^
A
A
A

Ett utmärkt botemedel mot överätande kan vara... Medelhavsdieten

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 28.11.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

31 July 2019, 09:00

Wake Forest University College of Medicine har inrättat ett intressant experiment med apor och märkt att det att äta en vanlig Medelhavsdiet hjälper till att förhindra problem som överätande. Chefen för pilotprojektet var Carol Shaivley, och resultaten publicerades på sidorna i tidningen Obesity.

Tidigare studier som undersökte påverkan av dietkarakteristika på kaloribehov hos en organisme baserades på information som erhölls genom att jämföra motsvarande data i gnagare eller människor. I gnagare har matrationen praktiskt taget inget att göra med den mänskliga, och informationen från en undersökning av mänskliga frivilliga har ofta betydande subjektivitet. I sitt nya projekt betonade experter studien av effekten på apor medan de observerade principerna för Medelhavsdieten.

Studien varade ganska länge - under tre hela år: fysiologiskt sett är denna tidsperiod i primater ungefär lika med nio år i en persons liv. Experimentet involverade 38 apahonor i medelålders kategori, som delades in i grupper med hänsyn till deras kroppsvikt och den genomsnittliga procentandelen fettvävnad i kroppen. Den första gruppen av djur matades med livsmedel som innehöll mycket animaliskt protein och fett - efter exemplet med en västerländsk kost. Den andra gruppen erbjöds främst växtbaserade produkter, liksom den så kallade Medelhavsdieten. I allmänhet var proportionellt innehåll av proteiner, fetter och kolhydrater i kosten i båda grupperna ungefär samma.

Aporna var inte begränsade i mat och åt så mycket som de ansåg nödvändiga. Tre år senare utvärderade experterna djurets hälsotillstånd och fann att aporna som anslöt sig till Medelhavsdieten konsumerade en mindre daglig mängd kalorier och såg smalare ut och mängden fettvävnad i deras kroppar var mindre.

Enligt resultaten från experimentet kunde specialister för första gången bekräfta det faktum att näring enligt Medelhavsdiet framgångsrikt förhindrar överätning, kan fungera som ett förebyggande av fetma och till och med ett prediabetiskt tillstånd - vilket är mycket effektivare än västerländsk näring.

Bland annat minskade regelbunden konsumtion av vegetabiliska livsmedel signifikant risken för att utveckla alkoholfri fettsjukdom hos apor. Forskare är säkra: näring är en av de viktigaste faktorerna som direkt påverkar hälsan. Samtidigt rekommenderar forskare Medelhavsdieten som det bästa alternativet för en hälsosam kost.

Forskningsmaterial presenteras i fetma, liksom i artikeln onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22436

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.