^

Hälsa

A
A
A

Symtom på Coxsackie och ECHO-infektion

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Inkubationsperioden för Coxsackie och ECHO-infektion är från 2 till 10 dagar. Sjukdomen börjar akut, ibland plötsligt, med en ökning av kroppstemperaturen till 39-40 ° C. Från de första dagarna klagar patienterna av huvudvärk, yrsel, svaghet, dålig aptit, sömnstörning. Ofta noteras upprepade kräkningar. På alla former avslöjar en hyperemi av integritet i den övre halvan av stammen, särskilt ansiktet och nacken, injektionen av sklerens kärl. Ett polymorft plåster-papulärt utslag kan förekomma på huden. Mer eller mindre uttalad hyperemi hos tonsils slemhinnor, den mjuka gommen granulat, bågarna och den bakre faryngeväggen. Språket är vanligen täckt. Cervikal lymfkörtlar är ofta något förstorade, smärtfria. Det finns en tendens till förstoppning.

I perifert blod är antalet leukocyter normala eller något ökat. I sällsynta fall kan antalet vita blodkroppar öka till 20-25x10 9 / l. Ofta noterad måttlig neutrofili, följt i senare perioder av lymfocytos och eosinofili. ESR är vanligtvis inom normala gränser eller något ökat.

Sjukdomsförloppet, utfallet och varaktigheten av feberperioden beror på svårighetsgraden och formen av sjukdomen.

Coxsackie och ECHO feber är en vanlig form av enterovirusinfektion. Det kan orsakas av olika typer av Coxsackie och ECHO-virus, men ofta identifiera typerna 4, 9, 10, 21, 24 av coxsackie B-gruppen och 1-3, 5, 6, 11, 19, 20, ECHO. Sjukdomen börjar akut, med ökningen i kroppstemperaturen. Barnet klagar över huvudvärk, det kan vara kräkningar, milda muskelvärk och dåligt uttalade katarrala förändringar i oropharynx och övre luftvägarna. Patientens ansikte är hyperemiskt. Sklerala kärl injiceras, alla grupper av lymfkörtlar, såväl som lever och mjälte förstoras ofta. Sjukdomen fortskrider vanligtvis enkelt. Kroppstemperaturen hålls förhöjd 2-4 dagar och endast i vissa fall - upp till 1-1,5 veckor, ibland kan det finnas en vågliknande feber.

Serös meningit (ICD10 - A87.0) är den vanligaste formen av Coxsackie och ECHO-infektion. Vanligtvis associerad med serotyperna 1-11, 14, 16-18, 22, 24 Coxsackie A; 1-6 Coxsackie B och 1-7, 9.11, 23, 25, 27, 30, 31 ECHO.

Sjukdomen börjar akut, med en ökning av kroppstemperaturen till 39-40 ° C. Det finns allvarlig huvudvärk, yrsel, upprepad kräkningar, agitation, ångest, ibland smärta i buken, rygg, ben, nacke, delirium och kramper. Patientens ansikte är hyperemiskt, lite pasty, sclera injiceras. Slimhinnan i orofarynxen är hyperemisk, notera granulatorn hos den mjuka gommen och den bakre faryngeväggen (faryngit). Från de första dagarna finns meningeal symptom: styvhet av occipital muskler, positiva symptom på Kernig och Brudzinsky. Magereflexer reduceras. Ofta är meningeal syndromet svagt eller ofullständigt uttryckt - det finns enskilda symtom (det kan bara vara ett positivt kärnig symptom eller en svagt stel nacke).

Med ländryggspårvätskan är transparent, strömmar ut under tryck. Cytos upp till 200-500 celler i 1 μl. I början av sjukdomen är cytos i regel blandad (neutrofil-lymfocytisk) och då - uteslutande lymfocytisk. Innehållet i protein, socker och klorid ökar vanligtvis inte, Pandi-reaktionen är svagt positiv eller negativ. Från cerebrospinalvätskan kan identifieras virus Coxsackie och ECHO.

Herpangina (ICD-10 - V08.5) är mer ofta orsakas av coxsackievirus A (1-6, 8,10, 22), åtminstone i Coxsackie (1-5) och ECHO-virus (6 9,16, 25). Möt på barn i olika åldrar. Vanligtvis kombinerat med andra tecken på Coxsackie och ECHO-infektion - serös meningit, myalgi etc., men kan vara den enda manifestationen av sjukdomen.

Sjukdomen börjar akut, med en plötslig ökning av kroppstemperaturen till 39-40 ° C. De vanligaste förändringarna i orofarynxen. Eftersom de första dagarna av sjukdomen i slemhinnan Palatine valven i tonsiller, gomspenen, och mjuka gommen förefaller fasta enskilda fina röda papler 1-2 mm i diameter som snabbt omvandlas i mjuka bubblor, blåsor, sår och sedan omges av en röd ring. Antalet utslag är små, vanligtvis 3-8, i sällsynta fall kan utslag vara rikliga (upp till 25). Element förenar aldrig med varandra. Möjlig smärta vid sväljning, ökning av regionala lymfkörtlar.

Epidemisk myalgi (pleurodynia Bornholm sjukdom.) (ICD-10 - VZZ.O) ofta kallade Coxsackie B-virus (1, 2, 3, 5), åtminstone - Coxsackie A (1, 4, 6, 9) och ECHO (1- 3, 6-9, 12). Sjukdomen manifesteras genom starka muskelvärk och börjar skarpt med förhöjd kroppstemperatur till 38-40 ° C, ofta med feber och kräkningar. Lokalisering av smärta är annorlunda, men oftare är de i bröstkorgs och övre buken muskler, mindre ofta - rygg och lemmar. Smärtan är paroxysmal och sämre med rörelse. Under en smärtinfarkt blir barnen bleka och svettas kraftigt. På grund av svår smärta, andning blir vanligare, blir ytlig, liknar andning i pleurisy. Auskultation förändringar i lungorna brukar inte säga, bara i sällsynta fall, på höjden av smärta observerade pleural friktion försvinner efter avslutad smärta attack. När lokaliseringen av smärta i buken palpation av bukväggen muskler direkta smärtsam spänningspunkt aktiva magmusklerna och deras skon under andning, vilket kan orsaka en felaktig diagnos av akut appendicit och peritonit.

Varaktigheten av smärtangreppet är från 30-40 sekunder till 1-15 minuter och mer. Smärtan försvinner så plötsligt som de gör, varefter barnets tillstånd omedelbart förbättras och han gör ofta inga klagomål. Smärta kan upprepas flera gånger om dagen, och sjukdomen kan ta en vågig kurs. En till tre dagar efter kroppstemperaturens fall är dess nya stigning och förnyelse av smärta möjlig. Sällan återkommer upprepade gånger i 7 dagar eller mer.

Tarmformen uppträder huvudsakligen hos unga barn och mycket sällan hos barn äldre än 2 år. Denna form av sjukdomen är oftare förknippad med ECHO-virus (5,17,18), i sällsynta fall - Coxsackie B (1,2,5). Sjukdomen börjar akut, med en ökning i kroppstemperatur till 38 ° C. Det finns katarrhalfenomen: en liten rinnande näsa, täppt näsa, hosta, hyperemi i slemhinnorna i orofarynxen. Samtidigt med det eller om 1-3 dagar finns det smärtor i en mage och en flytande stol, ibland med en blandning av slim, men det finns aldrig en blandning av blod. Ofta upprepas kräkningar, flatulens. Symtom på förgiftning är inte särskilt uttalad. Tung uttorkning utvecklas inte. Colitis syndrom (tenesmus, spasm i sigmoid kolon, gap i anus) är frånvarande. Varaktigheten av sjukdomen överskrider inte 1-2 veckor. Kroppstemperaturen varar i 3-5 dagar, ibland är det tvåvåg.

Coxsackie och ECHO exanthema (ICD-10 till A88.0) orsakas oftare av ECHO-virus (5,9,17,22) och Coxsackie A (16). Med denna form av sjukdomen på 1-2 dag, brukar det vara utslag. Sjukdomen börjar akut, med ökad kroppstemperatur, huvudvärk, anorexi. Ibland notera muskelsmärtor, sklerit, fenomenet katarr i övre luftvägarna. Ofta i början av sjukdomen uppträder kräkningar och buksmärtor. Spädbarn kan ha en lös avföring.

Utseendet uppträder antingen vid feberns höjd, eller omedelbart efter en droppe kroppstemperatur. Det ligger på ansiktet, stammen, mindre ofta på händerna och fötterna. Element av utslag rosa på oförändrad hud. Utsläppen kan vara scar-latino-liknande eller småspotted-papulära, vilket påminner om ett utslag med rubella. Det kan finnas hemorragiska element. Utsläppen håller i flera timmar eller dagar, försvinner, lämnar inte pigmentering, det gör inte heller skalning.

Paralytisk sällan, vanligen i samband med en coxsackie En grupp virus (4, 6, 7, 9, 10, 14), åtminstone - och ECHO Coxsackie B-virus (4, 11, 20). Sporadiska fall noteras som regel hos unga barn. Poliomielitopodobnye formen Koksaki- och echovirus-infektion manifest samt paralytisk poliomyelit (spinal, myasteni, encefalitisk, Pontina, poliradikulonevriticheskaya). Sjukdomen börjar akut, med ökningen av kroppstemperaturen, lätta katarrhalfenomen och slap förlamning. Ungefär hälften av barnen lame period börjar på dag 3-7 av debut efter normalisering av kroppstemperatur och förbättrar allmäntillstånd. Det kan vara förlamning utan tidigare prodromfenomen. Som med polio, med paralytisk formen Koksaki- och echovirus-infektion som resulterar från skada till ryggmärgen främre hornceller utveckla perifer slapp förlamning. I detta fall är barnet trasigt, det är svaghet i benen, mindre ofta i händerna. Muskeltonen reduceras, senansreflexerna på sidan av lesionen reduceras måttligt. Cerebrospinalvätskan är oftast oförändrad, men det kan finnas tecken på serös meningit. Fall med isolerad lesion av ansiktsnerven (Pontina form) och andra kranialnerver, och encefalitisk och polyradiculitis-neuritisk form är också praktiskt taget omöjlig att skilja från dessa former i polio. För differentialdiagnos kan vara viktigt endast att den lame och former Koksaki- echovirus-infektion ibland i kombination med andra, symptomatiska manifestationer av sjukdomen - serös meningit, herpes angina, myalgi, etc. Till skillnad paralytisk poliomyelit formen Koksaki- och echovirus-infektion. Flyter lätt och lämnar nästan inte uthållig förlamning.

Encefalomyokardit (ICD-10 - A85.0) orsakas oftast av Coxsackie-virus i grupp B. Denna form observeras hos nyfödda och hos spädbarn under de första månaderna av livet. Infektion av nyfödda förekommer hos mamman eller andra sjuka familjemedlemmar, samt från personal i modersjukhus, avdelningar för prematura barn. Det är möjligt och intrauterin infektion.

Sjukdomen börjar med en ökning av kroppstemperaturen (ibland kan det vara normalt eller subfebrilt), utseende av slöhet, dåsighet, bröstförkastning, kräkningar, ibland en lös avföring. Symtom på ökad hjärtsvaghet är mycket snabb: allmän cyanos eller akrocyanos, dyspné, takykardi, hjärtförlängning, rytmförstöring och en signifikant ökning i levern. Lyssna på hjärtmumbror. Vid encefalit kan förutom dessa symtom vara konvulsioner, bulging fontanel. I cerebrospinalvätskan är cytos blandad eller lymfocytisk.

Sjukdomsförloppet är svårt och slutar ofta i döden.

Myokardit och perikardit orsakas oftare av Coxsackie-virus av typ B (1, 2, 3, 5), sällan Coxsackie A (1, 4, 15) och ECHO (6). För närvarande tror många kliniker att de flesta icke-reumatiska cardit är etiologiskt associerade med Coxsackie och ECHO-virus. Sjukdomen uppträder hos både barn och vuxna, fortsätter ofta enligt typen av perikardit, mindre ofta myokardit och pankardit. Hjärtat har vanligtvis en brännbar interstitiell patologisk process, ofta utvecklas kranskärlssjukdom.

Mesadenit är inflammation av lymfkörtlarna i tarmtarmens mesenteri, orsakas av ECHO-virus (7, 9, 11), sällan Coxsackie i grupp B (5). Sjukdomen utvecklas gradvis: inom några dagar subfebril kroppstemperatur noteras buksmärtor av otydlig etiologi. Då stiger temperaturen, uppkörningar uppstår, buksmärtor intensifieras, blir paroxysmal, ofta lokaliserad i rätt ilealregion. Vid undersökning uppmärksammas uppblåsthet, måttlig spänning av musklerna i den främre bukväggen, ibland ett positivt symptom på Schetkin. Sådana patienter är vanligtvis inlagda på ett kirurgiskt sjukhus med misstanke om appendicit och ibland genomgår de kirurgiska ingrepp. Under operationen finns måttligt förstorade lymfkörtlar i tunntarmen slemhinnor och serös effusion i bukhålan: det finns ingen förändring i det uniforma bilagan.

Akut hepatit. Experimentella studier visar hepatotrofi av Coxsackie-virus. Vid nyfödda, som dog av generaliserad form av Coxsackie-infektion, detekteras leverskador. Under de senaste decennierna har det rapporterats i litteraturen om akut hepatit av enterovirus etiologi associerad med Coxsackie-virus i grupp A (4, 9, 10, 20, 24). Coxsackie B (1-5). ECHO (1, 4, 7, 9, 11, 14).

Sjukdomen manifesteras av akut utvidgning av levern, gulsot och nedsatt leverfunktion. Andra symptom på Coxsackie och ECHO-infektion noteras: feber, hyperemi i huden, slemhinnor, mjuk gom, huvudvärk, ibland kräkningar etc.

Sjukdomsförloppet är, i motsats till viral hepatit, mild, med snabb omvänd dynamik.

Akut hemorragisk konjunktivit orsakas oftast av enterovirus typ 70 alltmer beskriva utbrottet av konjunktivit under de senaste åren. Orsakad av andra serotyper av enterovirus (Coxsackie A 24, etc.). Sjukdomen börjar med plötslig svår smärta i ögonen, tårflöde, fotofobi, ibland feber upp subfebrile, huvudvärk och svaga catarrhal symptom. Inflammatoriska förändringar i ögonen växer snabbt. Ögonlocken blir röd, svullen, det finns blödningar i bindhinnan, sklera, ibland utvecklar ofta små fokal epitelial keratit, från de första dagarna verkar serös flytningar från ögonen, som i de närmaste dagarna blir det varig på grund av sammanslagningen av bakteriell infektion.

Förutom akut hemorragisk konjunktivit kan enterovirus orsaka allvarlig skada på ögonens kärlkanal (uveit), såväl som orchitis, epididymit etc.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.