^

Hälsa

A
A
A

Hypoecho sköldkörtelbildning: rundad, med klara, fuzzy konturer

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Ultraljud diagnostisk studie används för olika sjukdomar och misstankar för dem - ultraljud kan upptäcka många störningar och förändringar i kroppen. För de flesta läkare är det inte svårt att dechiffrera resultaten av ultraljud, vilket inte kan sägas om vanliga patienter. En sådan ultraljudsperiod som "hypoechoisk sköldkörtelbildning" orsakar till exempel många frågor hos personer som inte är kopplade till medicin. Vi kommer att försöka svara på några av dem idag.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Epidemiologi

Experter inser att förekomsten av upptäckt av hypoechoformationer i sköldkörteln har ökat avsevärt under de senaste trettio åren. Och detta, utan tvekan, bestämmer befolkningens fysiska och mentala tillstånd.

Regelbundna förändringar av miljö- och radiologiska egenskaper hos miljön bidrar till ökningen av förekomsten av sköldkörteln och förändringar i strukturen av sköldkörtelsjukdomar. En väsentlig negativ roll i vårt område spelas av massiva kränkningar av näringens natur. Detta uttrycks i den extremt låga konsumtionen av skaldjur, kött och mejeriprodukter. En ytterligare faktor var den välkända händelsen vid kärnkraftverket i Tjernobyl, vilket inte bara påverkade förekomsten, utan även den ökade risken för att utveckla maligna patologier.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Orsaker gipoehogennogo bildande av sköldkörteln

Om doktorsiszisten (sonologen) indikerar en sänkt echogenicitet (hypoechogen) av sköldkörteln, kan detta indirekt betyda närvaron av sådana tillstånd:

 • utseende i sköldkörteln "nod", som ofta händer på grund av jodbrist hos människor;
 • Förekomsten av hypoplasi
 • närvaro av diffus goiter;
 • förekomsten av en tumörprocess.

I vissa fall utesluter inte specialister möjligheten att förekomsten av en ärftlig predisposition till bildandet av hypoechoformationer i sköldkörteln.

Riskfaktorer för bildandet av hypoechoa noder kan vara följande:

 • lever i en ekologiskt ogynnsam region (hög strålningsbakgrund, jodfattig terräng, etc.);
 • undernäring och undernäring (undernäring, långvariga svåra och "hungriga" dieter, obalanserad kost);
 • vanliga och allvarliga stressiga situationer
 • tar vissa läkemedel
 • dåliga vanor, kronisk alkoholism och rökning.

trusted-source[13], [14], [15]

Patogenes

Begreppet "ekogenitet" återspeglar vävnadens egenskap att utföra ultraljud. Eftersom alla vävnader i människokroppen har olika densitet och struktur, tränger ultraljud dem på olika sätt eller tränger inte alls.

Sådana funktioner gör att vi kan skilja mellan flera grundläggande värden på ultraljudsbilden. Tänk på huvudtyperna av visualisering av vävnadsdensitet:

 • Isoeogenicitet är den normala densiteten hos en hälsosam sköldkörtel, som i bilden ser ut som en likformig grå massa.
 • Hypoehogenicitet är en egenskap hos mindre täta vävnader, som på ultraljudskärmen ser mörka ut (nästan svart).
 • Hyperechogenicitet är termen som bestämmer tätare vävnader av relativt friska körtelvävnader. Hyperekogen bildning i bilden har utseendet av en ljuszon.
 • Anehogenicitet är en term som betyder att det inte finns någon ekogenitet i detta område (bildningen är ekko-negativ). Anehogen bildning på bilden skiljer sig från tät svart färg.

Naturligtvis, förutom ekogenitet, under ultraljudsundersökningen beaktas andra parametrar av organkvalitet: granularitet, konturer, homogenitet etc. I detta material kommer vi emellertid bara att överväga begreppet hypoechogen vävnad.

trusted-source[16], [17], [18]

Symtom gipoehogennogo bildande av sköldkörteln

Ofta lär en person av misstag sig om närvaron av hans hypoecho sköldkörtelbildning - till exempel med den planerade överföringen av ultraljudet - eftersom det inte alltid är detta tillstånd som åtföljs av några symtom. Även relativt stora knutpunkter kan vara smärtlösa och orsaka inte obehagliga känslor i nacken.

Med en noggrann palpation av nacken vid sköldkörteln sitter det ibland möjligt att upptäcka en halt och tät knut. Stora knutar - mer än 30 mm i diameter - blir synliga även för blotta ögat: de stör tydligt halsens normala konturer.

De första tecknen på hypoecho bildande i form av en nod observeras endast med sin stadiga ökning:

 • känslan av en främmande kropp;
 • torrhet och sväljande i halsen;
 • heshet, komplexiteten i röstuppspelning;
 • smärta framför nacken.

Stora noder kan utöva mekaniskt tryck på närliggande organ och kärl. Om utbildningen är malign, ökar närliggande lymfkörtlar smärtfritt.

Om utseendet av en hypoechoic bildning åtföljs av en dysfunktion i sköldkörteln, är det möjligt att detektera symptom såsom hjärtklappning, arytmier, termiska tidvatten i kroppen, överdriven irritabilitet, Exoftalmus.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Stages

Steg för tillväxt och utveckling av formationer i sköldkörteln kan vara olika, beroende på kurs och stadium i den patologiska processen. Egenskaperna hos sådana steg bestäms av graden av deras ekogenitet i ultraljud:

 • stadium av anehogenicitet - kännetecknas av en ökning av graden av blodflöde och utvidgningen av vaskulaturen i närheten av hypoechogen bildning;
 • Steget för resorption av cystens inre innehåll
 • scenärrbildning.

Övergången från ett steg till nästa är en ganska lång process, vars gång beror på formationsstorleken, på graden av immunförsvar, på det jämviktsfunktionella tillståndet av sköldkörteln och kroppen som helhet.

trusted-source[26]

Formulär

Beskrivningen av ultraljudsbilden som erhållits på monitorn är inte alltid begränsad till begreppet "hypoehogenicitet" av utbildning, med andra medicinska termer. Låt oss kort beskriva vad de kan betyda.

 • Hypoecho-nodulär bildning av sköldkörteln är en rundad form som utvecklas från sköldkörtelns klyvvävnad och är en tätning som liknar en knut. Oftast bildas sådana tätningar som ett resultat av en brist i jodens kropp: sköldkörteln absorberar jod för produktion av hormoner, och dess brist fylls på med dricksvatten och mat.
 • Hypoechoogen bildning av sköldkörteln med fuzzy konturer kan vara ett tecken på colloid goiter, malign bildning. Emellertid finns oftast konturernas fuzziness i nybildade noder - och detta är ett ganska gynnsamt tecken.
 • Den isoechoiska bildandet av sköldkörteln med en hypoechoisk kant är en del av hälsosam sköldkörtelvävnad, omgiven av en svåraktig kontur, längs vilken nodens närvaro bestäms. Denna bildning utvecklas som ett resultat av ökat blodflöde och expansion av kapillärnätet kring den friska vävnadssiten.
 • Hypoecho heterogen bildning av sköldkörteln är en hypoechoisk nod vars struktur inte är enhetlig. Sådana förändringar på platsen kan utlösas av ödem eller / och en inflammatorisk reaktion.
 • Hypoecho sköldkörtelformationer med blodflöde detekteras oftast. I detta fall kan blodflödet ha olika lokalisering. Ökat blodflöde kan indikera att utbildning är utsatt för strukturella förändringar och uppdelning.

trusted-source[27], [28]

Komplikationer och konsekvenser

För cystiska formationer i sköldkörteln kännetecknas utvecklingen av en inflammatorisk reaktion med bildandet av purulent inre innehåll. Ytterligare tillväxt av cysten kan framkalla inte bara inflammatoriska processer utan också inre blödningar och till och med omvandlingen av noden till en malign tumör.

Inflammatoriska processer i nodalbildningen kan orsaka smärta i hjärtat, ökning i temperatur, ökning och inflammation i lymfkörtlarna, tecken på allmän förgiftning.

Cystor och andra stora formationer kan orsaka obehag i form av tryck på närliggande organ och kärlbäddar.

Diagnostik gipoehogennogo bildande av sköldkörteln

Hypoecho formation är inte en diagnos, utan bara en karaktäristika för bilden: så beskriver doktorn vad han såg på ultraljudskärmen. För att på ett tillförlitligt sätt lära dig en mer noggrann diagnos måste du använda ett antal andra ytterligare studier.

 • Exteriör undersökning, palpation av projiceringszonen i sköldkörteln.
 • Blodprov med bestämning av innehållet i fritt och bunden tyroxin och triiodtyronin.

Analys för innehållet av antikroppar mot sköldkörtelstimulerande hormonreceptorer.

Blodtest för oncomarkers.

Histologisk undersökning av materialet med punktur (biopsi).

 • Instrumentdiagnostik:
  • magnetisk resonansavbildning;
  • computertomografi;
  • scintigrafi (radioisotopscanningsmetod).

I de flesta fall tillåter bara en omfattande diagnosanpassning dig att ställa rätt diagnos.

trusted-source[29]

Vad behöver man undersöka?

Hur man undersöker?

Differentiell diagnos

Differentiell diagnos vid detektering av hypoecho bildande i sköldkörteln utförs mellan följande patologier:

 • diffus goiter - kan åtföljas av utseendet av flera hypoechogena formationer (cyster);
 • Hypoplasi - en minskning av körtelns storlek jämfört med normala index
 • papillär cancer, cyst, lymfom, adenom, lymfadenopati.

Vem ska du kontakta?

Behandling gipoehogennogo bildande av sköldkörteln

Om en hypoechoisk sköldkörtel återfinns hos en person som sedan diagnostiseras som en cyste, föreskrivs han en viss terapeutisk regim, beroende på patologins specifika egenskaper.

Om flera formationer hittas, vars storlek inte överstiger 10 mm, blir en sådan patient övervakad för att ytterligare belysa lämplig terapeutisk taktik.

En enda liten formation (några millimeter i diameter) kräver även periodisk övervakning av doktorn: vanligen kontrolleras körteln i sådana fall en gång i kvartalet.

Stora formationer, såväl som maligna tumörer, behandlas kirurgiskt.

Huvudsyftet med att behandla hypoechoformationer är att bestämma orsaken till deras utseende med ytterligare eliminering. Förutom det möjliga receptbelagda läkemedlet rekommenderas en diet med ökat intag av jodinnehållande produkter.

Medicin

Om läkaren ska behandla en kolloid goiter, kommer han att ordinera en medicin som L-tyroxin. Dess agerande är att blockera uppdelningen av tumörens cellulära strukturer, vilket leder till att tillväxten upphör.

Thyrostatiska läkemedel - som Espa-carb, Propicil eller Thiamazole, kan påverka minskningen i diffus volym av formationer.

Om orsaken till nodens utseende är bristen på jod i kroppen, använd sedan regelbundna mediciner med tillräckligt jodhalt.

En bra effekt tillhandahålls av preparat baserade på vit lapchatka - Endocrinol, Alba, Zobofit eller Endonorm.

 

Dosering och administrering

Biverkningar

Särskilda instruktioner

L-tyroxin

Mängden läkemedel bestäms individuellt. Läkemedlet tas varje morgon, en halvtimme före frukost.

De rekommenderade doserna leder sällan till utveckling av biverkningar - till exempel ökad kroppsvikt, njursjukdom.

Det är under inga omständigheter tillåtet att självmedicinera detta läkemedel.

Propicil

Ta normalt 75-100 mg av läkemedlet per dag. Intervallet mellan doserna ska vara ca 7 timmar.

Behandling med propicil kan åtföljas av utveckling av artrit, buksmärta, svullnad, hudutslag.

Propitsil är kontraindicerat hos patienter med agranulocytos och aktiv fas av hepatit.

Yodomarin

Ta 200-500 mcg dagligen efter att ha ätit.

Eventuell utveckling av hyperkeratos.

Iodomarin är inte ordinerat för hypertyreoidism.

Yosen

Ta 1 tablett 1 gång per dag, med mat.

I rekommenderade mängder orsakar Josen inte biverkningar.

Det är inte föreskrivet för barn under 12 år.

Endocrinol

Ta upp till 2 gånger om dagen för 2 kapslar omedelbart före måltid.

Endokrinol kan orsaka huvudvärk, illamående och yrsel.

Förskriv inte läkemedlet till barn under 12 år.

Vitaminer

Därefter presenterar vi ett antal vitaminer som är särskilt viktiga för personer som är benägen för sköldkörtelns sjukdomar.

 • Vitamin D 3 + kalcium - de är sammansatta, eftersom de inte smälter samman med varandra.
 • K-vitamin är nödvändigt för normal blodkroppsförlopp.
 • Vitaminer A och E - är nödvändiga för att underlätta sköldkörtelns arbete.
 • Vitaminer i grupp B i kombination med koppar, mangan och selen - normaliserar nervsystemet, vilket också har en positiv effekt på sköldkörteln.

För att vitaminerna ska kunna smälta bättre och ge maximal nytta är det önskvärt att använda mindre kaffe - den här drinken ökar utsöndringen av kalcium från kroppen och försvagar också egenskaperna hos B-vitaminer, zink och kaliummikroder.

Fysioterapeutisk behandling

Inte alla fysioterapiprocedurer indikeras för sköldkörtelsjukdomar. Eftersom gipoehogennoe utbildning kan vara en patologi, som är en kontraindikation mot fysioterapi, skynda sedan med tillämpningen av denna metod innan formuleringen av en noggrann diagnos inte borde vara.

Kontraindikationer för fysioprocedurer är följande sjukdomar i sköldkörteln:

 • nodal toxic goiter;
 • allvarlig form av tyrotoxikos;
 • barns ålder upp till 3 år.

Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till de allmänna kontraindikationerna för varje enskilt förfarande separat.

Alternativ behandling

Livsmedelsprodukter är de viktigaste leverantörerna av alla ämnen som är nödvändiga för sköldkörteln. För den stabila funktionen av sköldkörteln är det nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt sådana verkligt terapeutiska produkter:

 • Valnöt och honung - dessa produkter rekommenderas starkt för förbättring av sköldkörteln. För att förbereda läkemedlet måste du slipa fyra kärnor av valnöt, tillsätt 1 msk. L. Naturlig honung och äta på morgonen på tom mage. Detta bör göras dagligen i minst 14 dagar.
 • Citron är en värdefull och användbar citrus. För att underlätta sköldkörteln fungerar en medicin: två eller tre citroner tvättas väl, males i en mixer eller gnids ihop med en skal på rivaren (ungefär en kopp citronmassa erhålls). Därefter högg citron med ett glas honung. Ta denna blandning i mängden en matsked tre gånger om dagen 1-1.5 timmar efter att ha ätit.
 • Havskal är den mest värdefulla produkten med hög jodhalt. Sallad från havskål bör förbrukas dagligen, och minst 3 gånger i veckan.
 • Persimmon - under hösten-vintersäsongen är det nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt denna frukt: en persimmon är rik inte bara med jod, men också med magnesium, natrium, järn, vitaminer A, P och askorbinsyra.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Örterbehandling

Om läkaren på ultraljud avslöjade en hypoecho formation, är det inte nödvändigt att skynda med alternativ behandling tills den slutliga diagnosen är känd. Behandling med örter kan inte vara densamma för alla sjukdomar i sköldkörteln: det finns många kontraindikationer, det är också nödvändigt att ta hänsyn till patologins stadium, patientens individuella egenskaper och förekomsten av samtidiga sjukdomar.

För att maximera effektiviteten av fytoterapi måste du följa alla rekommendationer för tillverkning av tinkturer och andra läkemedel, enligt alternativa recept.

När sköldkörteln sjukdomar rekommenderas oftast att använda örter som taggig skräppa, älgört, tång, eukalyptus, kvast, mor-och-styvmor, frukt tamarind blad av kardborre och nässlor, cudweed, timjan.

Specifika recept används, beroende på om funktionen av sköldkörteln sänks eller ökas.

Homeopati

För behandling av homeopati är det möjligt att fortsätta omedelbart så snart diagnosen av sjukdomen är känd. Effekten av homeopatiska preparat är individuell. I olika patienter kan förbättring ske vid olika tidsperioder, vilket beror på många faktorer.

Det finns praktiskt taget inga kontraindikationer för sådan behandling. Ett undantag är bara intoleransen av någon ingrediens i en viss beredning.

Vid körning av körtelfunktionen rekommenderas att ta Thyreodinum, Graphite i kombination med Fucus och Spongia i små koncentrationer.

Hyperplasi av sköldkörteln behandlas med Aurum iodat eller Witch Hazel.

I sköldkörtelns cystiska formationer kan du använda Barium eller Aurumjodat, och även Conium.

I den postoperativa perioden efter avlägsnande av den maligna tumören hos sköldkörteln, använd Conium, Calcium fluorid eller Acidum Fluoricum.

Varaktigheten av homeopatisk behandling i dessa fall kan vara från en och en halv till två månader. Då tar de en paus, enligt läkarens bedömning.

Homeopatiska preparat kan användas som en grundläggande terapi, eller som ett komplement till medicinsk behandling.

Operativ behandling

Kirurgisk ingrepp kan krävas om hypoechoformationen snabbt ökar eller redan har en volym som är större än 10 mm i diameter och utövar tryck på närliggande organ. I sådana fall utförs hemistrumektomi, vilket innefattar resektion av en av sköldkörteln. Efter en liknande operation är det i de flesta fall möjligt att bibehålla körtelens funktion.

Om patologiska formationer - till exempel cyster - finns i två lober, utförs en bilateral subtotal strumektomi - det vill säga en operation för fullständig excision av sköldkörteln.

Om utbildning tillhör onkopatologi är det nödvändigt att ta bort hela körteln med omgivande fettlager och lymfkörtlar. Denna insats anses vara ganska komplex och traumatisk, men i en sådan situation är det omöjligt att undvika det.

En av de möjliga komplikationerna efter borttagning av körteln är ett brott mot funktionen av vokalband. Dessutom måste patienten under hela livet efter operationen ta droger som ersätter sköldkörtelhormoner, samt preparat som innehåller kalcium (total borttagning inbegriper också resektion av paratyroidkörtlar).

Förebyggande

För att förhindra utseende av hypoecho sköldkörtelformationer, rekommenderas att daglig användning av jod enligt individuella fysiologiska normer. I den dagliga kosten måste det finnas närvarande beredningar eller livsmedel med tillräckligt jodinnehåll. Till exempel kan de flesta problemen med jodbrist lösas med användning av vanligt jodiserat salt.

Dessutom är ett viktigt inslag för att förebygga utseende av sköldkörtelnoduler minimering av bestrålning - röntgen och strålning.

Om en person har cyster, ordinerar doktorn vanligtvis grundbehandling för honom. Efter att ha utfört den nödvändiga behandlingen är det mycket viktigt att observera sköldkörteln, kontrollera det med hjälp av ultraljudsundersökning varje år.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43]

Prognos

Prognosen för hypoechoformationer som finns i sköldkörteln beror på histologi (struktur) hos dessa noder.

Sålunda gör godartade formationer det möjligt att anta fullständig läkning av patienten. Cystor är benägna att återfall och komplikationer.

Vid maligna tumörer beror prognosen på tumörens storlek och varaktighet, liksom på förekomsten av metastaser. Om en malign process upptäcks i början, tas den bort, och ofta återhämtar patienten helt utan vidare utveckling av patologi. Med gamla tumörer - till exempel med adenokarcinom - kan resultatet bli mindre gynnsamt.

Låt oss upprepa att hypoechoisk sköldkörtelbildning inte är en diagnos, utan bara ett ultraljudssignal, så att skyndsamma slutsatser inte bör göras. Enligt statistiken utgör de allra flesta sådana fall inga allvarliga hot mot en person.

trusted-source[44]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.