Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Hemofili infektion hos barn

Medicinsk expert av artikeln

Internist infektionssjukdom
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 11.04.2020

Haemophilus-infektioner manifesteras av purulent meningit, otitis media, olika respiratoriska sjukdomar (lunginflammation, bronkit, epiglottit), konjunktivit, endokardit, osteomyelit, och andra.

ICD-10-kod

A49.2 Infektion orsakad av Haemophilus influenzae, ospecificerad.

Epidemiologi

Även om H. Influenzae är en tillståndsbetingad patogen mikroorganisma, kan det hos ungdomar orsaka epidemieutbrott. I dessa fall orsakas sjukdomar av så kallade epidemiska kloner i patogenen med ökade patogena och invasiva egenskaper. Infektionsutbrott i modersjukhus, avdelningar för patienter med kroniska sjukdomar, bland de som behandlas med glukokortikoid och cytostatika, beskrivs.

Källan för infektion är patienter med uppenbara eller raderade former av sjukdomen, såväl som friska bärare. Sändning av patogenen utförs oftast av luftburna droppar. Transmissionsfaktorer kan också vara smittade linne, leksaker, hushållsartiklar. Barn smittas av kontakt med föräldrar, medicinsk personal och även från varandra.

Kontagiosumindexet beror på åldern. För barn i det första livet i livet kan det nå 3-5%, i en ålder av upp till 5 år - högst 1-2%. Förtida spädbarn med tecken på primär eller sekundär immunbrist är mest mottagliga.

Klassificering av haemophilusinfektioner

Beroende på lokaliseringen av processen är lunginflammation, meningit, otitis media, osteomyelit, akut epiglottit, cellulit möjlig. Hos nyfödda innefattar frekventa kliniska former septikemi, konjunktivit, mastoidit, purulent artrit och andra.

Orsaker till haemophilusinfektion

H. Influenzae - gram-negativa pleomorfa stavformade eller coccoidceller som mäter (0,2-0,3) x (0,5-2) μm. De ligger i slag ensamma eller i par och ibland i form av korta kedjor och grupper. På täta medier bildas små (upp till 1 mm i diameter) runda färglösa kolonier. Mikroorganismer är fasta, de bildar inte en spore, men bildandet av kapsylformar med vilka de binder patogena egenskaper är möjlig. Det orsakande agenset producerar endotoxin, vars bärare anses vara kapselpolysackarider. Antigenisk struktur skiljer 6 serotyper (a, b, c, d, e, f) - Det främsta värdet vid utveckling av olika patologiska tillstånd är av typ b. Mikroorganismen är endast patogen för människor,

Orsaker och patogenes av hemofil infektion

Symtom på hemofilusinfektion

Lunginflammation associerad med H. Influenzae är cirka 5% av alla patienter med lunginflammation; ännu oftare sås detta patogen från pleural exudat hos patienter med pleurisy. Som regel blir barnen i de första 2 åren av livet sjuk.

Sjukdomen börjar kraftigt med en ökning av kroppstemperaturen till 39-40 ° C, katarrhalfenomen och allvarlig toxicos. Symtomatologi skiljer inte från annan bakteriell lunginflammation. Percussion och auscultation detekterar inflammation i projiceringen av ett eller flera segment av lungorna. Processen är oftare lokaliserad i basalzonerna, men den nedre och övre lobben i en eller båda lungorna kan påverkas. Kanske abscessed. Röntgenändringar är inte heller specifika. I enlighet med den kliniska bilden identifieras foci av homogena mörkare eller täta fokal-dräneringsskuggor vid exudativ pleurisy.

Symtom på hemofilusinfektion

Diagnos av Haemophilusinfektioner

Resultaten av en laboratorieundersökning är avgörande för att diagnostisera hemofil infektion. Material från patienten (sputum, pus, aspirat från lesionen, ryggradsvätska, etc.) mikroskopiseras (gramfärgning) och ympas på blodagar. Den isolerade rena kulturen differentieras med en pertussisstång med vilken H. Influenzae har en stor likhet. Moderna metoder använder PCR, latexagglutinationsreaktion, ELISA.

Differentiell diagnostik

Purulenta meningit orsakad av H. Influenzae är differentierad med meningokock, streptokock, pneumokock, stafylokock och annan bakteriell meningit. Detsamma kan sägas om andra former av infektion: lunginflammation, artrit, perikardit, etc. Även om den sjukdom som orsakas av H. Influenzae, finns det inga specifika symptom, såsom alla manifestationer av sjukdomen som panniculitis (celluliter) och akut epiglottit, mer ofta en en infektion som orsakas av H. Influenzae. Den avgörande betydelsen för differentialdiagnos är laboratoriemetoderna för undersökning.

Behandling av hemofilusinfektioner

Antibiotika är av största vikt vid komplex behandling av sjukdomar orsakade av H. Influenzae. Beredningar av valet - cephalosporiner III och IV generationer. Patogen också mycket känslig för kloramfenikol, gentamicin, rifampicin, men resistent mot oxacillin, linkomycin och andra. I svåra fall rekommenderas att administrera två antibiotika.

Behandling och förebyggande av hemofili infektion

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.