^

Hälsa

Retikulocyter

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Retikulocyter är unga former av erytrocyter innehållande en granulär filamentös substans, detekteras med hjälp av en speciell supripitalfärgning. Mognadstiden för retikulocyter är 4-5 dagar, varav inom 3 dagar de mognar i perifert blod, varefter de blir mogna röda blodkroppar.

Retikulocyter är "nyfödda", omogna erytrocyter. Retikulocyter härrör från det viktigaste organet, där faktiskt alla nya blodkroppar bildas, benmärgen. Det är som ett resultat av uppdelning och differentiering av stamceller att alla stadier av erytrocytmognad framträder och passerar.

Nyfödda erytrocyter innehåller ett ömtåligt nätverk av mikroskopiska blodkärl - retikulum, från vilket namnet på det unga röda liket uppträder. Uppväxt i benmärgen mognar retikulocyterna i det i några dagar, och sedan flyttas in i blodkärlen - det perifera. Där mognar de också en eller två dagar, snabbt "växer upp". Det är intressant att mogna röda blodkroppar lämnar ett fält för cirkulation av en liten mängd retikulocyter, inte mer än 2%. Således fylls "familjen" av röda blodkroppar nästan om dagen med färska nya kalvar. Människokroppen är utformad så klokt att den försöker följa ett konstant mönster av erytrocytcirkulation. Livet hos varje erytrocyt varar inte mer än 3 månader, men på grund av ständig partiell uppdatering lider det allmänna systemet inte. Gamla och slitna röda blodkroppar används av lymfoidsystemet, mer exakt - genom mjälten och nya - retikulocyter förekommer i benmärgen varannan dag. Det finns också en slags "dispatcher" i detta kontinuerliga flöde - hormonet utsöndras av njurarna, erytropoietin. Det finns en kontroll på detta sätt:

När mängden mycket behövs syre i blodet minskar, släpper njurarna erytropoietin, som transporteras genom blodflödet till erytrocyternas "moderskap", i huvudsystemet - benmärgen. Erytropoietin är ett stimulans för initiering av retikulocyter. Om det hemopoietiska organet "överdoserat" och de röda blodkropparna är för många, upphör det att erytropoietin produceras omedelbart av njursystemet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Vad är syftet med analysen som bestämmer de "nyfödda" retikulocyterna?

 • För det första är det en extremt viktig indikator på benmärgen och dess regenerativa förmåga.
 • För det andra visar retikulocyter, eller snarare deras antal, effektiviteten av terapeutiska åtgärder i olika former av anemi;
 • För det tredje, för att bedöma och verifiera mjältefunktionen eller njurens funktion efter transplantation.

Analysen är också viktig för sportkonkurrenser, när deltagare kontrolleras för dopning.

Till exempel börjar retikulocyter aktivt skjuta ut mer mogna motsvarigheter - erytrocyter, deras antal ökar. Sådan aktivitet kan indikera en korrekt strategi vid behandling av anemi, eller vice versa, det faktum att blodförlust i kroppen om behandling inte utförs. Även av ganska förståeliga skäl stiger antalet "unga" röda blodkroppar hos gravida kvinnor.

En minskad mängd retikulocyter, liksom deras försvinnande, indikerar en allvarlig patologi av blod och ineffektivitet av terapi. Benmärgen klarar inte av sina funktioner, dess tillstånd karakteriseras som förtryckt.

Dessutom är retikulocyter en indikator på hastigheten hos huvudorganet av hematopoiesis - benmärgen.

Hur beräknas indexet för retikulocyter?

För att noggrant bedöma anemiens stadium beräknar graden av dess svårighetsgrad retikulocytindexet med en särskild formel:

Andelen retikulocyter multipliceras med hematokritindexet. Då är resultatet uppdelat i produkten av tal 45 och 1,85. 45 är nivån av normen för hematokrit, och figuren 1,85 är den genomsnittliga perioden för vilken nya retikulocyter kommer in i blodet.

Vad kan indikera när retikulocyter är förhöjda?

En ökad mängd retikulocyter i medicin kallas retikulocytos. Detta kan vara ett tecken på sjukdomar och problem:

 • Akut blodförlust
 • Hemolytiskt syndrom (hemolytisk anemi);
 • Aktiv terapi av tiaminberoende anemi
 • Effektiv behandling av järnbristanemi
 • Paroxysmal infektion - malaria;
 • Hypoxi.

Om retikulocyter sänks kan detta indikera sådana sjukdomar som:

 • Myelodysplasi eller aplastisk anemi
 • Hypoplastisk patologi i benmärgen är hypoplastisk anemi;
 • Ineffektiv behandling av megaloblastisk (B12-beroende) anemi;
 • Autoimmuna patologier;
 • Kronisk alkoholism;
 • Njurpatologi.

Om du har fått resultatet av kliniska blodprov och bestämt dig för att självständigt tolka dem, då blir du i bästa fall helt förvirrad, i värsta fall kommer du att uppleva ett förgäves larm. Därför överförs formen, där retikulocyterna och andra komponenter i blodet beskrivs och räknas, bäst till en professionell tillförlitliga händer. Förklara alla detaljer kommer att vara den läkare som skickade dig till studien, eftersom det var hans retikulocyter som intresserade honom.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.