^
A
A
A

Att använda glutenfria kosmetika håller på att bli trendigt

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

11 September 2014, 09:00

Många försöker att inte äta mat som innehåller glutenprotein (råg, vete, malt). Experter har visat att detta protein kan provocera allergiska reaktioner och olika matsmältningsstörningar. Nyligen har produktionen av glutenfria produkter ökat avsevärt och enligt vissa uppgifter kommer kosmetiska produkter också att läggas till i denna lista.

Vissa experter noterar att kosmetika som innehåller gluten kan vara farligt, men detta uttalande ger vissa tvivel hos andra experter. Det finns bevis för att kosmetika som innehåller gluten vid intag eller penetrering av huden kan orsaka biverkningar, men obehag kan också uppstå med användning av glutenfria kosmetiska produkter.

Ändå experter varnar för att faran för hälsan kan vara kosmetika, som kommer in i kroppen med händerna eller läppar, så extrem försiktighet måste användas i läppstift, läppbalsam, tandkräm, munvatten, lotion för ansiktet, som en del av vilket är gluten.

Även nyligen gjorda studier av Kansa-experter har visat att glutenfria produkter kan vara farliga. I sådana produkter upptäckte forskare en ingrediens som framkallar allergier. Forskare noterade att lupin (en växt från legumesfamiljen), som ofta används som ersättning för vete, inte är lika säker som tidigare trodde. Lupin fick stor popularitet på grund av det stora innehållet av proteiner och fibrer, vilket bidrar till minskningen av kolesterol i kroppen, dessutom innehåller lupinet en låg fetthalt. Men människor med tendens till allergi mot soja och jordnötter bör vara försiktiga med att använda glutenfria produkter. Lupin innehåller samma protein, vilket provar allergi mot jordnötter och sojabönor, så vid första tecken på allergi-experter rekommenderar vi omedelbart söka hjälp.

Nyligen har glutenfri kost blivit alltmer populär bland människor som försöker leda en hälsosam livsstil. Experter noterar dock att en sådan diet endast är lämplig för patienter med glutein enteropati (en matsmältningsstörning där villi i tunntarmen skadas av vissa proteiner).

Man tror att användningen av produkter utan glyuteina hjälper till att få bli av med övervikt, hudutslag, svullnad, huvudvärk och så vidare. Om varje person äter bara bezglyuteinovye produkter kommer sjukdomen bara vara omöjligt att upptäcka. Om tiden inte botar celiaki enteropati, kan det leda till andra sjukdomar - sköldkörtel, artrit, tumörer tarmcancer. Människor som inte har hälsoproblem rekommenderas inte att medvetet ge upp ett antal livsmedel och färsk mat. Dessutom saknar de flesta glutenfria produkter mineralämnen och vitaminer, dessutom är de mycket kalorier beroende på socker och fettinnehåll.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.