^

Hälsa

Glasprov

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Ett glasprov är ett effektivt sätt att identifiera patologier, kroniska och akuta, i urinvägarna. Denna metod är särskilt viktig för att bestämma den exakta platsen för inflammationsfokus. I urologisk klinisk praxis används två metoder. Det finns ett glasprov av två-port, liksom ett glasprov av tre-port. De kallas också två-glasprov och respektive tre-glasade. Båda metoderna appliceras på en del av materialet - urin.

Syftet med metoden är att ett glasprov är viktigt för diagnostiska aktiviteter. I urologi, speciellt om män, hjälper ett glasprov att identifiera uretrit, tumörer, lokalisering och fokalområdet i prostata. Om de bildade elementen endast finns i den första behållaren, kan detta indikera en patologi eller infektion i urinledaren eller urinröret. Om en stor mängd föroreningar (leukocyt- och röda blodkroppar) identifieras i två behållare, hjälper provglaset klargöra "territorium" och den aktuella platsen för inflammation i njurarna, förutom att bestämma det inflammatoriska zon i urinledaren.

Om glasprovet utförs upprepade gånger, och resultaten blir samma alarmerande, kan detta indikera en onkologiprocess. När pus och slemhinnor bildas i den sista behållaren indikerar detta inflammation i blåsan, en mikrobiell eller bakteriell infektion, och liknande slimutsläpp indikerar inflammation i prostatakörteln.

trusted-source[1]

Hur går glasprovet?

Innan du samlar material ska patienten inte urinera i fem timmar. Samla ett tvåglasat prov fyller patienten i en urinering två behållare. Först uppsamlas inte mer än 100 ml material, resten uppsamlas i det andra. Om ett treglasat prov föreskrivs samlar patienten urin för en urinering i tre behållare med jämna mellanrum. Ett glasprov av tre-porten åtföljs ofta av stimulering av ett viktigt manligt organ - prostatakörteln. I detta område utförs massage, och partikelblåsor masseras också. I de två första behållarna samlas en enkel urin, men inte mycket intensivt, för att lämna material till den tredje behållaren. Efter den första insamlingen utförs en lämplig ljusmassage, och sedan fylls det tredje glaset. I själva verket är den tredje sista delen den mest informativa för forskning.

Ett glasprov är en seriös mikrobiologisk metod trots sin enkelhet. Denna enkla procedur avslöjar aktiviteten av leukocyter, och ibland orsaken till utseendet av blodproppar (hematuri) i urinen.

Ett glasprov är tvåportat och treportigt - vad är skillnaden?

Dessutom, att skillnaden i antalet behållare, det finns inga speciella skillnader i dessa alternativ. Det enda som ett tre-glasprov behövs för analysen tillsammans med en prostata-massage. Dessutom tillåter ett glasprov i tre tankar dig att mer exakt bestämma orsaken och den faktiska källan till purulent urladdning i urinen (pyuria). Pus och slem uppträder som regel efter stimulering - massage och bosätta sig i det tredje glaset.

Glasprovet är treportigt, mer exakt ett treglasat prov, är ett av de mest effektiva elementen i den komplexa diagnosen kronisk prostatit. Ett sådant test kallas också "guldstandarden" för klinisk diagnos för sådana sjukdomar. Ett glasprov är en absolut smärtlös och effektiv diagnosmetod.

trusted-source[2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.