Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Livet efter livmoderhalscancer

Medicinsk expert av artikeln

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 11.04.2020

Livet efter livmoderhalscancer kan också vara fullt. Även om denna sjukdom anses vara mycket allvarlig lyckades många kvinnor fortfarande bli av med det. För att snabbt återvända efter detta till ett normalt hälsosamt och uppfyllande liv uppmuntras patienterna att använda följande rekommendationer. Först och främst bör följande villkor kombineras:

 • ät rätt
 • att gå in för sport;
 • bibehålla tillräcklig vikt.

Det är också viktigt att sluta dåliga vanor för evigt och lära sig att behålla tålamod och lugn.

Kvinnans tillstånd efter behandlingsförloppet beror på det stadium då diagnosen gjordes och själva behandlingen. I vissa fall är en enkel operation tillräcklig, men om patienten diagnostiseras med allvarliga maligna sjukdomar kan radio eller kemoterapi behövas.

Försök att äta balanserad och rättvis kvalitet och hälsosam mat. För att förbättra ditt välbefinnande borde du ständigt äta frukt och grönsaksprodukter, fjäderfäkött och fisk - allt detta måste kokas för ett par. Användbar för hälsan kommer att vara användning av fullkornsprodukter, nötter och bönor. Men stekt mat och mat, mättad med animaliska fetter, bör inte ätas.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Livet efter strålbehandling för livmoderhalscancer

Komplikationer efter strålbehandling kan vara både lokala och allmänna. De kan manifestera sig i ett tidigt skede, även under behandling, och efter månader eller till och med ett år efter det att de har fullbordats.

Tidigt stadium av reaktion på behandling manifesteras av symptom - illamående, aptitlöshet, kräkningar, minskad blodplättar antal och leuko lymfocyter i blodet. Hantera dessa komplikationer kan vara med hjälp av en sparsam kost, högkalorimat, blodtransfusioner och intag av vitaminer. Men om dessa åtgärder inte fungerar, måste du sluta med strålbehandling.

Några av patienterna kan få problem i livet efter strålbehandling av livmoderhalsen på grund av förtryck av de hematopoetiska organen. För att förhindra detta problem måste du ta ett blodprov var tredje månad under de första åren, och gör sedan samma procedur minst två gånger per år. Om det finns leukopeni eller anemi kan analysen utföras oftare enligt indikationerna.

Förtryck av hematopoietisk aktivitet i benmärg efter behandling kräver särskild behandling, vilket måste vara systematiskt korrekt och komplext. Livet efter livmoderhalscancer sker då i sådana återställande aktiviteter som att förbättra arbets- och viloperioder, ökad näring och intag av vitaminer. Följande procedurer utförs också:

 • ytterligare transfusion av blod eller röda blodkroppar eller leukocyter;
 • tar droger som stimulerar utseendet av leukocyter; 
 • Mottagande av medel som förbättrar reproduktionen av röda blodkroppar.

Strömförsörjning

Med onkologi rekommenderas det att äta mer grönsaker, bär, fruktprodukter, samt spannmål. De innehåller antioxidanter, som hjälper till att rensa kroppen av fria radikaler. Produkterna bör också vara färskt och kvalitativt.

Medicinsk forskning visar att det för förebyggande ändamål eller med en redan existerande sjukdom finns upp till 5 portioner av växtprodukter varje dag. Mat bör konsumeras färskt, utan att genomgå värmebehandling (maximalt du kan tillåta - ångkokning).

När cancer är livmoderhals bör fettsyror användas. Inkludera solrosolja i din mat ration, liksom fisk.

Protein i kroppen måste komma från mejeriprodukter, kött kan också konsumeras, men det kan du göra utan att byta ut det med fisk. Om du bestämmer dig för att lämna kött i kosten, bör du inte äta mer än 1-2 gånger per vecka och försöka konsumera sina fettsorter.

Dekoktioner och tinkturer på örter kommer också att vara mycket användbara. Du kan dricka grönt te, eftersom det också har antioxidanter.

Maten ration bör inte innehålla följande produkter:

 • Halvfabrikat;
 • Stekt och fet mat;
 • Skarpa, tungt saltade, röka rätter;
 • Kakao och choklad;
 • Starkt te;
 • Godis med grädde;
 • alkohol;
 • Kontrollera nivån av konsumtion av socker och salt.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Idrott

Tack vare ständiga fysiska övningar kan du inte bara förbättra din fysiska form utan också påskynda processen för helande och återhämtning efter en onkologisk sjukdom. Studier visar att regelbunden motion hjälper till att förbättra humör, god sömn, stärka immunitet, lindra depression.

De som just har avslutat en intensiv behandling, omedelbart fortsätt till allvarlig stress rekommenderas inte. Börja rehabilitering är bäst med en snabb promenad och promenader på gatan. Vid dåligt väder kan du träna på en träningscykel eller löpband. Du kan bara öka belastningen genom att rådgöra med en läkare. Optimalt läge - snabb gångavstånd i 30-40 minuter. 4-5 gånger / vecka.

Livet efter livmoderhalscancer ska vara aktivt, fysiska övningar ska behaga, och inte påfrestning, så träna inte om du känner dig sjuk eller trött. Justera lasten med hänsyn till dess kapacitet.

De flesta vetenskapliga studier visar att risken för återfall av sjukdomen på grund av konstant träning i sport blir mycket lägre, och de flesta kroppssystem blir starkare och mer uthålliga.

Intimt liv efter livmoderhalscancer

De flesta patienterna efter en lyckad behandling är tillräckligt snabbt för att genomgå rehabilitering och fortsätter att leva ett fullständigt intimt liv efter livmoderhalscancer. Även om det finns också många patienter som på grund av detta upplever allvarliga problem och inte vet hur man klarar dem.

Ett intimt liv efter livmoderhalscancer är möjligt. Det finns olika alternativ där läkare tillåter patienter att fortsätta att ha sex:

 • Om livmodern kvarstår. I det här fallet återkommer ibland efter möjligheten att bli gravid och föda barnet efter rekonstitutionsbehandling.
 • Om livmodern avlägsnas från patienten. Under sådana förhållanden kommer libido att bero på huruvida äggstockarna har avlägsnats - om inte avlägsnats kan möjligheten att få sex återställas.
 • Om alla organ tas bort. Att återställa den hormonella bakgrunden och kvinnors sexuella hälsa kan vara genom hormonella förfaranden och genomförandet av intim plast.

I alla fall måste kvinnor som tvingas att genomgå operation på grund av livmoderhalscancer inte förlora tro på sig själva och optimistisk stämning. Återgå till en fullständig rytm av livet beror bara på dig, du behöver bara hitta önskan och styrkan för att återhämta sig.

Rehabiliteringsperiod

Vad kommer livet efter livmoderhalscancer och kvinnans välbefinnande beror på flera faktorer. Detta är behandlingsmetoden, det stadium då sjukdomen diagnostiserades och patientens ålder. Efter avslutad terapeutisk behandling är det viktigt att genomgå den korrekta rehabiliteringsperioden, som består av flera rehabiliteringsförfaranden som kan förbättra effektiviteten och förbättra hälsan. Det finns sådana metoder:

 • Äta ljus och naturliga livsmedel, ändra kost
 • Promenader varje dag;
 • Daglig övning;
 • Bibehålla optimal vikt och bibehålla god hälsa;
 • Regelbunden genomgång av läkarundersökningar;
 • Om det behövs, gå till en psykolog.

Eftersom du kommer att behöva leda en hälsosam livsstil måste dåliga vanor glömmas - rökning och alkohol är oacceptabelt för dig. Att vara nära rökare kan orsaka ett återfall, vilket kan förvärra patientens tillstånd.

Det är också mycket viktigt att i flera år ständigt genomgå en undersökning med en onkolog - så eventuella problem eller återfall kommer att upptäckas i tid. Tidig upptäckt av sjukdomen kommer att möjliggöra operativ behandling, vilket inte tillåter komplikationer.

Sjukt blad

Vid behandling av livmoderhalscancer kan det finnas behov av biopsi. I detta fall tas en liten bit för undersökning under ett mikroskop med hög effekt. Baserat på resultaten från biopsi etableras den korrekta diagnosen och den optimala behandlingsmetoden väljs. Postbiopsi-diagnosen blir slutgiltig, noggrannhet är inte längre ifrågasatt.

När biopsin utförs i poliklinisk miljö, får kvinnan en sjukskrivning i 2 dagar, och om denna procedur utförs på ett sjukhus, kan arket förlängas till 10 dagar.

Om en kavitoperation utförs, ska patienten stanna på sjukhuset i ca 2 veckor. Staplar avlägsnas från suturen 7 dagar efter operationen, och sårläkningens hastighet beror bara på kvinnans kropp.

Med det globala avlägsnandet av alla lymfkörtlar och ledband i det lilla bäckenet sker allvarliga förändringar, vilket gör återhämtningsperioden längre.

Postoperativ terapi hjälper till att återställa vattenelektrolytbalansen och förhindra utseende av inflammation.

I allmänhet kan sjukskrivningsperioden efter operationen för borttagning av livmodern vara 25-45 dagar. 


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.