^

Hälsa

Immunoglobulin E i blodet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Mekanismen för atopiska allergiska reaktioner är nära kopplad till immunoglobuliner E (reaktanter). De har förmågan att snabbt fixering vid hudceller, mucosal mastceller och basofiler, så i fri form immunoglobulin E närvarande i blodplasma i spårmängder. Halveringstiden för immunoglobulin E Time - 3 dagar i serum och 14 dagar på membranen i mastceller och basofiler. Genom upprepad kontakt med ett antigen (allergen) reaktion reagina antikroppar och antigen uppträder på ytan av basofiler och mastceller som leder till degranulering, frisättning av vasoaktiva faktorer (histamin, serotonin, heparin, etc) och utveckling av kliniska manifestationer av anafylaxi. Immunglobulin E bestämmer typ I omedelbar överkänslighet - den vanligaste typen av allergiska reaktioner. Förutom att delta i allergiska reaktioner av typ I immunglobulin E är också involverad i skyddande immunitet inälvsmask.

Referensvärden (norm) för koncentrationen av totalt immunoglobulin E i serum

ålder

Koncentration, kE / l

1-3 månader

0-2

3-6 månader

3-10

1 år

8-20

5 år

10-50

15 år gammal

15-60

Vuxna

20-100

Ökad koncentration av immunoglobulin E upptäcks oftare hos barn med allergier och sensibilisering mot ett stort antal allergener. Detektionsfrekvensen för en ökad nivå av immunoglobulin E är högre hos patienter med överkänslighet mot mat och pollenallergener än hos barn med överkänslighet mot husdamm och mögel.

Större sjukdomar och tillstånd, åtföljd av en ökning av koncentrationen av totalt immunoglobulin E i serum

Sjukdomar och tillstånd

Möjliga orsaker

Allergiska sjukdomar orsakade av IgE-antikropparallergener:
Atopiska sjukdomar: 
allergisk rinitpollen;
atopisk bronkial astma;damm;
atopisk dermatit;mat;
allergisk gastroenteropatiläkemedel;
Anafylaktiska sjukdomar:kemiska ämnen;
systemisk anafylaximetaller;
urtikaria och angioödemfrämmande protein
Allergisk bronkopulmonell aspergillosokänt
helminthiasisIgE-IT
Hyper-IgE syndrom (Jobb syndrom)Defekt av T-suppressorer
Selektiv IgA-bristDefekt av T-suppressorer
Wiskott-Aldrich syndromokänt
Thymus aplasia (Di-Giorgi syndrom)okänt
IgE-myelomB-cell neoplasi

Reaktionen "graft versus host"

Defekt av T-suppressorer

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Ökning av immunoglobulin E

Hos vuxna bestäms koncentrationen av immunoglobulin E i serum mindre diagnostisk än hos barn. Förhöjda nivåer av immunoglobulin E detekteras endast hos 50% av patienterna med atopisk bronkialastma. De högsta värdena för koncentrationen av immunoglobulin E i blodet noteras vid överkänslighet mot ett stort antal allergener i kombination med bronkialastma, atopisk dermatit och allergisk rinit. När överkänslighet mot ett enda allergen kan koncentrationen av immunoglobulin E ligga inom det normala området.

Allergisk bronkopulmonell aspergillos åtföljs av en signifikant ökning av innehållet i immunoglobulin E i blodet. Koncentrationen ökar hos nästan alla patienter med allergisk aspergillos under akut lunginfiltrering. Den normala nivån av immunoglobulin E hos patienter med aktiv lungsjukdom gör det möjligt att utesluta diagnosen aspergillos.

Fastställande av immunoglobulin E är avgörande för diagnos av en sällsynt sjukdom - hyper-IgE-syndrom. Det kännetecknas av en ökning av koncentrationen av IgE i blodet upp till 2000-50 000 CFU / L, eosinofili, uttalad urtikaria och erytem på inhalerade allergener, pollen, livsmedel, bakteriella och svamp allergener. Bronkial astma för detta syndrom är okarakteristisk.

Vid utvärdering av resultaten av bestämning av det totala immunoglobulinet E borde man komma ihåg att cirka 30% av patienterna med atopiska sjukdomar har en koncentration av immunoglobulin E i normal.

När är immunoglobulin E nedgraderad?

Reduktion av innehållet i immunoglobulin E i blodet detekteras med ataxia-telangiectasi på grund av en defekt av T-celler.

Koncentrationen av totalt immunoglobulin E i blodserum under vissa patologiska förhållanden

Patologiska förhållanden

Koncentration, kE / l

Allergisk rinit

120-1000

Atopisk bronkial astma

120-1200

Atopisk dermatit

80-14 000

Allergisk bronkopulmonell aspergillos:

 

Remission;

80-1000

Exacerbation

1000-8000

IgE-myelom

15 000 och mer

När diagnos av allergier är inte tillräckligt för att förbättra den totala detektion av immunoglobulin E koncentrationer i blodet. För att hitta orsaken till allergier behöver för att identifiera specifika antikroppar av immunoglobulin klass E. För närvarande laboratorier kan upptäcka allergenspecifikt IgE i serum hos mer än 600 allergener som oftast orsakar allergiska reaktioner hos människor. Ändå har detektion av allergenspecifik IgE (någon allergen eller antigen) inte bevisa att detta allergen som ansvarar för de kliniska symptomen. Tolkning av forskningsresultat bör göras först efter en jämförelse med kliniska data och detaljerad allergi historia. Avsaknaden av specifikt IgE i serum utesluter inte deltagande i patogenesen mekanismen av IgE-beroende sjukdomar, eftersom den lokala syntesen av IgE och mastcellsensibilisering kan ske i frånvaro av specifik immunoglobulin E i blodet (t ex allergisk rinit). Andra klasser av antikroppar som är specifika för allergenet, kan speciellt immunglobulin G klass vara orsaken till falskt negativa resultat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.