^
A
A
A

Forskare hävdar att multipel skleros inte är en autoimmun sjukdom

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

12 January 2012, 17:31

Forskarna föreslår att multipel skleros, som länge har betraktats som en autoimmun sjukdom, i själva verket inte en sjukdom i immunsystemet. Dr. Angelika Kortels, rätts antropolog och John Jay College of Criminal Justice professor i New York, tyder på att multipel skleros orsakad av störningar av lipidmetabolismen, mer liknar i många avseenden krans ateroskleros än i andra autoimmuna sjukdomar.

Kortels anser att behandling av multipel skleros som en metabolisk störning, blivit förklarliga många förbryllande aspekter av denna sjukdom, i synnerhet, varför det påverkar oftare kvinnor än män, och varför har varit en senaste tidens ökning av incidensen i hela världen. Hon föreslår att denna hypotes kan hjälpa forskare att utveckla nya behandlingar och i slutändan droger för denna sjukdom.

Minst 1,3 miljoner människor världen över drabbas av multipel skleros. Dess huvudsakliga funktion är systemisk inflammation, vilket resulterar i ärrbildning i vävnader som kallas myelin och som isolerar nervvävnaden i hjärnan och ryggmärgen. Med tiden kan dessa ärr leda till allvarliga neurologiska skador. Forskarna antog att immunförsvaret är skyldigt för utvecklingen av denna sjukdom, men ingen kunde helt förklara vad som exakt orsakar sjukdomen. Gener, kost, patogener eller brist på vitamin D - alla dessa faktorer kan associeras med multipel skleros, men bevisen för dessa riskfaktorer är inkonsekvent och även motsägelsefulla, besvikelse forskare i sökandet efter effektiva behandlingar.

"Varje gång en genetisk faktor visade en signifikant ökad risk för att utveckla multipel skleros i en population, visade det sig att i en annan population som egentligen inte någon roll" - säger Kortels. "Det är omöjligt att förklara medverkan av patogener, inklusive Epstein-Barr-virus i utvecklingen av sjukdomen, som genetiskt liknar populationer med liknande patogener dramatiskt annorlunda sjukdomsutveckling takt. Sökandet efter de triggers av multipel skleros i samband med autoimmunitet helt enkelt har inte lett till generella slutsatser om etiologin av sjukdomen" .

Men med tanke på multipel skleros som en metabolisk och inte en autoimmun sjukdom kan man se den gemensamma patogenesen och orsakerna till utvecklingen av denna sjukdom.

Lipid hypotes

Cortells anser att huvudorsaken till multipel skleros kan vara transkriptionsfaktorer i cellkärnorna som styr absorption, förstöring och produktion av lipider (fetter och andra liknande föreningar) i hela kroppen. Nedbrytningen av dessa proteiner, känd som peroxisomreceptorproliferationsaktivatorer (PPAR), orsakar ackumulering av en toxisk biprodukt - "dåligt" LDL-kolesterol som bildar plack i de drabbade vävnaderna. Ackumuleringen av dessa plack i sin tur framkallar ett immunsvar, vilket i slutändan leder till bildandet av ärr. Detta är i huvudsak samma mekanism som är involverad i utvecklingen av ateroskleros, där en brist på PPAR leder till bildandet av plack, ett immunsvar och utseende av ärr i kransartärerna.

"När lipidmetabolism uppträder i artärerna får du ateroskleros," förklarar Kortaels. "När detta händer i centrala nervsystemet, får du multipel skleros, men huvudårsaken är densamma."

Den viktigaste riskfaktorn för utveckling av kränkningar av lipidhemostas är en hög nivå av LDL-kolesterol. Så om PPAR var grunden för utvecklingen av multipel skleros skulle det vara förståeligt varför sjukdomssjukdomar i allt högre grad har registrerats under de senaste årtiondena. "Allmänt konsumerar människor runt om i världen mer socker- och djurfett, vilket ofta leder till höga nivåer av LDL-kolesterol", säger Cortells. "Således skulle vi förvänta oss att se en högre nivå av sjukdomar relaterade till störningar av lipidmetabolismen -. Såsom hjärtsjukdomar, och i det här fallet, multipel skleros Detta förklarar också varför statiner som används för att behandla högt kolesterol, har visat god effekt i Multipel skleros ".

Lipid hypotesen belyser även kopplingen mellan multipel skleros och en brist av vitamin D. Vitamin D hjälper till att sänka LDL-kolesterol, och vitamin D-brist ökar sannolikheten att utveckla sjukdomen - särskilt i samband med en kost rik på fett och kolhydrater.

Cortells förklarar också varför multipel skleros är vanligare hos kvinnor.

"Män och kvinnor smälter annorlunda på fetter", sa Kortaels. "Hos män, störningar PPAR förekommer oftare i kärlvävnad, så de har mer gemensamt åderförkalkning. I samband med reproduktiva roll kvinnor på olika sätt metabolisera fett. I strid med lipidmetabolismen hos kvinnor sannolikt kommer att påverka myelinproduktionen i det centrala nervsystemet. Således sätt, multipel skleros utvecklas oftare hos kvinnor och åderförkalkning - hos män. "

Förutom höga kolesterolnivåer finns det andra faktorer som stör PPARs funktion, inklusive patogena mikroorganismer, till exempel Epstein-Barr-viruset, skador och vissa genetiska profiler. I många fall är en av dessa riskfaktorer inte tillräcklig för att orsaka kollaps av lipidmetabolism. Men en kombination av många faktorer kan leda till en överträdelse av lipidmetabolism. Till exempel kan ett genetiskt försvagat PPAR-system inte ensam orsaka sjukdom, men i kombination med en patogen eller undernäring kan det orsaka multipel skleros. Detta hjälper till att förklara varför olika utlösare av multipel skleros är viktiga för vissa människor och grupper av människor, men hos andra är de inte signifikanta.

Forskarna planerar att genomföra ytterligare forskning behövs för att fullt ut förstå vilken roll PPAR i utvecklingen av multipel skleros, men Kortels hoppas att denna nya kunskap om sjukdomen, i slutändan kan leda till nya metoder för behandling och prevention.

"Den här nya hypotesen ger hopp om det tidigare utseendet på ett läkemedel för multipel skleros mer än någonsin", sa Kortaels.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.