^

Hälsa

A
A
A

Psoriasis på könen hos män och kvinnor

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Psoriatutslag i den intima zonen kan förekomma hos någon person som lider av psoriasis. Diagnos av deras förekomst, som regel, utan svårigheter, eftersom utslag, lokaliserade endast på könsorganen, förekommer inte i praktiken någonsin. Patienten har särskilda skador på huden på andra ställen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Epidemiologi

Epidemiologi av scaly lichen studeras väl. Patologi är mycket vanligt, 2-4% av världens befolkning lider av psoriasisutslag. I utvecklade länder, särskilt med ett kallt klimat, är incidensen högre, de inhemska folket i Sydamerika vet inte alls denna sjukdom. Sannolikheten att bli sjuk hos män och kvinnor är ungefär densamma, men sjukdomsförloppet hos män är vanligtvis svårare. Cirka kvart i fall av psoriasis utvecklades sjukdomen efter epitelskador. Den provokerande faktorn vid sjukdomsutbrottet eller återkommande sjukdom hos 45% av patienterna var en bakteriell infektion, i synnerhet - faryngit.

Ärftlig predisponering mot psoriasis är den allvarligaste riskfaktorn. I närvaro av psoriasis hos en av föräldrarna är sannolikheten för att få ett barn 14-25%, i båda fallen - graden av risk ökar mer än två gånger. Sannolikheten för sjukdomen hos ett friskt barn är 12%.

För närvarande klassificeras två typer av psoriasis:

 • den första typen (tidigt) - ärftlig, de blir sjuka kvinnliga person i genomsnitt 16 år, män - i 22 år för svår, i samband med histokompatibilitetsantigener, riskerar - de med fenotypen HLA-Cw6;
 • andra typ (sen) - enda fall av sjukdomen, inte associerad med antigener av vävnadskompatibilitet; börjar ungefär 60 år, kursen är relativt lätt, men i dessa fall påverkas ofta naglar och leder.

Manliga personer är benägna att genital psoriasis oftare än kvinnor. Sjukdomen utvecklas vanligtvis i åldersintervallet från 25 till 50 år, i riskgruppen - människor som bor i klimatzoner, som främst kännetecknas av låg temperatur och hög luftfuktighet.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Orsaker genital psoriasis

Det finns flera hypoteser om sjukdomens etiologi i allmänhet, och ingen av dem är fullt erkända, men i nästan alla antaganden ges huvudrollen till ärftlighet. Detta framgår av det faktum att denna patologi i familjen historia av människor som lider av psoriasis är mycket vanligare än i befolkningen som helhet.

Frågan om typen av arv av sjukdomen är fortfarande öppen, men de flesta av uppgifterna indikerar ledande roll för genetiska faktorer i sjukdomspatogenesen. Var det en viralt teori som förklarar orsakerna till sjukdomen genom retrovirusar ärftligt genetiskt eller autoimmuna. Under alla omständigheter uppkommer psoriasishårskador hos personer med genetisk predisponering, huvudsakligen i närvaro av externa eller interna faktorer som försvagar immunsystemet.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Riskfaktorer

Riskfaktorer som aktiverar utslag i könsorganen:

 • Förekomst av papiller och plack på andra delar av kroppen;
 • ärftlighet;
 • fluktuationer av hormonell bakgrund (pubertet, graviditet, klimakteriet, hormonbehandling);
 • sjukdomar i det urogenitala systemet;
 • överbelastning och stress
 • Förekomst av kroniska infektionssjukdomar (tonsillit, karies);
 • traumatiska störningar i epidermis i den intima zonen;
 • stark frost eller långvarig exponering för låga temperaturer, särskilt i ett fuktigt rum;
 • vaccination, läkemedel (psykotropa, cytotoxiska, immunomodulatorer, NSAID), läkemedelsallergi;
 • matallergier, mat och alkoholförgiftning;
 • radikal förändring i klimatförhållandena;
 • kroniska sjukdomar: endokrin, neuropsykiatrisk, autoimmun, etc .;
 • övervikt.

Psoriasis - en icke-smittsamma sjukdomar och sexuellt fånga det är omöjligt, med en blodtransfusion från en sjuk person till en hälsosam psoriasis sänds inte virus som allvarligt motsäger teorin om sjukdomen.

trusted-source[16], [17]

Patogenes

Psoriasis patogenes, som sin ursprungliga orsak, förblir en öppen fråga hittills. Det har nu etablerats att det ärftliga immunsvaret hos peptidinformationsmolekyler (cytokiner) är av största vikt vid patogenesen av denna sjukdom, vilket leder till förändringar i hudkeratinocyter.

Psoriasis hos könsorganen är inte en separat sjukdom, utan bara lokalisering av utslag, och i de flesta fall är det inte den enda på kroppen. Skalig lav kan påverka någon del av kroppen, men det finns hudområden på kroppen från vilket utslaget praktiskt taget inte går bort. Den överväldigande majoriteten av patienterna har armbågar och knän (98% av fallen), bröstkorg och buk (96%), rygg och skinkor (95%). Hårbotten (78% av fallen) är mindre vanligt, hudutslaget i ansiktshuden finns i varje andra fall. Utslag på könsorganen finns inte ofta lokalisering.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Symtom genital psoriasis

Typiska första tecken på sjukdomen hos någon lokalisering - utseendet av rika rosa eller röda papuler, täckta med lösa silverygråa skalor.

Psoriasis hos könsorganen hos kvinnor är ofta förknippad med hormonella utbrott eller underskott: en period av puberteten, fertil ålder, ett klimax. Utsvämningar återfinns på puben, huden i labia majora, i de inguinala veckorna och i vissa fall påverkas slimhinnorna i labia minora. Som regel tar kvinnor, även de som har psoriasisplack av andra lokaliseringar, dem för någon form av sjukdom, gynekologisk eller smittsam.

Psoriasis på labia har ett ganska specifikt utseende - ett litet rödaktigt papper, tydligt avgränsat, med formen av en cirkel (oval), täckt med sølvfärgade vågar. De klipper vanligtvis inte.

Sexuell psoriasis hos män är lokaliserad på penis, i inguinalvecken och på skinnets hud. Utsläpparna ser ut som rosa-röda papuler med en tydlig kant, något förhöjda ovanför den omgivande ytan, täckt med sølvfärgade vågar. De klipper vanligtvis inte och skäller inte av sig. Psoriasis på penis i ett antal fall kan sprida sig till prepuces inre yta. Hos män, som hos kvinnor är det nästan alltid möjligt att hitta psoriasisplåtar av andra lokaliteter på kroppen.

Atypisk form av denna sjukdom - invers (omvänd) psoriasis fortskrider ofta kraftigt. I de naturliga vecken av inguinalhuden finns glänsande, fuktiga och smidiga fläckar av ljusrött färg, utan specifika silvergråt våg. Dessa områden på kroppen utsätts regelbundet för mekanisk friktion, vilket irriterar huden, det börjar klia, ytan är knäckt, sårformad, som är fylld med infektion.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Stages

Kursen av sexuell psoriasis, liksom alla andra lokaliseringar, är sinusformad - förlossningsperioden ersätts av förföljelse som delas in i följande steg:

 • framsteg - vid denna tidpunkt förekommer nya primära papiller regelbundet och redan befintliga plack ökar;
 • stationär när utseendet på nya formationer stannar och de blir täckta med skalor och gamla plack slutar växa (med en inversionsform visas inte skalorna, färgningen stoppas helt enkelt);
 • regressing, kännetecknad av symptomförsvinnandet, orienterat från mitten av fläckarna till deras periferi.

På könsorganen finns det oftast sådana typer av psoriasis som vulgära och inverse.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39]

Komplikationer och konsekvenser

Konsekvenserna och komplikationerna för sen behandling till läkaren med problemet med könsorganens psoriasis kan vara mycket allvarliga. Om det i det inledande skedet ofta uppnås remission genom att använda externa åtgärder, tillämpas mer allvarlig terapi senare. Dessutom, som ett resultat av infästningen av en bakteriell eller svampinfektion, kan du hitta suppuration, svullnad, erytem, vilket i hög grad komplicerar både diagnos och behandling.

Psoriasis hos könsorganen stör det normala, regelbundna sexuella livet, hos patienter observeras ofta neuropsykiska störningar. Hos män kan psoriasis i penis vara komplicerad av inflammation i förhudets inre blad (balostache), hos kvinnor - med vaginit.

De vanligaste komplikationerna är exacerbationer av kliniska manifestationer av sjukdomen. Vid undersökning upptäcks psoriasis erythrodermi, pustulära utbrott och det värsta fallet av ledskada.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45]

Diagnostik genital psoriasis

För att bestämma orsaken till utslaget utförs en visuell undersökning och en detaljerad intervju av patienten. Läkaren finner ut om patienten har kroniska sjukdomar, vilka händelser som föregick sjukdomsutvecklingen, huruvida liknande sjukdomar hittades hos nära släktingar, bestämmer nödvändiga laboratorietester och ytterligare undersökningar.

Med de första formerna av sjukdomen är blodprov vanligtvis inom normala gränser.

I fall av atypisk form av psoriasis i den intima zonen, föreskrivs en biopsi av de drabbade områdena i huden och dess mikroskopiska undersökning för att klargöra diagnosen. Dessutom är det vanligtvis möjligt att hitta manifestationer av sjukdomen i andra naturliga veck - axillär, gluteal.

Dermatoskopi kan ordineras - instrumental diagnostik som används för hudpatologier.

Ytterligare besiktningar utförs på initiativ av läkaren för att bestämma tillståndet hos inre organ och associerade sjukdomar, eftersom detta kan påverka valet av behandlingsmetoder (EKG, ultraljud i sköldkörteln, bukorganen, röntgen).

Differentiell diagnos

Differentialdiagnos av lesioner på könsorganen utförs efter anamnes, analys och resultaten av ytterligare studier i syfte att undvika fel diagnos och skilja den från liknande kliniska manifestationer av patologier. Det är nödvändigt att utesluta närvaron av:

 • papulär syfilis;
 • Reiter sjuka;
 • mikrobiell eksem;
 • svamphudsskador
 • vulvit;
 • ʙalanpostita;
 • kutant T-celllymfom;
 • inguinal erythroderma och andra hudpatologier, eftersom infästningen av infektionen kan smörja den kliniska bilden av sjukdomen signifikant.

Vem ska du kontakta?

Behandling genital psoriasis

Sexuell psoriasis behandlas, i princip, liksom psoriasis hos andra lokaliseringar. Ofta används komplex terapi: lokala, systemiska och fysioterapeutiska procedurer, men för milda former används monoterapi av externa medel eller till exempel fototerapi. Anti-psoriasis läkemedel ordineras vanligtvis i kombination med antibakteriella eller antifungala medel för att utesluta infektion.

Vid utnämning av behandling tar läkaren hänsyn till sjukdomsfasen (progressiv, stationär, regressiv), typen och prevalensen, patientens ålder och de medföljande patologierna. För att behandlingen skall vara effektiv bör patienterna följa rekommendationer om kost och hudvård. Alkoholdrycker, skarpa och feta måltider är undantagna från användning, de begränsar lätt smältbara kolhydrater. I mat rekommenderas att äta vegetabiliska rätter, sura mjölkprodukter, fisk och skaldjur, dietkött, färska frukter, bär och grönsaker. Patienter, särskilt i det framskridna scenen, bör inte utsätta epitel för mekanisk verkan (kamning, friktion), förfaranden som irriterar hudytan är uteslutna.

I modern dermatologi, försök att minimera användningen av cytostatika och glukokortikosteroider, med tanke på de allvarliga biverkningarna av deras användning. För att klara av sjukdomens manifestationer, använd komplex hormonalt läkemedel Diprospan (dipropinat och dinatriumfosfatbetametason). Det minskar signifikant allergiska och inflammatoriska manifestationer, normaliserar immunsystemet. Det har en svagt uttryckt mineralokortikoidverkan, men med kortvarig användning av läkemedlet kan de försummas. Betamazondinatriumfosfat säkerställer läkemedlets hastighet. Det injiceras intramuskulärt och doseras till 1-2 ml. Injektioner görs en gång i veckan med korta kurser. En enda injektion av antingen den korta administreringsperioden, vars ändamål är avlägsnande av ett akut tillstånd, undviker de allvarliga biverkningar i nervsystemet, psyket, matsmältningsorgan, som är möjliga med långvarig användning eller överdosering. Diprospan används inte av gravida och ammande kvinnor.

Kan utnämnas Neotigazon - en syntetisk retinoid, effektiv vid svår sjukdom. Den aktiva ingrediensen - aceturitin, som hämmar processerna för celldelning, tillväxt och keratinisering, stabiliserar cellmembranen, normaliserar epidermis skyddsegenskaper. Behandlingen börjar med dagliga doser av 25, 30, 50 mg (respektive svårighetsgrad, flöde och effektivitet). De tar upp till en månad, sedan minska till en stödjande, bestämd individuellt. Underhållsbehandlingstiden är upp till två månader. När sjukdomen kvarstår kan läkemedlet kombineras med andra terapier: extern, fysioterapi. Kvinnor av fertil ålder under retinoiderna bör skyddas effektivt från uppfattningen.

Vid behandling av svåra behandlingsformer av psoriasis används den immunosuppressiva Sandimmun Neoral (den aktiva ingrediensen-cyklosporin A, en cyklisk polypeptid bestående av 11 aminosyror) ganska framgångsrikt . Inhiberar aktiviteten hos T-lymfocyter, utvecklingen av antikroppsproduktion från dem beroende och reducerar deras sensibilisering mot antigener, vilket blockerar tillväxtfaktorn hos T-lymfocyter. Biverkningar beror på dosen och är reversibel med läkemedlet, det vanligaste är njursvikt och högt blodtryck. Uppehållstid 2-3 månader, underhållsbehandling - upp till en och en halv månad. Under behandlingen är det nödvändigt att övervaka nivån av serumkreatinin och blodtryck.

Valet av lokala droger är betydande, beroende på utslagets typ och svårighetsgrad, kan du välja olika medel - från enkla, icke-hormonella salvor till kortikosteroider. Läkemedel - geler, lotioner, lösningar används inte vid behandling av slemhinnor, eftersom de innehåller etylalkohol. Dessa former förhindrar emellertid förekomsten av en växthuseffekt med omvänd psoriasis lokaliserad i hudens veck.

Hormonala salvor är kända för sin hastighet, och den systemiska effekten av lokala droger är försumbar. Vanligtvis avlägsnas exacerbationen genom kort användning av steroid och resterande fenomen elimineras med salvor som inte innehåller hormoner.

I det ögonblick den oftast föreskrivna läkemedlen komplex innehållande en hormonell aktiv beståndsdel i kombination med salicylsyra eller antibiotikum. Till exempel, en salva Diprosalik - kombination av betametasondipropionat, höggradigt glukokortikosteroid, minska inflammation, allergi och klåda på kort tid, och salicylsyra med peeling, och repareras antiseptiska egenskaper och - genomföra en hormonell komponent till de djupare skikten av epidermis. Salva appliceras två gånger om dagen, lätt gnugga. Vid utnämning av underhållsbehandling minskar användningsfrekvensen. Behandlingstiden förskrivs av läkaren individuellt. Kontraindicerat vid sensibilisering mot komponenter, tuberkulos och svamplidor.

En liknande aktiv ingrediens innehåller Belosalik salva.

I kombination med salicylsyrasalva Elokom S (hormonkomponent - mometasonfuroat) produceras Lorinden A (flumetasonpivalat).

Relativt nyligen uppträdde en kombinerad Daivobet salva innehållande ett syntetiskt derivat av vitamin D-kalcipotriolmonohydrat och ett effektivt kortikosteroid-betametasondipropionat. Deras kombination reducerar aktivt symptomen på psoriasis. Calcpotriol ökar absorptionen av hormonell ingrediens, vilket bidrar till en mer uttalad antiinflammatorisk och antiallergisk effekt. Även denna komponent saktar ner processerna för keratinocytdelning och tillväxt, normalisering av proliferationen av epidermala celler. Experter noterar att användningen av denna salva inte orsakar biverkningar och leder till en stabil remission.

Det är möjligt att använda icke-hormonella externa medel - Dayvoneks salva, en monopreparation med aktiv komponent calcipotriol. Har en uttalad exfolierande effekt, snabbt avlägsnande av skalig hud, klåda och normalisering av proliferationen av keratinocyter.

Producerad krämer och salvor baserade fett med grönsaker och mineralämnen, naturliga biprodukter: Akrustal, Kartalin, Tsitopsor, Magnipsor, Antipsor, Solipsor vars tillverkare lovar en snabb effekt och varaktighet av respons.

Vid behandling av skvättlök används nästan alla vitaminer. Till exempel, vitaminkomplexet av Decamewith eller Essentiale samtidigt med injektioner av fettlösliga vitaminer A (daglig dos på 50-60 tusen enheter), D3 (10-15 tusen enheter), E (200 mg). Behandlingstiden är 4-6 veckor med mellanrum på fyra veckor till åtta.

Ibland ges vitamin D3 i kombination med kalciumglukonat (500 mg tre gånger om dagen) under månaden med en obligatorisk regelbunden kontroll av kalciumhalten i blodet.

För att eliminera psoriasisutslag är fysioterapi allmänt använd. I synnerhet fotokemoterapi, med fotosensibiliserande medel: Pouvalen, Beroxan, Psoralen eller med en syntetisk aromatiserad analog av retinsyra (tigazon). Den drabbade huden bestrålas med ultraviolett långa vågor med en speciell PUVA-enhet. Mottagning av droger är ordinerad på dagen för bestrålning. Med intolerans av fotokoumariner eller tigazon ordineras PUVA-terapi utan användning av droger. Förmodligen effekten av ultraviolett strålning på grund av det faktum att användning av förfarandet i hud avlägsnades representanter antigener - Langerhans-celler som interagerar med hjälpar-T-celler men förblir interaktioner med T-suppressorer. Förbättring av tillståndet orsakas av överhängningen av suppressor-effekten över hjälpen, vilken rådde före PUVA-terapi. Dessutom hämmar ultraviolett bestrålning produktionen av keratinocyter av kärn DNA, vilket minskar deras proliferation.

Övningar är också procedurer med ett fotokumarin applicerat på huden eller ett bad med sin lösning.

I psoriasis föreskrivs även laserstrålning av blodet. Balneoterapi; magnetisk terapi; elektrofores med glukokortikosteroider; fonofores.

Sexuell psoriasis kan vara komplicerad hos män genom inflammation i penis (balanit eller balanstitis). Komplicerad phimosis - oförmågan att exponera huvudet på penis. Med progressiv phimosis och ineffektiv behandling utförs operativ behandling - excision av förhuden (omskärelse).

Alternativ behandling

Psoriasis är en allvarlig kronisk sjukdom, fram till idag obotlig. Psoriatutslag på könsorganen är inget undantag från denna regel. Försök att hantera manifestationerna av sjukdomen är fulla av sorgliga konsekvenser. Det finns dock många tips hur man kan lindra tillståndet när det förvärras, utan att gå hem. Det är bara nödvändigt att ta hänsyn till att alternativa medel inte alltid interagerar positivt med medicinska möten, därför är deras praktiska tillämpning önskvärt först efter att ha diskuterat den fördelaktiga effekten med den behandlande läkaren.

Alternativ behandling för att förlänga latentperioden och lindra hudens tillstånd under exacerbationer rekommenderar hem "balneoterapi":

 • Helande havsbad.

De är beredda i följande proportioner: i 50 liter vatten löses 250-500 g havsalt. Först läggs saltet i hett vatten så att det löses bättre, sedan blandas med kylan, bringas till önskad temperatur (≈34-37 ° C) och volym. Havsbad för terapeutiska ändamål tar minst 15, men inte mer än 25 minuter en gång med ett intervall på en dag.

 • Terapeutiska bad med tillsats av örtmedicinska örter: tvål, sträng, celandine, johannesört, valerianrot eller salvia.

Procedurer kan utföras varannan dag eller varje dag. Herbal infusion beredas från någon av de listade örterna på så sätt: mäta fyra matskedar krossade växtbaserade råvaror och brygg med en liter kokande vatten. Låt stå i minst sex timmar. Förbered ett bad med en vattentemperatur på 37-38 ° C, stamma, häll i det infusion. Badets längd är inte mer än en tredjedel av en timme.

Kursen för hem balneoterapi står för 15 till 20 bad. Torka bort badet, torka inte bara huden med en handduk.

Behandling med örter i hemmet alternativ medicin är huvudplatsen. Vid behandling av hudsjukdomar rekommenderas maskros, kan denna växt ha färska blommor, stjälkar och rötter, göra sallader av dem, torka och koka sylt. Maskrosor rengör blod och lever väl och tar bort toxiner, vilket är viktigt i en så komplex multifaktoriell sjukdom som psoriasis.

Maskrosolja i alternativ medicin är placerad som en universell medicin. I hudsjukdomar, speciellt torr epiteliala lesioner, appliceras till delar med utslag naturliga linne eller bomullstrasa indränkt i olja. Denna produkt kan framställas enligt följande: på morgonen för att samla in antenn delar av blommande växter på en härlig solig dag (det är önskvärt att prognosen för månaden var också inget regn), slipa för att frigöra juice och fylla i vikt genom ½ glasburkar, lägga till toppen av någon vegetabilisk olja. Slå ihop kanen på gasväsen och sätt på en solig plats, insistera på tre veckor. Efter denna period kläm ut, filtrera. Förvaras på ett mörkt ställe, men inte i kylskåpet.

För hudsjukdomar använd en blandning av torra krossade maskrosrötter och blad av burdock. Blanda en matsked av varje växts råmaterial. Denna blandning blötläggs i tre glas vatten under åtminstone åtta timmar. De kokar i tio minuter. De låt svalna och filtrera. Använd fem gånger om dagen samtidigt inåt (för ½ kopp) och externt (smörjande skador).

Du kan göra en gruel från färska maskrosor och sprida den med psoriasisskorpor eller pressa ut saften. Det är också bra att göra lotioner av tisteljuice. Dessa förfaranden är emellertid endast möjliga under sommaren, så länge som det finns färska växter, helst blommande. Växter måste slits på ekologiskt rena platser, avståndet från vilka de upptagna motorvägarna är mindre än 1,5 km.

Fröer av hamgröt är mycket effektiva vid behandling av psoriasisutslag. Efter behandling med denna ört lovas löftet om långvarig eftergift. Infusionen bereds mycket enkelt: två matskedar frö är ångad i en timme i en termosflaska. Stamma, kyla lite och gör lotion på utslag, under proceduren, fuktar vävnaden så att de drabbade områdena är rikligt fuktad. Infusionen är färsk varje gång. För 2-2,5 månaders dagliga procedurer är huden fullständigt klar och latentperioden utlovas från tre till fem år. Försäljningsfrön säljs vanligtvis inte på apotek, men de kan köpas i nätbutiker, du måste beställa en samling "Garden of Pestilence Seeds". En behandlingskurs kräver vanligen fem eller sex förpackningar.

Du kan förbereda en salva från det tjocka extrakten av svängen baserat på lanolin och petrolatum (1: 1: 1) och smörj den med den drabbade huden.

Extraktet av strängen tas oralt två veckor för 20 eller 30 droppar tre gånger om dagen före måltid.

Homeopati är - terapeutisk behandling av små doser av droger av någon drog, som bygger på principen om likhet och personligen utses homeopat med alla personlighetsdrag hos patienten, är det oftast effektivt och kan leda till återhämtning. Efter att ha anpassats för allvarlig och lång behandling och utför all doktors recept, är det möjligt att besegra sjukdomen genom att uppnå en permanent remission. Speciellt när man behandlar en sådan multifaktoriell och individuell sjukdom som psoriasis. Du kan ta homeopatiska preparat så länge du vill, eftersom det inte finns några biverkningar från administrationen. Men deras utnämning till sig är oacceptabelt, det kan vara ineffektivt och kan till och med skada. För att få enskilda möten som är mest effektiva för en viss patient, behöver du se en homeopatisk läkare.

Om det inte går att få råd från en professionell homeopat kan apoteket homeopatiska läkemedel som produceras av läkemedelsföretag med homeopatiska doser och tekniska principer användas.

Psoriaten salva, med huvudkomponenten - mahogni padubolic. Salvan riktas till patienter med sjukdoms initiala skeden i mild form. Den kan användas för gravida och ammande kvinnor under överinseende av en läkare.

I homeopatiska läkemedlet nämns mer än 30 läkemedel för behandling av olika former och lokaliseringar av psoriasisutbrott. Den vanligaste användningen av dem och används i apoteket kombinerade droger, rekommenderas för denna sjukdom.

Psorinocheel H - komplexa droppar innehållande 11 grundläggande läkemedel som används för att behandla psoriasis (psorinum, svavel, thuja, natura muratikum, etc.). Läkemedlet avlägsnar inflammation och berusning, normaliserar immunitet, avlägsnar manifestationer av utsöndring. Genom att aktivera kroppens inre reserver stoppar Psorinocheel H den degenerativa processen i huden och främjar dess regenerering. Doseringen är individuell. Standardsystemet innebär att man börjar behandla en enda droppe två gånger eller tre gånger om dagen, varje dag ökar en dos per droppe till 8-10 droppar, vilka droppar direkt under tungan och kvarhålles där tills de absorberas. Det är möjligt att lösa en enstaka dos av läkemedlet i 5 ml vatten eller att droppa en daglig dos i ett glas vatten och dricka under dagen med jämna mellanrum (lösningen lagras på en mörk plats).

En lösning Loma Lux Psoriasis innehåller homeopatiska utspädningar av nickelsulfat och kalium bromider av kalium, natrium och zink. Bromvätesyrasalter kan reglera immunsystemets funktion, minska produktionen av proinflammatoriska faktorer och stimulera cellförnyelse. Nickelsalt av svavelsyra minskar hudens ytkänslighet och hjälper till att avgifta kroppen, katalysera metaboliska processer. Kalium - fuktar och eliminerar peeling, toner och normaliserar cellulär andning. Kontraindicerat vid känslighet för ingredienser, njurinsufficiens, under födseln. Doseringen är proportionell mot patientens kroppsvikt, från hälften till två teskedar tas en tom mage en gång och inom en timme avstå från att äta och dricka.

Homeopatiska granuler Psoroderm - en komplex beredning av sju ingredienser:

 • Bufo (Bufo rana) - påverkar det centrala nervsystemet urogenitala, lymfsystemet, läker huden;
 • Natriummuriaticum (Natriummuriaticum) - visas vid avsevärda överträdelser av en ämnesomsättning, utslag av torrt och exsudativnyh;
 • Oleander (Oleander) - Hudsjukdomar, åtföljd av klåda, ökad irritabilitet från kontakt med kläder.
 • Psorinum (Psorinum) - har effekt på lymfsystemet, huden och slemhinnorna, sekretor körtlar, nervsystemet; ordineras för kroniska sjukdomar som är svåra att behandla;
 • Svavel (svavel) - stärker immunsystemet, ordineras för många kroniska dermatoser;
 • Thuja (Thuja) - onormala växtvävnader, utslag, tillväxt, torr hud;
 • Cicuta virosa (Cicuta virosa) - En positiv effekt på hudens och slemhinnans epiteliala yta, hjärnan och ryggmärgen.

Ta 5-7 krupin sublinguellt två gånger om dagen i en halvtimme innan du äter, dosering för att upprätthålla remission - 7 spannmål en gång en gång. Varaktighet av behandling från två veckor till fyra, upprepa med mellanrum på en vecka till en månad.

Komplexa homeopatiska preparat kan administreras i kombination med andra medel för psoriasis. Det är nödvändigt att observera ett intervall på inte mindre än en halvtimme mellan metoderna för olika droger.

Homeopatiska preparat är inte kompatibla med svart kaffe, mint te, godis, inhalationer, kamfer-mentol läkemedel.

trusted-source[46], [47], [48]

Förebyggande

Eftersom orsakerna till sjukdomen inte är fastställda, är förebyggande åtgärder inte lätta att bestämma. Det finns emellertid rekommendationer som observerar vilket kan avsevärt förlänga perioderna för eftergift och lindra återfall:

 • intermittent, bättre våren och hösten, vilket gör rengöring av kroppen från gifter för att förbättra funktionen av utsöndringsorganen och lindra huden överbelastning (detta kan göras med hjälp av en färdig kosttillskott, tinkturer, alternativa metoder för rening);
 • följa det vanliga arbetet i tarmarna, tillåta inte diarré och förstoppning eller växelverkan;
 • försök att utesluta från menyn för en månad eller två gluten (ingår i spannmål) och laktos (i mejeriprodukter), om villkoret förbättras, är det nödvändigt att utestänga dem för alltid;
 • Övermål inte;
 • använd havsvatten (du kan vattna hennes drabbade delar av kroppen en gång om dagen, om det inte finns möjlighet att ordna havsbad);
 • när du lagar mat, använd havsalt;
 • ta ett halvtimmes varmt (≈ 38-39 ° C) bad med en mättad infusion av lakrits, som anses vara en naturlig kortison;
 • använd bryggerjäst, linolja och nässla (i någon form: fräsch - i sallader och borsch, torkad - i te och infusion).

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53]

Prognos

Som regel ger experter en helt gynnsam livsprognos för sexuell psoriasis, särskilt av dess ljusformer. Men du måste inse att detta följs av en doktors utnämning, eftersom behandlingen kan vara ganska svår och tidskrävande och också - en hälsosam livsstil.

trusted-source[54], [55], [56], [57]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.