^
A
A
A

Plastskador finns även i luften

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

02 August 2019, 09:00

Miljöforskare uttryckte de obehagliga nyheterna: mikropartiklar av plast kan spridas i luften under hundratals kilometer.

Det faktum att plast massivt täpper havet har länge varit känt. Miljöaktivister har försökt hantera detta problem i många år, men hittills utan mycket framgång, eftersom plastpartiklar finns även på djupet. Enligt prognoser kommer det snart att finnas mer plast i vattnet än marina invånare. Jordens yta är inte mindre igensatt - för att se till detta, titta bara omkring. Men som det visade sig finns även plastpartiklar i luften vi andas in.

Specialister som representerade det franska nationella centret för vetenskaplig forskning, University of Orleans, och flera andra franska och brittiska vetenskapscentra, använde specialutrustning för att samla allt som fördes av vindarna till en meteorologisk station i Pyrenéernas berg. Tester genomfördes varje månad, från november 2017 till mars 2018 inklusive. Enligt genomsnittliga data hittades cirka 365 mikropartiklar av plast per dag på en kvadratmeter - en liknande mängd kan bestämmas på gatorna i Paris eller andra stora städer. Men det var en skillnad, och den bestod i storleken och sammansättningen av mikropartiklar.

Tidigare studier har redan visat att i luften i stora bosättningar ser en plastpartikel ut som den minsta polyeten-tereftalatet eller polypropylenfibren med en längd på mer än 100 mikrometer: ursprunget till sådana fibrer kan förklaras av förekomsten av ett stort antal textilprodukter och komponenter på gatorna. När det gäller de mikropartiklar som hittades i Pyrenébergen, hade de en längd på högst 25 mikrometer, och deras struktur var polystyren eller polyeten: därför "rivs de" från någon plastbehållare eller förpackning. Hittills har forskare inte kunnat bestämma den exakta källan till plastpartiklar. Men experterna fick all nödvändig information om vindflödesriktningen och intensiteten, som registrerades under studien. Detta gjorde att ekologer kunde dra lämpliga slutsatser: det visar sig att mikropartiklarna reste ett avstånd på minst 95 kilometer innan de träffade den meteorologiska stationen. Forskare blev förvånade, eftersom det inte fanns några bosättningar och städer på detta avstånd från väderstationen. Därför drogs slutsatsen att plasten troligen täckte ett mycket större avstånd än ursprungligen trott.

Således går föroreningen på vår planet till nästa farliga nivå, eftersom plast redan finns även där den inte kan och inte bör visas. Nu måste forskare utvärdera skadan av sådana mikropartiklar på djur och människor, liksom effekten av deras närvaro i luften på den globala uppvärmningsprocessen.

En artikel om detta material publicerades i Nature Geoscience. Länk till nyheterna:www.sciencenews.org/article/tiny-microplastics-travel-far-wind

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.