Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Musik påverkar träningskvaliteten

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021

Förmodligen skulle varje person som besöker gymmet göra sitt träningspass så effektivt som möjligt. Men vissa människor "produceras" med 90-100%, medan andra bara 20%. Hur förbättrar jag prestanda?

En grupp internationella experter från Italien och Kroatien delade information om att rytmisk musik förbättrar sportens effektivitet, ökar uthållighet och förbättrar prestanda.

Det är säkert att säga att de flesta föredrar att lyssna på musik medan de tränar. Vissa forskare har tidigare föreslagit att denna vana kan fungera som en distraktion, blockera kroppens utmattningssignaler och därmed öka effekten av träning. Men man kan inte ignorera det faktum att olika människor lyssnar på olika musik och uppfattar det annorlunda. Både kulturella drag och individuella preferenser spelar en roll här. Det finns många olika typer av musik med olika rytmer, melodier, arrangemang och texter. Därför kan det inte sägas att några musikspår fungerar lika för alla.

Fram till nu saknade förståelse bland forskare om hur exakt en eller annan musik kan påverka utbildningens kvalitet. Till exempel förblev det ett mysterium vilken rytm som är optimal för effektiva utförande av vissa övningar.

I sitt nya projekt måste specialister som representerar universitetet i Split, Milano och Verona klargöra dessa frågor. Studien involverade kvinnor som tränade på löpband och styrketräning som benpress. Deltagarna tränade först i tystnad och sedan - med klingande melodier i olika takt.

Under studiens gång registrerades alla möjliga indikatorer, kvinnornas feedback om träningen togs med i beräkningen. Som ett resultat fann man att ljud i högt tempo ökade hjärtfrekvensen och minskade den subjektiva uppfattningen om träningens svårighet - jämfört med de ögonblick då man var tvungen att träna i tystnad. De "musikaliska" effekterna märktes mer hos idrottare som tränade på ett löpband - det vill säga utbildade för uthållighet.

Specialisterna uttryckte hopp om att resultaten av deras arbete kommer att vara användbara för människor som vill höja sin egen fysiska nivå - och sannolikt kommer det att vara ett ganska stort antal människor. Trots att projektet involverade en relativt liten grupp volontärer var resultaten ganska tydliga. Men forskare utesluter inte ytterligare experiment i större skala för att fortsätta studera musikens inflytande på andra aspekter av våra liv.

Resultaten av forskningen finns på sidorna i publikationen Frontiers in Psychology - www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.00074/full


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.