förlossning, ofta leder till "spontana" abort och fosterdöd. Efter infektion, viruset ligger vilande i sensoriska ganglier belägna lokalt och period reaktiverar, vilket orsakar symptomatiska lesioner eller finns det asymtomatiska, men inte mindre infektiös virusisolering. Infektion med något av dessa virus kan orsaka en identisk första episod av sjukdomen. Emellertid är frekvensen av efterföljande återkommande högre för infektion med HSV-2 än vid infektion med HSV-1.

Infektion sker genom kontakt, vanligtvis när huden kommer i kontakt med den drabbade huden. Inkubationsperioden är från 2 till 12 dagar (i genomsnitt 6 dagar).

Med tanke på att under inkubationstiden och återfall av sjukdomen har en hög smittsamhet, är det nödvändigt att avstå från samlag under denna tid. Risken för överföring är högre från man till kvinna. Primär infektion med HSV-viruset minskar risken för serokonversion mot HSV-2 hos serodiscordanta par. Genital herpes är vanligare hos kvinnor och i negro än i vitt. Genitala infektioner orsakade av HSV-1 återkommer mycket mindre än med genital lokalisera stället för infektion, HSV-2, var 95% av patienter med återkommande genital herpes (WPG). För HSV präglas av neurotropism (en tendens att leva i nervceller).

De viktigaste länkarna i patogenesen hos herpesinfektion är:

  • infektion av sensoriska ganglier i det autonoma nervsystemet och livslång uthållighet hos HSV;
  • tropism av HSV till epitel- och nervceller, vilket orsakar polymorfism av kliniska manifestationer av herpesinfektion.

Under vissa förhållanden multiplicerar HSV i T- och B-lymfocyter hos patienten.

Under de senaste åren har det visat sig att HSV kvarstår även i epidermocyter av hud, slemhinnor och hemligheter. Olika kliniska manifestationer, svårighetsgraden av infektionsförloppet förklaras av särdrag hos lokal och allmän immunitet.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Symtom på könsorganherpes

50-70% av patienterna som är infekterade med herpes simplexvirus klagar inte eller klagar på måttlig smärta eller brännande. I den kliniska kursen av HSV är det vanligt att skilja mellan primär och återkommande herpes.

Primär herpes är en akut sjukdom vid första kontakten hos en person med HSV i avsaknad av specifika antikroppar mot den.

Primär genital herpes förekommer övervägande hos kvinnor i form av vulvovaginit, men livmoderhalsen kan också vara involverad i processen. Primära herpetisk vulvovaginit kännetecknas av uppkomsten av uttalat ödem och hyperemi hos stora och små blygdläpparna, vaginal slemhinna, perineal region och ofta de inre lår. Det finns smärta, klåda och dysuri, urladdning från slidan eller urinröret.

Hos män är primära element ofta placerade på huvudet, penisens kropp, huvudets hals, skrot, lår och skinkor. Grupperade bubblor visas först med ett klart och sedan grumligt innehåll. Efter öppningen av blåsorna bildas omfattande erektilosioner med en rund form. Smältning, de bildar omfattande sår med en våt yta. Epitelens defekter läker i 2-4 veckor, efterlämnar hyperpigmenterade fläckar. Ärr brukar vanligtvis inte hända.

När urinhinnan slemhinna påverkas, förekommer frekvent urinering och ibland utvecklas cystitis. Vid en atypisk kurs kan blåsorna vara frånvarande, och i förhuden utvecklas hyperemi, brinner, klåda observeras. I svår utsträckning uppstår erosiva och ulcerativa lesioner, svullnad i huden, allvarlig förgiftning, feber. Hyppiga återfall leder till lymhostasis och elefantias av könsorganen.

Sådana prodroma fenomen med återkommande genital herpes som förbränning eller stickning föregår utslag av utslag. Med återkommande genital herpes är utslagets utslag samma som i de primära herpesna, de är mindre uttalade. Hyperemisk plack 2 cm i diameter täckt med vesiklar. Efter öppningen bildas erosioner som läker efter 1-2 veckor. Vid återfall lesioner element är ordnade i män pas kropp och ollonet, kvinnor - i stora och små blygdläpparna, perineum och inre lår. Regionala lymfkörtlar pa andra eller tredje veckan blir förstorad, tät, smärtsamma, inga svängningar, vanligen ensidig nederlag. När bäckens lymfkörtlar påverkas, finns det ont i underlivet. Sjukdomen åtföljs ofta av huvudvärk, feber, illamående och myalgi. I atypiska genital herpes dominerar något av de stadier av utveckling av den inflammatoriska processen i utbrottet (erytem, blåsor) eller en av den komponent av inflammation (ödem, blödning, nekros) eller subjektiva symptom (klåda), vilket ger ett lämpligt namn atypisk formen genital herpes (erytematös, bullous, hemorragisk, nekrotisk, kliande, etc.).

Hos kvinnor är atypiska former vanligare än hos män. I de flesta patienter är genital herpes atypisk och åtföljs av tecken som lätt kan misstas för tecken på andra könsorganiska infektioner eller dermatoser.

Förloppet av genital herpes

I samband med återkommande genital herpes finns det 3 grader av svårighetsgrad:

  • mild - exacerbation 3-4 gånger om året, eftergift minst 4 månader
  • medelstark - exacerbation 4-6 gånger om året, remission - 2 3 månader;
  • svåra månatliga exacerbationer.

Reaktivering av viruset efter primärinfektion under året förekommer hos 50-80% av patienterna. Antivirala läkemedel reducerar bara virusets titer, vilket patienten utsöndras i den yttre miljön och minskar risken för överföring av infektion 100-1000 gånger.

Gistopatologiya

Patomorfologiska förändringar är desamma som med enkel bubbeldysepsi.

Vad behöver man undersöka?

Vem ska du kontakta?

Behandling av könsorganherpes

Antiviral terapi bör användas vid alla diagnoser av genital herpes. Dess mål är att lindra symtomen på sjukdomen, förhindra komplikationer och återfall.

Sexpartners av patienter med herpetisk infektion i urogenitalt nervsystemet är föremål för aktiv detektion. Behandling bör utföras med kliniska manifestationer av herpes. Det bör rekommenderas att avstå från samlag eller använda kondomer under exacerbationer.

Behandling av den primära episoden av genital herpes utförs med aciklovir, valaciklovir eller famciklovir.

I primär genital herpes episod med användning acyklovir (ulkaril, gerpsevir et al.) 400 mg 3 gånger per dag eller 200 mg oralt 5 gånger om dagen under 7-10 dagar (USA) eller 5 dagar (i Europa). Samtidigt minskar varaktigheten av virusisolering och kliniska manifestationer. Dessutom, acyklovir, kan påverka förloppet av neurologiska komplikationer såsom aseptisk meningit, och urinretention.

I praktiken används proteflasit, som utövar antiviral och immunokorrektiv verkan, allmänt. Läkemedlet är ordinerat för 15-20 droppar 2 gånger om dagen. Effektiviteten av behandlingen ökar med tillämpning av proteflasit på lesionen.

I svåra fall, tillsammans med neurologiska komplikationer, administreras acyklovir intravenöst vid 5-10 mg / kg 3 gånger om dagen. En jämförande studie av användningen av höga doser av oralt acyklovir (4 g / dag.) Och en enhetsdos (1 g / d.) För behandling av genital herpesinfektion visade inte några kliniska fördelarna av en högre dos.

I USA godkänns valaciklovir för behandling av en primär episod av genital herpes i en dos av 1000 mg två gånger dagligen i 7-10 dagar.

Användningen av 250 mg famciklovir 3 gånger dagligen i 5-10 dagar är lika effektiv i den primära episoden av genital herpes, liksom användningen av acyklovir.

Under återkommande sjukdom administreras acyklovir 400 mg 3 gånger dagligen eller 200 mg 5 gånger dagligen i 5 dagar. Även om denna behandling resulterar i en minskning av varaktigheten av virusisolering och manifestationer av symptom på enskilda episoder, inträffar inte avlägsnandet av intervallet mellan återfall.

Valacyklovir rekommenderas för tillfällig behandling av återkommande genital herpes vid 500 mg två gånger dagligen i 5 dagar.

Famciklovir används som ett medel för episodisk behandling av återkommande genital herpes i en dos av 125 mg oralt två gånger om dagen i 5 dagar.

Förebyggande behandling av genital herpes

Förebyggande (förebyggande, undertryckande) behandling av genital herpes består i användning av acyklovir, valaciklovir eller famciklovir i en kontinuerlig kontinuerlig regim. Sådan behandling är indicerad för patienter med en frekvens av exacerbationer från 6 episoder per år.

Dagligt intag av 400 mg acyklovir oralt 2 gånger om dagen förhindrar utveckling av återkommande genital herpes. Med denna användning minskar frekvensen av exacerbationer med 80% och hos 25-30% av patienterna under hela perioden med acyklovir uppstår de inte alls.

Valaciklovir rekommenderas för suppressiv behandling vid en dos av 500 mg oralt en gång dagligen (för patienter som inte har bättre än 10 skov under ett år) eller en gång per dag (för patienter som har mer än ett återfall under året).

Famiyclovir är också effektivt för att undertrycka återkommande genital herpes i en dos av 250 mg oralt 2 gånger om dagen.

Extern behandling är densamma som med enkel vesikelabscess.

Mer information om behandlingen

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.