^

Hälsa

Kolinesteras i blodet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Cholinesteras i blodet - en av många viktiga och nödvändiga enzymer, som för korthet i den medicinska världen utsetts av HE.

Det är sant att riktigt kolinesteras finns främst i skelettets muskelvävnader, i nervsystemet, en liten del av den finns i röda blodkroppar - röda blodkroppar. Detta kolinesteras kallas acetylkolinesteras eller AChE.

En annan CE kallades serum eller pseudokolinesteras, men inte på grund av dess "falskhet", utan snarare på grund av några sekundära funktioner. Cholinesteras arbetar i stor utsträckning över hydrolysen av acetylkolin, som i sin tur, som en viktig neurotransmittor, sänder nervimpulser.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Vad är kolinesteras i blodet?

Nivån och aktiviteten hos ChE hjälper till att diagnostisera graden av berusning, klargöra tillståndet och utvärdera leverans funktion. Före ett allvarligt kirurgiskt ingrepp görs också en analys på XE för att utesluta alla möjliga komplikationer och risker.

I serum avslöjas den nivå av kolinesteras som är så nödvändigt för att bedöma leverns tillstånd, för att bestämma graden av berusning. Den första svarar på någon förgiftning just acetylkolinesteras, nedgången i sin nivå på 40% anses ett allvarligt hot mot hälsan, när AChE under 80% av den normala, kan det komma en nervös förlamning och dess noll aktivitet kräver återupplivning. Cholinesteras är också viktigt för att bedöma leverfunktionen. Om kolinesteras minskar dess aktivitet med 40-50%, är det en signal om symptom på akut hepatit forme.70% reduktion av ChE-aktivitet - Bevis på cirros eller i slutstadiet lever onkoprotsessa. Aktivera över den föreskrivna nivån av kolinesteraskan för olika sjukdomar, det är ett tecken på CHD (kronisk ischemisk hjärtsjukdom), diabetes är också möjlig. Cholinesteras ökar också i genetisk hepatos med hyperpigmentering - Gilbert syndrom. Det bör noteras att kolinesteras i blodet kan vara helt normalt med latent hepatit, vilket uppstår utan uppenbara kliniska symptom. I sådana fall behövs en noggrannare detaljerad diagnos.

Kolinesteras i blodet, dess normala nivå och förändringar

Den normala nivån av kolinesteras varierar från 5300 till 12900-13000 enheter / liter.

Minskning av kolinesteras uppträder med alla kroniska sjukdomar som är förknippade med levern, med utveckling av cirros, efter kirurgisk behandling och förskrivning av vissa mediciner. Dessutom är en kraftig minskning av kolinesteras möjlig med akut berusning, oncoprocesser och hjärtinfarkt. Dessutom sänks kolinesteras i blodet i många gravida kvinnor, särskilt i tredje trimestern.

Ökningen av kolinesteras signalerar om högt blodtryck, eventuell nefros, diabetes av alla slag, vissa psykiska sjukdomar (MDP), onkologiska processer i bröstkörtlarna, akut alkoholberoende. Dessutom kan kolinesteras i den första trimestern ökas hos gravida kvinnor, vilket anses vara normen.

Kolinesteras i blodet - En viktig biokemisk indikator, direkt relaterad till andra enzymer - transaminaser. Om kolinesteras sänks ökar transaminasernas aktivitet och vice versa. Om kolinesteras i blodet normaliseras med adekvata terapeutiska åtgärder, indikerar detta att leverfunktionen återställs.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Vad är kolinesteras roll i blodet?

Under senare år har kolinesterasfunktioner, med hjälp av flera studier, blivit mer begripliga. Förutom det faktum att detta enzym aktivt överför nervimpulser, för mer än tjugo år sedan, upptäcktes en annan egenskap av CHE - hydrolysen av överskott av acetylkolin -. Så, med Alzheimers sjukdom, när aktiviteten minskar och "utmattning" av AChE antas deras funktion av pseudokolinesteras.

Serumenzym kan med rätta kallas skyddande. Cholinesteras skyddar kroppen effektivt från olika toxiner, särskilt karbamater, organofosfater och andra, som tyvärr nu finns i stora mängder i mat (pesticider, nitrater). Även kolinesteras i blodet klara sig väl med förgiftning med starka etergiftar - sarin och andra gillar det, med en överdos av psykoaktiva ämnen. Kokainförgiftning kan neutraliseras genom preparat innehållande syntetisk CHE. Reglering av tillståndet av cellmembran, deltagande i bildandet av peptider (molekylära föreningar med kvarvarande aminosyror), kolonnets metabolism - detta är långt ifrån en fullständig lista över funktioner som bär kolinesteras i blodet.

Var bildas kolinesteras?

Cholinesteras av den andra typen, det vill säga vassle, syntetiseras i levern, delvis produceras det av bukspottkörteln och kolinsteras går in i blodomloppet genom utsöndring i levern.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.