^

Hälsa

A
A
A

Peyronies sjukdom

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Peyronies sjukdom (penis förhårdnad fibroplastic) - idiopatisk fibros tunica albuginea och (eller) areolar bindväv mellan tunica albuginea och svällkropparna i penis. Peyronies sjukdom beskrevs först 1743 av Francois de la Peyronie.

trusted-source[1], [2], [3]

Epidemiologi

De kliniska symptomen på Peyronies sjukdom förekommer i 0,39-2% av fallen, men denna förekomst är bara en statistisk ekvivalent av behandlingen för denna sjukdom. Den verkliga förekomsten av Peyronies sjukdom är mycket högre - 3-4% av fallen i den allmänna manliga befolkningen. 64% av männen som lider av Peyronies sjukdom utgör åldersgruppen från 40 till 59 år, med en allmän förekomst i en ganska stor åldersgrupp - från 18 till 80 år. Hos män under 20 år förekommer Peyronies sjukdom i 0,6-1,5% av fallen.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Orsaker peyronies sjukdom

Orsakerna till Peyronies sjukdom förblir inte helt förstådda.

Den mest utbredda teorin var förekomsten av Peyronies sjukdom som ett resultat av kronisk traumatisering av penisens klyfösa kroppar under coitus. Enligt posttraumatisk teori, inflammationsmediatorer i zonen för de tunica albuginea microtraumas bryter reparativa processen, ändra förhållandet mellan elastiska och kollagenfibrer i penis. Peyronies sjukdom kombineras ofta med Dupuytrens kontraktur och andra lokala former av fibromatos, vilket gör det möjligt att karakterisera denna sjukdom som en lokal manifestation av systemisk kollagenos.

Det finns också en autoimmunteori om utvecklingen av Peyronies sjukdom. Enligt denna teori börjar Peyronies sjukdom med inflammation i gallblåsans skal av penisens klyfösa kroppar, följt av lymfocytisk och plasmacytisk infiltration. Infiltrera, som regel, har inga tydliga gränser. I framtiden bildas området för fibros och förkalkning i denna zon. Eftersom erektionssträckbarheten av gallblåsan i plackzonens zon är allvarligt begränsad, har penisens olika grad av krökning.

I regel uppstår processen för plackbildning och stabilisering av sjukdomen 6-18 månader efter det att den startats.

Inblandning av Bucca fascia, perforeringskärl och dorsala artärer i penis i processen leder till en kränkning av mekanismen för ocklusion av venerna och artär insufficiens i penis.

trusted-source[18], [19], [20]

Symtom peyronies sjukdom

Symptom på Peyronies sjukdom är som följer:

Det finns olika typer av kliniska studier av Peyronies sjukdom.

Symtom på Peyronies sjukdom kan vara frånvarande och kan uppenbaras endast genom närvaron av penis, "neoplasmer", som kan detekteras genom palpation. I den kliniska studien av Peyronies sjukdom kan allvarlig smärta och deformitet av penis under erektion förekomma. I ett antal fall, speciellt med lesionens cirkulära natur, finns det en signifikant förkortning av penis, och ibland är Peyronies sjukdom kliniskt manifesterad endast genom  erektil dysfunktion.

Under sjukdomsförloppet tilldelas Peyronie en "akut" fas och en stabiliseringsfas, som varar från 6 till 12 månader. Komplikationer som utvecklas under den naturliga utvecklingen av Peyronies sjukdom innefattar erektil dysfunktion och förkortning av penis.

Diagnostik peyronies sjukdom

Diagnos av sjukdomen Peyronne, som regel, presenterar inte svårigheter och är baserad på anamnese, klagomål av mannen och fysisk undersökning (palpation av penis). Sällan Peyronies sjukdom maskerar under karcinom i penis, leukemiinfiltrering, lymfogranulom, lesioner med sen syfilis. Ofta måste Peyronies sjukdom differentieras från lymhangit och trombos av penisens ytliga vener.

Undersökning av en patient med Peyronies sjukdom, tillsammans med allmänna kliniska metoder, föreslår:

 • bedömning av graden av erektil deformation (fotografering, injektionsprov eller tester med inhibitorer av fosfodiesteras typ 5);
 • bedömning av penisens antropometriska egenskaper i avslappnat tillstånd och i erektionstillstånd
 • forskning av penilhemodynamik (farmakopopplarografi, nattpenile tumescence).

Det är lämpligt att genomföra sexuell testning.

Ultraljud av penis används ofta vid diagnosen Peyronies sjukdom. Tyvärr är detekteringen av en plack med detaljering av dess struktur endast möjlig i 39% av fallen, på grund av dess polymorfism och tillväxtnivå på flera nivåer.

Det är allmänt accepterat att plackstorlekar och deras dynamiska förändringar från kliniska positioner och för prognosen för sjukdomen är inte kritiska.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Exempel på formuleringen av diagnosen

 • Peyronies sjukdom, stabiliseringsfas, erektil deformation.
 • Peyronies sjukdom, stabiliseringsfas, erektil deformitetsminskning, erektil dysfunktion.

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Vad behöver man undersöka?

Hur man undersöker?

Behandling peyronies sjukdom

Etiotrop behandling av Peyronies sjukdom är frånvarande. Som regel används medicinsk behandling och fysioterapi metoder i den akuta inflammatoriska fasen av Peyronies sjukdom. Målet med konservativ behandling är smärtlindring, begränsning och minskning av inflammationszonen och acceleration av resorption av infiltrat.

Alla metoder för konservativ behandling syftar till att stabilisera den patologiska processen. När konservativ behandling med orala läkemedel: E-vitamin, tamoxifen, kolchicin, karnitin, olika NSAID.

För lokal administrering av läkemedel i plack applicera hyaluronidas (lidazu), kollagenas, verapamil, interferoner.

I de flesta fall utförs kombinationsbehandling av Peyronies sjukdom med olika metoder för fysioterapi (elektrofores, exponering för laserstrålning eller ultraljudsvågor). Behandling av Peyronies sjukdom utförs kontinuerligt eller i fraktioner i 6 månader. Uppgifterna om effektiviteten av farmakoterapi och fysioterapi i Peyronies sjukdom är mycket blandade på grund av bristen på ett standardiserat tillvägagångssätt vid utvärderingen av slutresultatet.

Operativ behandling av Peyronies sjukdom

Krökning av penis, vilket förhindrar eller gör det svårt att ha sex, erektil dysfunktion (impotens), en förkortning av penis - indikationerna för kirurgisk behandling av Peyronies sjukdom. Kirurgisk behandling av avvikelser är av penis förkorta "konvex" -delen av corpora cavernosa (drift Nesbit plikatsionnye tekniker), töjning "konkav" -delen av corpora cavernosa i penis (patchwork korporoplastiki) eller falloendoprotezirovanii.

1965 introducerade R. Nesbit en enkel metod för att korrigera avvikelsen hos kavala kroppar med medfödd erektil deformitet, och sedan 1979 har denna operationsteknik blivit mycket användbar i Peyronies sjukdom. För närvarande används denna metod i USA och många europeiska länder i stor utsträckning både i den klassiska versionen och i modifieringen, och många urologer anser det som en standard för korrigering av krumning i Peyronies sjukdom. Kärnan i Nesbits verksamhet är att skära ut en ellipsoidal flik från magehöljet på sidan motsatt den maximala krökningen. Magsäckens beläggning sys med icke absorberbara suturer.

Modifieringar av klassiska Nesbit drift skiljer sig åt i antalet rezitsiruemyh delarna av tunica albuginea, intraoperativa utföringsformer som skapar en artificiell erektion och kombinera det med olika utföringsformer korporoplastiki, särskilt plikatsionnymi tekniker eller i kombination med dissektion plack och överlagrade flikar av ett syntetiskt material.

Ett exempel på modifieringen av driften av Nesbit är verksamheten hos Mikulich, känd i Europa som Yachia-operationen. Kärnan i denna modifiering är utförandet av longitudinella snitt i zonen med maximal krökning av penis med efterföljande horisontell syning av såret.

Effektiviteten av operationen av Nesbit och dess modifieringar (enligt kriteriet för deformationskorrigering) är från 75 till 96%. Nackdelarna med en hög risk transaktion hänför urinrör skada och neurovaskulära bunt till utvecklingen av erektil dysfunktion (impotens) (8-23%) och förlust av känslighet hos ollonet (12%). Förkortningen av penis noteras i 14-98% av fallen.

Ett alternativ till operationen av Nesbit är plikationen av penis gallblåsan. Kärnan i denna typ av korproroplasty är invaginering av magehöljet utan att öppna de cavernösa kropparna i zonen med maximal avvikelse. Under drift används ett icke-absorberbart suturmaterial. Skillnader i metoderna för plication avser alternativen för att skapa dubbletter av magehöljet, deras antal och märkning av överlappande nivåer.

Effektiviteten av plication Corporoplastoplasty är mycket variabel och sträcker sig från 52 till 94%. Nackdelarna med denna typ av operation innefattar kortslutning av penis (41-90%), återfall av deformitet (5-91%) och bildandet av smärtsamma tätningar, granuler som kan palperas under penisens hud.

Indikationer för plication Corporoplastoplasty:

 • Deformationsvinkeln högst 45 °;
 • frånvaro av syndromet av "liten penis":
 • frånvaro av deformation av typen "timglas".

Pliceringskorporoplasti kan utföras både med en bevarad erektilfunktion och med erektila störningar i kompensationssteget och subkompensationen under förutsättning att effekten av inhibitorer av fosfodiesteras typ 5 är effektiv. Operationen av Nesbit indikeras endast med en bevarad erektilfunktion på kliniska och subkliniska nivåer.

Indikationer för patchwork korporoplastoplasty ("förlängning" tekniker):

 • Deformationsvinkeln mer än 45 °;
 • syndrom av "liten penis":
 • förändring i organets form (deformitet med förträngning).

En förutsättning för genomförandet av scrappy corproroplasty är en bevarad erektilfunktion.

Patchwork kan utföras både med dissektion och med excision av plack, följt av ersättning av defekten med naturligt eller syntetiskt material. Frågan om det optimala plastmaterialet förblir öppet. När scrappy corpporoplasty används:

 • autotransplantat - venös vägg stor vena saphena eller femorala dorsala ven, hud, tunica vaginalis testis vaskulariserad klaff FÖRHUD: ca allografter - avliden perikardium (Tutoplasi), dura mäter;
 • xenotransplantationer - det understavbara lagret av djurens tunntarmen (SIS);
 • syntetiska material gortex, silastic, dexon.

Effekten av patchwork (enligt kriteriet för korrigering av avvikelse) är väldigt variabel och uppgår till 75 till 96% med användning av autoventiskt transplantat. 70-75% vid användning av en hudflap. 41% - lyofiliserad flik från dura mater, 58% - vaginalmantel i testikeln. Den viktigaste komplikationen för scrappy corproroplasty är erektil dysfunktion, vilket förekommer i 12-40% av fallen.

Experimentella studier har bekräftat fördelarna med att använda en venös klaff i jämförelse med kutana och syntetiska flikar. Operationen med en stor saphenous venflap var föreslagen av T. Lue och G. Brock 1993 och används nu allmänt.

Indikationerna för implantering av en penisprotes med samtidig deformering korrigering Peyronies sjukdom är en utbredd förlust av penis och erektil dysfunktion (impotens) dekompenserad inte mottagliga för terapi fosfodiesteras-5-hämmare. Valet av penisprotesen beror på graden av deformation och val av patienten. Accepterad anses "framgång" falloendoprotezirovaniya vid rest krökning är mindre än eller lika med 15. I fall av mer allvarlig permanent deformation modellering utförs antingen manuellt av Wilson S. Och Delk J., dissekera eller plack (inget) följt patchwork korporoplastikoy.

Förebyggande

Det finns ingen specifik förebyggande av Peyronies sjukdom. För att förhindra penile krökning och impotens (erektil dysfunktion) rekommenderas konservativ behandling av Peyronies sjukdom, vilken kan vara effektiv i de tidiga skeden av sjukdomen.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.