^
A
A
A

Tuberkulos är fortfarande den största faran

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

04 November 2016, 09:00

WHO är oroad över att de åtgärder som vidtagits för att eliminera tuberkulosepidemin inte är lika effektiva som de borde ha varit. Enligt nya uppgifter bör regeringar förbättra förebyggande åtgärder, metoder för upptäckt och behandling av sjukdomen. De globala målen inkluderar att minska tuberkulosdödligheten med 90%, vilket minskar nya infektioner med 80%. Enligt Margaret Chan, generaldirektören för WHO, spridningen av den smittsamma sjukdomen fortsätter att överträffa de åtgärder som tagits av länderna och för att förbättra situationen krävs det förstärkta och samordnade arbetet i alla länder.

Experter noterade att ett av problemen är ojämlikhet mellan länder när patientens tillgång till diagnos och behandling är signifikant olika.

Insatser för att bekämpa tuberkulos har hjälpt till att spara mer än 3 miljoner liv 2015, men epidemiologiska övervakningsdata tyder på en snabb spridning av sjukdomen.

Under det senaste året har mer än 10 miljoner människor smittats i världen. Mer än hälften av de nya fallen var i Pakistan, Indien, Sydafrika, Indonesien Indien, Kina, cirka 2 miljoner människor dog. Sedan 2000 har dödsfallet från tuberkulos minskat med 22%, men sjukdomen fortsätter fortfarande att uppta en ledande ställning för de främsta orsakerna till döden. Dessutom dödades fler människor från infektion än från HIV eller malaria.

Det största problemet är fortfarande diagnos - otydlig upptäckt av patienter leder till smittspridning. Det noteras också att formen av läkemedelsresistent tuberkulos hotar hela folkhälsosystemet. I grund och botten finns denna form i Indien, Ryssland, Kina. Diagnostiska problem hindrar antagandet av lämpliga åtgärder för läkemedelsresistent tuberkulos. Under det senaste året har endast 5 patienter med denna form fått den nödvändiga behandlingen.

Också värt att notera läkningstalen - på global nivå är de inte mycket högre än 50%.

I WHO noterade det att för att rädda mänskligheten från epidemin att använda snabba tester, nya droger. Investeringar och åtgärder räcker inte för idag och människor börjar inse vad motståndet mot antimikrobiella ämnen leder till.

Under det gångna året har inte alla som behöver behövt tillgång till behandling och förebyggande ingrepp. Allt detta beror på brist på medel för att bekämpa tuberkulosepidemi. I Förenta staterna, för att fördela det nödvändiga beloppet, är det nödvändigt att öka intäkterna med 2 miljarder, annars i 3-4 år kan situationen förvärras. För att genomföra forskning för att arbeta med nya droger, diagnostiska metoder, förebyggande vacciner krävs ytterligare 1 miljard dollar varje år, men resurser för alla planerade aktiviteter räcker inte.

WHO påminde länder om att det är viktigt att säkerställa maximal täckning av hälso- och sjukvårdstjänster, att öka folkhälsofinansieringen, särskilt i länder där det finns höga infektionsmängder och dödsfall från tuberkulos.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.