^
A
A
A

Barnslig känsla av rättvisa visar sig från 3 års ålder

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

24 July 2019, 09:00

Från en ung ålder visar barn en akut känsla av rättvisa. De är redo att göra mycket så att en person som visar en sådan orättvisa kommer att straffas i enlighet med detta, även om barnet själv måste offra något för detta.

En känsla av rättvisa kan föras i olika tolkningar. Några liknande idéer kan ses i beteendet hos schimpanser. Den enda skillnaden är att aporna svarar på närvaron eller frånvaron av rättvisa, om det berör dem personligen. När det gäller människor, här sprids känslan i förhållande till andra.

Barn som redan har tre år känner och oroar sig om en person kränker en annan. Samtidigt syftar barnens önskan inte så mycket på att straffa den som har visat orättvisa, utan att hjälpa offret.

Och ändå, är det nödvändigt eller inte att återställa rättvisan? När allt kommer omkring måste en person som är en brottsling straffas - bara för att "det skulle vara skamligt för andra." I vissa fall är det nödvändigt att offra något för rättvisans triumf. Vid vilken ålder är barnet villigt att göra sådana uppoffringar? Detta är tillräckligt svårt att förstå, men forskare som representerar University of New York har märkt att barn, från 3 eller 6 år gamla, redan har villigheten att offra för rättvisans skull.

Studien omfattade mer än två hundra barn i åldern 3-6 år. Alla dessa barn besökte stadens barnmuseum. Deltagarna fördes till rummet där spiralrutschbanan låg: det tilläts flytta ut ur det. Barnen började ha kul, och efter ett tag visades de bilder med en bebis som skadligt bortskämde och slet någon annans hantverk. De förklarade för barnen att den här dåliga flickan snart skulle komma till dem att rida på kullen. Deltagarna fick vidare följande möjligheter: skriva ett tecken på bilden med ordet "stängt" eller "öppet". Om man antog att bilden skulle vara öppen, innebar detta att alla kunde åka med den, inklusive ett skadligt barn. Och ordet "stängt" innebar att ingen skulle rida. Det visar sig att varje barn hade möjlighet att straffa ett annat barn för att ha skadat någon annans hantverk genom att kränka sina egna intressen.

Det visade sig att varje andra barn uttryckte en vilja att offra sin underhållning. Bland dessa barn fanns det både treåriga och sexåriga deltagare.

Därefter beslutade experterna att avgöra vilken faktor som påverkar barnens önskan att straffa de skyldiga. Barnen delades in i grupper: en av dem fick höra att den här flickan är samma som dem och till och med tillhör deras grupp. Andra barn fick höra att flickan var en främling för dem. Den tredje kategorin av barn fick "speciella krafter" i beslutsfattandet genom att hänga en sheriff-märke på deras bröst.

Det visade sig att barnen var mer benägna att straffa ”främlingar” och alternativet ”förlåtelse” tillämpades oftare på sina egna. Men den ytterligare "sheriffens makt" förändrade allt: de kom snarare i sina egna händer. Forskare hänförde detta till det faktum att en begåvad person känner sig mer ansvarig för "sina" människor, och han kommer att göra allt så att "hans" inte kränker varandra.

Detaljer om studien publiceras på psycnet.apa.org/record/2019-26829-001?doi=1

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.