^

Hälsa

Surt fosfatas i blodet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Syrt fosfatas i blodet bör inte överstiga 5-6,5 IE / l, och helst borde det inte vara i blodomloppet alls.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Varför är surt fosfatas utvärderat i blodet?

I grund och botten är en analys för sur fosfatas förskrivet för att bekräfta andra studier av prostatacancer. Syrt fosfatas i blodet, som överskrider gränserna för normen, är ett tecken på metastasering i benvävnaden i onkoferoider av olika etiologier. Dessutom, surt fosfatas i blodet, som uppvisar överdriven aktivitet, kan signalera potentiella problem med blodet, tromboembolism, osteitis deformans (Pagets sjukdom), hemolytiska patologier. I varje fall är tolkningen av resultaten av forskningen på detta enzym utfördes med hänsyn till annan analytisk information, så tolka tomma siffror bör inte vara på egen hand, utan hjälp av en specialistläkare.

Vad är sur fosfatas?

I allmänhet fosfataser - en särskild typ av enzymer, som anses vara "vatten" - hydrolaser. Dessa ämnen kan hittas inte bara i människokroppen utan även i vävnader, i organen på nästan alla djur, och även i alla slags växter. Fosfatas är aktivt involverad i den normala metabolismen av alla typer av kolhydrater, i cellernas metabolism, enligt den senaste informationen påverkar fosfatas också bildandet och upprätthållandet av normal benvävnad. Varje förändring av fosfatasaktiviteten i blodplasman indikerar en viss patologi. Hittills har två undersorter av fosfataser - alkaliska, som är ansvariga för bensystemet och leverfunktionen, och sur fosfatas, studerats väl.

Alkaliskt enzym arbetar aktivt i tunntarmen, leveren, benen, i små mängder finns det i leukocyter. Förutom alkaliska, sura fosfatas finns nästan universellt i naturen. I människokroppen arbetar den aktivt främst för det starkare könet, eftersom det i stora mängder ingår i ejakulatet (spermier), såväl som i prostatakörteln. Det finns vetenskapliga studier som talar om ett direkt samband mellan syntesen av detta fosfatas och tillståndet för hormonella systemet. Så, om androgener går ner, minskas fosfatasaktiviteten samtidigt. Sådana tecken tillåter i tid att identifiera oncoprocess i prostata (prostatakörteln), kryptorchidism i de tidiga stadierna.

Syrt fosfatas i blodet är huvud- och huvudmarkören för den onkologiska processen i prostata. Indikatorn för aktivitet som överstiger normen uppträder vanligtvis i cancer utan samtidig metastaser hos en fjärdedel av alla som lider av denna sjukdom. I 90% av patienterna som har metastaser avslöjar analysen ett betydande överskott av normgränserna. Som en enda studie kan sur fosfatas i blodet endast vara användbart vid första undersökningsfasen, det är mer produktivt att genomföra testerna regelbundet för att se enzymaktivitetens dynamik och för att klargöra, justera terapeutiska syften.

En viktig roll som sur fosfatas i blodet spelar på ett helt annat område, långt ifrån medicin - i rättsmedicinsk undersökning. Eftersom enzymet är särskilt aktivt i spermier använder rättsmedicinsk undersökning lämplig analys för att identifiera alla typer av fläckar, swabs och fysiska bevis

Syrt fosfatas i blodet: kvinnliga och manliga organismer

I det starkare könet produceras sur fosfatas i stora mängder i prostata. I en kropp som är så viktig för män är fosfatasaktiviteten hundra gånger högre än i andra, mindre bekväma för dessa enzymzoner. I mycket mindre kvantiteter finns substansen i levern. Syrt fosfatas kan också producera utslitna blodplättar, som började bryta ner.

Representanter för den vackra halvan av humana arter i produktionen av enzym-sur fosfatas, involverar röda blodkroppar - röda blodkroppar, även blodplättar och lever.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.