^
A
A
A

Patienten kan dra ihop sjukdomen genom ett obehandlat stetoskop

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

01 August 2017, 09:00

De flesta patienter har möjlighet att se hur läkaren hanterar armarna innan de granskas. Men var stetoskopet behandlat efter den tidigare patienten?

Specialister som företräder Professional Association of Infectious and Epidemiological Surveillance som antogs för att svara på denna fråga. Som ett resultat publicerades mycket intressant information baserat på studier som gjordes på kliniker i USA.

Experter hävdar att läkare endast sällan utsätter sitt stetoskop för behandling - och även då inte alla nya patienter. Och detta, trots att en sådan åtgärd anses nödvändig för att förhindra utvecklingen av nosokomiella infektioner. Enligt instruktionerna för kontroll av infektioner hos den amerikanska CKZ måste alla instrument och enheter för återanvändning, inklusive stetoskop, utsättas för obligatorisk behandling.

"Ett stetoskop används när man undersöker patienter flera dussin gånger om dagen. Mängden av alla typer av mikroorganismer som löser sig på den är potentiellt farlig, eftersom den direkt kan överföra infektionen. Obehandlat stetoskop utgör ett allvarligt hot mot hälsan, inte mindre än en läkares obehandlade händer ", säger Linda Green, chef för APIC.

Tack vare forskarnas handlingar lanserades ett projekt för dekontaminering av stetoskop och förebyggande av infektionssjukdomar. Specialister gjorde ett förslag att regelbundet använda lösningar och våtservetter på alkoholbasis. Samtidigt är det viktigt att börja använda dem från studentens period.

Anställda i föreningen är chockade över att det överväldigande antalet medicinska arbetare helt ignorerar själva faktumet av behovet av att bearbeta sådana anordningar. Därför har behandling av ett stetoskop för många av dem blivit en innovation.

Företrädarna för epidemiologisk kontroll utförde utbildningsarbete med medicinska specialister, där de påminde dem om vikten av bearbetningsinstrument: sådana regler har funnits länge och ingen avbrutit dem.

Tyvärr visade de efterföljande experimenten som genomfördes de närmaste månaderna att utbildningsarbetet praktiskt taget inte godtogs av någon: ett stort antal bakterier hittades fortfarande på stetoskopens yta.

"Vi har inte behörighet att tvinga läkare att behandla enheter på ett ordnat sätt. Vi kan bara ange att hittills inte ett överväldigande antal läkare tar hänsyn till behandlingen av stetoskopet och därmed utsätter människor för stor risk. Det är nödvändigt att förändra medicinska arbetarkulturen till botten, eftersom situationen inte kommer att förändras på annat sätt. Vi vädjar till hälsoavdelningen och fokuserar på detta faktum, "- säger Dr. Green.

Experter tyder på att ytan av stetoskopet sått oftast sådana patogener som Staphylococcus, Pseudomonas, Clostridium, samt antibiotikum-resistenta enterokocker.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.