^

Hälsa

Blodproppstid (av suharev)

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Blodkoaguleringstid (enligt Sukharev) är ett ganska enkelt blodprov, som tas från ett finger. I själva verket behövs koagulationsfaktorn för att bedöma enzymernas tillstånd, men det är inte information om mekanismerna för dess överträdelse.

I allmänhet visar koagulationsprocessen hur mycket kroppen kan skydda sig, inklusive förlust av blod. Clotting beror direkt på det endokrina, liksom nervsystemet. För att bestämma status och utvärdering av hemostas (ett gemensamt koagulationssystem) föreskrivs ett koagulogram som har ett antal indikatorer, inklusive blodproppstiden (enligt Sukharev).

Faktum är att Sukharevs metod gör det möjligt att uppskatta intervallet mellan bloduppsamlingen och början av dess kondensation, mer exakt utseendet på det av fibrin (koagulat).

Tidigare användes mer än trettio metoder för bestämning av koagulerbarhet i medicin, idag används endast två laboratorier, det mest pålitliga och informativa - enligt Sukharev och Lee-White-metoden. Sukharevs metod bestämmer tiden för blodkoagulation endast kapillär, och Lee-White-metoden är endast venös. Detta är deras skillnad, och i stort sett är båda dessa metoder tillräckligt informativa och utan dem är det omöjligt att få en fullständig homeostatisk bild.

Förberedelse för denna analys är inte nödvändig, förutom att provtagningen utförs på morgonen och på en tom mage. Från vätskor kan du bara använda vatten, eftersom alla typer av juice, samt te eller kaffe kan snedvrida bilden av koagulogrammet. Förfarandet i sig tar väldigt lite tid.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Hur är koagulogrammet som bestämmer koagulationstiden (enligt Sukharev)?

Materialet för studien är en liten mängd blod från patientens finger. Blodet placeras i ett speciellt stativ, den så kallade Panchenkovs apparat. Eftersom den allra första droppen kan innehålla en vävnadsvätska undersöks endast följande delar och den första droppen blötläggs och gnids av fingret.

Materialet är skrivet i ett specialfartyg - kapillären, som lutar vid en viss rytm antingen till vänster eller till höger i en viss vinkel. Stoppuret upptäcker den tid då blodet upphör att röra sig fritt inuti kärlet, det börjar börja koagulera. Tidpunkten för blodkoagulering (enligt Sukharev) är normalt: början av fibrinbildning från 30 till 120 sekunder, slutet av processen från 3 till 5 minuter.

Det bör noteras att resultaten, det vill säga tiden för blodkoagulering (enligt Sukharev) kan variera beroende på vilka droger en person undersöks. Till exempel, kan tiden från bildningen av fibrin koaguleringsprocessen till stängningen öka beroende på mottagnings antikoagulantia (warfarin, fraksiparin och andra). Öka också koaguleringstiden för leversjukdom eller svårare sjukdomar, såsom hemofili.

Koaguleringstiden (enligt Sukharev) kan vara mycket lägre än normalt, vilket vanligtvis händer hos kvinnor som tar orala preventivmedel, det är också möjligt med stor blodförlust.

Det bör beaktas att koagulerbarheten kan ökas på grund av det faktum att kroppen började bildas i stora mängder protrombinas. All information om tid och hastighet för blodflödesminimering behövs huvudsakligen för att läkaren ska klargöra diagnosen och övervaka effektiviteten av behandlingen. Hur som helst är tolkningen av en sådan komplex indikator uppgiften för en specialist, inte patienten själv.

Blodkoagulering tid (i Sukharev) - är ett sätt att identifiera de led i en komplex enzymatisk process när fibrinogen, löslig i vanliga miljöer, blir en olöslig form, eftersom detta tillfällig åtgärd spelar en mycket viktig roll i tolkningen av koagulation i allmänhet.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.